Onbewust: hoeveel doe je nu eigenlijk onbewust?
21 november 2020 
in Hypnose
6 min. leestijd

Onbewust: hoeveel doe je nu eigenlijk onbewust?

Je krijgt de hele dag door informatie binnen en hoe je hiermee omgaat doe je onbewust. Je krijgt eigenlijk maar 5 procent van de informatie die je dagelijks ontvangt bewust binnen.

Heel veel informatie filter je namelijk eerst. Je laat heel veel weg. Wat er dan wel binnenkomt vervorm je, naar wat je denkt en belangrijk vindt. Dat generaliseer je dan ook nog eens.

Dat lijkt op dat, dan zal het wel zo zijn.

Dit doe je allemaal om het jezelf makkelijk te maken.

Wat is bewustzijn?

De meeste mensen zijn het er wel over eens dat wanneer je wakker bent, je bewust bent. Ook dieren zoals katten zijn bewust, maar stenen en bomen niet.

Dit laat al zien dat er iets is wat een bewustzijn creëert. Een filter dat tegen je zegt dat er iets echt is en dat ervoor zorgt dat je hier gedachten over hebt.

Een kat ziet bijvoorbeeld een muis als eten[1].

De filter die je bewuste en onbewuste scheidt

Zo heb je allerlei filters die voor (of tegen) je werken. Op die manier zie je de realiteit op je eigen unieke manier. Die filter komt omdat veel onbewuste processen tegelijkertijd plaatsvinden, terwijl je vaak maar 1 proces bewust doormaakt[2].

Als jij en ik bijvoorbeeld naar iets kijken zien we hetzelfde, maar we kunnen het compleet anders ervaren. Dit komt door die filters.

Zelfs bij katten is dit het geval. Zo heb ik een kennis die een oudere kat had geadopteerd. En nu heeft ze er twee. De ene kat is als de dood voor plastic zakken, vooral wanneer je die schudt en de andere kat kan het geen reet schelen. De andere kat vindt tv kijken weer leuk, maar de oudere kat vindt de tv weer eng. Dus zelfs bij dieren met veel kleinere hersens dan wij zie je dat er verschillende overtuigingen zijn over wat gevaarlijk is (schuddende plastic zakken) en wat niet (de televisie die aanstaat).

Bij mensen werkt dit net zo.

We zien bijvoorbeeld alle twee een spin. Misschien vind je het leuk of word ik bang, of andersom. Dit komt dan door onze reactie op die spin. Misschien ga je generaliseren over hoe je vroeger bang was voor die spin en hoe je nu nog steeds bang blijft voor die spin.

Ondanks dat het niet dezelfde spin is van vroeger. Die spin is immers al lang dood. Dus dat is het probleem niet, maar waarom die huidige spin dan nog wel? Omdat je die ene spin hebt gegeneraliseerd naar alle spinnen.

Je kunt ook angst voor liften hebben. Als je maar bang bent voor 1 lift, dan is de angst eenvoudig om te vermijden, maar als je die ene lift hebt gegeneraliseerd naar alle liften, of bij andere angsten naar alle snelwegen, of voor alle mensen, mannen, vrouwen, dieren of leeuwen (hoewel die laatste misschien wel een goed idee is), dan is die angst een stuk lastiger te vermijden. Dan kun je haast niets meer door je angst.

Daarom werkt het ook zo goed. Je hebt bijvoorbeeld ooit leren fietsen en nu kun je fietsen op praktisch alle fietsen. Dit zijn allemaal filters die het makkelijk maken om te leven en om door het leven heen te bewegen.

Die filter wordt vaak geactiveerd door wat je ziet. Zo vinden de meeste mensen dat het zien van een rood vierkant die allerlei gevoelens van pijn oproept een fenomeen van bewustzijn, terwijl algemene kennis, zoals dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland, dan niet getriggerd wordt en niet naar je bewustzijn komt[3].

Dit soort filters krijg je ook vaak mee vanuit je opvoeding. Je krijgt mee waarop je wel en niet moet letten. Je krijgt ook leefregels mee, dat worden vaak overtuigingen. Dit zijn ook een soort filters.

Die regels wil je vaak ook bevestigen. Als ik bijvoorbeeld geloof dat alle mannen slecht zijn en niet te vertrouwen (wat ik overigens niet geloof, want ik ben een man), dan zie ik alleen die mannen die slecht zijn en niet te vertrouwen zijn. Anders klopt mijn regel niet.

Als ik dan toch een betrouwbare man zie, dan denk ik dat het bijvoorbeeld geen echte man is of zo. Ik moet er dan ergens voor zorgen dat mijn onbewuste regel intact blijft.

Die regel is mijn religie. Als je wel eens geprobeerd hebt om een jehova te overtuigen dat hij wat anders moet geloven weet je hoe vast dat zit. Het is een soort cement die de stenen bij elkaar houden. Als je dat weghaalt, dan vallen die stenen in elkaar.

Dan valt onze hele fundering misschien wel in elkaar (soms is dat prima), maar we willen dit liever niet.

Een vriendelijkere manier om dit te veranderen is door met mensen om te gaan die hele andere leefregels hebben over het leven dan jij. Die hebben hele andere filters en overtuigingen over de realiteit. Zoek mensen die die overtuigingen hebben die jij zou willen hebben.

Dan ga je vanzelf die filters ook aannemen.

Want als er mensen zijn met bepaalde gedachtegangen en die bepaalde dingen bedenken over dezelfde realiteit. Waarover jij bijvoorbeeld nog niet hebt gedacht, zoals “zo heb ik het nog niet bekeken”. Dan kan dat je beïnvloeden.

Die gedachte kan je filter veranderen. Die kan veranderen wat je filtert en wat je vervormt. Hierdoor krijg je nieuwe mogelijkheden, dit hoeven niet per se betere mogelijkheden te zijn, maar het zijn wel nieuwe mogelijkheden.

Het is maar net met wie je omgaat. Want de gedachte over hoe je het had bekeken kan je soms beroerder laten voelen en soms juist een gevoel van opluchting geven. Die kan jouw je beter laten voelen, vrijer, als iemand met meer kansen en mogelijkheden.

Daarom is het zo belangrijk om met mensen om te gaan die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken. Dit kan gaan om werk, om familie of om relaties. Het maakt niet uit wat. Iets wat jij ook zou willen. Dan ga je met die mensen om want dan adopteer je een beetje die manier van filteren.

Dat is super interessant, doe hier je voordeel mee.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1780369-hoeveel-doe-je-nu-eigenlijk-bewust?play=true

Het metaprobleem oplossen om je gedrag te veranderen

Je hebt een probleem en een metaprobleem is het overkoepelende probleem dat het kleine probleem veroorzaakt. Meestal is het metaprobleem een overtuiging die je gedrag zodanig beïnvloedt dat het een probleem voor je wordt.

Door het metaprobleem op te lossen, los je ook het probleem op[4].

Dan hangt er ook nog veel af van de verbinding die je maakt met de overtuiging die voor het metaprobleem zorgt. Sommige overtuigingen voel je bijvoorbeeld heel sterk, die verbinding is dus heel sterk. Als je dan het metaprobleem oplost zorgt dit vrij snel voor de oplossing van het probleem waarvoor je hulp zoekt.

Los je echter een metaprobleem op dat minder sterk verbonden is met het probleem dat je wilt oplossen, dan is dit toch een beperking voor het oplossen van het probleem. Dit kan eraan liggen dat de overtuiging waarvan je dacht dat die voor het probleem zorgde, niet de overtuiging is die daadwerkelijk voor het probleem zorgt.

Taal en gedachten zorgen voor bewustzijn

In tegenstelling tot katten hebben mensen taal en gedachten ook nog als middel om iets vanuit het onderbewuste naar het bewuste te halen. Een kat ziet bijvoorbeeld een muis en denkt er dan aan, maar wij kunnen met taal “denk aan een muis” de gedachte aan een muis oproepen[5].

We hebben dus ergens ook controle over welke overtuigingen we uit ons onderbewuste naar het bewuste willen halen.

Dat gegeven is waar hypnotherapeuten en mensen die neuro linguïstisch programmeren toepassen gebruik van maken om je te helpen je metaprobleem op te lossen.

Wanneer je met mensen omgaat die al zaken hebben bereikt die jij wilt bereiken kunnen ze tijdens normale gesprekken gedachten bij je oproepen die je zelf en met je standaard vriendenkring niet bereikt.

Onbewuste filters veranderen

Zoals gezegd hebben wij mensen een aantal geweldige voordelen en dat zijn onze taal en onze gedachten. We kunnen ontzettend veel doen met onze gedachten en fantasie. Als jij problemen hebt die je wilt oplossen wat maar niet lukt en je denkt dat dit komt je onderbewuste, waardoor jij je maar niet bewust wordt van de oplossing, kun je hier hulp voor krijgen.

Hypnotherapeuten kunnen je bijvoorbeeld helpen om te achterhalen waar sommige van je filters zijn ontstaan en met NLP kunnen nieuwe filters in je onderbewuste geplaatst worden.

Op die manier gaat 95% van wat je brein voor je doet je niet in de weg zitten, maar je juist helpen om de oplossing te vinden om het leven te krijgen zoals jij het wilt.

Bijvoorbeeld bij het probleem dat je als tiener bent gaan roken: hypnose kan je helpen om er eenvoudig mee te stoppen[6]. In het onderzoek wordt aangegeven dat hypnose invloed uitoefent op het onderbewuste van de roker. Door bijvoorbeeld het filter dat je hebt om alle negatieve gevolgen van roken niet te zien te verwijderen, zodat jij je wel bewust bent van de negatieve gevolgen.

Wil jij weten hoe je met hypnose invloed kunt uitoefenen op je onderbewuste en dat van anderen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om mensen te helpen hun metaprobleem op te lossen.

 

Bronnen:

[1] https://philarchive.org/archive/CHATMO-32 (pag. 7).

[2] https://www.jcer.com/index.php/jcj/article/view/817

[3] https://philarchive.org/archive/CHATMO-32 (pag. 7)

[4] https://philarchive.org/archive/CHATMO-32 (pag. 8).

[5] https://www.jcer.com/index.php/jcj/article/view/817

[6] https://www.atlantis-press.com/proceedings/icest-19/125945451

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen