Liefdesverdriet verwerken: praktische tips om niet te blijven hangen
19 februari 2017 
6 min. leestijd

Liefdesverdriet verwerken: praktische tips om niet te blijven hangen

Hij of zij was helemaal geweldig. Het was je maatje. Je had zulke leuke tijden en nu is het voorbij. Je denkt echter elke dag aan hem of haar en je wordt er moedeloos van. Je vindt het lastig om verder te gaan en hebt soms verschrikkelijke huilbuien dat het voorbij is of zelfs een slechte nachtrust. Liefdesverdriet verwerken gaat soms met horten en stoten.

Om je te helpen om het liefdesverdriet zo goed mogelijk te verwerken ga ik in dit blog in op wat liefdesverdriet is en hoe je ermee om kunt gaan. 

Wat is liefdesverdriet

Liefdesverdriet is een mentale staat waarin je eigenlijk rouwt om het verlies van je relatie. Liefdesverdriet kan daardoor leiden tot depressieve gevoelens.

Uit onderzoek blijkt ook dat ongeveer 80% van mannen en vrouwen die last hebben van liefdesverdriet hierdoor ook minder goed slapen.

Liefdesverdriet lijkt altijd te komen door een romantische relatie die is verbroken, maar uit onderzoek blijkt dat er ook andere oorzaken zijn voor liefdesverdriet. Een onbeantwoorde liefde kan ook de oorzaak zijn van liefdesverdriet, of het hebben van een seksuele relatie die niet is veranderd naar meer dan alleen het lichamelijke plezier.

Liefdesverdriet verwerken

Uit onderzoek blijkt dat mensen met hun liefdesverdriet omgaan door bijvoorbeeld muziek op te zetten die gaat over liefdesverdriet. Of dit ook helpt om het proces te versnellen is echter onbekend(1).

Hoe lang duurt liefdesverdriet

Uit het onderzoek blijkt dat liefdesverdriet gemiddeld 10 maanden tot 1 jaar kan duren, maar dat er ook mensen zijn die maar 1 maand last hebben van liefdesverdriet en er zijn ook uitzonderingen van mensen die wel 40 maanden, dat is meer dan 3 jaar, last hebben van liefdesverdriet.

Persoonlijk vind ik 10 maanden erg lang duren, maar het hangt natuurlijk ook af van hoelang een relatie heeft geduurd. Als jij er na 6 maand klaar mee bent en extra hulp wilt gebruiken om ervan af te komen dan kan dat gewoon.

Symptomen van liefdesverdriet zijn:

  • Slapeloosheid
  • Verminderd functioneren overdag
  • Stemmingswisselingen
  • Je wilt alleen zijn
  • Vermoeidheid
  • Geen eetlust
  • Je bent snel afgeleid
  • Je wordt obsessief (OCD-achtig)
  • Je analyseert alles wat er is gebeurd
  • Huilen (om niets)

Liefdesverdriet kan dus slapeloosheid veroorzaken en daardoor kun je ook overdag verminderd functioneren.

Daarnaast kun je door het liefdesverdriet ook last krijgen van nachtmerries. Het pijnlijke leven overdag wordt ’s nachts verwerkt en kan daardoor tot nachtmerries leiden(2).

Fases liefdesverdriet

Liefdesverdriet kan een maand duren, maar ook een jaar. Dit komt doordat je bepaalde fases kunt doorlopen om het liefdesverdriet te verwerken.

Fase 1: Realisatie dat het niet werkt

Je kunt in deze fase nog een relatie hebben, sommige mensen hebben deze fase niet omdat ze juist verlaten zijn door hun partner, maar ook als jij het wel uitmaakt kan je last hebben van liefdesverdriet.

In deze fase merk je dat de relatie niet meer werkt en dat je het prettig vindt om je partner te negeren.

Fase 2: Het is daadwerkelijk uit

In deze fase is de relatie verbroken en kun je allerlei gedachten krijgen. Over het waarom, over toch verdergaan, of juist niet. De verleiding om je ex in deze fase een berichtje te sturen of te bellen kan groot zijn.

Fase 3: Het verdriet

Je hebt nu echt door dat het uit is en gaat nu doen wat wetenschappers zeggen dat mensen doen met liefdesverdriet, namelijk liedjes luisteren over verbroken relaties.

Daarnaast kun je in deze fase ook veel gaan huilen. Al in de eerste twee fases kun je last hebben van verstoorde slaap.

Fase 4: Woede

Net als tijdens het rouwen om het permanente verlies van een dierbare rouw je tijdens liefdesverdriet om het verlies van de relatie. Hierdoor kun je ook kwaad worden. Die ex was ook een totaal kwaadwillend persoon. Je bent niet goed behandeld en hij/zij was eigenlijk gewoon gemeen.

Dit is ook de fase waarin je weer wat wilt doen aan je uiterlijk om er goed uit te zien.

Fase 5: De eerste stapjes

In deze fase kom je erachter dat er inderdaad veel meer vissen in de zee zijn dan je ex. Langzaam durf je weer te flirten, maar nog niet echt. Het is net alsof je weer opnieuw moet leren zwemmen of lopen in het single leven.

Als je je ex ziet kun je nog wel van streek raken.

Fase 6: Vrijheid

Eigenlijk heb je al dagen niet aan je ex gedacht en als hij/zij over straat loopt met een ander krijg je er ook geen buikpijn meer van. Die ander liever dan jij! Je bent helemaal over je ex heen en kunt weer genieten van je nieuwe leven, en wellicht een nieuwe liefde.

Bekijk ook deze video over liefdesverdriet oplossen:

Liefdesverdriet tips

Om sneller over je liefdesverdriet heen te komen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Dit zijn praktische dingen, maar ook rituelen die voor afsluiting kunnen zorgen.

Tip 1: Ga iets sociaals doen

Wellicht zit je nog in de fase waarin je ook nog niemand wilt zien, maar juist door met vrienden af te spreken of door een workshop te volgen leidt je jezelf even af van het verdriet.

Daarbij zorgt het ook voor een versterking van sociale banden met vrienden en familie waardoor je verlies ook kleiner wordt gemaakt.

Tip 2: Ga speeddaten

Door een keer te gaan speeddaten, geheel vrijblijvend, zie je direct dat er nog genoeg andere vissen in de zee zwemmen. Misschien vergelijk je elke deelnemer nog met je ex, maar het is in ieder geval een leuke ervaring.

Daarbij kan het ook fungeren als ritueel om ervoor te zorgen dat je mentaal ook naar een nieuwe fase gaat en de “relatie-fase” uitzet.

Tip 3: Verbrand zijn/haar spullen

Een ander ritueel waar veel mensen gebruik van maken is door oude foto’s en spullen die je ex niet komt ophalen ritueel te verbranden. Je kunt tijdens het verbranden van de spullen ook nog iets zeggen om het afsluitende moment nog krachtiger te maken, zoals:

“Neem al je negatieve energie mee met de rook.”

Tip 4: Gebruik mindfulness om fantasie te herkennen

Het is normaal om af en toe terug te denken aan je ex, maar het is belangrijk dat je niet gaat fantaseren over hoe mooi het was of had kunnen zijn. Door mindfulness te gebruiken kun je sneller ingrijpen wanneer het herinneren van iemand overgaat in het fantaseren over een niet bestaande toekomst. Hierdoor blijf je realistischer waardoor het liefdesverdriet minder groot kan worden.

Daarbij helpt mindfulness ook op het werk. Als je tijdens je werk de hele tijd afgeleid bent door herinneringen of angsten voor de toekomst helpt dit niet om goed werk te leveren. Door ook op je werk mindfulness te gebruiken voorkom je fouten.

Tip 5: Beweeg meer

Door te sporten zorg je er ook voor dat je even afgeleid bent van je verdriet. Daarbij zorgt beweging voor het vrijkomen van hormonen waar je juist blij van wordt, zoals de runners-high van hardlopers. Het geeft je iets te doen. Je kunt het alleen doen en je wordt er sterker van.

Liefde heeft dezelfde neurologische basis als een verslaving en daarom zijn sommige dingen die tegen een verslaving helpen ook goed om over liefdesverdriet heen te komen, zoals sporten.

Tip 6: Accepteer dat het pijn doet en tijd kost

Misschien wil je gelijk alle 6 fases doorlopen en alle tips gebruiken om zo snel mogelijk van je liefdesverdriet af te zijn. Het is belangrijk om te accepteren dat liefdesverdriet niet leuk is en dat het soms even kan duren voordat je ervan af bent.

Liefdesverdriet en hypnose

Als je verliefd wordt raak je eigenlijk ook in een soort hypnose. Als je verliefd bent herhaal je telkens overtuigingen over de persoon waarop je verliefd bent. Hij/zij is het grappigst, slimst, aardigst en nog veel meer. Dit hoeft niet feitelijk juist te zijn maar het werkt wel zoals hypnotische suggesties werken.

Een hypnotherapeut kan je helpen om minder last van liefdesverdriet te hebben door te achterhalen waarom je nu zo’n verdriet hebt en hoe logisch dat verdriet eigenlijk is(3).

Als onzekerheid voor de toekomst zorgt voor extra liefdesverdriet kan een hypnotherapeut ook veel doen om ervoor te zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt waardoor je minder afhankelijk bent van de liefde van je ex.

Daarnaast zijn er nog veel andere technieken die een hypnotherapeut kan gebruiken om je te helpen om minder last te hebben van liefdesverdriet.

Liefdesverdriet en NLP

NLP kan ook goed helpen tegen liefdesverdriet. Bij het neuro linguïstisch programmeren krijg je hulp om bepaalde gedachten te veranderen die zorgen voor liefdesverdriet. Omdat iedereen zijn liefdesverdriet op een andere manier beleeft is het nieuwe “programma” voor iedereen verschillend.

Bekijk ook mijn vlog over liefdesverdriet door onbeantwoorde liefde of een verbroken relatie met gemixte signalen:

Wil je meer weten over mentale technieken om minder last te hebben van verdriet? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic:

liefdesverdriet verwerken

Bronnen:

  1. http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-39666-8_12

2. http://file.scirp.org/pdf/Health_2017012215195346.pdf

3. https://paperspast.natlib.govt.nz/newspapers/OG19210214.2.42

Bewaren

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen