Diepe hypnose: Welke stadia van hypnose zijn er en wat kun je ermee?
Diepe hypnose: Welke stadia van hypnose zijn er en wat kun je ermee?
05 oktober 2020 
5 min. leestijd

Diepe hypnose: Welke stadia van hypnose zijn er en wat kun je ermee?

Hypnotherapie werkt het beste wanneer iemand in diepe hypnose is. Om iemand daar te brengen is het belangrijk dat je weet welke stadia van hypnose er zijn en wat je kunt doen in bepaalde fases van hypnose.

Lichte hypnose

Laten we beginnen bij het eerste stadium, namelijk lichte hypnose. Dit is ook de breinactiviteit van alpha, je breinactiviteit daalt naar 14 herz en steeds meer naar beneden, naar dieper alpha. Dus je doet je ogen dicht en gaat je ontspannen. Het is ook de staat van meditatie.

Lichte hypnose is dus een ontspannen staat waarin je een beetje openstaat voor suggesties[1]. Hoe meer ontspannen je bent, hoe meer er mogelijk is.

Je kunt dan makkelijker visualiseren. Je kunt je zaken beter inbeelden.

In die staat kun je sneller dingen veranderen.

Wanneer je in de bèta-staat zit, de kritische mind, die komt bij kinderen pas vanaf een jaar of 8, die is wat hoger in de herz zoals meer dan 14 herz. Deze staat staat ook meer voor druk en stress, maar wij noemen hem nu even de kritische mind.

Wanneer je meer ontspannen bent, ben je minder kritisch. Dan sta je meer open voor suggesties. Je bent nog wel kritisch, maar minder dan ‘normaal’. Dit is ook een staat waarin jonge kinderen vaak verkeren[2].

In deze staat werken hypnosetechnieken en NLP technieken beter.

We testen de eerste staat door middel van een eye-lock. Je kunt dan je ogen niet meer opendoen. Mensen die deze test goed doorstaan kunnen ook sneller een verandering doormaken.

Dit is dus lichte hypnose.

Iemand kan dan ook al diep in hypnose zijn, maar daarvoor hebben we een andere test.

In de lichte hypnotische staat kun je werken met technieken uit onze opleiding. Want niet iedereen kan gelijk heel diep in hypnose en als jij een klant hebt wil je die wel goed kunnen helpen en in een staat kunnen helpen. Zeker wanneer hij lastig in hypnose gaat is het handig als je deze technieken kent.

Dan ben je vaak meer ontspannen. Dit is geen hogere wiskunde, iedereen kan dat.

Diepe hypnose

De tweede staat is de diepe hypnose. Daar heb je wat meer training voor nodig. Dit wordt ook wel het somnambulisme genoemd. Dan komen we meer in de theta-staat van de breinactiviteit[3]. Die is tussen de 4 en 7 hertz. Dit is meer de staat van de REM-slaap en het dagdromen.

Ook de staat waarin je verkeert net voordat je wakker wordt of net voordat je in slaap valt.

Kinderen van 0-5 jaar zijn in die theta-staat, waardoor ze heel makkelijk kunnen leren. Ze staan open voor suggesties. De fantasie en de werkelijkheid gaan vol door elkaar heen. Ze kunnen zich ook gigantisch inleven in films. Dan zijn ze die persoon, ze zijn ook jou als ouder (wanneer ze je nadoen). Dit heeft allerlei effecten tot gevolg, want als ze jou zijn en jullie gaan uit elkaar, dan is dit voor je kind een identiteitscrisis.

Daarom is een scheiding heel heftig voor kinderen.

Die diepe staat van hypnose, daarmee kun je super interessante dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld direct terug naar het moment waarop een probleem is ontstaan. Je kunt mensen verdoven op suggestie.

Dit kan zelfs sterker zijn dan chemische verdoving. In 2020 is er zelfs een groep vergeleken die een schildklieroperatie moest ondergaan. De ene groep kreeg een lokale verdoving en een hypnotische verdoving en een andere groep ging onder complete verdoving, dat je dus echt niet meer bij je bewustzijn bent. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de groep die alleen een lokale verdoving en een hypnotische verdoving had gehad eerder positieve resultaten behaalde dan de groep die onder narcose was gegaan, waardoor ze ook sneller naar huis konden. Dit vonden de onderzoekers een goed alternatief voor narcose[4].

Daarnaast kan hypnose ook gebruikt worden bij de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat dit zowel voor de moeder als het kind beter kan zijn. De moeder heeft dan vaak geen of minder pijnstilling nodig, heeft minder bloedverlies en de kinderen hebben dan vaak een betere apgarscore. Dit is een soort eerste algemene indruk die de artsen of verloskundigen hebben van de gezondheid van het pasgeboren kind[5].

Je kunt mensen zich laten identificeren, je kunt ze helpen een nieuwe persoon te worden.

Je kunt mensen helpen sneller te veranderen[6].

Er zijn allerlei problemen die je kunt aanpakken met de eerste twee dieptes van hypnose, namelijk: hoofdpijn, migraine, buikpijn, angst, depressie, verdriet, rouwverwerking, fobieën, slaapproblemen, stress door familie en nog veel meer[7].

Hoe dieper de hypnose, hoe minder het woordje niet van belang is. In bijvoorbeeld lichte hypnose is de suggestie “Je hebt geen hoogtevrees meer” niet een handige suggestie, maar in diepe hypnose is dit een prima suggestie. Die nemen dat dan namelijk gewoon aan.

Je kunt veel directer werken met mensen die in diepe hypnose zijn. Je kunt gewoon zeggen wat ze moeten doen. Je hoeft daar geen ingewikkelde taalpatronen voor te leren.

Hoe dieper iemand in hypnose is, hoe directer je kunt werken. Dit is ook veel handiger op dat moment. Een ingewikkelde suggestie die in lichte hypnose wel goed binnenkomt, zoals bij verhalen, heeft in diepe hypnose namelijk vaak weinig nut.

Je hebt bijvoorbeeld Ericksoniaanse hypnose waarin mooie taalformuleringen van belang zijn. Die zijn perfect voor lichte hypnose, perfect voor een presentatie, perfect voor een speech en perfect voor in een gesprek.

In diepe hypnose hoeft dat allemaal niet.

Een test voor diepe hypnose is amnesie. Als iemand iets kan vergeten, zoals zijn naam of wat dan ook, dan is die persoon in diepe hypnose. Dit is de tweede staat.

Daar werken we veel mee in de masteropleiding. Je kunt daar ook weer mooie dingen mee doen. Je kunt bijvoorbeeld emoties loslaten zonder ze te voelen. Dat is ideaal als je al twintig jaar met verdriet rondloopt.

Dit soort technieken zijn mogelijk in diepe hypnose. Ook andere fenomenen zoals astraal reizen, volgende of vorige levens, het verdoven van mensen, kleuren zien en paranormale verschijnselen. Dit kan allemaal op suggestie.

Diepe hypnose (hypnotische coma)

Dan is er nog een derde staat. Esdaile state[8]. Hypnotische coma. Daarin kun je werken met het onderbewuste. Het onbewuste kun je zien als onbewuste gedragingen, gewoontes en programma’s, dan kun je het onderbewuste zien als de werking van je organen, de lever, nieren, alvleesklier en dat soort zaken. Die kun je beïnvloeden.

Zo heb ik eens iemand geholpen met een niet opereerbare hersentumor, want die was verkleefd. Die persoon heb ik één sessie gegeven waarin we aan zijn onbewuste hebben gevraagd of hij weer operabel kon worden door die verkleving weg te halen. Dit kon een week later. Toen was de operatie weer wel mogelijk.

Zo heb ik meer van dit soort bijzondere zaken meegemaakt met hypnose. Ik ben ervan overtuigd dat het lichaam zichzelf kan genezen en hypnose kan hier een rol in spelen.

Voor de moderne geneeskunde werd hypnose hier ook voor gebruikt. Mensen in hypnose gaven zichzelf dan een diagnose en gaven aan hoelang het zou duren en hoe ze weer beter zouden worden.

Ook nu wordt hypnose nog gebruikt om symptomen van een ziekte, zoals pijn, mee te behandelen. Ook voor neurologische problemen wordt steeds meer onderzoek gedaan naar hypnose en het geven van suggesties[9].

Wetenschappers geven ook nu nog aan dat hypnose goed kan zijn voor je fysieke gezondheid[10].

Hypnose slaap

Het is moeilijk om iemand vanuit de slaap in hypnose te brengen. Deze staat is voor therapiedoeleinden lastig te gebruiken. Maar in een ziekenhuis – op de slaapzaal – kan een mp3 met suggesties over zelfheling interessant zijn om het helingsproces te versnellen.

Het is al bekend dat hypnose wondheling na een operatie bevordert.

Dit zijn de vier staten van hypnose en hoe dieper je gaat, hoe lager de breinactiviteit. Wil je dit leren? Dan is het handig om een opleiding te volgen.

Beluister ook de podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1613896-de-verschillende-stadia-van-hypnose?play=true

Wil je meer weten over hypnose en hoe je mensen naar lichte en diepe hypnose brengt om ze te helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass. Dan leer je direct hoe je mensen kunt hypnotiseren.

Wil je direct aan de slag en ook de technieken leren om mensen daadwerkelijk te helpen? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en zo mogelijk klassikaal in Wormerveer of Zwolle.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810009001834

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3164825/

[3] http://heanoti.com/index.php/hn/article/view/hn20115/91

[4] https://link.springer.com/article/10.1007/s00405-019-05754-5

[5] http://www.hypnosisaustralia.org.au/wp-content/uploads/journal/AJCEH_Vol25_No1_MAY97.pdf#page=80

[6] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207144.2017.1276360

[7] https://www.mdpi.com/2227-9067/4/4/19/htm?id=4081011

[8] https://www.jstor.org/stable/24619969

[9] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128017722000473

[10] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00029157.2018.1506636

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen