Ik ben het zat! Hoe hypnose helpt
Ik ben het zat! Hoe hypnose helpt
19 september 2018 
6 min. leestijd

Ik ben het zat! Hoe hypnose helpt

Ben jij het zat?Je werk, je relatie, je familie, je vrienden, hoe mensen met je omgaan? Dat is eigenlijk heel erg goed. Wanneer je iets zat bent, ben je eigenlijk kwaad en woede is een motiverende emotie.

Wat ben je zat?

Je hebt waarschijnlijk gegoogeld op “ik ben het zat”, maar wat ben je zat? Iets zat zijn is eigenlijk een ontzettend mooi startpunt om je leven te veranderen en het niet meer zat te zijn.

Ga dan eerst na wat je zat bent. Schrijf op wat je zat bent en hoe het zover is gekomen.

Als je het lastig vindt om na te gaan wat je zat bent en wat hiervoor de oorzaak kan zijn helpt hypnose.

Je kunt bijvoorbeeld met regressie erachter komen waarom iets is verlopen zoals het is en welke overtuiging je heeft tegengehouden om de zaken tot nu toe te veranderen.

Met regressie ga je terug naar de gebeurtenis die ervoor heeft gezorgd dat je een overtuiging hebt gekregen die er nu voor zorgt dat je iets zat bent.

Ben je het bijvoorbeeld zat dat mensen je slecht behandelen, dan kom je er met regressie achter waarom je nooit eerder je grens hebt aangegeven of blijft omgaan met mensen die niet goed voor je zijn.

Meestal is dit een gebeurtenis uit je kindertijd. Dit is namelijk het moment waarop je overtuigingen ontstaan. Soms kan dit een erg onlogische gebeurtenis zijn die nu voor problemen zorgt.

Juist omdat je er nu met het verstand van een volwassene naar kunt terugkijken kun je ontzettend snel je overtuigingen veranderen om snel iets te doen aan je huidige situatie.

Een andere techniek om te achterhalen wat je nu eigenlijk zat bent en hoe het zover heeft kunnen komen is het voeren van een Socratisch gesprek. Dit is een techniek die gebruikt wordt met cognitieve gedragstherapie en die gebruikt kan worden terwijl je onder hypnose bent.

Met een Socratisch gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om zo bij de kern van je probleem en je overtuigingen te komen. Dan weet de hypnose-expert waaraan gewerkt moet worden.

Aangeven dat je het zat bent

Wat je ook zat bent, als er andere mensen bij betrokken zijn is het belangrijk om dit te kunnen aangeven. Het kan erg spannend zijn om voor jezelf op te komen. Daarom kan ook hier hulp gegeven worden door een hypnose-expert.

Wanneer je het lastig vindt om aan te geven dat genoeg genoeg is helpt een hypnose-expert je hier op verschillende manieren mee. Namelijk met het opbouwen van je zelfvertrouwen en met het ondersteunen van je voorstellingsvermogen over hoe je aangeeft dat het moet stoppen of het moet veranderen.

Voor het ondersteunen van je voorstellingsvermogen wordt bijvoorbeeld een geleide visualisatie gebruikt. In die visualisatie helpt de hypnose-expert je met het omgaan met de gevoelens die je kunt krijgen op een moment waarop je voor jezelf opkomt.

De spanning die je bijvoorbeeld kunt voelen wanneer jij je leidinggevende aanspreekt op het overwerken wat je nu al meer dan 3 maanden doet is iets wat je leert weg te nemen tijdens een dergelijke geleide visualisatie. Of de spanning wanneer je jouw partner wil aanspreken op de rommel die hij/zij maakt in in huis en dat het nu echt tijd is om daar eens afspraken over te maken.

Je leert de reactie van je lichaam die je op zo’n moment kunt hebben herkennen en hoe je die reactie vermindert waardoor je ook minder last hebt van angst. Daardoor kun je je tijdens het gesprek beter uitdrukken en kom je toe aan alle argumenten om toch eens een dag vrij te krijgen of om toch een collega erbij te krijgen zodat jij niet elke dag hoeft over te werken.

Een geleide visualisatie kan dan als volgt gaan:

“Je bent op tijd op je werk aangekomen en voelt je zelfverzekerd. Je staat letterlijk stevig in je schoenen en recht je rug nogmaals. Je haalt een paar keer rustig adem door de buik en ontspant je spieren. Je hebt al aangegeven dat je even met je leidinggevende een gesprek wilde. Je geeft hem/haar een stevige hand en begint aan je verhaal. Je blijft rustig praten op een duidelijke toon. Je reageert kalm op vragen van je leidinggevende en neemt de tijd om antwoorden te bedenken op de vragen als je leidinggevende die heeft. Je verlaat het gesprek met een goed gevoel.”

Dit is slechts een voorbeeld, maar wat heel duidelijk naar voren komt is de uitvoering van technieken die je helpen om kalm te blijven op stressvolle momenten. Aangeven dat je het zat bent kán zo’n moment zijn waarop dit van pas komt.

Je eigen gedrag veranderen

Je kunt dus het gedrag van anderen zat zijn, maar die reageren over het algemeen op jouw gedrag. Daarom is het ook belangrijk om jezelf een spiegel voor te houden over welk gedrag je wilt veranderen.

Misschien is dat niet eens zo lastig, want wie weet ben je jouw eigen gedrag stiekem wel zat.

Ook voor het veranderen van je gedrag is het belangrijk om te achterhalen waarom je je gedraagt zoals je dat doet. Waarom vind je het bijvoorbeeld lastig om nee te zeggen wanneer je baas vraagt om over te werken (om maar wat te noemen). Die niet helpende overtuigingen zijn nodig om daartegenover helpende overtuigingen te zetten, bijvoorbeeld:

Niet helpende overtuiging:

Als ik nee zeg tegen mijn werk word ik ontslagen.

Helpende overtuiging:

Als ik mijn grenzen aangeef op mijn werk is de kwaliteit van werk dat ik lever beter.

Een hypnose-expert zal een aantal van die helpende overtuigingen voor je op een rij zetten die je vervolgens thuis kunt herhalen tijdens zelfhypnose. Door de helpende overtuigingen sterker te maken zal je je hier ook sneller naar gedragen.

Als je leidinggevende dan weer eens aan komt zetten met overwerk kun je aangeven dat dit niet handig is omdat je na de tigste keer overwerk toch wel vermoeid bent wat de kwaliteit van werk niet goed doet.

Een ander voorbeeld is:

Niet helpende overtuiging:

Als mijn baas wil dat ík overwerk, ben ik de enige persoon die dit kan doen.

Helpende overtuiging:

Mijn collega’s zijn net zo goed in mijn werk als ik, het is ok als ik een alternatief bied aan mijn leidinggevende.

In dit geval kun je de nee ook verkopen met een alternatief van wie er op je werkvloer ook geschikt is om het overwerk uit te voeren, zodat je het overwerken kunt afwisselen met die collega’s.

Hierdoor raakt op de lange termijn niemand oververmoeid.

Zelfhypnose toepassen

Om zelfhypnose toe te passen oefen je dit eerst met de hypnose-expert. Je zoekt dan thuis een comfortabele plaats op waar je kunt liggen of zitten. Je haalt vervolgens gelijkmatig adem door je buik en ontspant je spieren. Dan sluit je jouw ogen en herhaal je de hypnotische suggesties die je hebt meegekregen van je hypnose-expert of je zet de mp3 aan van de hypnose-expert.

Door dit dagelijks te doen verander je jouw gedrag sneller, waardoor je sneller iets kunt doen aan de situatie die je zat bent.

Je doelen veranderen/bepalen

Als je jouw baan of hobby zat bent is het tijd om je te heroriënteren. Passen je doelen nog wel bij je? Wat wil ik nu echt?

Om dit te bepalen stel je jezelf de volgende vragen, hiermee kan een hypnose-expert helpen:

  • Wie en wat ben ik?
  • Hoeveel en hoe makkelijk kan/wil ik mezelf ontwikkelen?
  • Wat zijn mijn mogelijke doelen?
  • Hoeveel tijd kan ik besteden aan het halen van mijn doel?

Wanneer je dit hebt opgeschreven kies je het beste doel van de mogelijke doelen. Je kunt het hebben over tastbare doelen en over emotionele doelen. Je wilt bijvoorbeeld met meer focus en plezier je werk doen.

Nu ga je beginnen met hypnose. Je gaat visualiseren hoe het eruitziet als jij je doel behaalt en hoe jij je voelt als je jouw nieuwe doel hebt behaald. Hoe je je voelt tijdens het behalen van je doel.

Als je dit lastig vindt kan een hypnose-expert je helpen met deze visualisatie door het stellen van vragen en door aan te geven hoe een emotie voelt, zoals:

“Je voelt je opgelucht, zelfverzekerd, blij en trots. Je haalt dieper adem en voelt hoe je rechter en steviger in je schoenen staat.”

Wanneer je een goede visualisatie hebt samengesteld met de hypnose-expert kun je de visualisatie thuis herhalen om je nieuwe doelen te behalen en om zo uit je oude situatie die je zat bent te komen.

Hypnose helpt dus om je gedrag te veranderen om zo iets aan de situatie te doen die je zat bent. Om dit aan te pakken is zelfvertrouwen nodig en daarmee helpt hypnose je ook. Wanneer je een langdurige gedragsverandering nodig hebt kan zelfhypnose je langdurig helpen om dit vast te houden.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je jezelf en anderen hiermee kunt helpen? Kom dan eens naar een playshop of een ander evenement van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen