Omgaan met afwijzing van een sollicitatie
09 juni 2017 
6 min. leestijd

Omgaan met afwijzing van een sollicitatie

Afwijzing is iets waar je in het leven mee te maken gaat krijgen. Voor sommige mensen is omgaan met afwijzing erg lastig. Een afwijzing kan je onzeker en zelfs depressief maken. Een afwijzing kan jezelf dwingen om over jezelf te reflecteren en meestal is dit een moment waarop je zelfbeeld kan veranderen. Vooral als je op zoek bent naar een baan kan je veel afgewezen worden en dat is super vervelend.

Daarom ga ik in dit blog in op hoe je kunt omgaan met afwijzing van een sollicitatie.

Mentale gevolgen van een afwijzing

Heb jij dat ook meegemaakt met gym? Dat je twee teams moest maken en dat 1 klasgenoot mensen van het team mocht kiezen. Er is altijd iemand die als allerlaatste wordt gekozen. Gelukkig zegt dit over het algemeen niet zoveel over hoe leuk je bent, maar over je prestaties bij de gym en of je jouw team kunt helpen aan een overwinning.

Toch voelt het erg vervelend om pas als laatste gekozen te worden. “Ben ik dan echt zo slecht in voetbal?” of juist “Vinden ze mij stom?”

Daarbij kan dit ook je kijk op de persoon die het team kiest en de andere leden van het team veranderen. Je wilt bijvoorbeeld minder graag vrienden met ze worden en hebt ook een negatievere mening over de persoon die het team kiest.

Hierdoor ga je eigenlijk ook hen afwijzen waardoor je in een soort vicieuze cirkel van afwijzing komt.

Gelukkig kon je jezelf dan nog wel in het team bewijzen en meestal had je ook andere lessen waarin je wel goed was die ervoor zorgden dat je zelfvertrouwen niet al te laag werd doordat je als allerlaatste gekozen werd tijdens de gym.

Inbreuk op je zelfbeeld

Afwijzing kan veel mentale gevolgen hebben. In eerste instantie kan het een inbreuk maken op het zelfbeeld dat je hebt. Je denkt bijvoorbeeld dat je vet goed bent met gym, maar als je als laatste wordt gekozen wordt dit beeld eigenlijk niet bevestigd door je medemens. Je identiteit als iemand waar mensen graag mee sporten en die goed is in sport komt hiermee op het spel te staan.

Afwijzing buiten sport om, zoals in een relatie, door leidinggevenden of collega’s op het werk, of juist door een sollicitatie kan een bedreiging zijn voor je behoefte om ergens bij te horen. Mensen hebben andere mensen nodig om een gevoel van geluk te hebben en het gevoel van ergens bij horen draagt hieraan bij.

Daarbij laat zo’n afwijzing zien dat je niet op alles controle hebt. Dit is erg jammer, want we hebben allemaal wel een beetje de behoefte om controle te hebben over ons leven en met wie we omgaan. Mensen met wie je omgaat en het werk dat je doet kan je ook het gevoel geven dat je leven een bepaald doel heeft of in ieder geval nut heeft voor meer dan alleen jezelf. Als je wordt afgewezen voor een baan kan het ook aanvoelen alsof je leven nutteloos is.

Al deze factoren kunnen bijdragen aan een lager zelfvertrouwen na de afwijzing.

Lagere ambities na afwijzing

Uit onderzoek blijkt dat afwijzing ervoor kan zorgen dat je ambities omlaag gaan. In het onderzoek werden mensen vergeleken die last hebben gehad van afwijzing met mensen die geen last hebben gehad van afwijzing en hoe zij zich gedragen als ze zich kunnen aansluiten bij een nieuwe groep voor het uitvoeren van een taak.

In het onderzoek kwam naar voren dat mensen die eerder waren afgewezen vaker een rol in de nieuwe groep vonden die ondersteunend was en waarbij ze veel konden samenwerken met de groep, maar ze waren niet eindverantwoordelijk voor de uitkomst van hoe de groep het had gedaan.

Mensen die geen last hadden van een afwijzing wilden juist vaker een leidinggevende rol in de groep spelen en namen dus meer verantwoordelijkheid op zich.

Wat ook interessant is, is dat uit het onderzoek naar voren kwam dat je wel sneller geaccepteerd wordt in een groep als je een ondersteunende rol wilt spelen in plaats van een leidinggevende rol. De kans op succes, namelijk opname in de groep in plaats van afwijzing wordt dan dus groter dan wanneer je juist een leidinggevende rol ambieert.

Afwijzing sollicitatie

Juist als je vaak wordt afgewezen op leidinggevende functies kan dit ervoor zorgen dat je ambitie dus weer daalt en je toch maar voor uitvoerend werk gaat. Dit is erg jammer, want meestal zijn het niet de leidinggevende capaciteiten die zorgen voor een afwijzing.

Als je wordt uitgenodigd zijn de meeste bedrijven er al wel van overtuigd dat je de kennis en kunde in huis hebt.

Meestal wordt er tijdens zo’n sollicitatiegesprek gekeken of je in de groep past en of de kans groot is dat je geaccepteerd wordt door het team waarmee je gaat werken.

Hoe reageren op een afwijzing voor een sollicitatie?

In plaats van de verlamming die na een afwijzing voor de sollicitatie kan optreden kun je redenen bedenken waarom je de baan niet hebt gekregen. Echter, deze redenen kunnen wel eens helemaal niet op de afwijzing van toepassing zijn.

Wat jij denkt dat de reden is, en wat de daadwerkelijke reden is, kunnen twee totaal verschillende dingen zijn.

Vraag om de reden voor de volgende sollicitatie

Om ervoor te zorgen dat je jezelf niet onzeker denkt kun je het beste aan het bedrijf vragen waarom je bent afgewezen, vooral na een gesprek. In dat geval kun je erachter komen wat hun redenen waren, waarom je bijvoorbeeld niet bij het team past.

Wellicht lijkt je karakter al heel erg op dat van iemand die er al werkt en zijn ze bang dat dat gaat botsen.

Dat heeft helemaal niets te maken met hoe aardig of kundig je bent.

Jezelf verbeteren

Jezelf verbeteren is niet altijd nodig als je wordt afgewezen voor een sollicitatie, maar om je zelfvertrouwen in je zakelijke kunnen vast te houden is het belangrijk om je te blijven verdiepen in de materie.

Tip 1: Houd een blog bij over je werk

Een manier om je niveau vast te houden is door te bloggen over je werk. Door te schrijven over wat je doet moet je telkens je geheugen op peil houden om de kennis te vinden die je nodig hebt voor het schrijven van een logisch blog.

In sommige gevallen zorgt dit er zelfs voor dat je op onderzoek uitgaat “Hoe zat het ook alweer?” en je snel in oude materie duikt om die kennis fris te houden. Of dat je juist nieuwe dingen leert om bij de tijd te blijven.

Daarbij helpt een blog ook om als expert over te komen in je vakgebied en dat kan de kans op een baan drastisch verhogen.

Tip 2: Lees over je vakgebied

Een andere manier om je kennis op peil te houden en dus zelfvertrouwen te hebben in wat je op zakelijk gebied kan is door te blijven lezen over je vakgebied. Als je 3 boeken leest over een bepaald onderwerp ben je vaak al meer een expert dan de meeste andere mensen.

Een leven lang leren is wel iets wat je veel hoort, maar ook iets dat maar weinig mensen doen.

Jezelf sterk houden

Zoals gezegd kan een afwijzing tot allerlei gedachtes leiden die je zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid ondermijnen.

Tip 3: Maak een lijst met alles wat je weet en kunt

Door een lijst te maken met alles wat je weet en kunt en die ergens op te hangen waar je hem regelmatig ziet blijf je jezelf confronteren met het feit dat je behoorlijk wat in je mars hebt. Mensen die het hier niet mee eens zijn kennen je gewoon niet.

Tip 4: Visualiseer het werk dat je wilt doen

Visualisaties zorgen ook voor meer zelfvertrouwen over wat je wilt doen. Door te visualiseren welk werk je wilt doen zorg je ervoor dat je geloof blijft houden in je eigen kwaliteiten. Door te visualiseren bevestig je aan jezelf dat je reageert op functies die passen bij jouw kwaliteiten.

Voor een dergelijke visualisatie maak je gebruik van zelfhypnose. Je zorgt er dan voor dat je eerst in een ontspannen staat bent door op een comfortabele plek te gaan zitten of liggen. Een visualisatie zorgt ervoor dat je in een vergelijkbare situatie herkent wat je moet doen. Zelfs je spieren hebben dan vaker een signaal door spierherinnering, alleen maar door te visualiseren.

Je visualiseert de volgende dingen:

  1. Omgeving
  2. Mensen
  3. Geuren
  4. Geluiden
  5. Je eigen gedrag
  6. Hoe mensen op je reageren
  7. Hoe jij daarop reageert
  8. Je eigen mimiek

Mocht je ondanks deze tips toch last blijven houden van een laag zelfvertrouwen door afwijzing na een sollicitatie? Dan kun je ook naar een hypnotherapeut gaan. Deze kan je helpen om te achterhalen welke overtuigingen ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen laag is en hij/zij kan je helpen om hypnotische suggesties te bedenken die je thuis kunt herhalen om juist weer meer zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid te hebben.

Wil je meer weten over wat hypnose voor je kan doen? Kom dan eens naar een workshop of seminar en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1010661825137?LI=true

http://diginole.lib.fsu.edu/islandora/object/fsu%3A204553/

http://psycnet.apa.org/psycinfo/2001-06667-007

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen