Legenestsyndroom klachten verminderen met hypnose
04 januari 2019 
5 min. leestijd

Legenestsyndroom klachten verminderen met hypnose

Vader en moeder zijn is het mooiste dat er is, maar helaas (of gelukkig) komt er een dag waarop de kinderen uitvliegen in de wijde wereld. Als ouder wordt het dan opeens heel rustig in huis en daar kun je last van hebben. Wat doe je nu met al die tijd? Hoe gaat het met de kinderen? Als je last hebt van het legenestsyndroom vind je het lastig om om te gaan met het feit dat de kinderen niet meer thuis wonen. In dit blog ga ik in op het legenestsyndroom en wat je hiertegen kunt doen.

Het legenestsyndroom

Wanneer je kinderen het huis uitgaan kunnen ouders hierdoor last krijgen van depressieve gevoelens en emotionele stress[1]. Dit is iets waar een minderheid van de ouders last van heeft en je culturele achtergrond heeft invloed op dit gevoel. Vooral moeders hebben last van het legenestsyndroom. Ouders die parttime werkten of thuis bleven voor de kinderen hebben ook een grotere kans op het krijgen van dit syndroom, ongeacht of het een vader of moeder is.

Niet alleen depressieve gevoelens kunnen volgen op het uitvliegen van de kinderen. Dit kan zelfs leiden tot een identiteitscrisis, alcoholisme en huwelijkse problemen. Daarbij kunnen ook gevoelens van eenzaamheid ontstaan.

De verwachting waarom je kind uit huis gaat en de daadwerkelijke reden waarom je kind uit huis gaat is ook een reden waardoor je als ouder last kunt krijgen van het legenestsyndroom. Veel ouders uit het babyboomertijdperk verwachten bijvoorbeeld dat hun kind uit huis gaat wanneer het gaat studeren.

Terwijl ouders met een andere culturele achtergrond verwachten dat hun kind het huis verlaat wanneer het gaat trouwen en niet eerder. Als deze verwachtingen niet uitkomen kan dat in beide gevallen zorgen voor de klachten bij het legenestsyndroom.

Bij ouders met een niet westerse achtergrond kan het huis verlaten om een andere reden dan het huwelijk hen het gevoel geven dat ze niet zijn geslaagd in het doorgeven van het belang van familiebanden en familiewaarden.

Vrouwen die zich sterk identificeren als moeder kunnen last hebben van het legenestsyndroom omdat het moederen dan ophoudt. Terwijl vaders juist meer last hebben van het gevoel van verlies van controle wanneer het legenestsyndroom bij hen aan de hand is.

Je zou het niet zeggen, maar als je kind op vergevorderde leeftijd en wat jou betreft veel te laat het huis verlaat, kun je last krijgen van het syndroom. Dus zelfs als je erom staat te springen dat je kind het huis verlaat kun je er last van krijgen.

Oorzaak legenestsyndroom vinden

Er zijn dus allerlei oorzaken voor het legenestsyndroom, maar soms kan dit syndroom je toch een beetje overvallen. Dan is de vraag wat bij jou de reden is dat dit syndroom is ontstaan. Een hypnose-expert kan je op meerdere manieren helpen om deze oorzaak te vinden.

Dit kan bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek. In dit gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer gesteld om bij de kern van je overtuigingen te komen over hoe jij vindt dat het hoort te gaan wanneer en waarom je kind uit huis gaat.

Door dit te achterhalen kun je erachter komen wat er volgens jouw onderbewuste niet klopt, waardoor je nu last hebt van het legenestsyndroom. Door deze overtuigingen te achterhalen weet de hypnose-expert ook waarop hij zich moet richten om ervoor te zorgen dat je er minder last van hebt.

Daarnaast kan een regressie ook helpen als dit Socratisch gesprek niet het gewenste effect oplevert. Met een regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste een overtuiging heeft gevormd die er nu voor zorgt dat je last krijgt van het syndroom. Dit kunnen hele verrassende momenten zijn, wat een leuke basis is voor de behandeling.

Het legenestsyndroom behandelen

Uit onderzoek1 blijkt dat niet alle ouders last hebben van dit syndroom. Het kan namelijk ook een periode zijn waarin je de banden met je kinderen als volwassene aangaat. Dit is het moment waarop je de transitie maakt van ouder naar vriend. Daarbij kan de band met je partner ook juist verbeterd worden, want je hebt eindelijk meer tijd voor elkaar en je kunt nieuwe hobby’s krijgen en interesses verkennen. Dit is dus het doel wanneer het legenestsyndroom wordt behandeld.

Het legenestsyndroom wordt al sinds het einde van de jaren 70 behandeld met cognitieve gedragstherapie[2]. Deze vorm van therapie is goed te combineren met hypnose. Hypnose versterkt zelfs het effect waardoor de therapie sneller kan werken.

Zelfvertrouwen buiten ouderschap opbouwen

Vooral als het moederschap zelf een bron voor zelfvertrouwen was en het moederen dus niet meer aan de hand is, helpt deze vorm van therapie. Er zijn meerdere manieren om ook zonder het ouderschap zelfvertrouwen op te bouwen. Hierbij moet je denken aan je eigen kwaliteiten (eventueel vanuit het moederschap) ontdekken die je helpen in je dagelijks leven.

Als moeder ben je bijvoorbeeld veel aan het organiseren. Dit organisatievermogen komt ook van pas in veel beroepen en met vrijwilligerswerk. Daarnaast kun je ook nog andere talenten hebben die je een gevoel van identiteit en zelfvertrouwen kunnen geven.

Sommige ouders laten het opbouwen van sociale banden een beetje over aan hun kinderen. Het schoolplein en de sportvereniging van de kinderen bieden mogelijkheden om andere ouders aan te spreken voor het aangaan van nieuwe sociale contacten. Wanneer het kind dan de woning heeft verlaten vallen deze kansen voor het opbouwen van relaties weg.

Een manier om toch sociale contacten te onderhouden en hiervoor voldoende zelfvertrouwen te hebben is door middel van een geleide visualisatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over contact maken met andere mensen, zoals op je werk of op de sportvereniging van jezelf.

Deze geleide visualisatie kan als volgt gaan:

“Je hebt je ingeschreven voor een workshop bij jou in de buurt. Je bent lekker bezig en je merkt dat je met iemand een klik hebt. Na de workshop kijk je de persoon aan, je glimlacht en je zegt: “Ik vond het gezellig. Het lijkt me leuk om contact met je te houden. Zullen we vrienden worden op Facebook/ telefoonnummers uitwisselen?” Ongeacht het antwoord. Het voelt goed om deze stap te zetten om je eigen sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Je gaat met een tevreden gevoel naar huis.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw problemen met het legenestsyndroom en de invloed daarvan op je zelfvertrouwen kun je een andere geleide visualisatie krijgen.

Focus verleggen naar eigen leven

Je kind is uit huis en je denkt nog de hele tijd aan hem. “Eet hij wel gezond? Ruimt hij nu wel op?”. Deze gedachten kunnen ervoor zorgen dat je je per ongeluk toch nog te veel bemoeit met je kind en dat je eenzaam kunt worden.

Het is daarom belangrijk om de focus weer naar jezelf te verleggen. Om te doen waar je zin in hebt. Je te ontwikkelen in wat jij interessant vindt en om lekker af te spreken met familie en vrienden. En natuurlijk om weer goed voor jezelf te zorgen, vooral als dat er de laatste +- 20 jaar een beetje in is geschoten.

Het verleggen van je focus is eigenlijk het veranderen van je overtuigingen over hoe jij als persoon in het leven staat. Je onderbewuste kan nog ontzettend bezig zijn met het ouderschap, maar dat mag zich nu meer verplaatsen naar het eigen zijn.

De focus verleggen kan met zogenoemde hypnotische suggesties. Die kun je thuis herhalen tijdens zelfhypnose of beluisteren als de hypnose-expert je een mp3 meegeeft waarop de hypnotische suggesties staan.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Je hoeft je niet schuldig te voelen als je iets voor jezelf doet.”

“Je mag je eigen leven opbouwen, los van je kinderen.”

“Je kind is verantwoordelijk voor zichzelf, jouw taak zit erop.”

“Je mag je kind helpen als hij/zij erom vraagt.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen over je identiteit en het leven nadat je kind uit huis is gegaan kun je andere suggesties krijgen.

Wanneer je thuis aan zelfhypnose wilt doen zoek je een rustige plek op, wat nu niet meer zo moeilijk moet zijn 😉. Je gaat op een comfortabele plaats zitten of liggen en in comfortabele kleding. Geen stofjes en elastiek die je afleiden van ontspanning.

Je ontspant bewust je spieren en zorgt ervoor dat je gelijkmatig door je buik ademhaalt. Dan sluit je je ogen en herhaal je de suggesties of beluister je de mp3. Als je een mp3 hebt ontvangen staat daar vaak ook een inductie op die je helpt met jezelf in hypnose te brengen.

Er zijn dus allerlei manieren waarop hypnose je kan helpen met het verminderen van de klachten van het legenestsyndroom. Wil je precies weten hoe dit werkt en hoe je hiermee je zelf of juist andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de hypnose playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0192513X09339020

[2] http://psycnet.apa.org/record/1979-06475-001

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen