Loopbaan begeleiding: Hypnose kan je helpen
Loopbaan begeleiding: Hypnose kan je helpen
06 mei 2022 
6 min. leestijd

Loopbaan begeleiding: Hypnose kan je helpen

Geld is belangrijk om van te leven, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je leeft om te werken zodat je geld hebt. Je werkt juist om te leven met het geld dat je verdient. Loopbaan begeleiding kan je helpen om de baan te vinden die bij je past. In dit blog ga ik dieper in op wat loopbaan begeleiding is, wat een begeleider doet en hoe hypnose mensen kan helpen in hun zoektocht naar een fijne baan. 

Wat is loopbaan begeleiding?

Een loopbaan begeleider helpt je met het maken van keuzes voor je carrière. Veel studenten kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van loopbaan begeleiding als ze nog niet echt weten waar ze naar moeten zoeken.

Maar ook als je al werkt hebt, maar merkt dat dit het niet helemaal is, kan je alsnog gebruikmaken van een loopbaan begeleider om je te helpen te achterhalen waar jouw interesses liggen wat betreft het werk dat bij je past en hoe dit samenhangt met je kwaliteiten. 

Daarbij kan een loopbaan begeleider je helpen om via je werk je leven betekenis te geven[1]. Er zijn natuurlijk meerdere manieren om dit te doen, maar je werk speelt daarbij wel een grote rol. 

Wat doet een loopbaan begeleider?

Een loopbaan begeleider doet meerdere dingen. In eerste instantie kan een loopbaan begeleider je helpen met de transitie van schoolleven naar werkleven[2]. Het is toch even anders als alles wat je doet belangrijk is en niet alleen het examen telt. 

Het in kaart brengen van je kwaliteiten en je helpen om werk te vinden is wat een loopbaan begeleider doet. Daarbij kan deze begeleider je ook inzichten geven in de werkwereld die je misschien nog niet had. 

Dit kan op allerlei manieren gebeuren. 

Een loopbaan begeleider kan je helpen met het vormgeven van je leven[3]. Een leven dat bij je past met een werkomgeving die bij je past. Werk dat je helpt om de werk-privé balans te vinden die jij wilt hebben. 

Er zijn meerdere technieken waar een loopbaan begeleider gebruik van kan maken om je te helpen om inzichten te krijgen in het werk dat bij je past en de manier waarop jij dat voor elkaar krijgt.

Loopbaan begeleiders kunnen zelfs kennis hebben van cognitieve gedragstherapie, gestalt therapie, familie therapie, psychoanalyse en hypnotherapie om je te helpen om een loopbaan te krijgen die bij je past[4]. Afhankelijk van het moment in je leven en de problemen waarvoor je hulp zoekt bij een loopbaan begeleider kan het soms nodig zijn om deze technieken te gebruiken.

Vaak heb je niet door dat je een soort therapeutisch gesprek hebt bij een loopbaan begeleider, maar deze technieken kunnen dus gebruikt worden tijdens een afspraak met je begeleider. 

Het opbouwen van zelfvertrouwen is bijvoorbeeld belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, zodat je ook het vertrouwen hebt dat je die droombaan kunt krijgen. 

Technieken om mensen te helpen met het vinden van hun droombaan

Zoals gezegd zijn er veel technieken die je kunnen helpen met het vinden van je droombaan. Wat wel bijzonder is, is dat loopbaan begeleiding om meer kan gaan dan alleen de loopbaan. Je werkt immers vaak ten minste 1/3e van je tijd en vaak de helft van de tijd dat je wakker bent. Het is dus een groot deel van je leven. Soms kan life coaching een belangrijk onderdeel worden van loopbaan begeleiding[5].

Daarom zijn er technieken te gebruiken die nuttig zijn voor je werk, maar die net zo goed nuttig kunnen zijn voor je persoonlijke leven. 

Levensverhaal

Een van de technieken is je levensverhaal gebruiken als middel om te bedenken wat je moet doen bij een verandering. Een loopbaan begeleider kan je interviewen om je inzichten te geven over hoe jouw levensverhaal je helpt bij de volgende stap in je loopbaan. Dit kan je helpen om je te realiseren dat je al veel hebt bereikt en veel hebt gedaan en die kennis en ervaring neem je mee in je volgende werk.

De loopbaan begeleider kan je ook aanmoedigen om je levensverhaal op te schrijven om op die manier inzichten te krijgen in je eigen kunnen en hoe je hiermee alles al in je hebt om de toekomst aan te kunnen. 

Daarnaast kan je ook 3 levensgebeurtenissen of verhalen van dingen die je hebt meegemaakt vertellen van toen je tussen de 3 en 8 jaar oud was. Dit kan je helpen om bepaalde levensthema’s te herkennen. Dit kan je inzichten geven in wat je belangrijk vindt en welke problemen in je leven herhaaldelijk terugkomen. Dit kan je helpen om te zien wat voor baan het beste bij je past.

Inspiratie

Daarnaast kan ook naar je inspiratie gevraagd worden, zoals welke mensen jij als rolmodellen gebruikt, welke boeken je leuk vindt, welke films je kijkt en of je motto’s hebt waarnaar je wilt leven. 

Deze inzichten kunnen ook iets zeggen over thema’s die je belangrijk vindt en hoe jij je leven wilt leven (bron 3). 

NLP (Neuro-linguïstisch programmeren)

NLP wordt ook steeds meer gebruikt door loopbaan begeleiders. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om je problemen met werk te herkaderen en om er op een andere manier naar te kijken[6]

Je brein wordt als het ware met taal geprogrammeerd om je zoektocht naar een baan die bij je past op een andere manier op te vatten. Dit kan je helpen om met meer rust en minder stress te gaan solliciteren of jezelf te ontwikkelen zodat je kans op je droombaan groter wordt. 

Hypnose

Hypnose in combinatie met cognitieve gedragstherapie kan gebruikt worden om je zelfvertrouwen te verhogen[7] tijdens loopbaan begeleiding. 

Daarnaast kunnen de inzichten van het levensverhaal en inspiratie gebruikt worden in meerdere hypnose technieken[8]. Ericksoniaanse hypnotherapie gebruikt symbolen en metaforen, bijvoorbeeld om mensen te helpen om bepaalde problemen op te lossen. 

Tevens zijn deze technieken ook te gebruiken terwijl je gewoon in gesprek bent, hoewel ze dan minder krachtig kunnen werken dan wanneer je eerst bewust in hypnose wordt gebracht. 

Progressie

Progressie is een hypnosetechniek die je helpt om jouw ideale toekomst weer te geven en te bereiken. In eerste instantie helpt de expert je om te visualiseren hoe jouw leven er over bijvoorbeeld een jaar uitziet. Je hebt je ideale baan bijvoorbeeld. Dit geeft je een bepaald gevoel. Je doet bepaalde dingen en je ziet er op een bepaalde manier uit. 

Vervolgens visualiseer je in omgekeerde volgorde hoe je op dat punt komt. Je zet als het ware elke keer een stapje terug tot het moment in de stoel bij de loopbaan begeleider die deze techniek met je uitvoert.

Dit geeft je namelijk het vertrouwen en een duidelijk plan dat jij je leven kunt inrichten zoals jij wilt en dat dit haalbaar is.

Deze techniek leer je ook in een van de vervolgopleidingen van het HIN. Het is een gevorderde techniek voor hypnose specialisten. 

Blokkades doorbreken

Soms kan je ook naar een loopbaan specialist gaan omdat je merkt dat je telkens op een bepaald punt in je werkleven blokkeert. Als je bijvoorbeeld ergens een paar jaar hebt gewerkt kap je er mee. Een baan langer vasthouden dan 2 jaar lukt bijvoorbeeld niet, want dan neem je ontslag.

Dit kan op gegeven moment toch een beetje lastig voelen. Of je merkt dat je telkens niet durft te solliciteren op een bepaalde positie, maar dat je dat toch eigenlijk graag wilt.

In dat geval kan een loopbaan begeleider je ook helpen te achterhalen wat het is dat je tegenhoudt. De voorgenoemde technieken van NLP en het levensverhaal kunnen hierbij helpen.

Daarnaast kan je met de regressie techniek ook nog wat dieper inzoomen op zo’n moment in je jeugd. Met regressie kan je namelijk teruggaan in gedachten naar het eerste moment waarop je jezelf blokkeerde op dezelfde manier zoals je dat nu met je werk doet. Het eerste moment waarop er een overtuiging ontstond dat je niet goed genoeg was of dat er een andere reden was waarom je iets niet zou doen. 

Vervolgens ga je niet alleen dit moment benoemen, maar in gedachten ga je dat moment opnieuw interpreteren. De begeleider die deze hypnosetechniek kent helpt je hiermee. Je kunt je bijvoorbeeld inleven in andere mensen of bijvoorbeeld je volwassen zelf met je jongere zelf laten praten over de situatie en hoe nu alles anders is en jij je kansen mag grijpen.

Dit kan heel veel doen om onbewuste blokkades weg te nemen en te veranderen.

Een loopbaan begeleider kan je in eerste instantie dus helpen te bepalen welk werk je leuk zou kunnen vinden en hoe je dit werk kan vinden. Daarnaast zijn er technieken die je kunnen helpen om bepaalde inzichten te krijgen en het vertrouwen dat jij je zakelijke doelen kunt halen.

Hypnose kan hier een rol in spelen. Dit kan zowel met conversationele hypnose als met hypnose waarbij je bewust wordt geïnduceerd en technieken zoals regressie en progressie uitvoert om verder te komen in je werkleven.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je mensen helpen met deze hypnosetechnieken? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. Ideaal als je mensen wilt helpen als coach of als loopbaan begeleider. 

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen