Een medicijnverslaving kan erin sluipen. Niet alleen in de Verenigde Staten zijn medicijnen waaraan mensen “verslaafd” kunnen raken, ook in Nederland is er medicatie waar je afhankelijk van kunt worden, of die zo goed voelt dat je er maar lastig mee stopt.
Dit zijn vaak medicijnen die helpen tegen pijn, die rust geven of die ervoor zorgen dat je beter slaapt. Je krijgt deze medicatie vaak niet voor niets en als het dan goed werkt, is dit super prettig. Echter, vaak mag je ze maar 2 weken gebruiken en als je er dan mee stopt zijn je problemen er gewoon weer.
Frustrerend!
Als het je dan lukt om je arts over te halen om de medicatie te blijven geven, wat inmiddels veel lastiger is dan vroeger, dan loop je een risico dat je verslaafd raakt aan de medicatie. Als je vroeger je arts ervan hebt overtuigd dat je de medicatie nodig hebt en je gebruikt het nu al heel lang, dan is de kan zelfs groot dat de medicatie niet meer goed werkt.
De meeste rustgevers en slaapmedicatie zijn namelijk middelen waar je lichaam aan went. Dus dan heb je telkens meer nodig en dat is iets wat artsen eigenlijk niet doen.
En dan kun je omdat je echt verslaafd bent de stap zetten naar “de nachtapotheek”, waarbij je niet eens weet of het pilletje dat je krijgt veilig is of dat de persoon waarmee je handelt veilig voor je is.
Genoeg reden dus om te stoppen met je medicijnverslaving.
Wat is een medicijnverslaving?
Een medicijnverslaving werkt vergelijkbaar met een “normale” drugsverslaving, maar is vaak lastig vast te stellen. Als je bijvoorbeeld last hebt van chronische pijn en daar pijnstillers voor krijgt kan het voor de behandelaar niet altijd even duidelijk zijn of iemand de pijnmedicatie verantwoordelijk gebruikt of juist misbruikt.
Inmiddels zijn er wel specialisten die dit onderscheid heel duidelijk kunnen maken[1].
Als je de pijnstillers als snoepjes gebruikt of in paniek raakt als je ze even niet kunt vinden is dit wel een indicatie voor een medicijnverslaving.
Ook kun je “zin” krijgen in de medicatie. Een seintje in je omgeving kan zo’n “craving” veroorzaken en dat is vaak ook een belangrijke oorzaak voor een terugval als het je toch is gelukt om te stoppen met de medicatie[2].
Gevolgen medicijnverslaving
Ondanks dat medicatie vaak goed onderzocht wordt, zodat je niet te veel bijwerkingen ervaart kan misbruik van medicatie toch voor problemen zorgen. Opioïden kunnen in het geval van een overdosis zelfs dodelijk zijn.
Daarnaast kan langdurig medicatiegebruik nierschade en leverschade opleveren[3]. Erg onhandig als je vroegtijdig aan de nierdialyse moet alleen maar omdat je niet van bepaalde medicatie af kon blijven.
Bij langdurig medicatiegebruik kun je ook afhankelijk worden van het medicijn waardoor je ontwenningsverschijnselen krijgt als je er in één keer mee stopt. Door de gewenning heb je ook steeds meer nodig[4].
Bij rustgevers en slaapmedicatie kan de gewenning ervoor zorgen dat als je ooit onder het mes moet het lastig is om je onder narcose te brengen. Wees daarom bij een intake voor een operatie in het ziekenhuis altijd eerlijk over middelen die je neemt (ook als je dit via de nachtapotheker doet), dit voorkomt dat je midden in de operatie wakker wordt, omdat je ze te weinig verdoving hebben gegeven.
Behandeling medicijnverslaving
Als je bij een arts bent die vaststelt dat je last hebt van een medicijnverslaving kan er eerst gewerkt worden om de medicatie stapsgewijs te verminderen, totdat je niets meer nodig hebt. Fysiek gezien is dit iets wat werkt. De stappen die gezet worden zijn klein, waardoor je lichaam makkelijker kan stoppen met de medicatie.
Maar een verslaving is vaak ook mentaal en dan voelt telkens iets minder nemen vaak toch wel spannend. Dus er is vaak ook een mentaal element in de behandeling van een medicijnverslaving.
Bij verslavingen, ongeacht welke bron, wordt dan vaak gebruikgemaakt van cognitieve gedragstherapie, motiverende gesprekken[5] en familietherapie.
Dit soort behandelingen werken vaak het beste in combinatie met het afbouwen van medicatie of het hebben van vervangende medicatie.
Het belonen van het behalen van bepaalde doelen helpt ook om een verslaving te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan het halen van een bepaalde lage dosis, of het volledig stoppen met de medicatie en dit gedurende een bepaalde tijd volhouden[6].
Hypnose kan ook een rol spelen in het stoppen met verslavingen, zoals een medicijnverslaving[7]. Het is echter niet een standaard oplossing. Hypnose kan ook vergoed worden als alternatieve therapie. Hiervoor moet je dus extra verzekerd zijn, of mensen betalen het zelf.
Hypnose kan bijvoorbeeld een rol spelen in gedragsverandering, zoals stoppen met medicijnen misbruiken, en het verbeteren van iemands zelfcontrole[8].
Hypnose tegen een medicijnverslaving
Een hypnotherapeut kan mensen met een medicijnverslaving helpen. Afhankelijk van de problemen die iemand ervaart, en waarvoor de medicatie ooit een oplossing was, kan een hypnotherapeut kiezen uit allerlei technieken om mensen te helpen met hun overtuigingen over medicatie, gezondheid en hoe dingen in het leven “horen” te zijn.
Het leuke is dat veel medicatie waar mensen verslaafd aan zijn geclassificeerd worden als hypnotische medicatie (sedative hypnotics). De staat die je bereikt met de medicatie zou je dus theoretisch ook met hypnose kunnen bereiken.
Hypnose wordt bijvoorbeeld ook gebruikt ter bevordering van ontspanning. Als je dus spierverslappers krijgt of andere rustgevers en daar verslaafd aan raakt kan kennis van zelfhypnose en ontspanning een goed alternatief zijn om de medicatie mee te vervangen. Zeker als je de medicijnen eigenlijk niet nodig hebt.
Onderzoek laat ook zien dat mensen die barbituraten gebruiken, een bepaald soort medicatie, die graag willen stoppen met die medicatie door hypnose geholpen kunnen worden[9].
Hypnose om slaap te verbeteren
Als je bijvoorbeeld slaapmedicatie hebt gekregen en daar verslaafd aan bent geraakt kan een hypnotherapeut je helpen om juist uit jezelf te slapen, sneller in slaap te vallen of door te slapen.
Hypnotherapie kan bijvoorbeeld helpen om sneller in slaap te vallen. Dit wordt dan gedaan met visualisaties die je helpen om te ontspannen en slaperig te worden[10].
Ook een samenvattend onderzoek laat zien dat voor de meeste mensen die een slaapstoornis hebben hypnotherapie een positief effect heeft op het verbeteren van de slaap. Bij slechts 9% van de mensen was er totaal geen resultaat. Dit betekent dat hypnose voor 91% van de mensen met slaapproblemen invloed kan hebben op de slaap[11].
Een hypnotherapeut kan mensen met slaapproblemen op meerdere manieren helpen. Bijvoorbeeld door het bevorderen van ontspanning.
Daarbij is het niet zo dat mensen vaak hun hele leven slaapproblemen hebben. Hierdoor kan het ankeren van het gevoel van in slaap vallen ook een rol spelen om de mentale staat die je helpt om in slaap te vallen op te roepen.
Meestal wordt er dan gebruikgemaakt van een regressie, het ophalen van de herinnering van het goed kunnen slapen en hoe dat voelde, en de NLP-techniek van een anker.
Als er juist trauma’s zijn die mensen beletten om lekker te slapen, kan het oplossen van het trauma helpen. Dit kan bijvoorbeeld middels een gesprek met het innerlijke kind of een techniek die duidelijk maakt dat de gebeurtenis van het trauma echt voorbij is helpen om het zenuwstelsel tot rust te brengen en de waakzaamheid te verminderen.
Op die manier kan het stoppen met slaapmedicatie al veel eenvoudiger gaan.
Hypnose om pijn te verlichten
Is iemand echter verslaafd aan pijnmedicatie, dan kan er juist gebruik worden gemaakt van technieken tegen pijn. De staat van hypnose helpt in ieder geval al om pijn anders te interpreteren. Mensen die heel goed zijn in zelfhypnose kunnen vaak goed tegen pijn bij een medische procedure en kunnen chronische pijn verminderen[12].
Vooral omdat pijnmedicatie na verloop van tijd niet meer kan werken is het handig om kennis van hypnose en zelfhypnose te hebben om je pijn alsnog te kunnen managen of om helemaal van de medicatie af te kunnen (heel handig bij een medicijnverslaving)[13].
Ook bij pijnbestrijding speelt het bevorderen van ontspanning een belangrijke rol in hypnotherapie. Daarnaast wordt er ook gekeken naar je gedachten over pijn, de invloed van de pijn op je leven en technieken die je helpen om meer controle over de pijn te ervaren.
Een hypnotherapeut kan naast het stoppen van gedachten die pijn alleen maar erger maken, door angst voor de toekomst, ook visualisaties geven die je helpen met controle.
Zo leren de cursisten bij het Hypnose Instituut Nederland hoe het visualiseren van een soort knop, zoals volumeknop of hitteknop op de oven, en het gebruikmaken van die knop mensen kan helpen om de ervaring van pijn te veranderen.
Dit klinkt wellicht heel gek als je dit zo leest, dat een dergelijke visualisatie kan helpen, maar hoe dat precies werkt leer je dus tijdens de opleiding. Als mensen dit kunnen is de angst om te stoppen met pijnmedicatie een stuk lager en dit kan mensen helpen om van een medicijnverslaving af te komen.
Hypnose leren voor medicijnverslaving
Help je nu al mensen die last hebben van een medicijnverslaving of wil je mensen in het algemeen helpen? Dan kan kennis van hypnose van onschatbare waarde zijn om de behandelingen nog verder te bevorderen.
Kom eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.
Bronnen: