Om alles moeten huilen: Tips om te stoppen
Om alles moeten huilen: Tips om te stoppen
23 april 2019 
in Stress
6 min. leestijd

Om alles moeten huilen: Tips om te stoppen

Die emotionele reclame op televisie, de Titanic, het nieuws, een vriend die je leuk nieuws vertelt, het moment waarop je weer eens beseft dat je van je partner houdt om alles, werkelijk alles laat jij ten minste een traantje. Dit kun je heel vervelend vinden, want met name op het werk kan je bang zijn dat je dan niet professioneel overkomt.

Om alles moeten huilen kan een symptoom zijn van de volgende problemen (of juist leuke dingen)

  • Zwangerschap
  • Depressie
  • Burn-out

Om alles moeten huilen vanwege een zwangerschap

Om alles moeten huilen kan een symptoom zijn van een zwangerschap. Je hormonen veranderen drastisch waardoor je emotioneler kunt zijn dan normaal. Tijdens een zwangerschap is het bijvoorbeeld heel normaal om te huilen vanwege schattige reclames op televisie, het nieuws, het weerzien van een goede vriend(in), andere baby’s.

Het is erg lastig om te stoppen met huilen tijdens de zwangerschap. Als je dit toch graag wilt doen is het handig om je te realiseren dat wanneer iets leuk is gewoon breeduit lachen ook goed is om te doen.

Door je lichaamshouding te veranderen, rechterop te gaan staan en door die grote glimlach op je gezicht te plakken en gewoon te ontspannen en te genieten kun je voorkomen dat je alsnog in tranen uitbarst.

Helpt dit trucje niet? Dan kan een hypnose-expert je helpen uit te vinden welke overtuiging ervoor zorgt dat je moet huilen en waarom je dit erg vindt. Door dit los te laten kan het huilen al minder worden of je stoort je er tenminste minder aan.

Om alles moeten huilen vanwege depressie

Uit onderzoek naar hoe mensen een depressie beleven op Twitter blijkt dat veel mensen tijdens een depressie om alles, maar dan ook alles, moeten huilen[1].

Dit is natuurlijk ontzettend vervelend, want huilen kan je het gevoel geven dat het verdriet dat je hebt nog erger wordt waardoor niet depressief doen nog lastig wordt.

Het huilen tijdens een depressie kan een teken van je gevoelens van onmacht zijn. Om het huilen te stoppen kan een hypnose-expert je helpen door overtuigingen die voor die machteloze gevoelens zorgen te verminderen. In eerste instantie worden die overtuigingen dan achterhaald. Dit kan bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek waarbij de waarom-vraag een aantal keer wordt herhaald. Op die manier kom je bij de kern van je overtuiging.

Vervolgens weet de hypnose-expert aan welke overtuiging gewerkt moet worden en kan hij kiezen uit meerdere technieken om de overtuigingen zwakker te maken waardoor je je minder machteloos voelt en minder hoeft te huilen. Wie weet ga je zelfs positiever doen en krijg je in het algemeen een gelukkiger gevoel.

Om alles moeten huilen vanwege een burn-out

Een burn-out en een depressie liggen dicht bij elkaar, maar hebben het verschil dat het werk het leven uit je heeft gezogen in plaats van andere zaken of een mismatch van de chemische reacties in je hersenen.

Tijdens een burn-out heb je te lang te veel van jezelf gevergd en is elke extra stap die je moet zetten een reuzenstap, al is het maar een glas water voor jezelf inschenken.

Je kunt bijvoorbeeld gaan huilen in de auto op weg naar je werk en weer onderweg naar huis. Je kunt moeten huilen om overwerk, je kunt moeten huilen als iets goeds of slechts je collega overkomt.

Als je veel moet huilen, maar nog niet doorhebt dat je een burn-out hebt kan een hypnose-expert je helpen met het achterhalen van je overtuigingen en emoties die ervoor zorgen dat je doorgaat met werken ook al ben je dagelijks een huilebalk en neem je huilpauzes tijdens het werk op het toilet.

Het kan gaan om bijvoorbeeld een mismatch tussen je motivatie voor het werk en waarvoor je merkt dat je daadwerkelijk werkt. De cultuur op je werk kan ook zorgen voor een burn-out en ruzies op het werk en of er een soort vechtcultuur is dragen bij aan de ontwikkeling van een burn-out[2].

Om alles moeten huilen zonder dat je weet waarom

Soms kun je ook gewoon een heel emotioneel mens zijn en niet weten waarom je huilt. Wat voor emotie je ook hebt, je huilt. Een negatieve emotie is huilen en blij zijn is ook huilen.

Waar dit vandaan komt kan een raadsel zijn.

Misschien denk je onbewust dat je het niet waard bent om écht gelukkig te zijn en voelt het altijd een beetje crú om te lachen vanwege dat onderliggende gedoe waardoor je gaat huilen.

Oorzaak van huilen achterhalen

Als je niet weet waarom je altijd maar moet huilen kan een hypnose-expert je helpen met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft besloten dat huilen de beste oplossing is in veel situaties of bij veel emoties. Door met je volwassen kennis naar dat moment terug te kijken kun je veel sneller zien of die overtuiging logisch is of niet. Vervolgens kun je bij de onlogische overtuiging deze snel loslaten en ruimte maken voor een nieuwe overtuiging.

Minder gevoelig worden voor huilen

Hypnose wordt ook gebruikt om minder gevoelig te worden voor huilen. Veel mensen huilen bijvoorbeeld bij een bruiloft. Hypnose wordt al sinds de jaren 70 gebruikt om je minder vatbaar te maken voor huilen tijdens een dergelijk feest[3]. Dit omdat stress een oorzaak kan zijn voor veel moeten huilen.

Hypnose kan ook gebruikt worden om minder gevoelig te worden voor huilen. Door de inductie van hypnose en door bijvoorbeeld juist een lichaamsdeel[4], zoals je hand te koppelen aan huilen en dit los te maken van je gezichtsuitdrukking kan het huilen door positieve ervaringen of door schrikken ook minder worden.

Je leert dan bijvoorbeeld juist om te lachen als iets leuk is.

Visualisaties om te stoppen met huilen

Naast deze techniek kan je ook andere trucjes gebruiken om te stoppen met huilen, zoals:

  • Diep ademhalen door de buik
  • Druk je tong tegen je gehemelte
  • Ontspan je gezichtsspieren
  • Loop weg van de situatie
  • Doorbreek je gedachten die zorgen voor huilen

Om deze technieken succesvol toe te passen is oefening van belang. Ondanks dat je wellicht nu al om alles moet huilen, is het toch fijn als je in een veilige omgeving kunt oefenen en niet direct super hard gaat balen als het niet lukt om te stoppen met huilen.

Een hypnose-expert kan je dan helpen met een geleide visualisatie. Wanneer je weet welke situaties of beelden ervoor zorgen dat je gaat huilen kun je dat visualiseren. Een hypnose-expert helpt je ermee om je helemaal in te leven in de visualisatie waardoor je misschien al de tranen in je ogen voelt prikken. Je liefde voor je gezin kan bijvoorbeeld gestimuleerd worden als ontbijten met je gezin, en de dankbaarheid dat je dat kan doen, elke dag ervoor zorgt dat je in tranen uitbarst.

Wanneer je dit gevoel krijgt door de visualisatie oefent de hypnose-expert met jou de technieken om te stoppen met huilen. Je visualiseert de ademhaling door de buik, je doet de ademhaling door de buik. Je visualiseert het drukken van de tong tegen je gehemelte, je doet het drukken van je tong tegen het gehemelte.  Je visualiseert het ontspannen van je gezichtsspieren en je doet het ontspannen van je gezichtsspieren en zelfs het weglopen is iets wat je kunt visualiseren tijdens zo’n sessie en wat je daadwerkelijk kunt doen.

Een dergelijke visualisatie is natuurlijk ook mogelijk bij momenten die voor negatieve emoties zorgen, zoals frustratie of woede, en hoe je daarmee om kunt gaan en hoe je misschien juist op een manier die je helpt de frustratie en woede kunt uiten zodat mensen in je omgeving hier rekening mee kunnen houden.

Stress verminderen om te stoppen met huilen

Stress is vaak een grote factor bij mensen die onophoudelijk huilen. Een burn-out is vaak een gevolg van te veel stress door je werk. Een depressie is een gevolg van te veel stress in wellicht wel alle delen van je leven en een zwangerschap is natuurlijk ook ontzettend stressvol, want je wilt je kind een veilige omgeving geven om in op te groeien. Het nieuws of ruzies binnen de familie kunnen dan zorgen voor gevoelens dat de wereld verschrikkelijk is en dat je wellicht helemaal geen veilige omgeving voor je kind hebt, behalve in je eigen huis dan.

Het verminderen van stress kan daarom ook ontzettend goed zijn om het huilen te verminderen. Als minder werken nodig is, doe dit dan. Als je hulp nodig hebt, vraag om hulp. Zoek op internet naar organisaties die je kunnen helpen met jouw probleem.

Als je bepaalde mensen eigenlijk niet kunt luchten of zien, zie ze minder vaak (als dat mogelijk is).

Om alles moeten huilen kan ontzettend storend zijn en op sommige momenten zul je weinig begrip krijgen voor je (overmande) emoties. Het is daarom handig om te achterhalen waarom je veel huilt. Er zijn een aantal bekende redenen, maar er zijn ook veel onbekende redenen.

Een hypnose-expert kan je helpen met het achterhalen van die oorzaken en met het oefenen van technieken om te stoppen met huilen.

Wil je meer weten over hoe hypnose precies werkt en hoe je hiermee kunt stoppen met huilen of hoe je andere mensen ermee kunt helpen? Kom dan eens naar de online masterclass over hypnose of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

om alles moeten huilen

Bronnen:

[1] https://mental.jmir.org/2017/4/e43/

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14742837.2018.1561260

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1970.10402093?journalCode=ujhy20

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1958.10401766?journalCode=ujhy20

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen