Onrustig: Hoe kom je tot rust?
Onrustig: Hoe kom je tot rust?
04 mei 2018 
in Stress
6 min. leestijd

Onrustig: Hoe kom je tot rust?

Heb je altijd het gevoel dat je iets anders moet doen? Als je stilzit moet je bewegen. Als je afspreekt met een vriend moet je eigenlijk met een andere vriend afspreken, of zelfs nieuwe vrienden zoeken. Je bent begonnen met de tuin, en besluit dan opeens om je kozijnen te schilderen. Je schiet van hot naar her en er is geen touw aan je gedrag vast te knopen. Ook in bed liggen en rustig in slaap vallen is een grote opgave.

Ben jij altijd onrustig? Lees dan dit blog verder om te zien op welke manieren jij kunt kalmeren.

Onrustig zijn: wat is dat?

Onrustig zijn betekent vaak dat je het gevoel hebt dat je iets anders moet doen, maar je weet niet altijd wat.

Daarom kan onrustig zijn ontzettend vervelend zijn, omdat je geen duidelijk doel hebt om naartoe te bewegen. Hierdoor kun je ook alle kanten op schieten zoals beschreven in de inleiding van dit blog.

In sommige gevallen is de onrust ook te merken door je omgeving. Je partner, vrienden of familie kunnen dan bij je aangeven dat je zo onrustig doet de laatste tijd. Vooral als mensen in je omgeving zien dat je onrustig bent is het tijd om stappen te ondernemen. Volgens sommige wetenschappers is dit namelijk 1 symptoom van een gemixte angst- en depressiestoornis. Dit kan een voorloper zijn van een echte angststoornis of depressie. Als je dus dan al kunt ingrijpen voorkom je grotere problemen.

Daarnaast kan je onrust ook meer intern zijn. Je gedachten vliegen alle kanten op en je hebt de onrust meer in je lichaam. Je voelt bijvoorbeeld de behoefte om te bewegen. In veel gevallen ga je dan met je voet bewegen of zit je de hele tijd op een pen te tikken of iets dergelijks.

Oorzaken van onrust

Onrust kan door allerlei factoren veroorzaakt worden, zoals:

  • Stress
  • Angst
  • Depressie
  • Zorgen
  • Open Narcisme

Onrust en stress

Stress is een staat waarin je lichaam allerlei stofjes aanmaakt om iets te doen, zoals vechten, bevriezen of vluchten. Hierdoor kun je heel onrustig worden, vooral als je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt waarin daadwerkelijk vechten of rennen geen rol speelt terwijl jij wel dat signaal krijgt van je lichaam.

Onrust en angst

Angst is een trigger voor stress en zorgt daarom voor dezelfde reactie als stress. Vooral bij sociale angsten, zoals pleinvrees, spreekangst of iets dergelijks, kun je meer last krijgen van onrust. Dit komt doordat je vaak wel rationeel kunt bedenken dat je angst nergens op slaat en dat je dus gewoon kunt doen wat je moet doen, maar je onderbewuste houdt je dan tegen. Je wordt als het ware geblokkeerd en dit veroorzaakt een onrustig gevoel.

Onrust en depressie

Zoals je gelezen hebt, kan onrust een voorbode van depressie zijn. In dit geval kan de onrust een signaal van je lichaam zijn om zaken eens anders aan te pakken dan hoe je het op dit moment doet. Doe je veel dingen waar je eigenlijk een slecht gevoel bij krijgt? Dan kan de onrust het signaal van je lichaam zijn om voor jezelf te kiezen en om je gevoel meer te volgen.

Onrust en zorgen

Heb je veel problemen aan je hoofd? Dan kan dat natuurlijk voor ontzettend veel onrust zorgen. Bij financiële problemen werken mensen graag over, maar als dat werk er gewoon niet is kan dat ontzettend frustrerend zijn. Iemand in je gezin heeft een probleem en je wilt het graag voor hem/haar oplossen, maar uiteindelijk moet die persoon dat probleem toch echt zelf aanpakken. Het gevolg is dat je gaat piekeren over de toekomst van een ander en je daardoor de slaap niet meer vat.

Onrust en open narcisme

Onrust kan ook een symptoom zijn van open narcisme. In dit geval ben je iemand die narcistisch is en extravert. Je hebt ook introverte narcisten, maar die zijn vaak niet onrustig. De onrust kan er dan aan liggen dat je bepaalde doelen wilt bereiken, maar dat dit niet snel genoeg gaat. Mensen die je hiervoor nodig hebt doen daar dan bijvoorbeeld te lang over. Je wordt hierdoor enorm ongeduldig en onrustig.

Wat te doen tegen onrust?

Er zijn meerdere manieren om de onrust uit je leven te bannen. Je hebt hiervoor technieken die heel praktisch zijn, maar je kunt het beste beginnen met het wegnemen van de oorzaak.

De oorzaak van onrust wegnemen

Angst, stress en zorgen hebben allemaal een trigger die ligt in hoe jij de wereld ziet en hoe jij denkt dat de wereld denkt. De angst, stress en zorgen worden dan veroorzaakt als iets in je leven niet volgens die overtuigingen over hoe de wereld in elkaar zit gaat.

Daarom is het belangrijk om te achterhalen waarom je angst, stress of zorgen krijgt van die situatie en of dat wel logisch is.

Een hypnotiseur kan je hiermee helpen. Tijdens hypnose kun je achterhalen wat angst, stress en zorgen triggert. Dit kan bijvoorbeeld met een Socratisch Gesprek waarin de waarom-vraag een aantal keer wordt herhaald. Hiermee kun je naar je diepste overtuigingen gaan en achterhalen waarop deze overtuigingen zijn gebaseerd.

Alleen al deze kennis kan ervoor zorgen dat de overtuigingen veranderen en je minder last krijgt van angst, stress en zorgen.

Is dit alleen niet voldoende? Dan kan de hypnotherapeut je helpen met verschillende technieken om minder last te krijgen van overtuigingen die je blokkeren om van het onrustige gevoel af te komen. Dit kan bijvoorbeeld door hypnotische suggesties die je thuis kunt herhalen of door visualisaties over hoe je kunt omgaan met stressvolle/angstige/zorgelijke gebeurtenissen.

Hypnose heeft ook een ondersteunende rol bij de behandeling van depressieve klachten. Bij depressie ligt de focus namelijk vaak op alles wat niet leuk en stom of vervelend is. Hypnose helpt je om de aandacht te verleggen naar wat juist wél goed gaat, en dat zal meer zijn dan je denkt.

Ook voor narcisten kan hypnose helpen om minder last te hebben van het onrustige gevoel. Het bereiken van doelen is erg belangrijk als je open narcistisch bent, maar vaak zet je hiervoor dan andere mensen in. De hypnotiseur kan je helpen om het gevoel van eigenwaarde en eigen kunnen te versterken. Hierdoor kun je jouw doelen bereiken met minder hulp van anderen. Daarbij kun je de doelen dan ook bijstellen naar wat jij wilt bereiken in jouw leven, in plaats van naar wat succes is volgens de sociale ladder.

Technieken om te kalmeren

Naast het wegnemen van de oorzaak zijn er ook meer directere manieren om onrust weg te halen. Uit onderzoek naar stressvolle medische banen blijkt dat tandartsen sporten en socializen gebruiken als technieken om gevoelens van onrust weg te werken.

Sporten tegen de onrust

Onrust door angst en stress zorgt voor een lichamelijk gevoel waardoor je moet bewegen. Je moet immers vechten of vluchten. Een manier om van dat lichamelijke gevoel van onrust af te komen is door te gaan bewegen, zoals in de sportschool, in het bos of in het zwembad. Door te bewegen verbrand je als het ware de stofjes die zeggen dat je moet bewegen.

Daarnaast maak je geluksstofjes aan in je hersenen waardoor je na het sporten met een voldaan en rustig gevoel op je bank kunt hangen of lekker kunt slapen.

Socializen tegen de onrust

Afleiding kan ook goed helpen tegen de onrust. Door met vrienden en familie af te spreken kun je je afleiden van het gevoel van rusteloosheid. Daarbij kunnen vrienden en familie je helpen met ontspanning en je zelfs helpen met het vinden van een oplossing voor je rusteloosheid, zij kennen je uiteindelijk het beste.

Mindfulness tegen de onrust

Naast sporten en socializen kan mindfulness ook veel doen tegen de onrust. Als je bijvoorbeeld met iets bezig bent en opeens bekruipt je dat gevoel van rusteloosheid kun je dit met mindfulness in de gaten houden.

Mindfulness is wel een techniek die oefening nodig heeft. Daarom is het verstandig om te beginnen met mindfulness meditatie. Met mindfulness meditatie ga je bijvoorbeeld bezig met de was opvouwen en terwijl je dit doet focus je je op de input die je zintuigen je geven, het gevoel van de was, de geur, de warmte om je heen. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen focus je je weer op het hier en nu.

Door deze meditatievorm te oefenen wordt het eenvoudiger om dit ook naast het mediteren bewust te doen, waardoor je meer rust in je gedachten krijgt.

Mindfulness, socializen en sporten zijn technieken die de onrust tijdelijk wegnemen en die dus vooral helpen als jij de oorzaak van onrust nog niet hebt weggenomen. Als je geen duidelijke oorzaak van je onrust hebt gevonden kan een hypnotiseur je hiermee helpen. Dat is uiteindelijk de beste route om ervan af te komen.

Wil je meer weten over mentale technieken om jezelf te beïnvloeden? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de andere evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.jeed.in/article.asp?issn=0974-7761;year=2016;volume=6;issue=2;spage=61;epage=66;aulast=Vinson

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00406-016-0684-7

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092656697921760

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen