Lef: Meer lef om meer uit je leven te halen
03 juni 2019 
in Angst
6 min. leestijd

Lef: Meer lef om meer uit je leven te halen

Wedden dat jij meer lef hebt dan je denkt? Lef is nodig om alle kansen in het leven te grijpen dat het te bieden heeft. Kansen zijn namelijk vaak risico’s, ze kunnen goed of slecht aflopen. Als je genoeg lef hebt durf je voor een kans te gaan, ook als de slechte afloop je heel erg tegenstaat.

Wat is lef?

De betekenis van lef is dat je het hart hebt om je de moed te geven om bepaalde dingen te doen. Bij lef vind je een bepaald iets zo belangrijk dat het je lef geeft om de moed te hebben om je angst te overwinnen.

Waar heb je lef voor nodig?

Lef is nodig als jij hart hebt voor een bepaalde zaak en jij daar iets mee wilt bereiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je geld wilt ophalen voor een goed doel, op een bepaalde manier wilt leven of ondernemer wilt worden.

Als je bijvoorbeeld onderneemt helpt lef je om dingen te laten gebeuren. Om stappen te zetten die nodig zijn om je bedrijf bijvoorbeeld bekend te maken. Het lef helpt je om te blijven bij jouw plannen en ideeën en om vertrouwen te houden in een goede afloop, ook als zaken even tegenzitten.

Wanneer je lef hebt om bepaalde zaken uit te voeren betekent dit niet dat je géén angst hebt. Je weet beter met deze angst om te gaan en kunt misschien zelfs door het lef floreren in een omgeving die vijandig is ten opzichte van jouw doel[1].

De hiërarchie van lef

Lef heeft ook een bepaalde hiërarchie. Na het hebben van voldoende lef om een bepaalde keuze te maken helpt lef je ook door die keuze heen. De hiërarchie is hier iets verder uitgelegd:

1.      Lef en het nemen van beslissingen

In eerste instantie heb je lef nodig voor het zetten van de 1e stap van vele stappen. Je neemt een beslissing en hebt lef nodig om ergens “ja” tegen te zeggen ondanks onzekerheden over of je het tot een goede afloop kunt brengen.

2.      Lef om door te gaan

Als je dan die eerste stap hebt gezet heb je vaak wel momentum om de tweede en derde stap te zetten. Heb je een groot doel, dan is de kans groot dat je nog meer stappen moet zetten dan die 1e drie. In dat geval helpt lef je om je doorzettingsvermogen sterk te houden. Falen is een realiteit om mee om te gaan, maar als je maar blijft opstaan is dit niet erg.

Je blijft sterk voor de korte-termijn-doelen om je lange-termijn-doel te behalen.

3.      Lef om te veranderen

Op momenten dat het behalen van doelen lastig is heb je ook lef nodig om voor een plan B te gaan. Je hebt lef nodig om je gekozen pad te veranderen om op een andere manier je doel te behalen. Je hebt dus lef nodig om zaken een keer anders dan normaal aan te pakken.

Meer lef krijgen

Meer lef krijgen kan op meerdere manieren. Op de werkvloer kan crisistraining bijvoorbeeld voor meer lef zorgen. Bepaalde levenservaring, waardoor je kunt zeggen dat alles toch goed komt en een goede kring mensen om je heen helpt je om lef te krijgen.

Angst overwinnen voor meer lef

Bij bepaalde levenservaring hoort dus ook een confrontatie met een bepaalde angst. Als je bijvoorbeeld een angst hebt die je tegenhoudt om iets te doen waar je hart voor hebt. Je wilt bijvoorbeeld geld inzamelen om onderzoek naar een genezing van een bepaalde ziekte te financieren, maar vindt het eng om aandacht voor die zaak te vragen of om langs de deuren te lopen (want bij wie bel je eigenlijk aan).

Het overwinnen van angst gaat het beste door jezelf te confronteren met die angst. Dit is iets waar hypnose je mee kan helpen. Hypnose kan je bijvoorbeeld helpen met het achterhalen van de reden van je angst.

Reden van angst wegnemen

Hoe jij de wereld ziet, jouw overtuigingen, heeft bijvoorbeeld veel invloed op waar jij wél en juist niet bang voor bent. Soms kan het wegnemen van de reden van de angst al ontzettend veel doen om de angst te overwinnen.

Wanneer je hypnotherapie krijgt gebeurt dit vaak met regressie. Daarmee ga je naar het eerste moment waarop je te maken had met die angst, en ga je met je huidige kennis iets doen met dat moment waardoor je nu niet meer bang hoeft te zijn.

Geleidelijke confrontatie met angst

Om te controleren of de regressie heeft geholpen kan de hypnotiseur je confronteren met je angst.

Dit hoeft niet in 1 keer heel extreem. Je kunt ook stapsgewijs de confrontatie met je angst aangaan. In de meeste gevallen maak je dan een top 10 van die angst die je hebt. Bijvoorbeeld:

  1. Bang voor een lege straat.
  2. Bang voor een lege straat in het donker.
  3. Bang om in een lege straat te staan.
  4. Bang om in een lege straat in het donker te staan.
  5. Bang om beelden te zien van mensen die alleen over straat lopen.
  6. Bang om alleen over straat te lopen.
  7. Bang om in de schemering alleen over straat te lopen.
  8. Bang om in het donker alleen over straat te lopen.
  9. Bang om aan te bellen bij vreemden.
  10. Bang om aan te bellen bij vreemden met een hond.

Met hypnose kun je deze angsten visualiseren. Je krijgt dan ook te maken met de fysieke reactie van je lichaam op angst, als deze nog niet is weggenomen door de regressie, en je leert dan hoe je hiermee het beste kunt omgaan.

Je leert bijvoorbeeld je ademhaling te controleren en om je spieren te ontspannen zodat je fysieke reactie op angst de mentale angst niet nóg sterker maakt.

Overtuigingen veranderen voor meer lef

Naast angst overwinnen voor meer lef kan hypnose je ook helpen met het veranderen van je overtuigingen voor het krijgen van meer lef. Zoals gezegd is regressie een manier om je overtuigingen te veranderen, daarnaast zijn er ook andere technieken om je kijk op zaken te veranderen.

Het visualiseren hoe iets goed kan gaan is bijvoorbeeld zo’n manier. Die hoeft niet alleen gebruikt te worden voor het overwinnen van angst. Het kan ook gebruikt worden voor het laten zien van de potentie van het zetten van bepaalde stappen. Het visualiseren van een stap die je wilt zetten met een goede afloop zorgt ervoor dat je dit sneller in het echt zult doen.

Naast regressie en visualisatie kan het hardop herhalen van hypnotische suggesties ook veel doen voor het veranderen van je overtuigingen. Vooral omdat je dit doet terwijl je onder hypnose bent heeft het invloed. (Meer invloed dan wanneer je het opleest van een pc-scherm, maar alle beetjes helpen)

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Het is super tof om mensen te helpen.”

“Spijt is erger dan het proberen en falen.”

“Ik kan alles (leren).”

“Het is leuk om zaken eens anders aan te pakken.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen en hetgeen waar je lef voor wilt hebben kan een hypnose-expert je andere suggesties geven.

Praktische tips voor het krijgen van meer lef

Naast hypnose zijn er ook andere manieren om meer lef te krijgen, namelijk:

Doe iets nieuws

Door af en toe buiten je comfortzone te gaan en iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt leer je dat je meer in je mars hebt dan je had gedacht. Hierdoor bouw je ook lef op en het vertrouwen om eens zaken anders aan te pakken.

Leer nieuwe dingen

Door kennis op te doen krijg je meer zelfvertrouwen, meer zelfvertrouwen zorgt voor meer lef. Door nieuwe vaardigheden te hebben en nieuwe kennis op te doen weet je ook meer waardoor je bepaalde keuzes en stappen eenvoudiger kunt maken omdat je de risico’s beter kunt inschatten.

Doe iets spannends

Iets doen wat voor een beetje angst zorgt, zorgt er ook voor dat je leert om met die angst om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld eens een escape-room doen met je vrienden, gaan wandklimmen, abseilen of hard rijden op de Duitse autobaan. Door iets fysieks te doen waar je lef voor nodig hebt, krijg je ook meer lef voor projecten die langere tijd duren.

Lef is ontzettend handig om dingen te doen waar je hart voor hebt, maar die je heel spannend vindt. Hypnose helpt op meerdere manieren om meer lef te krijgen en om je dromen waar te maken. Daarnaast kun je ook nog praktische dingen doen, ook hierbij kan hypnose helpen. Bijvoorbeeld door dit te visualiseren.

Wil je weten hoe hypnose werkt en voelt? Dan kun je meedoen aan de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je weten hoe je met hypnose jezelf en andere mensen kunt helpen? Schrijf je dan in voor één van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

Pin deze infographic als geheugensteuntje:

meer lef krijgen

[1] Heart, smarts, guts, and luck: what it takes to be an entrepreneur and build a great business
AK Tjan, RJ Harrington, TY Hsieh – 2012

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen