Lichaamswerk: hoe hypnose bijdraagt
29 december 2022 
4 min. leestijd

Lichaamswerk: hoe hypnose bijdraagt

Je hoort wel eens mensen zeggen dat je lichaam signalen geeft over hoe het mentaal met je gaat of over hoe goed je leven is. Als je ergens pijn hebt, heeft dit een fysieke oorzaak, maar dat fysieke probleem komt uiteindelijk door iets mentaals. Dit is waar lichaamswerk mee aan de slag gaat. Je werkt dan met het lichaam om emotionele en mentale problemen in je leven op te lossen.

Dit betekent niet dat je problemen altijd weg kunt sporten. In dit blog ga ik dieper in op wat lichaamswerk precies is en hoe hypnose hieraan kan bijdragen. 

Wat is lichaamswerk?

Lichaamswerk is een alternatieve vorm van genezing, hier vallen onder andere osteopathie en homeopathie onder, maar je hebt ook mensen die alleen aan lichaamswerk doen, die pakken dan eigenlijk een verzameling van alternatieve geneeswijzen die werken met het lichaam. Naast osteopathie en homeopathie vallen reiki, yoga, pranayama, ademwerk, therapeutische aanraking en nog enkele andere technieken ook onder lichaamswerk[1].

Lichaamswerk heeft dus ook een overlap met energetisch werken.

Je werkt met het lichaam en geest om alles weer in balans te krijgen en om het lichaam weer gezond te maken.

Over het algemeen wordt het lichaam in de gezondheidszorg behandeld als iets dat los staat van de geest. Je hebt ook allerlei afdelingen in de zorg. Je gaat vaak naar het ziekenhuis voor je lichaam en naar de GGZ voor je geest. Bij lichaamswerk ga je echter meer uit van het geheel. Je lichamelijke gezondheid hangt dan meer samen met je geestelijke gezondheid. Dit gaat dan bijvoorbeeld over je emoties en over hoe je sociale leven gaat. De emotionele en sociale factoren van je ziekte worden dan ook meegenomen. 

Ik moet wel toegeven dat dit ook steeds vaker in de reguliere zorg wordt meegenomen, bijvoorbeeld bij kleine problemen, bij adviezen over iemands levensstijl en om ziektes te voorkomen.

Maar als je dan dus echt wat hebt, kun je nog steeds naar iemand gaan voor lichaamswerk als je niet tevreden bent met de oplossing die de reguliere zorg je geboden heeft. 

Bij osteopathie wordt er vaak met het lichaam gewerkt, terwijl er bij homeopathie vaak een gesprek gevoerd wordt met de patiënt waarna die persoon iets mee naar huis krijgt om te gebruiken om zijn probleem op te lossen, zoals bepaalde kruiden of iets dergelijks. 

In de homeopathie worden symptomen ook niet gezien als seintjes dat iemand een bepaalde ziekte heeft, maar als signalen dat het lichaam bezig is om zichzelf te helen. Er wordt dan vooral ingegrepen als de symptomen chronisch zijn, want dat zou betekenen dat de heling ‘vast’ is komen te zitten. 

Bij homeopathie kun je dan een middeltje krijgen dat normaal gesproken de symptomen zal opwekken waardoor je lichaam weer verdergaat met het helingsproces.  

Daarnaast speelt het observeren van cliënten ook een rol, zoals hoe je zelfvertrouwen (of het gebrek daaraan) bij iemand kunt zien in of op het lichaam[2].

Dit observeren speelt ook een belangrijke rol bij hypnose. In die zin is er dus overlap.

Het lichaam geeft waarschuwingen

Daarnaast probeert het lichaam je dus iets te vertellen als je ziek bent en als je niet luistert naar je lichaam word je in de toekomst nog zieker. Je kunt dus bijvoorbeeld iets hebben en dan kun je je afvragen: “Wat zegt dit over mij en waar moet ik aan werken?

Ziekte is dus niet alleen iets negatiefs dat bij het leven hoort, maar een signaal dat je flow onderbreekt en waardoor je gedwongen wordt om na te denken en iets nieuws te proberen in je leven waardoor je je weer beter voelt.

Het kan een positieve kracht zijn voor een verandering in je leven. Het lichaam is een partner van de ziel, niet van de persoonlijkheid. Je kunt klachten van je lichaam zien als een seintje van je onderbewuste en niet als iets van wat je ego belangrijk vindt.

In lichaamswerk is het dan ook belangrijk om een compleet beeld van de cliënt te krijgen. Bijvoorbeeld van het karakter, wat iemand leuk vindt, wat iemand niet leuk vindt, waar iemand gevoelig voor is, hoe iemand met zijn lichaam omgaat, hoe iemand met zijn emoties omgaat, aspecten van fysieke en emotionele symptomen, waar iemand last van heeft, wat de symptomen verergert of wat de symptomen verbetert.

Waar in het lichaam iemand emoties voelt. De angst kan bijvoorbeeld in het hart, de buik of de benen gevoeld worden en waar dit dus zit heeft weer invloed op het advies dat een homeopaat geeft.

Iedereen heeft een verhaal

Het verhaal dat iemand over zichzelf heeft is ook belangrijk voor lichaamswerk, want daarin zijn mogelijke oorzaken te vinden. Je kunt bijvoorbeeld met regressie teruggaan naar het eerste moment waarop iemand een bepaalde emotie voelde en daarmee werken om de interpretatie van dat moment te veranderen en daarmee ook de emotie[3]. Dit is vooral belangrijk als de emotie belangrijk is voor de problemen van de client.

Omdat mensen vaak geen connecties willen leggen tussen bepaalde klachten en levensgebeurtenissen kan een regressie, een hypnosetechniek, je helpen om mensen te overtuigen van bepaalde connecties, omdat ze de connectie zelf ervaren met deze techniek.

Net als met energetisch werk speelt een helende aanraking ook een belangrijke rol in lichaamswerk.

Daarnaast is het verhaal ook belangrijk, omdat bij lichaamswerk het idee is dat je hele leven is opgeslagen in je cellen. Gebeurtenissen zorgen voor bepaalde gewoontes, spanning en/of pijn. Op die manier is het levensverhaal dan opgeslagen in het lichaam.

Emotioneel lichaamswerk

In lichaamswerk kan aandacht geschonken worden aan je manier van ademen[4]. De manier waarop je ademt zegt namelijk vaak iets over je emoties en als jij jou manier van ademen kunt controleren kun je daarmee ook invloed uitoefenen op je emoties. Op die manier kan ademen emotioneel lichaamswerk zijn. 

Bewust ademen is ook iets wat je kunt doen tijdens meditatie en yoga.

Goed ademen is belangrijk voor je fysieke en emotionele gezondheid. Het heeft invloed op je immuunsysteem, stress, hormonen, enzymen, bloeddruk, hersensignalen, stoelgang, je postuur en het ontspannen van je spieren. 

Al die fysieke effecten hebben ook weer emotionele - psychologische effecten. Je voelt je er beter door en je kunt negatieve emoties als het ware wegademen.

Hypnose kan bij emotioneel lichaamswerk helpen door een geleide visualisatie te geven tijdens het ademen. Door bijvoorbeeld suggesties te geven over dat je negatieve emoties uitademt en positieve emoties inademt kun je al veel doen om emotioneel lichaamswerk te ondersteunen. 

Daarnaast wordt er, zoals eerder vermeld, ook gekeken naar waar in het lichaam een emotie kan zitten. Dan zijn er ook weer hypnosetechnieken om de emotie in het lichaam te verplaatsen en zelfs uit het lichaam te trekken. 

Werk jij met lichaamswerk en wil je meer weten over hypnose en hoe dit je behandelingen kan ondersteunen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen worden online gegeven met voldoende een-op-een assistentie om de flow van jouw leercurve te waarborgen. 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen