Hypnotische verdoving met zelfhypnose
Een tijdje terug heb ik voor een televisieprogramma mensen geholpen om zichzelf te hypnotiseren tegen pijn. Dit was nodig omdat ze een tatoeage lieten zetten en dat is toch een pijnlijke manier om kunst op je lichaam te krijgen. Om deze ervaring prettiger te maken heb ik hen geholpen om met zelfhypnose beter met deze pijn om te kunnen gaan.
Om jou te kunnen helpen kleine pijntjes te verminderen ga ik in dit artikel in op de vraag wanneer en hoe hypnose kan helpen tegen pijn.
In het programma heb ik mensen geholpen die een tatoeage lieten zetten, maar helaas kan ik niet met iedereen mee die naalden in zich laat zetten om ze te helpen om kunst op het lichaam te krijgen zonder al te veel leed.
Naast het zetten van tatoeages zijn er veel andere redenen te bedenken waardoor je last van pijn kunt hebben. In dit artikel heb ik het vooral over korte pijn die weg te werken is met hypnose. Als je last hebt van chronische pijn kan hypnose ook veel betekenen, maar daar zijn soms weer andere technieken voor van toepassing.
Gelukkig kun je met zelf-hypnose ook al veel doen om pijn te verminderen ( 1) ( 3). Ik raad je alleen niet aan om dit ook bij chirurgische ingrepen te doen. Als het dan toch mislukt wordt het een erg pijnlijke bedoening. Als je bij een arts onder het mes gaat moet je gewoon doen wat hij zegt en dat is onder verdoving gaan.
Als je niet weet waardoor je pijn hebt of als je langdurig last hebt van pijn is het verstandig om eerst naar een huisarts te gaan om te controleren of de pijn niet een teken van iets ernstigs is. Pijn is namelijk een signaal van je lichaam dat er iets niet goed is. Pijn kan daardoor een teken zijn van een ernstige ziekte en daarom moet je altijd eerst controleren of er niet wat anders aan de hand is.
Laat altijd een arts een controle uitvoeren voor de bron van de pijn, al moet je er een MRI scan voor ondergaan! Een zeurende, stekende pijn die blijft aanhouden wil je niet verstoppen, je wilt dan actie ondernemen.
Als je weet dat je pijn niet iets ernstigs is, dan kun je verder met het gebruik van zelf-hypnose om pijn te verminderen.
Wanneer gebruik maken van hypnotische verdoving?
Er zijn ook situaties waarin je wel gebruik kunt maken van hypnotische verdoving met zelfhypnose zonder dat dit direct je leven in gevaar brengt als het niet goed lukt, zoals bij:
- Het zetten van een tattoo.
- Het krijgen van een prik, zoals vaccinatie of inenting.
- Wachttijd voor de ambulance als je al gewond bent.
- Voordat de verdoving plaatsvindt tijdens een bevalling.
- Bij een migraine.
Deze momenten zijn erg verschillend en kunnen voorkomen in verschillende levensfases en hebben een duidelijk aanwijsbare reden, als je jezelf pijn gaat doen voor een tattoo is dat een duidelijke oorzaak voor pijn. Als je van de fiets bent gevallen en je arm hebt gebroken is dit een duidelijke oorzaak van pijn, terwijl je wacht op hulp kun je iets doen om kalm te blijven en om minder last te hebben van de pijn.
Als je de oorzaak niet heel duidelijk kunt aanwijzen moet je altijd naar een arts gaan.
Een kind krijgt bijvoorbeeld nog regelmatig vaccinaties en inentingen. Als je kind hiertegen opziet kan het helpen om hem/haar zelfhypnose te leren of tijdelijk onder hypnose te brengen zodat de ervaring minder pijnlijk en traumatisch wordt. Een volgende ronde met inentingen gaat dan een stuk eenvoudiger.
In Nederland moeten ambulances binnen 15 minuten bij een ongeluk zijn om hulp te verlenen, zoals het geven van verdoving. Als je dan een vervelende val hebt gemaakt kan de pijn niet te harden zijn. In dat geval kun je zelfhypnose proberen te gebruiken om de pijn tijdelijk minder hevig te maken totdat de ambulance er is. Bovendien kan dit er ook voor zorgen dat je minder in paniek raakt.
Hypnose en zelf-hypnose wordt regelmatig gebruikt tijdens een bevalling. Vooral als je nog in een vroege fase van de bevalling bent waarbij je nog geen verdoving krijgt kan zelfhypnose helpen om minder last te hebben van de pijn ( 2). Door hypnose toe te passen blijf je ook kalmer en heb je eventueel ook minder last van angst.
Een migraine is een vreselijke hoofdpijn die soms wel 3 dagen kan duren. Ik heb van patiƫnten gehoord dat met je hoofd bonken tegen de muur een manier is om ermee om te gaan. Met zelfhypnose wil ik je een alternatief bieden dat minder pijnlijk is en beter is voor je gezondheid.
Stappen voor zelfhypnose om pijn te verminderen
Een van de eerste stappen die je moet zetten om pijn te verminderen is om je acute stress door de pijn te verlagen. Stress zorgt er namelijk voor dat je de pijn erger kunt ervaren dan hij is.
Stap 1: Focus je op je ademhaling
Om goed te kunnen ontspannen is het belangrijk om je eerst te focussen op je ademhaling. Als je merkt dat je ademhaling gehaast is en vooral in je borstkas plaatsvindt is het belangrijk om de ademhaling te vertragen en om meer door je buik te ademen.
Als je door je buik ademhaalt kun je namelijk meer lucht in je longen krijgen dan als je door de borst ademhaalt.
Stap 2: Ontspan je spieren
Een andere manier waarop het lichaam laat merken dat het gestrest is en wat die reactie kan versterken is de spieren die gespannen raken door de pijn. Door je spieren bewust te ontspannen zorg je ervoor dat je lichaam in ieder geval geen signaal meer afgeeft door de spieren. Hierdoor kun je je ook beter focussen op de volgende stap.
Stap 3: Denk aan iets dat je normaal gesproken ontspant
De tweede stap is een belangrijke stap om de pijn te verminderen. Je gaat dan mentaal met je gedachten naar een veilige plaats. Je kunt het beste een plaats visualiseren waar je het beste tot rust komt. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren dat je lekker ontspannen in bed ligt terwijl je daadwerkelijk op straat ligt te wachten op de ambulance.
Als je juist hoofdpijn hebt of bezig bent met iets dat pijn veroorzaakt op een massagetafel of iets dergelijks kun je ook visualiseren hoe je lekker op het strand bent en hoe heerlijk de zon op je schijnt en hoe fijn dat voelt.
Stap 3 Optie 2: Draai/schuif de pijn naar beneden
Terwijl je aan het visualiseren bent kun je ook een soort volumeknop visualiseren. Met die volumeknop bepaal jij hoeveel pijn je ervaart. Je kunt de knop naar beneden draaien en terwijl je draait wordt de pijn minder.
Als de volumeknop niet werkt kun je ook kiezen voor een schuifknop die op het moment dat je begint op de hoogste stand staat.
In sommige gevallen is het nodig dat een hypnotherapeut deze knop bij je installeert voordat hij werkt.
Stap 3 optie 3: Je warme hand
Een derde optie is om je hand te leggen op de plaats waar je pijn hebt. Je visualiseert dan hoe je hand warmte uitstraalt naar de plaats van de pijn en dat die warmte ervoor zorgt dat de pijn verdoofd wordt. Vooral als je warme handen hebt kan dat helpen om deze visualisatie te versterken als je handen koud zijn kan de kou uit je hand ook de plaats met pijn verdoven, zoals ijs dat doet als je een blauwe plek wilt voorkomen.
Als je door hypnotherapie de pijn weg kunt krijgen, maar deze binnen een uur weer terugkomt is het toch verstandig om extra hulp te zoeken bij een arts. Dit kan toch een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is.
Hypnose om pijn te verminderen
In het televisieprogramma help ik mensen om met de pijn van een tattoo laten zetten om te gaan zonder dat het moeite kost. Als je merkt dat je het erg lastig vindt om de eerste twee stappen uit te voeren voor zelfhypnose en de technieken voor jou niet werken is het verstandig om naar een hypnotherapeut toe te gaan of je nog verder te verdiepen in hypnose.
Een hypnotherapeut kan je namelijk helpen met post hypnotische suggesties. Dit wordt door sommige ziekenhuizen al heel lang gedaan als mensen binnenkomen met botbreuken of kneuzingen doordat die suggesties ook het herstelproces verbeteren en ervoor zorgen dat revalideren met meer comfort gaat.
Hypnose is iets dat je niet 1,2,3 onder de knie hebt na het lezen van een tekst, maar het is op zich wel eenvoudig om te leren. Kom daarom eens langs bij een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
http://www.apa.org/research/action/hypnosis.aspx
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.12087/full
http://psycnet.apa.org/journals/fsh/9/1/83/
http://empresa.rediris.es/pub/bscw.cgi/d5000807/Deltito-Hypnosis_treatment_acute_pain.pdf