De helende kracht van hypnose
De helende kracht van hypnose
14 maart 2016 
6 min. leestijd

De helende kracht van hypnose

Dat hypnose veel kan doen voor je psyche is al langer bekend, maar dat is niet het enige waar hypnose goed voor is. Er wordt al sinds de jaren 80 onderzoek uitgevoerd naar het nut van hypnose voor het helen van wonden. Natuurlijk heb je nog steeds hechtingen nodig na een operatie en krijg je jouw lichaam niet littekenloos terug na een wond, maar er zijn theorieën dat hypnose het genezingsproces kan versnellen.

In dit artikel ga ik in op de helende kracht van hypnose na het oplopen van een wond, al dan niet chirurgisch.

Laten we eerlijk zijn je hersenen kunnen niet alles helen. Ernstige ziektes kunnen gewoon hun gang gaan wat jij ook denkt en doet. Als je denkt dat meditatie en zelf-hypnose een enge ziekte kan stoppen loopt het niet goed met je af. Daarom is het ook niet gek dat mensen vraagtekens zetten bij de helende kracht van hypnose als het gaat om je lichaam in plaats van emotionele en andere psychische aspecten.

Ik wil ook echt niet dat je denkt dat hypnose of zelf-hypnose je gebroken arm zelf kan zetten. Dat idee alleen al is belachelijk, dus je snapt het al. Je moet altijd naar een arts gaan als er iets aan de hand is. Het is niet voor niets dat als je een flinke val maakt met schaafwonden en wonden die gehecht moeten worden je ook een tetanus prik kunt krijgen om ervoor te zorgen dat je geen enge ziektes krijgt van het vuil op straat.

Hypnose ondersteunt het medisch proces

Als ik het heb over de helende kracht van hypnose gaat het om de ondersteuning die hypnose kan bieden bij het helen van je wond. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat je door hypnose sneller van je hechtingen af kunt? Dat je niet aan die korst gaat pulken waardoor de kans op een litteken kleiner wordt? Op welke manier is hypnose helend?

Bij een onderzoek dat in 2003 is uitgevoerd bij vrouwen die een borstoperatie ondergingen is het effect van hypnose gemeten op de heling van de borsten na de operatie. Er zijn foto’s gemaakt om de feitelijke heling van de operatiewonden vast te stellen en er zijn ook vragen gesteld aan de deelnemers van het onderzoek om hun subjectieve ervaring te meten.

Uit het feitelijke onderzoek bleek dat de groep vrouwen die ook hypnotherapie had gekregen een snellere wondgenezing hadden dan de vrouwen die geen hypnose hadden gehad. Dit was het geval in de eerste week na de operatie en in de zevende week na de operatie.

Ook de subjectieve resultaten die de patiënten zelf konden aangeven hadden een significant verschil. De vrouwen die hypnotherapie hadden gehad hadden minder last van pijn, een snellere heling in hun eigen ogen en ook waren ze sneller weer functioneel na de operatie. Ze konden dus eerder hun dagelijkse activiteiten weer oppakken na de operatie.

Ook bij brandwonden is onderzocht of hypnose kan helpen om de heling te versnellen, dit onderzoek is al uitgevoerd in 1983. In het onderzoek mochten mensen meedoen die aan twee kanten van hun lichaam verbrand waren en kregen zo voor de ene kant van hun lichaam hypnotherapie en voor de andere niet. De hypnotherapeuten richtten de mentale aandacht dus vooral op bijvoorbeeld de linkerkant en niet op de rechterkant. Aan dit onderzoek deden 5 personen mee dus het was een te kleine groep om de resultaten te veralgemeniseren. Uiteraard wisten de proefpersonen welke kant een “hypnobehandeling” kreeg en welke kant niet, maar het medisch personeel dat geen hypnose gaf wist dit niet. Aan het eind van het onderzoek bleek dat bij vier van de vijf patiënten een kant inderdaad sneller was geheeld dan de andere kant. De vijfde patiënt had aan beide kanten een snelle heling, maar of dit nu door de hypnose kwam of niet werd niet direct duidelijk. In ieder geval zijn de resultaten veelbelovend wat betreft de ondersteuning die hypnose kan bieden bij de heling van brandwonden.

Als we weer even terug gaan naar die gebroken botten. In 1999 is er een onderzoek uitgevoerd op het effect van hypnose op het helen van botbreuken. Het was maar een klein onderzoek dus de resultaten konden nog niet als algemeen geldend worden bestempeld, maar uit dit onderzoek kwam naar voren dat mensen met een botbreuk in de enkel sneller genazen als ze hypnotherapie kregen dan mensen die dat niet hadden. Foto’s van de botbreuken lieten dit zien. Dit was vooral te zien in week negen. Daarbij konden mensen die hypnotherapie hadden in week 1, week 6 en week 9 af met minder pijnmedicatie.

In week 9 konden mensen hun enkels ook al beter gebruiken dan de mensen die geen hypnotherapie kregen na de operatie om het botbreuk weer goed te zetten. Ze konden bijvoorbeeld alweer de trap af lopen.

Welke hypnose oefeningen werken voor de heling

Dat hypnose werkt of in ieder geval sterke aanwijzingen heeft dat het werkt mag duidelijk zijn, maar hypnose an sich zorgt vooral voor veel ontspanning. Door tijdens de hypnose oefeningen te doen kan het effect groter worden. Daarom is de vraag nu welke oefeningen werken om je lichaam te ondersteunen om het helingsproces te versnellen.

In 1988 is al onderzoek gedaan naar de effecten van ontspanningsoefeningen die versterkt werden met visualisaties die de hypnotherapeut voor je bedenkt. Dit noem ik even geleide visualiseringen, je wordt als het ware door de hypnotherapeut door een visualisering geleid. In dit onderzoek kwam naar voren dat proefpersonen die hiervan gebruik maakten na de hypnose minder stresshormonen hadden, minder angst en minder roodheid rond de wond hadden dan mensen die deze oefeningen niet kregen.

Ontspanningsoefeningen

Een ontspanningsoefening die je kunt uitvoeren is ergens gaan liggen en diep door je neus inademen en door je mond uitademen. Als je ligt gaat je ademhaling automatisch via je buik. Dit merk je als jij je handen op je buik legt. Die komen automatisch omhoog als je inademt en gaan dan weer naar beneden als je uitademt.

Haal bijvoorbeeld drie seconden adem. Houd de adem voor een tel vast en adem daarna drie seconden uit. Herhaal deze ademhaling. Je kunt je tijdens deze oefening blijven focussen op je buik en ademhaling. Hoe de verse lucht je neus ingaat je longen vult en zo je bloed van verse zuurstof voorziet. Bij het uitademen laat je alle gassen, zoals CO2, gaan die je lichaam niet kan gebruiken. Alle afvalstoffen die je bloed niet kan gebruiken uit de lucht worden op die manier verwijderd uit je lichaam.

Geleide visualiseringen

Als je goed aan het in- en uitademen bent en heerlijk ontspannen kan de hypnotherapeut je helpen met een visualisatie die de heling van je lichaam bevordert. Dit kan ook een mp3 bestand zijn dat de hypnotherapeut je heeft meegegeven die je aan kunt zetten als je thuis zelf-hypnose wilt toepassen.

De geleide visualisering is van toepassing op jouw situatie. Als het bijvoorbeeld gaat om een botbreuk kan de hypnotherapeut je helpen met het visualiseren van het helingsproces. Hoe het bot weer in elkaar vervlecht raakt en steeds dichter op elkaar komt totdat het weer een sterk geheel vormt dat net zo sterk is als alle botten die niet gebroken zijn.

Hoe het bot het gewicht van je lichaam weer kan dragen als je weer beter bent en welke leuke dingen je dan met je lichaam kunt doen, zoals lopen, zwemmen en meer.

Een geleide visualisatie heeft als voordeel dat je niet door je eigen gedachten afgeleid raakt en je visualisatie een kant op gaat die je niet wilt. Doordat je bij het verhaal van de hypnotherapeut blijft hebben angsten een veel kleinere kans om de visualisatie te storen.

Suggesties

Uit een meta-onderzoek uit 1991 blijkt ook dat naast ontspanningsoefeningen hypnotische suggesties ook helpen om het verblijf in het ziekenhuis na een operatie te verkorten.

Een suggestie kan bijvoorbeeld zijn: Na de operatie voel je je ontspannen en uitgerust. Je hebt er vertrouwen in dat je bot zich snel zal helen en hebt geen moeite om de rust te nemen die je moet nemen.

De suggestie hangt af van je eigen overtuigingen die je hebt over de ernst van de wond en de angsten die je hebt over het helingsproces. Om goede suggesties te krijgen is het dus verstandig om een hypnotherapeut op te zoeken.

Hypnotherapie voor wondheling bij kinderen.

Het gebruik van ontspanningsoefeningen en visualisaties is ook bij kinderen getest. In de visualisaties waren ook suggesties verwerkt over de gewenste uitkomst van de operatie. Daarbij leerden de kinderen hoe ze ook zelf visualisaties konden uitvoeren zonder dat de hypnotiseur erbij was. In dit onderzoek bleek dat ook voor kinderen de ontspanningsoefeningen en visualisaties hielpen om na de operatie minder pijn te hebben en ze hoefden minder lang in het ziekenhuis te blijven dan de kinderen die geen hypnotherapie hadden gekregen.

Kortom

Hypnose is geen vervanging voor een medische behandeling bij een wond. Hypnose versnelt wel het helingsproces van wonden die behandeld zijn in het ziekenhuis of het gevolg zijn van een operatie. Ontspanningsoefeningen, geleide visualisaties en suggesties worden effectief geacht in het versnellen van het helingsproces.

Wil jij meer weten over hoe hypnose werkt? Bekijk dan de evenementen en de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2003.10403546

http://search.proquest.com/openview/0125e69dba69bb76743d56b1ac2aff39/1?pq-origsite=gscholar

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/nur.4770110405/abstract

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1983.10404132

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1991.10402927

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen