Hypnose: Verslaving stoppen
Hypnose: Verslaving stoppen
22 maart 2024 
6 min. leestijd

Hypnose: Verslaving stoppen

Hypnose kan een grote rol spelen in de verslavingszorg. Er zijn allerlei stofjes waar mensen aan verslaafd kunnen zijn, dit wordt dan vaak bereikt met drugs, alcohol of gedrag.

Echter, na verloop van tijd kan dit voor allerlei problemen zorgen, waardoor mensen er toch vaak weer mee willen stoppen.

Maar hoe stop je een verslaving? Dat is lang niet altijd eenvoudig. Hierin kan hypnose en hypnotherapie een ondersteunende rol spelen.

Let op! Ga altijd naar een arts als je wilt stoppen met een drugs- of alcoholverslaving. Je lichaam kan namelijk ook verslaafd raken aan bepaalde stofjes waardoor in één keer stoppen gevaarlijk kan zijn. Stop altijd onder begeleiding van een arts. Die kan je bijvoorbeeld helpen met afbouwen of medicatie die je ondersteunen om te stoppen met je verslaving.

Hypnose en drugs

Hypnose kan heel goed helpen om een drugsverslaving te overwinnen. In een geval van een vrouw die dagelijks 500 dollar nodig had voor haar cocaïneverslaving hielp zelfhypnose.

Ze gebruikte hiervoor een zelfhypnose opname om te stoppen met roken, maar bedacht dan telkens bij het woord “roken” het woord “coke snuiven”. Ze luisterde vier maanden lang, drie keer per dag naar de opname en kon toen stoppen met haar cokeverslaving.

Negen jaar later had ze nog steeds geen terugval gehad[1].

In haar geval was dit vrij bijzonder, omdat ze verder geen andere hulp had ingeschakeld.

Je kunt wel nagaan dat het sneller kan gaan dan 4 maanden als je wel extra hulp inschakelt en niet alleen gebruikmaakt van zelfhypnose. Daarbij is dit ook niet altijd verstandig, omdat je fysiek ook verslaafd kunt raken aan drugs. Dus overleg altijd met je arts over je plan van aanpak.

In een ander onderzoek waarbij methadonverslaafden, die af en toe nog heroïne gebruikten, meededen aan groepshypnose kwam naar voren dat dit hielp om helemaal te stoppen met de heroïne. Na 2 jaar was 80% van de deelnemers nog steeds gestopt met heroïne, maar een deel daarvan kreeg nu wel benzodiazepinen (medicatie).

Wat toch al wel een stuk beter is dan heroïne gebruik.

In dit onderzoek kregen de deelnemers 10 weken lang 1 hypnose groepssessie per week[2].

De onderzoeken over hypnose en stoppen met drugs zijn heel klein. Dus je kunt de resultaten nog niet algemeen toepassen op iedereen, maar het laat wel zien dat hypnose ontzettend krachtig kan zijn.

Als alleen een zelfhypnose bandje al helpt tegen cocaïneverslaving en groepshypnose je kan helpen om te stoppen met heroïne gebruik, wat kan er dan gebeuren als je in hypnotherapie gaat? Of als iemand in de verslavingszorg individueel met je aan de slag gaat met hypnose en cognitieve gedragstherapie?

Hypnose en alcohol

Bij een alcoholverslaving is begeleiding erg belangrijk, omdat je lichamelijk ook verslaafd raakt. Dan kunnen afkickverschijnselen erg heftig en zelfs dodelijk zijn. Dus doe dit altijd onder begeleiding van een arts. Die kan je medicatie geven, zodat je geen last krijgt van een delirium of epileptische aanvallen.

Hypnose wordt al decennia gebruikt om mensen te helpen te stoppen met drinken. Miller gebruikte eind jaren vijftig al hypnose om mensen van hun alcoholverslaving te helpen. In totaal deden 24 personen mee waarvan de verslaving 3 tot 34 jaar had geduurd. Terwijl ze in hypnose waren kregen de deelnemers de suggestie om de nadelige effecten van alcohol her te beleven, zoals de kater en het logge gevoel van een “hangover”. Hierdoor konden deelnemers stoppen. Er waren er maar drie die toch weer begonnen te drinken. Een persoon van de drie kon alsnog geholpen worden met extra hypnotherapie[3].

Als je gestopt bent met alcohol of drugs kan zelfhypnose gebruikt worden om een terugval te voorkomen. Dit kan onder andere gedaan worden door het zelfvertrouwen te verbeteren. In een onderzoek waaraan veteranen meededen, die waren gestopt met een drank- of drugsverslaving, kwam naar voren dat zelfhypnose goed gebruikt kan worden voor het versterken van het zelfvertrouwen, rust, het verminderen van boosheid en impulsiviteit. Vooral als de veteranen ten minste drie tot vijf keer per week naar de zelfhypnose opname luisterden[4].

In een kliniek in Noorwegen is Ericksoniaanse hypnotherapie toegepast om te zien hoe dit het doet vergeleken met motiverende interviews. Naast groepstherapie kregen deelnemers vijf uur individuele therapie.

Hypnotherapie deed het net zo goed als motiverende interviews om mensen te helpen om te stoppen met hun alcoholverslaving. Een jaar later bleek dat hypnotherapie het zelfs marginaal beter deed dan de motiverende interviews om terugval in alcoholverslaving te voorkomen[5].

Kennis van hypnose kan voor de verslavingszorg van onschatbare waarde zijn. Zeker voor mensen die niet goed reageren op de standaard behandeling.

Hypnose en medicijnverslaving

Als je ooit eens last hebt gehad van angsten of verdoving mee naar huis hebt gekregen om te herstellen van een operatie kan kortdurende medicatie er toch per ongeluk voor hebben gezorgd dat je er verslaafd aan bent geraakt.

Hoe stop je dan zonder kwaad te worden op je huisarts dat die je niet meer wil voorschrijven?

Net als bij andere verslavingen kan hypnose dan een rol spelen. Er kunnen suggesties gebruikt worden om het verlangen naar het medicijn te verminderen.

Denk bijvoorbeeld aan het gevoel dat oxazepam bijvoorbeeld wel lekker ontspant, maar aan de andere kant doe je dan ook helemaal niets meer. Dit gevoel is overigens ook nog eens goed te behalen zonder medicatie, maar met bijvoorbeeld meditatie, yoga of zelfs een lekkere massage.

Ook kunnen er onderliggende psychologische problemen zijn waarom je bijvoorbeeld bepaalde medicatie wilt blijven gebruiken. Misschien denk je niet meer aan bepaalde zorgen die je hebt onder invloed van de medicatie, maar komen die weer naar boven als de medicatie is uitgewerkt.

In dat geval kan je met hypnose achterhalen welke overtuigingen deze zorgen veroorzaken en wat je belemmert om de zorg aan te pakken. Dit kan al veel doen om de zorg weg te nemen, of om de stappen te zetten om tot een oplossing te komen.

Hypnose en eetverslaving

Bij een eetverslaving zijn er vaak psychologische factoren die bijdragen aan het te veel eten. Cognitieve gedragstherapie is dan een manier om op een andere manier met die factoren om te gaan, dit is aan te vullen en te versterken met mindfulness en hypnose.

Hypnose kan helpen met een virtuele maagband om in ieder geval het gevoel van voldaan zijn beter te herkennen en bewuster te zijn van voeding. Daarnaast kan hypnose bijdragen aan zelfacceptatie, het verminderen van verlangen naar voeding en emotie-eten[6].

Net als bij andere verslavingen kan bij een eetverslaving gekeken worden naar de onderliggende oorzaken en overtuigingen. Met hypnose gecombineerd met cognitieve gedragstherapie kan er veel gedaan worden om die oorzaken en overtuigingen te verwerken of te veranderen.

Hypnose en gedragsverslaving

Bij gedragsverslavingen kun je denken aan alles wat je zelf kunt doen waar je “gelukkig” van zou kunnen worden, maar wat dan helemaal uit de hand loopt en waardoor je dan ongelukkig wordt.

Denk bijvoorbeeld aan een seksverslaving, gokverslaving, gameverslaving, shopverslaving, verliefdheid/relatieverslaving en zelfs een werkverslaving. Als je begint voelt het heel goed, maar na verloop van tijd kun je in financiële, sociale of gezondheidsproblemen raken.

Ook dan is het belangrijk om het doel, je goed voelen, waardoor je verslaafd bent geraakt aan bepaald gedrag op een andere manier te bereiken.

Voor masturbatie verslaving kan ook de swish-techniek gebruikt worden. Deze is ook toegepast bij twintigers die verslaafd waren geraakt aan masturberen. Bij deze techniek wordt het gedrag wat je niet meer wilt vervangen door ander gedrag. Als je dus de aandrang krijgt om te masturberen kan je dit vervangen door het drinken van een glas water, even opdrukken of een stukje gaan wandelen. Dit kan al heel goed helpen om dit soort gedragsverslavingen te stoppen[7].

Een gokverslaving wordt meestal behandeld met cognitieve gedragstherapie, dit kan je ook doen met hypnose en zelfhypnose wat net zo goed werkt als cognitieve gedragstherapie op zich. Onderzoekers geven aan dat zelfhypnose een goede toevoeging kan zijn aan de normale therapie om te stoppen met gokken en dat het bij kortere interventies van toegevoegde waarde kan zijn[8].

Hypnose in de verslavingszorg

Er zijn behoorlijk wat verslavingen waar mensen last van kunnen hebben en elke verslaving heeft weer zijn eigen uitdagingen. Bij de ene verslaving kan er een fysieke uitdaging zijn, terwijl de andere verslaving juist een psychologische uitdaging heeft.

In alle gevallen kan hypnose een belangrijke ondersteuning geven in het stoppen van de verslaving en om terugvallen te voorkomen.

Kennis van hypnose kan iemand die werkt met verslaafden of ex-verslaafden daarom goed helpen om bij lastige momenten personen extra ondersteuning te bieden. Op die manier zorg je ervoor dat het muntje met X dagen clean ook echt gegeven kan worden.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt en zien of jij hier mensen die last hebben van verslavingen mee kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleiding is hybride wat betekent dat de opleiding zowel live online als klassikaal op locatie is te volgen.

Ideaal als je een keertje niet in de klas aanwezig kunt zijn, of aan de andere kant van de wereld woont 😉.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen