Invloed op het werk vergroten met hypnose
Invloed op het werk vergroten met hypnose
29 november 2017 
6 min. leestijd

Invloed op het werk vergroten met hypnose

Hypnose kan voor allerlei zaken gebruikt worden. Wellicht denk je bij deze titel aan stiekeme hypnose die in gesprekken wordt toegepast, maar dat is niet wat ik bedoel. Veel ondernemers en managers hebben bijvoorbeeld een coach en tijdens die coaching kunnen ze ook gebruikmaken van hypnose om mentale drempels te overwinnen. Hiermee kunnen ze vervolgens hun invloed op het werk vergroten.

Wil je weten hoe hypnose mensen aan de top van het bedrijfsleven kan helpen? Lees dan verder.

Voorstellen die gehoord moeten worden

Als je jezelf wilt opwerken naar de top in het bedrijfsleven is het van belang dat managers naar je plannen luisteren en het met je plannen eens zijn/ of in ieder geval gedeeltelijk.

Het is heel lastig om je plannen voor te leggen aan je manager en om geduld op te brengen om te wachten totdat je manager een mening heeft gevormd over je plan en of je jouw plan mag presenteren aan andere mensen binnen het bedrijf voor verbeteringen in de bedrijfsvoering.

Heb jij voorstellen waarvan je vindt dat die gehoord moeten worden, maar die nog niet de aandacht hebben gekregen? Dan zijn er 3 zaken waaraan gewerkt moet worden, namelijk:

  • Motivatie
  • Doorzettingsvermogen
  • Zelfvertrouwen

Motivatie verhogen

Motivatie is erg belangrijk om je doelen te bereiken. Er zijn 2 soorten motivatie die je van elkaar kunt onderscheiden, namelijk intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Bij intrinsieke motivatie gaat het om dat je zelf iets wilt. Jij wil graag die manager positie of leiding over een bepaald project. Dus als het je lukt ben je blij.

Extrinsieke motivatie betekent dat een externe factor je motiveert. Je wilt dan de leiding over het project omdat dit extra geld oplevert waardoor je vaker met je partner kunt uiteten of iets dergelijks.

Hypnose kan je helpen om je motivatie te vinden, of dit nu intrinsiek of extrinsiek is. Door hypnose kun je een motiverende factor ontdekken waardoor de kans dat je opgeeft om verder te komen in je leven veel kleiner wordt.

Het vinden van je kernmotivatie is bijvoorbeeld mogelijk door “waarom-gesprekken”, zoals een kleuter ook wil weten waarom de wereld werkt zoals hij werkt kun je jezelf vragen waarom jij werkt zoals je werkt.

Een coach kan je helpen bij het voeren van dit soort waarom gesprekken om echt in de kern te komen.

Doorzettingsvermogen vergroten

Carrière maken is iets wat je doet voor de lange termijn en helaas gaat het niet altijd in een rechte lijn. Daarom is het belangrijk om ook je doorzettingsvermogen te vergroten. Wellicht wordt je plan niet eens gelezen. Wellicht wordt je zelfs gedegradeerd en dat kan pijn doen.

Om toch de carrière te maken in de richting die jij wilt is het belangrijk om doorzettingsvermogen te hebben. Natuurlijk kun je je even een slachtoffer van de situatie voelen, maar op een gegeven moment moet je toch weer verder.

In dat geval kan hypnose je ook helpen met doorzettingsvermogen. Dit kan onder andere door gebruik te maken van hypnotische suggesties en visualisaties. Hiermee kan een coach je helpen die ook gespecialiseerd is in hypnose.

Zelfvertrouwen om een plan überhaupt in te dienen

Om in de top van het bedrijfsleven te komen is het van belang om vertrouwen te hebben in je plannen. Het indienen van de plannen kan al een spannend moment zijn. Om de angst voor het indienen van een dergelijk plan kleiner te maken kun je gebruikmaken van hypnotische suggesties, zoals:

“Ik wacht niet op het perfecte moment.”

“Ik hoef geen ervaring te hebben, want ik kan het uitvogelen.”

“Ik reflecteer en leer van fouten.”

Zelfvertrouwen om te wachten of netjes aan te sporen om het plan te lezen

In de semi-top van het bedrijfsleven ben je helaas nog afhankelijk van leidinggevenden om goedkeuring te geven voor je plannen. Je moet soms maanden wachten totdat ze zeggen dat je plan eventueel goed genoeg is.

Dit wachten kan aan je zelfvertrouwen knagen.

Het is belangrijk om daarom ook je zelfvertrouwen in stand te houden nadat je een plan hebt ingediend. Coaches met kennis van hypnose kunnen je hiermee helpen.

Daarnaast is zelfhypnose van belang om je zelfvertrouwen op peil te houden tijdens dit soort momenten. Door dagelijks suggesties te herhalen kun je al veel doen.

Zelfvertrouwen voor presentaties en gesprekken

Het geven van presentaties en het voeren van gesprekken voor nieuwe projecten is van belang in het bedrijfsleven. Als je plan eenmaal de goedkeuring heeft gekregen leidt dit vaak tot een presentatie of een gesprek met andere betrokkenen of mensen die het dan ook weer moeten goedkeuren.

Dit is erg spannend. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van presentatieangst.

Doordat je al behoorlijk wat coaching voor zelfvertrouwen hebt gehad kan het zo zijn dat je hier geen extra hulp meer voor nodig hebt.

Wat wel belangrijk is, is dat je ontspannen bent tijdens dit soort gesprekken. Door niet bezig te zijn met het “moeten” verkopen van je plan kun je rustig nadenken over vragen en daar duidelijke en eerlijke antwoorden op geven. Dit helpt vaak meer dan het houden van een verkooppraatje om je plan ook echt te zien gebeuren.

Ontspanningstechnieken oefenen onder hypnose

Hypnose kan je heel goed helpen bij het oefenen van deze ontspanningstechnieken. Tijdens hypnose kun je bijvoorbeeld visualiseren dat je een presentatie geeft of een belangrijk gesprek voert over je voorstel.

De angsten die je dan kunt krijgen komen dan ook op in je lichaam. Je hartslag kan omhoog gaan. Je kunt meer last krijgen van zweten en wellicht zelfs van stotteren.

Hierdoor kun je echt oefenen met technieken om kalm te blijven, zoals ademhalingstechnieken, mindfulness en je focussen op de zolen van je voeten die op de grond staan.

Door hiermee te oefenen kun je tijdens het daadwerkelijke gesprek beter kalm blijven waardoor de kans op succes een stuk groter is.

De juiste kennis en mensen vinden voor projecten

Als je dan eenmaal mag beginnen met je project is het van belang om proactief te zijn voor het hebben van de juiste kennis en het vinden van de juiste mensen.

Ook voor het vinden van de juiste kennis is zelfvertrouwen nodig en het kunnen zetten van stappen. Als je lastig in beweging te brengen bent is het handig om juist hulp te krijgen voor het verzamelen van kennis.

Kennis kun je op meerdere manieren vergaren, namelijk door:

  • Lezen van boeken
  • Volgen van cursussen
  • Volgen van een workshop
  • Volgen van een opleiding

Waarschijnlijk heb je geen tijd meer voor het volgen van een opleiding, maar dan heb je nog steeds 3 manieren over om jezelf genoeg kennis te geven om het project goed af te ronden. Het enige dat dan nodig is, is de zoektocht naar de juiste boeken, cursussen of workshops.

Een coach of hypnotherapeut kan je deze zoektocht als huiswerk meegeven. Daarnaast kun je leren op welke manieren jij het meeste uit een boek, cursus of workshop haalt, zoals door het maken van huiswerk.

Het vinden van de juiste mensen

Ben je bang dat je te weinig inzicht in mensen hebt om de juiste mensen voor je project te vinden? Dan kan een hypnotherapeut met je onderzoeken of dit gevoel van een gebrek aan inzicht klopt.

Over het algemeen kom je niet ver zonder mensenkennis. Als je al bij de semi-top van het bedrijfsleven zit kun je wel stellen dat je dit toch redelijk onder de knie hebt.

Overtuigingen over je mensenkennis kunnen tijdens hypnose onderzocht en rechtgezet worden.

Mensen onder je op hun gemak stellen

Als je dan mensen hebt gevonden wil je graag een gesprek met hen. Als je bang bent dat je gebrek aan mensenkennis ervoor zorgt dat je niet door leugens of vleierij kunt heenprikken is het van belang om het gesprek in een setting te voeren die aanmoedigt om te ontspannen.

Bij een bewust sollicitatiegesprek doen mensen vaak erg hun best. Daarbij zijn er ook nog eens mensen die liegen over hun CV.

Door juist een meer koffie-gesprek te voeren zorgt je ervoor dat het gesprek heel informeel lijkt. Moet je bijvoorbeeld een team van mensen binnen de organisatie uitzoeken voor je project? Dan kun je die mensen “toevallig” tegen het lijf lopen. Iets zeggen over projecten waaraan ze al eens hebben meegedaan en vragen of ze er iets over willen vertellen onder het genot van een kopje koffie.

Hierdoor ben jij meer ontspannen en zijn zij dat ook waardoor je de ware aard van het beestje beter kunt zien.

Ook het voeren van dit soort “informele” gesprekken en de verleiding om die mensen mee te krijgen kun je oefenen met hypnose.

De invloed op het werk vergroot je dus met name door je motivatie, doorzettingsvermogen en vertrouwen te verbeteren. Ook kun je met visualisaties oefenen hoe je overtuigingstechnieken gaat toepassen terwijl je onder hypnose bent. Dit kan zeker helpen als je in een leidinggevende positie bent of die nastreeft.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt voor jezelf of juist omdat je andere mensen helpt als coach? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen