Mensen zijn niet te vertrouwen: wat te doen?

Je kunt het gevoel hebben dat mensen niet te vertrouwen zijn, maar dat is een heel lastig gevoel om mee te leven. Helemaal in Nederland wat een behoorlijk drukbevolkt land is en je dus altijd wel op de een of andere manier met mensen omgaat. Als je dan niemand vertrouwt maakt dat je dagen heel lastig. Maar waar komt dat gevoel van “mensen zijn niet te vertrouwen” vandaan en wat kun je ertegen doen? In dit blog ga ik er dieper op in.

Wat beïnvloedt vertrouwen in mensen?

Vertrouwen in ander mensen is ontzettend belangrijk voor een goed functionerende maatschappij. Dit verlaagt namelijk de moeite die je moet doen om iets van een ander te krijgen. Kosten om iets voor elkaar te krijgen worden zelfs lager. Volgens onderzoek zijn het vooral Nederland, Zwitserland, Nieuw-Zeeland en Australië waar men de medemens vertrouwt en in alle andere landen is het wantrouwen in de medemens veel groter[1].

Het vertrouwen in de medemens heb je vooral als je hoger opgeleid bent, in goede gezondheid bent en als je een vaste baan hebt of ten minste het idee hebt waardoor je kunt rekenen op je inkomen.

Wat wel jammer is, is dat als je dus niet echt een betrouwbaar inkomen hebt, geen betrouwbare gezondheid hebt en laag opgeleid bent, dat je mensen sneller wantrouwt en dat kan je helaas in die slechte situatie houden. Want mensen vertrouwen helpt heel erg met samenwerken en dus met je leven te verbeteren.

Ook hormonen spelen een rol in het vertrouwen dat je hebt in je medemens. Oxytocine (het knuffelhormoon) zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je mensen meer vertrouwt, maar het is niet zo dat als mensen daadwerkelijk onbetrouwbaar zijn dit hormoon ervoor zorgt dat je ze alsnog vertrouwt. Het hangt dus ook af van hoe de ander doet[2].

Maar als de ander dus eigenlijk altijd goed omgaat met je vertrouwen en je wantrouwt nog steeds, dan kan het misschien handig zijn om eens naar je hormoonhuishouding te kijken.

Waar komt het wantrouwen vandaan?

Onderzoek laat zien dat mensen bepalen of andere mensen te vertrouwen zijn aan de hand van gegeneraliseerde verwachtingen. Als je bijvoorbeeld ooit contact hebt gehad met een “andere” groep mensen en dat ging goed of niet goed bepaal je op basis van dat contact of je mensen uit “die groep” wel of niet kunt vertrouwen.


Ook de context of setting waarin je wordt gevraagd om te vertrouwen speelt een rol bij het ontstaan van wantrouwen[3].


Eigenlijk kies je ervoor om iemand wel of niet te vertrouwen. Die keuze is een soort risico-afweging. Elke keer als je met een persoon wat afspreek, al is het iemand die je al vaker vertrouwd hebt, maak je die keuze weer en het gedrag van die persoon geeft je ook een soort “update” over in hoeverre je die persoon kunt vertrouwen[4].

Als dit je vaak overkomt kun je natuurlijk denken dat alle mensen niet te vertrouwen zijn. Je hebt dan inderdaad wel erg veel pech gehad.

Soorten vertrouwen

Dan kun je ook nog onderscheid maken in soorten vertrouwen. Onderzoekers kunnen inzicht krijgen in twee soorten vertrouwen, namelijk:


Vertrouwen en mensen in je directe omgeving; mensen waarmee je relaties hebt.


En


Vertrouwen in mensen in het algemeen[5].


Als jij zegt dat mensen niet te vertrouwen zijn, gaat dit dan om het vertrouwen in mensen in beide gevallen of meer in mensen in het algemeen?

Wat te doen om weer te vertrouwen

Vertrouwen is een werkwoord en je hebt een paar dingen nodig om in mensen te vertrouwen. Het is ook goed om te weten dat vertrouwen invloed heeft op zo’n beetje alles wat we doen en het is de basis voor ethisch gedrag[6].

Moed is bijvoorbeeld nodig om weer te vertrouwen en je moet dapper zijn om je vertrouwen te geven aan bijvoorbeeld een romantische partner (dat hij/zij je hart later niet breekt).

De waarheid is heel belangrijk oor vertrouwen. In eerste instantie is het belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn en om op die manier ten minste weer te vertrouwen in jezelf. Jij bent immers ook een mens.

Daarnaast is die eerlijkheid ook nodig van de andere persoon. Een leugen of verraad door een actie of zelfs het niet ondernemen van actie helpt niet echt om het vertrouwen te hebben[7].

Vertrouwen in jezelf en andere mensen kan op meerdere manieren versterkt worden. Tai chi in combinatie met  hypnose helpt bijvoorbeeld het vertrouwen in je lichaam te verbeteren. Dat kan handig zijn om je  gezondheid te verbeteren. Ericksoniaanse hypnotherapie helpt bijvoorbeeld bij het maken van nieuwe zenuwcellen.

Je hebt bijvoorbeeld automatische associaties, zoals dat in bepaalde situaties mensen niet te vertrouwen zijn, en met Ericksoniaanse hypnotherapie verander je die associaties zonder dat je je hier heel bewust van bent. Als de associatie dan juist wordt dat mensen wel te vertrouwen zijn voelt alles veel prettiger. Hier helpt de therapeut je dan mee 😊. [8]

Daarnaast wordt hypnose ook gebruikt bij mensen die last hebben van trauma’s en die daardoor bijvoorbeeld geen vertrouwen meer hebben in andere mensen. Bij slachtoffers van seksueel geweld is het vertrouwen in mannen bijvoorbeeld vaak weg. Hypnose kan dan helpen om dit vertrouwen weer te herstellen, nieuwe inzichten te krijgen over mannen in het algemeen en om gedachten die je niet verder helpen te veranderen[9].

Hypnotherapie voor meer vertrouwen in mensen

Hypnotherapie is dus te gebruiken voor meer vertrouwen in jezelf en andere mensen. Maar hoe dan? Er zijn meerdere technieken waarvan gebruikt kan worden gemaakt.

Regressie

Met regressie kun je bijvoorbeeld achterhalen wanneer de overtuiging dat mensen niet te vertrouwen zijn is ontstaan. Meestal is dit een periode in je kindertijd, omdat je dan bepaalt hoe het leven werkt en hoe jij daarin kunt functioneren. Die overtuigingen blijven vaak in je onderbewuste bestaan, omdat je die eigenlijk nooit echt evalueert.

Met behulp van de hypnotherapeut kun je die overtuigingen wel even dubbelchecken en dat is eigenlijk wat je doet met deze techniek. Je kunt het moment waarop de overtuiging is ontstaan opnieuw bekijken en nu met je volwassen kennis opnieuw interpreteren. Hierdoor kan de overtuiging dat mensen niet te vertrouwen zijn snel weggaan.

De automatische reactie die je kunt hebben op nieuwe mensen, namelijk dat ze onbetrouwbaar zijn, wordt dan weggenomen.

Het innerlijke kind

Bij deze overtuiging is de kans groot dat het een onprettige ervaring was waarmee je innerlijke kind nog steeds moeite heeft. Als alleen het opnieuw bekijken van de ervaring niet genoeg is om van de overtuiging dat mensen niet te vertrouwen zijn af te komen, dan kan het nodig zijn om in gedachten je volwassen zelf met je innerlijke kind, het kind dat je was tijdens die bepalende ervaring, te laten praten.

Je volwassen zelf kan bijvoorbeeld uitleggen dat alles goed is gekomen en dat het tijd is om weer mensen te vertrouwen, zodat het leven nog leuker wordt en liefde weer kan flowen. Dit kan een emotioneel proces zijn, maar dit is voor de meeste mensen ontzettend helend. De hypnotherapeut helpt om dit te doen op een manier die je helpt om vervelende ervaringen met onbetrouwbare mensen los te laten.

Hypnotische suggesties

Vervolgens kun je ook nog hypnotische suggesties krijgen. Een automatische reactie wegnemen alleen is niet voldoende, je wilt ook een nieuwe automatische reactie hebben, zodat je niet een soort leegte hebt die je moet opvullen. Dan is het lastig om de oude overtuiging los te laten, dus je krijgt direct nieuwe overtuigingen die je helpen mensen te vertrouwen. Dit kan worden gedaan met een geleide visualisatie over hoe je in de toekomst met mensen omgaat of je kunt hypnotische suggesties krijgen die je kunt herhalen.

Je krijgt dan nieuwe associaties die je kunt verbinden aan nieuwe mensen die meer te maken hebben met het wel vertrouwen van nieuwe mensen in je leven. Deze kun je ook thuis herhalen met zelfhypnose, bijvoorbeeld:


“Ik ben sterk genoeg om mensen te vertrouwen.”



“Er zijn betrouwbare mensen en ik kan ze zien.”



“Ik ben eerlijk naar mezelf en andere mensen.”


Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw problemen met vertrouwen in andere mensen kun je andere suggesties meekrijgen.

Daarnaast kun je een posthypnotische suggestie krijgen die ervoor zorgt dat je na de hypnotherapie het vertrouwen in mensen kunt vasthouden om meer zorgeloos te leven,  mensen te ontmoeten en hen weer een kans te geven.

Je kunt uiteraard nog steeds onbetrouwbare mensen tegenkomen, maar je zult merken dat dit een totale minderheid is vergeleken met mensen die wel te vertrouwen zijn.

Wil je meer leren over hypnose en hoe dit mensen kan helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist direct meer leren over de genoemde technieken en jezelf of juist andere mensen helpen? Schrijf je dan in voor de opleiding van het hypnose instituut. De opleiding wordt online gegeven vanuit een professionele studio met voldoende assistentie voor een-op-een aandacht.

Pin ook deze handige inforgraphic als geheugensteuntje: