Of je nu coach bent voor de sport, personal coach of zakelijke coach. Uiteindelijk ben je coach om mensen te helpen beter te worden in wat ze doen. Een betere sporter, een beter mens of een betere werknemer/werkgever. Hiervoor moet je invloed uitoefenen op de personen die je coacht en dat is bij de ene persoon eenvoudiger dan bij de andere persoon. Eigenwijsheid, onzekerheid, verwendheid er zijn allerlei redenen waarom mensen niet naar je luisteren, ook al betalen ze je ervoor!
Om ervoor te zorgen dat jij de beste coach bent die je kunt zijn ga ik in dit blog in op wat een coach een goede coach maakt en hoe hypnose hieraan kan bijdragen.
Je hebt een cliënt die je advies maar niet wil aannemen. Alles wat je zegt is een slecht idee. Terwijl jij weet dat het helemaal niet zo’n slecht idee is. Was er nu maar een manier om je cliënt te laten luisteren zodat hij/zij zichzelf niet zo voor de voeten loopt.
Hypnose is een manier om mensen naar je te laten luisteren die in 80% van de gevallen werkt. Dit betekent niet automatisch dat je advies nu wél wordt opgevolgd, maar dit betekent wel dat ze het in ieder geval gaan overwegen en wellicht zelfs onbewust je advies opvolgen.
Een coach zijn is niet eenvoudig en daarom zijn er veel vaardigheden nodig.
Coaching vaardigheden
Als coach is het belangrijk om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Mensen willen graag gecoacht worden om doelen te behalen. Het kunnen focussen op dat doel is van belang om een goede coach te zijn. Om je cliënt weer terug te brengen naar het doel als het lijkt af te dwalen naar een volgend doel, voordat het eerste doel bereikt is.
Een andere vaardigheid die van belang is voor coaching is het hebben van een emotioneel quotiënt, EQ. Dit betekent dat je je kunt inleven in je cliënt en in de emoties die hij/zij ervaart bij het oplossen van problemen.
Het maakt niet uit of dit emotionele reacties zijn op problemen in de privésfeer, het zakelijk leven of in de sport. Coaching maakt wat dat betreft geen verschil in deze classificering op de vaardigheden die je moet hebben.
Louis van Gaal is een goede voetbalcoach omdat hij de psyche van zijn spelers snapt, niet omdat hij ooit gevoetbald heeft. Een topvoetballer zijn betekent niet automatisch dat je een goede coach bent, en een goede coach zijn betekent niet automatisch dat jij het werk/leven van je cliënt beter kunt leven dan hij/haar. Of dat je een topvoetballer bent om maar even bij de vergelijking te blijven.
Coaching doelen vaardigheden
Om je cliënt te helpen om doelen te bereiken is het van belang dat je weet hoe je jouw cliënt kunt motiveren. De motiverende factoren in het leven van je cliënt onderzoeken kan daarom van belang zijn voor succes.
Heeft je cliënt een intrinsieke motivatie? Dan weet je dat het niet bereiken van de doelen in ieder geval niet ligt aan de motivatie, maar aan andere factoren in zijn/haar leven.
Heeft je cliënt juist een extrinsieke motivatie om bepaalde doelen te behalen? Dan moet je onderzoeken waarom die extrinsieke factoren zo belangrijk zijn.
Interviewvaardigheden
Om de motivatie achter de doelen te bepalen is het van belang dat je weet hoe je vragen moet stellen om tot de kern van het probleem te komen.
Het goed kunnen uitvoeren van motivatie interviews zorgt ervoor dat de doelen beter en sneller bereikt worden. Bij een programma waarbij vrouwen last hadden van overgewicht kwam naar voren dat wanneer ze ook werden geïnterviewd over hun motivatie ze meer controle hadden over het gewicht en ook meer afvielen.
De vaardigheden van de coach hadden een correlatie met de afname van de tailleomvang van de deelneemsters, het zelfvertrouwen van de deelneemsters en het algehele welbevinden, zowel fysiek als mentaal.
In deze interviews vraag je bijvoorbeeld naar de ervaringen van je cliënt met zijn probleem en welke effecten deze ervaringen op het leven van je cliënt hebben.
Coach sociale vaardigheden
Als coach heb je dus ook sociale vaardigheden nodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om het inleven in je cliënt en het kunnen tonen van begrip.
Zelfs als je sportcoach bent of een zakelijke coach is het hebben van sociale vaardigheden van belang en zelfs de kijk op persoonlijke ontwikkeling van je cliënt. Uit onderzoek is gebleken dat sportcoaches die ook aandacht hadden voor de persoonlijke ontwikkeling naast het ontwikkelen van de sportprestaties vaak de hoogste succes scores hadden.
Deze sociale vaardigheden zijn ook van belang voor het creëren van hoop. Mensen hebben immers een probleem waarvoor ze iemand inhuren om te helpen om het op te lossen. De stap om iemand hiervoor in te huren is ontzettend groot en gebeurt vaak pas als iemand de hoop op de oplossing is kwijtgeraakt. Het bieden van hoop is daarom ontzettend belangrijk.
Betaald worden als coach
Een belangrijk element, dat erg spannend is als je begint met coachen, is dat je betaald wordt voor je coaching sessies. Dit is van belang omdat mensen dan echt investeren in het werken aan hun problemen.
Doordat ze de coaching ook in de portemonnee voelen komen cliënten vaker op tijd en doen ze ook het huiswerk dat je ze meegeeft, zoals opdrachten en zelfs zelfhypnose.
Hoe hypnose kan ondersteunen bij coaching
Dat je als coach een behoorlijke verantwoordelijkheid op je neemt is wel duidelijk. Wetenschappers bevelen coaches ook aan om samen te werken met psychologen en andere mensen in de gezondheidszorg als de problematiek hun expertise te boven gaat zodat de cliënt naar een instantie doorverwezen kan worden als het allemaal te lastig blijkt te zijn.
Toch hoeft dit vaak minder snel dan verwacht, omdat er meerdere wegen naar Rome leiden. Hypnotherapie is altijd gezien als iets alternatiefs, maar het wordt in steeds meer ziekenhuizen en door steeds meer psychologen toegepast om mensen te helpen met hun probleem.
Hypnose voor het zakelijk leven
Businesscoaching is erg populair onder ondernemers. Uit onderzoek naar deelnemers van businesscoaching blijkt dat een businesscoach betrouwbaar moet zijn. Goed moet kunnen communiceren en geloofwaardig zijn in het vakgebied waarin ze werken.
Een businesscoach doet er dus goed aan om referenties van klanten te hebben.
Hypnose kan bij businesscoaching helpen om de ondernemer of carrière tijger op doelen gefocust te houden. Het zelfvertrouwen te geven wat nodig is voor het werk dat hij doet, zoals het houden van presentaties en het (kunnen) aanleren van nieuwe vaardigheden.
Door de hypnose is het de bedoeling dat de cliënt meer invloed heeft op zijn werkomgeving, bijvoorbeeld doordat hij beter voor zichzelf kan opkomen en een betere focus heeft tijdens het werken.
Hypnose voor het privéleven
Een lifecoach wordt vaak ingehuurd om problemen in de privésfeer het hoofd te bieden. Een relatie uit het slop trekken. Nieuwe vrienden vinden en echt kunnen ontspannen als je thuis bent en dus het werk loslaten zijn zaken waarvoor een coach ingehuurd kan worden.
Sociale angsten kunnen dan bijvoorbeeld worden aangepakt, zoals pleinvrees. Dit is ook allemaal mogelijk met hypnose.
Wanneer het gaat om het vinden van een leuke partner wordt er ook gewerkt aan het zelfvertrouwen over de persoon als mens, in plaats van als professional, en aan de eigenwaarde die iemand heeft. Een waardevol iemand gaat tenslotte niet met de eerste de beste een relatie aan.
Visualisaties en hypnotische suggesties kunnen dan helpen om de sociale kant van het leven weer op de rails te krijgen en om je cliënt te helpen het geluk in zijn/haar leven te grijpen.
Hypnose voor sport
Als sportcoach kan hypnose ook zeker helpen om je cliënten de top van hun prestatie te laten bereiken.
Het zelfvertrouwen in het kunnen uitvoeren van de sport is bijvoorbeeld erg belangrijk om te stimuleren als sportcoach. Dit komt omdat de inzet mede afhangt van het vertrouwen in het eigen kunnen van de sporter. Als dit vertrouwen er niet is, is de inzet er ook niet.
Zelfvertrouwen is daarom erg belangrijk voor sporters om hun best te doen om echt te winnen. Het visualiseren van de sport kan ontzettend goed helpen om het spiergeheugen te stimuleren op het moment suprême en om de sporter daarmee vleugels te geven.
Hypnose kan ook de motivatie om te sporten op peil houden. Hierdoor is er meer aandacht tijdens het trainen en kunnen de prestaties ook verbeterd worden.
Zoals eerdergenoemd in deze tekst, zijn de beste sportcoaches de coaches die ook aandacht hebben voor de persoonlijke ontwikkeling, naast de ontwikkeling in de sport. Persoonlijke problemen kunnen de sporter afleiden tijdens een wedstrijd en zelfs tijdens een training wat niet altijd goed is voor de prestaties.
Door de sporter de handvatten te geven om een succes van zijn persoonlijke leven te maken, help je hem ook om een succes van zijn sportleven te maken.
Hypnose voor alle coaching vormen
Hypnose kan dus zeker een toevoeging zijn voor elk type coach om de coaching vaardigheden te verbeteren. Uiteindelijk kan hypnose soms beter door blokkades heen breken dan een goed gesprek. Dit komt doordat de cliënt meer openstaat voor suggesties en oplossingen tijdens een hypnotische trance dan als hij actief meedoet aan het gesprek.
Wil jij je vaardigheden als coach uitbreiden met hypnose? Dan kun je al beginnen door eens mee te doen aan een hypnose playshop. Wil je juist alles weten van hypnose om je cliënten zo goed mogelijk te helpen? Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/00197850710761945
http://www.monarchsystem.com/wp-content/uploads/2012/11/Quantitative-Assessment-of-MI-as-intervention-for-adults-w-obesity-20111.pdf
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10413200601113786
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760600619849
https://researchonline.jcu.edu.au/3680/
http://journals.humankinetics.com/doi/abs/10.1123/jcsp.7.3.228