Maatschappelijke hypnose: eieren en slank zijn

Je gelooft vaak van alles over de wereld en het leven. Dit viel mij gisteren ook weer op, toen ik keek naar de Keuringsdienst van Waarde. Het ging over eieren en kippen. En net als iedereen had ik ook zo mijn gedachten over eieren, welke eieren goed en gezond zijn en welke niet. Nou, ik zat dus blijkbaar al heel lang in een eieren hypnose, want wat ik dacht, waarvan ik overtuigd was, klopte helemaal niet.

Laatst nog, kocht ik een doosje eieren en controleerde ik de inhoud van het doosje. Toen ik zag dat daar witte eieren in zaten heb ik het doosje omgewisseld voor een doosje met bruine eieren, want ‘de witte zijn minder goed dan bruine’. Dat zit gewoon in mijn hoofd, maar hoe weet ik dat eigenlijk? Ik heb daar geen bewijs voor ofzo. Het is gewoon een idee. En nu is dat idee helemaal omgedraaid door dat programma. Ik ben er nog van aan het bijkomen! 

Het is niet iets wat je leven verandert. Nee. Daar gaat het niet om. Het was meer het besef: ‘Als ik dat al zo sterk geloofde over eieren, wat geloof ik dan nog meer?’

Hoe komt die eieren-hypnose eigenlijk? Bruine eieren zijn 8 cent duurder in de supermarkt en ze (dat tv-programma) wilden weten waarom. Dus gingen ze naar boeren om te vragen wat nu het verschil is tussen bruine en witte eieren.

Nou, dat verschil is dus nihil. Het enige verschil ligt bij de kippen en hun lellen. In het ei is er geen enkel verschil, behalve de kleur van de schil.

Lag het dan aan het verpakkingsmateriaal? Dit was ook een minimaal verschil.

Het verschil was dat de  supermarkt gewoon 8 cent meer vraagt, omdat wij consumenten alleen maar bruine eieren willen eten.

Die vinden dat een zuiverder ei… Ja, laat ik daar verder maar niet op doorgaan. 

In Japan bijvoorbeeld ook! In heel veel andere landen vinden ze dat ook een beter ei dan bruin, maar in Nederland niet. En die kippenboer zei: ‘Ik heb besloten om alleen kippen te houden die witte eieren hebben, want dat is beter voor het milieu.’ Toen dacht ik: Hè? Beter voor het milieu? 

Er was ook een boer die alleen maar kippen had die witte eieren legde. De boer deed dit, omdat het beter was voor het milieu. Want een ei is altijd minimaal een scharrelei in de supermarkt.

Legbatterij eieren (die niet meer verkocht worden) waren nog witte eieren. Toen de scharreleieren kwamen gingen boeren kippen houden met bruine eieren, zodat duidelijk zichtbaar was dat die eieren scharreleieren waren. Dit begon in de jaren 80 en zo begon de hypnose dat bruine eieren beter waren.

Dat was puur marketing en commercieel beter. Witte eieren werden slechter verkocht. Toen noemden ze de bruine eieren ‘scharreleieren’, en zo is de hypnose ontstaan en dat is gewoon doorgegaan. Tot nu nog! De prijs is nog steeds 8 cent duurder, per ei! 

Maar nu is dat idee dus helemaal achterhaald. Sterker nog, witte eieren zijn dus beter voor het milieu, omdat die kippen langer leven (2 of 3 maanden) en meer eieren leggen. Ze eten ook minder voeding dan andere kippen. Er zijn dus minder grondstoffen nodig. Het is dus veel efficiënter en daardoor beter voor het klimaat.

Dat witte eieren slechter zijn is dus fout gedacht en houdt geen enkel verband met hoe het echt zit. Dit was echt een heel groot idee voor mij en echt mindblowing dat mijn idee niet klopte en dat ik vol in de hypnose zat die in de jaren 80 is begonnen.

Het verschil zit in het hoofd van de mensen, die zijn gehypnotiseerd. En de enige die er profijt van hebben zijn de supermarkten. Zij gooien er 8 cent bovenop, omdat zij de hypnose in stand houden. Ik ben erin getrapt. Misschien jij ook wel? Snap out of it! Haha. Als je eieren eet, eet dan witte eieren! Die zijn beter voor het milieu. En beter voor het klimaat. Duurzamer. En goedkoper! Aan alle kanten beter. Stap uit die hypnose! En eet vanaf nu witte eieren. 

Zijn er dan nog meer van die rare overtuigingen die de hele maatschappij heeft, maar die niet kloppen?

Luister ook naar deze podcast:

Slank zijn hypnose

In de jaren 70/80 zijn er meer hypnoses begonnen die eigenlijk heer raar zijn. Er komen bijvoorbeeld ook mensen bij mij en andere hypnotiseurs, omdat ze graag slank willen zijn (en dat is natuurlijk altijd oké), maar ook mensen die helemaal niet zoveel last hebben van overgewicht.

Dus wat is daar eigenlijk aan de hand? Heel veel vrouwen, en ook steeds meer mannen, zijn per definitie niet tevreden met hun gewicht. Heel raar eigenlijk.

Er zijn een aantal factoren die hierin kunnen meespelen, namelijk:

  • De opkomst van televisie.
  • De opkomst van de dieetindustrie.
  • De verandering van de darmflora.

Televisie en slank zijn

Televisie was in ieder geval altijd de grootste massa hypnotiseur. Door televisie te kijken werd je op ideeën gebracht over wat wel normaal was en wat niet normaal was. De meeste actrices die te zien waren op televisie waren ontzettend slank, want de camera drukt er 5 kilo bij op. Kijk maar eens naar de eerste Friends afleveringen en de laatste, in het begin waren ze allemaal graatmager.

Wanneer je dat elke dag ziet en de kans steeds groter wordt dat je dat elke dag ziet, omdat opeens iedereen een televisie in huis heeft, ga je denken dat je ook zo slank moet zijn. Alleen de lichaamsbouw van actrices en modellen was vaak heel anders dan die van de gemiddelde persoon[1].

Dus daar ga je al. Op dit moment probeert de media er wel wat aan te doen, maar dan gaan ze weer de extreme andere kant op met mensen met veel overgewicht. Voor een “normaal” gewicht lijkt nog steeds geen plaats in de maatschappelijke hypnose.

Dieetindustrie en slank zijn

Met de televisie komt natuurlijk ook de mogelijkheid om meer reclame te maken en zeker ook met het internet. De dieetindustrie heeft ook een behoorlijke vinger in de pap als het gaat om de hypnose dat slank zijn het ideaal is[2].

Als je familie (die ook al decennia in die hypnose zit) dan ook nog eens het belang van slank zijn benadrukt, zorgt dit helemaal voor druk om slank te zijn.

Slank zijn wordt zelfs al door kinderen van acht jaar gekoppeld aan hun eigenwaarde en het verbeteren daarvan.

Helemaal niet handig!

Verandering in de darmflora

Alsof het dan nog niet lastig genoeg is om met al die beelden en de druk vanuit de industrie om te gaan, is onze darmflora nu ook nog eens zo veranderd dat het veel lastiger is om slank te zijn dan dertig jaar geleden[3].

Zelfs als je hetzelfde eet en net zo veel beweegt als mensen vroeger, is nu het lastiger om net zo slank te blijven.

Hoe kom je uit maatschappelijke hypnose?

Ik kwam dus uit de maatschappelijke hypnose van het ei door een aflevering te bekijken van de Keuringsdienst van Waarde. Ik nam kennis tot mij en die informatie werd toegevoegd aan de bestaande informatie, waardoor ik mijn hele overtuigingen over eieren snel en eenvoudig kon veranderen.

Een hele goede manier om uit de maatschappelijke hypnose te komen is dus om je te informeren en om te  leren. Als je van een bepaalde overtuiging ongelukkig wordt, zoals de overtuiging dat te laat komen per definitie een drama is, terwijl voor veel mensen vijf minuten echt niet zoveel uitmaakt, is het tijd om te onderzoeken of de overtuiging wel klopt.

  • Hoe belangrijk is merkkleding eigenlijk?
  • Hoe belangrijk is het dat je haar maar goed zit?
  • Hoe belangrijk is een baan als manager?
  • Hoe belangrijk is een dure auto?

Vind je het lastig om je los te maken van overtuigingen over “hoe het hoort”, terwijl je daar helemaal niet gelukkig van wordt? Dan kan het handig zijn om hulp te vragen aan een hypnotiseur.

Een hypnotiseur helpt je om te achterhalen van welke overtuigingen je bijvoorbeeld ongelukkig wordt of die je hinderen om verder te komen in je leven.

Vervolgens helpt de hypnotiseur je ook om die overtuigingen te veranderen. Zoals eerder te lezen was zijn er bijvoorbeeld al kinderen van acht jaar oud die slank zijn koppelen aan eigenwaarde en het verbeteren van eigenwaarde door nog slanker te worden.

Dit is eigenlijk heel raar, want eigenwaarde bestaat uit zoveel meer factoren dan de vraag of je slank bent of niet. Die vraag hoort er eigenlijk helemaal niet bij. Maar toch bestaat de kans dat deze kinderen die overtuiging meenemen naar hun volwassen leven.

Je wordt bijvoorbeeld geholpen door de hypnotiseur door je mee te nemen naar het moment waarop een overtuiging is ontstaan. Veel overtuigingen ontstaan namelijk voor je achtste levensjaar en de meeste mensen “updaten” hun overtuigingen niet.

Dit is iets wat je met hypnose juist wel doet.

Wanneer je bijvoorbeeld teruggaat naar het moment dat een overtuiging is ontstaan, past een hypnotherapeut de regressie techniek toe. Met deze techniek kun je het moment herbeleven, maar er andere zaken aan toevoegen in je fantasie. Je volwassen zelf kan bijvoorbeeld ingrijpen of tegen je jongere zelf praten. Je kunt het moment eens bekijken vanuit het oogpunt van anderen en je inleven in hun gevoelens. Dit alleen al kan ervoor zorgen dat je overtuigingen veranderen en dit kan zelfs van invloed zijn op de maatschappelijke hypnose die je wilt doorbreken.

Een andere techniek die je kunt leren is zelfhypnose en dan met name het herhalen van affirmaties. Deze suggesties bepaal je eerst samen met een hypnotiseur, voordat je ze thuis gaat gebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld affirmaties zijn die je helpen om nieuwe gewoontes te ontwikkelen of om meer vertrouwen te hebben in jezelf.

Bijvoorbeeld:

Ik koop altijd witte eieren.

Ik heb een lichaam die past bij mijn lichaamsbouw.

Ik ben slim.

Ik kan me ontwikkelen.

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en doelen waar je voor naar de hypnotiseur bent gekomen, kun je andere suggesties krijgen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf en andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose. 

Wil je er juist wat meer induiken? Dan kun je ook naar een seminar komen, waar ik ook mensen live hypnotiseer en help met hun problemen. Klik hier om te zien wanneer het volgende seminar wordt gegeven.

Wil je juist direct allerlei technieken leren om jezelf en andere mensen te helpen?  Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

[1] https://psycnet.apa.org/record/1993-07752-001

[2] https://cmapspublic2.ihmc.us/rid=1JWW1ZDY3-11P9HDT-5HNV/body%20awareness.pdf

[3] https://www.theatlantic.com/health/archive/2015/09/why-it-was-easier-to-be-skinny-in-the-1980s/407974/