Negatieve gevoelens: waar komen ze vandaan en moet je er iets aan doen?

Je hebt positieve en negatieve gevoelens. Negatieve gevoelens zijn bijvoorbeeld gevoelens als angst, walging, verdriet, irritatie, woede, verdorvenheid en je geterroriseerd voelen. Je zou zeggen dat je dit soort gevoelens wilt vermijden.

Negatieve gevoelens opzoeken

Interessant is wel dat mensen dit soort gevoelens bewust opzoeken als ze een horrorfilm zoals Saw gaan kijken. Waarom zou je dat doen? En wat zegt dit over hoe slecht negatieve gevoelens zijn? Waarom gaan extreme sporters de strijd met een doodsangst aan om maar een bepaalde stunt uit te kunnen voeren? Waarom spelen zoveel mensen Shooters of andere gewelddadige spellen? Wat is er goed aan negatieve gevoelens?

Het interessante is dat bij horrorfilms negatieve gevoelens en positieve gevoelens tegelijkertijd kunnen ontstaan door bepaalde emotionele gebeurtenissen in de film. Gevoelens zijn dus niet een of-of toestand, maar je kunt tegelijkertijd meerdere soorten gevoelens hebben. 

Afhankelijk van je voorkeur voor horrorfilms kun je je juist ook heel goed voelen als de film afgelopen is. In dat geval zorgt opluchting ervoor dat het negatieve gevoel van de horrorfilm niet zo erg is[1].

Gelukkig kunnen we ook de realiteit en de film van elkaar onderscheiden en daarom zijn er mensen die toch heel erg kunnen genieten van een lugubere horrorfilm.

Betekenen negatieve gevoelens dat je een slecht welzijn hebt?

Het voorbeeld van horrorfilms laat zien dat negatieve gevoelens niet altijd een op zichzelf staand iets zijn. Je kunt ze beleven en tegelijkertijd ook positieve gevoelens beleven. Dit is belangrijk om je te beseffen, want negatieve gevoelens hoeven dus niet te betekenen dat je leven niet goed is.

Als je maar voldoende positieve gevoelens hebt die je ertegenover kunt zetten[2].

Als je welzijn verminderd is komt dit vaak door negatieve gevoelens als angst, depressie en (emotionele) pijn[3]

Gevolgen van negatieve gevoelens

Negatieve gevoelens kunnen allerlei gevolgen hebben. Sommige mensen kunnen namelijk geen goede manier vinden om met die negatieve gevoelens om te gaan en hun strategieën om er wat aan te doen helpen ze uiteindelijk niet verder.

Zo kunnen veel mensen hun negatieve gevoelens weg proberen te eten. Dit kan bij mensen met boulimia een eetbui veroorzaken[4]. Of je na het eten nu wel of niet overgeeft, in beide gevallen is dit niet goed voor je lichaam. 

Andere mensen kunnen hun negatieve gevoelens wegshoppen. In dat geval ben je wat materialistisch ingesteld en op momenten dat je last hebt van negatieve gevoelens, die ook nog gaan over jezelf, kan het kopen van bepaalde spullen ervoor zorgen dat je ego zich weer goed voelt[5]. Dit kan er weer voor zorgen dat je in financiële problemen komt, wat weer niet handig is voor je materialistische voorkeur en dan kan de cyclus zich weer herhalen. 

Jongens kunnen door negatieve gevoelens ook last krijgen van agressie. Agressie is natuurlijk geen oplossing, maar het kan wel opluchtend werken, omdat je dan een naar gevoel uit je lichaam beweegt. Alleen als je dit niet gecontroleerd doet, zoals bij kickboksen, maar gewoon op straat, dan is dat ook geen handige manier om met negatieve gevoelens om te gaan[6].

Hypnose tegen goed gaan op negatieve gevoelens

Er bestaat een stoornis waarbij mensen eigenlijk heel goed gaan op negatieve gevoelens, de theatrale persoonlijkheidsstoornis. Dit zijn mensen die het nodig vinden om drama te hebben in hun leven. Dit komt doordat hun zelfvertrouwen afhankelijk is van ander mensen en de reacties van die andere mensen op hun, in plaats van dat het afhankelijk is van hoe zij zichzelf zien. 

Dit kan onder andere ontstaan doordat ouders niet goed voor hen konden zorgen, waardoor ze dachten dat ze hun ouders moesten manipuleren om zorg te krijgen. Een kwade ouder is immers beter dan een ouder die je compleet negeert. Vervolgens ontstaat een patroon om mensen op de een of andere manier emotioneel te beïnvloeden om op die manier toch maar aandacht te krijgen in hun leven. 

Overtuigingen die mensen met deze stoornis hebben kunnen zijn: 

“Ik ben niet goed genoeg om het leven in mijn eentje aan te gaan.”

“Ik moet door iedereen geliefd worden.”

Mensen die last hebben van deze stoornis hebben vaak ook last van  borderline, narcisme en afhankelijkheid. 

Onderzoekers geven aan dat hypnose gebruikt kan worden om mensen die hier last van hebben te helpen[7]. Want uiteindelijk is al die drama ook niet fijn om te hebben, ook al heb je het gevoel dat je dit nodig hebt. Op de lange termijn houd je geen familie en vrienden over die met je om willen gaan. Op de lange termijn heeft niemand zin om altijd drama met een bepaalde persoon te hebben. 

Hypnose om negatieve gevoelens op te lossen

Of je het door negatieve gevoelens nodig hebt om negatieve gevoelens bij anderen te triggeren of om het op een andere onhandige manier op te lossen, zoals door te eten, te shoppen of zelfs  jezelf te krassen, hypnose kan je helpen om die negatieve gevoelens op te lossen en om er op een andere manier mee om te gaan. 

Je kunt door allerlei problemen in je leven last krijgen van negatieve gevoelens, maar hypnose kan altijd helpen. 

Een probleem waar sommige vrouwen last van hebben is een premenstruele dysfore stoornis. Als je hier last van hebt, dan heb je ook vaak heel erg veel last van negatieve gevoelens. Dit is wat anders dan PMS. 

Onderzoek laat zien dat hypnotherapie helpt om dan minder last te hebben van al deze negatieve gevoelens. In de therapie die in het onderzoek gebruikt werd werden deze vrouwen geholpen met de flexibiliteit van hun gedachten, het veranderen van hun kijk op het probleem, het versterken van hun ego, het kunnen omgaan met pijn (ook emotionele pijn) en suggesties om optimaal te kunnen leven net zoals andere mensen[8].

Flexibiliteit van gedachten versterken

Het versterken van de flexibiliteit van gedachten kan onder andere met oefeningen die laten zien dat je jouw gedachten kunt veranderen. Omdenken of visualiseren van gedachten en dan iets met die visualisatie doen kan al heel veel doen om te laten zien dat je een bepaalde gedachte als die opkomt niet per se hoeft te zien als een gedachte die waar is. 

Veranderen van kijk op het probleem

Overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij erin hoort en kunt functioneren kunnen voor negatieve gevoelens zorgen als je bijvoorbeeld het idee hebt dat iets wat je wilt doen iets is wat je niet kunt doen. 

Die overtuigingen veranderen zal je dan helpen om je kijk op het probleem waardoor je je niet goed voelt te veranderen en dat lost die negatieve gevoelens dan op.

Bij het HIN leer je in de eerste opleiding regressie en dat is een belangrijke techniek om te helpen om de kijk op een probleem te veranderen. Je gaat bij regressie terug naar een moment in je leven waarop een overtuiging is ontstaan die nu negatieve gevoelens veroorzaakt.

Vervolgens ga je dit moment opnieuw interpreteren. Daar helpt de hypnotherapeut je dan bij (hoe je dat doet als hypnotherapeut leer je bij het HIN). Die nieuwe interpretatie zorgt ervoor dat je overtuiging over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort en kunt functioneren verandert en dat verandert dan ook je kijk op het probleem. Hierdoor veroorzaakt het probleem geen negatieve gevoelens meer.

Het versterken van je ego

Het versterken van je ego kun je ook zien als het versterken van je zelfvertrouwen. Je wordt dan vaak aangemoedigd om bepaalde suggesties te herhalen zoals:

“Ik kan alles.”

“Ik ben goed genoeg.”

“Een gedachte is maar een gedachte.”

“Ik ben liefde waard.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van waar jij negatieve gevoelens door krijgt kun je andere suggesties krijgen om je ego te versterken. Je kunt ze ook in een jij-vorm krijgen in plaats van in de ik-vorm.

Suggesties voor optimaal kunnen leven

Wat betreft suggesties voor optimaal kunnen leven, dat kan op meerdere manieren. Zo kun je met een progressie een soort toekomstbeeld visualiseren en dan ook visualiseren hoe je de stappen zet om dat punt te bereiken. Dit is een techniek die in verdere opleidingen van het HIN geleerd wordt. Dit is een meer gevorderde techniek. 

Daarnaast kun je ook posthypnotische suggesties krijgen, bijvoorbeeld over hoe goed je je na de hypnotherapie voelt of hoe eenvoudig dingen je afgaan en dergelijke. Dit kan je ook helpen je om onbewust meer te focussen op wat goed gaat, waardoor je ook minder last zult hebben van negatieve gevoelens.

Negatieve gevoelens zijn vaak een reactie op een gedachte of een gebeurtenis. Die reactie komt vaak door onbewuste overtuigingen en dat is waarom hypnose zo goed kan helpen om iets aan negatieve gevoelens te doen. Met hypnotherapie kun je namelijk onbewuste overtuigingen veranderen.

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Je kan ook naar  een seminar komen of je inschrijven voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen: