Darmen zijn ons tweede brein en hoe je er wat mee kunt
Darmen zijn ons tweede brein en hoe je er wat mee kunt
09 maart 2020 
7 min. leestijd

Darmen zijn ons tweede brein en hoe je er wat mee kunt

We hebben 3 breinen, om even met de deur in huis te vallen. Het hoofdbrein ken je, daar zitten ongeveer 80 miljard zenuwcellen in. Bij de een iets meer dan bij de ander. Het gaat meer om de verbindingen die hiertussen gemaakt zijn en worden. Die bepalen of je zaken makkelijker kunt doen of handiger kunt denken. Er zijn veel factoren die hieraan bijdragen, die hebben niet alleen met je brein te maken. Dit weet iedereen wel, hopelijk.

Maar wat veel mensen niet weten is dat we nog 2 breinen hebben. We hebben het hart, het kleine brein wordt dit genoemd, met 40 duizend zenuwcellen. Die heeft een eigen neuraal netwerkje waardoor hij op zichzelf kan kloppen.

Veel wordt aangestuurd door je brein, maar je hart kan op zichzelf kloppen.

Dan hebben we nog ons buikbrein, of te wel de darmen. Ook de darmen worden niet aangestuurd door het brein. De darmen hebben 100 miljoen zenuwcellen en hebben een eigen netwerkje. Nog veel meer dan het hart.

Misschien een raar praatje, maar in het mortuarium wisten ze dat allang al, want als iemand overleden is dan gaat dat proces daaronder nog even door, als je snapt wat ik bedoel… Dat willen we eigenlijk helemaal niet weten, maar die darmen denken ja prima dat alles dood is, maar ik moet dit nog even eruit werken weetjewel? Misschien een beetje een vreemde gedachte. Maar dat komt dus door dat buikbrein, die op zichzelf werkt. Wat is er nu zo interessant aan het buikbrein? Ze zijn nu steeds meer aan het ontdekken in de neurogastroenterologie! Oftewel: Het bestuderen van het brein in de darmen. Dat wordt een geheel nieuw vakgebied.

Darmen en het effect op stoornissen

Ook dit buikbrein werkt op zichzelf. Wetenschappers in de neurologie zijn steeds meer aan het ontdekken. Er is een heel nieuw vakgebied om ook het buikbrein te bestuderen. Depressie begint bijvoorbeeld niet in je hoofd, maar in je darmen. Want de serotonine-opslag die zit niet in je hoofd. 95% van alle serotonine zit in je darmen, dus daar moet je het zoeken.

Als mensen dan zeggen dat er een stofje mist in je hoofd, dan is dat maar 5% van de 100% want de rest zit in je buik.

Dus dat is wel interessant.

Wat ze ook hebben ontdekt is dat 70% van de kinderen met autisme darmproblemen hebben. Nu onderzoeken ze of daar een samenhang is. Persoonlijk denk ik van wel en dat er erg veel te halen/leren valt in het buikbrein.

Wetenschappers geven vooral aan dat de darmflora verstoord is bij mensen met autisme[1].

Mentale problemen oplossen met je buikbrein

Wat kun je met deze informatie? Soms hoef je dus niet te denken dat alles tussen je oren zit. Misschien zit je probleem juist wel in je buik? In je darmen.

Wat houdt dit in? Als je iets wilt veranderen kun je dit op een andere manier doen, bijvoorbeeld met voeding. Als je de hele dag McDonalds eet kun je ervan uitgaan dat dit problemen gaat geven.

Dat je hierdoor depressies en angsten krijgt.

En dan kun je denken ja wat heeft die Big Mac daarmee te maken? Zodra de darmen niet genoeg voedingsstoffen krijgen dus die gaan op tilt slaan en die geven signalen af dat je je niet goed voelt. Dus als je shit eet, ga je je ook mentaal shit voelen! Dat is eigenlijk ook geen hogere wiskunde, maar heel veel mensen vergeten dat. Stel je gaat het anders doen en veel vitaminen, mineralen en vooral veel groenten eten, dan voel je je binnen een paar weken al heel anders. Doe het maar eens en kijk wat er nog van je depressie over is. Het zou kunnen dat het verbeterd of bij sommigen misschien wel helemaal weg is.

De darmen krijgen dan niet genoeg voedingsstoffen en kunnen dan op tilt slaan en signalen gaan geven naar je hoofd.

90% van alle signalen tussen je hoofd en buik gaan van buik naar hoofd. Dus die buik die geeft signalen van hoe je je voelt. Dus als je shit eet, ga je je shit voelen.

Heel veel mensen vergeten dit.

Dat niet alleen! Maar ook kun je daarmee je mentale problemen, misschien zelfs wel je fysieke problemen aanpakken.

Stel je voor dat je juist heel veel groente gaat eten. Heel veel vitaminen, mineralen, maar vooral heel veel groenten. Bijvoorbeeld 500 gram groente per dag.

Doe dit maar eens een paar weken en kijk hoe je je dan voelt. Het zou zomaar kunnen dat je je dan veel beter voelt. Dat die depressie dan helemaal weg is.

Je buikbrein beïnvloeden vanuit je hoofd

Het tweede is om vanuit je hoofd je buik te beïnvloeden. Dit gaat natuurlijk anders, want het is maar 10% van de communicatie tussen de hoofd en het buik.

Je kunt dat het beste beïnvloeden met visualisaties en met hypnose. In hypnose kun je je darmen beïnvloeden, zelfs alles in je lichaam. Die darmen kun je goede suggesties geven. Je visualiseert dingen waarop je darmen direct kunnen reageren.

Voor je brein, zowel die in je hoofd als in je buik, maakt het niet uit of iets echt of fantasie is. Dus als je een visualisatie maakt, bijvoorbeeld naar iets wat rust geeft dan kan je zelfs allerlei darmproblemen oplossen.

De visualisaties worden bijvoorbeeld gebruikt om problemen met een spastische darm op te lossen (of met het prikkelbare darm syndroom).

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat hypnose zo’n beetje de enige behandeling is die consistent voor verbeteringen van de klachten zorgt en zelfs secundaire klachten, zoals onzekerheid, kan verminderen[2].

Dat niet alleen. Je kunt ook je mentale problemen, misschien zelfs andere fysieke problemen, ermee aanpakken.

Het buikbrein is een heel interessant brein om eens een connectie mee te maken en met hypnose kan dit vrij eenvoudig.

Een leuk onderzoekje heeft ook aangetoond dat de visualisaties direct invloed hebben op het gedrag van je buik. Deelnemers moesten visualiseren dat ze allerlei heerlijk eten aan het eten waren. De lekkerste taartjes, pizza’s of wat iemand dan ook lekker vindt. Op dat moment werd er veel meer maagzuur aangemaakt, net zoals wanneer je echt wat eet.

Wanneer de mensen dan hypnose gebruikten om te ontspannen en niet aan voeding te denken verlaagde dit weer de hoeveelheid maagzuur die werd aangemaakt. Dit werd vergeleken met een groep die dit niet met hypnose deed en de verschillen waren groot (10%) en significant. Het lag dus echt aan de hypnose oefeningen en visualisaties[3].

Beluister ook deze podcast.


https://www.buzzsprout.com/195236/852975-je-tweede-brein

De invloed van je buik op je ontwikkeling

Je darmflora heeft dus invloed op bijvoorbeeld de ontwikkeling van autisme en dergelijke, maar onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen.

Onderzoekers hebben kleine dieren laten opgroeien in een steriele omgeving om zo te zien welke invloed je darmflora op je buikbrein en verder ontwikkeling heeft. Tot nu toe zijn er aanwijzingen dat je darmen invloed hebben op de ontwikkeling van je emotionele gedrag, stress- en pijn systemen, en de brein-neurotransmitter systemen.

Dat is toch behoorlijk wat invloed en verklaart ook waarom je buikbrein invloed kan hebben op bijvoorbeeld depressie (omdat het stresssysteem niet goed werkt), autisme (omdat de emotionele ontwikkeling verstoord is geraakt) en zelfs je denkvermogen.

Wetenschappers willen op dit moment vooral kijken naar de invloed van de darmen op autisme, angsten, depressie en de ziekte van Parkinson[4].

Buikbrein en angsten

Je buikbrein wordt dus ook beïnvloed door je darmflora en die heeft duidelijk invloed op angst bij muizen en bij gezonde mensen is een verbetering van de darmflora ook al gelinkt aan andere hersenactiviteit in de delen van de hersenen die emoties reguleren.

Met name het eten van gefermenteerde voeding, zoals zuurkool, yoghurt en karnemelk zou (op het moment nog theoretisch) angsten kunnen verminderen.

Stress en je buik

Je buik kan invloed hebben op stress, denk maar aan hoe het verminderen van angsten stress zal verminderen, maar stress kan ook invloed hebben op je buik. Bij muizen zorgt stress er bijvoorbeeld voor dat bepaalde bacteriën die je darmen gezond houden verminderen in je darmen.

Mensen met depressie, wat het gevolg kan zijn van langdurige stress, hebben ook een andere darmflora dan mensen zonder depressie. Hierdoor hebben mensen met een depressie ook vaker last van ontstekingen in het lichaam dan mensen zonder depressie.

Het is daarom ook heel belangrijk om stress te verminderen met je hoofd, zodat het geen invloed kan hebben op je buikbrein en darmen. Dan kan de situatie alleen maar verergerd worden[5].

Hypnose werkt door ontspanningsoefeningen ook ontzettend goed tegen stress. Daarnaast kun je met hypnose checken welke overtuigingen voor stress zorgen en of de informatie van die overtuigingen wel klopt.

Krijg je bijvoorbeeld stress van je werk doordat je denkt dat je je niet ziek kunt melden? Dan kan een hypnotiseur je helpen om te achterhalen waarom je jezelf niet ziek durft te melden, of waarom je het lastig vindt om je grenzen aan te geven.

Die informatie, de reden waarom, kan je met hypnose vervolgens veranderen in je brein waardoor die angst om je ziek te melden of om je grenzen aan te geven weggenomen wordt. Op die manier zorgt hypnose ook voor een vermindering van stress, wat weer goed is voor je buikbrein.

De ziekte van Parkinson en je buik

Er zijn een aantal zaken die aangeven dat je een grotere kans hebt op de ontwikkeling van Parkinson namelijk depressie en constipatie. In ieder geval 1 van deze 2 heeft duidelijk te maken met een buikbrein die de boel niet meer goed verder “duwt”. Dit kan zelfs al meer dan 10 jaar voordat je de diagnose van Parkinson krijgt aan de gang zijn.

Nieuw bewijs geeft zelfs aan dat bepaalde signalen van het buikbrein naar de nervus vagus en het algehele zenuwstelsel een indicatie zijn van Parkinson en dat juist de signalen van het buikbrein veranderd kunnen worden door omgevingsfactoren, zoals de voeding die je eet of wat je darmflora is. Ze denken nu niet dat Parkinson begint in je hoofd, maar juist in je buikbrein, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je dopaminesysteem degenereert waardoor je zo ontzettend gaat trillen[6].

Pas sinds kort is er ook gekeken naar de invloed van hypnose op Parkinson. Een casestudie laat zien dat hypnose in combinatie met zelfhypnose de trillingen met 94% verminderen en dat ook andere klachten erdoor verminderd of verbeterd kunnen worden, zoals angsten, depressie, slaapkwaliteit, pijn, stijfheid, libido en de kwaliteit van het leven[7].

Het buikbrein heeft dus veel invloed op je emoties, klachten en zelfs het ontstaan van bepaalde ziekten. Hypnose kan een rol spelen om je buikbrein werkend en kalm te houden waardoor je minder klachten ervaart.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de online masterclass over hypnose.

Wil je meerdere dagen duiken in wat hypnose is en wat je ermee kan? Kom dan eens naar een seminar.

Heb je juist de behoefte om gelijk aan de slag te gaan met technieken om mensen met problemen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s11920-012-0337-0

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2005.10401481

[3] https://core.ac.uk/download/pdf/43363666.pdf

[4] https://www.jci.org/articles/view/76304

[5] https://www.goodsky.com.au/wp-content/uploads/2018/04/Gut-Brain-Axis-Diet-Article-GREG.pdf

[6] https://tahomaclinic.com/Private/Articles4/Parkinsons/Klingelhoefer%202015%20-%20Pathogenesis%20of%20Parkinson%20disease%20-%20the%20gut-brain%20axis%20and%20environmental%20factors.pdf

[7] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2013.753829

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen