Onveilige jeugd verwerken: Het pad naar een vredige toekomst
Onveilige jeugd verwerken: Het pad naar een vredige toekomst
06 juni 2023 
6 min. leestijd

Onveilige jeugd verwerken: Het pad naar een vredige toekomst

Een onveilige jeugd kan ontzettend veel invloed op de rest van je leven hebben waardoor je veel last kunt hebben van “drama” op de een of andere manier. Het verwerken van een onveilige jeugd is daarom een goede manier om een meer vredige toekomst te bereiken. Doordat je een onveilige jeugd verwerkt leer je bijvoorbeeld wat normaal gedrag is, hoe je jezelf als hulpbron kunt gebruiken en hoe je jouw grenzen goed bewaakt. 

Als je een onveilige jeugd hebt gehad spreek je van een jeugd met mishandeling en verwaarlozing. Je kon niet rekenen op je verzorgers en als je niet verwaarloosd werd zijn je verzorgers gevaarlijk voor je geweest door mishandeling. 

Dit kan in je later leven verstrekkende gevolgen hebben. Volwassenen die als kind zijn mishandeld hebben bijvoorbeeld een grotere kans om crimineel gedrag te laten zien, zoals wanneer je iemand in elkaar slaat tijdens het uitgaan of iets dergelijks.

Maar je kunt ook je onveilige jeugd verwerken of overwinnen en juist ver weg blijven van criminele activiteiten. Dan kun je ook wel spreken van posttraumatische groei en dit is ook te bereiken als je pas later in je leven jouw onveilige jeugd verwerkt. 

Het vervelende aan een onveilige jeugd is dat de bouwstenen waarop jij je leven bouwt niet goed gelegd zijn. Het kan je ontwikkeling negatief hebben beïnvloed waardoor je emotionele, relationele en functioneringsproblemen hebt. 

  1. Je kunt het bijvoorbeeld lastig vinden om je te binden aan mensen.
  2. Je hebt agressie problemen.
  3. Je herkent emoties niet goed en kunt je emoties niet goed reguleren.
  4. Je vindt het lastig om te denken en hebt hierdoor ook problemen met taal en leren. 

Als je pas later in je jeugd, zoals in de puberteit, last hebt gekregen van een onveilige jeugd, dan kan dit ervoor zorgen dat je drugs of drank misbruikt. Ook kun je criminele problemen hebben met agressie, drugshandel en diefstal of vernieling van voorwerpen.

Als de onveilige jeugd vroeg is ontstaan kun je vaak andere mensen aanwijzen als de veroorzaker van de problemen die jij hebt, in plaats van dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor dit probleem en de moeite neemt om dit probleem op te lossen. Hoe eerder je jeugd onveilig werd, hoe groter dit soort problemen kunnen zijn. [1]

Maar als jij dit blog leest, dan is de kans al groter dat je zelf wat wilt doen aan je problemen en hier niet iemand anders voor aanwijst. Dat is eigenlijk geweldig, want dat is de eerste stap voor posttraumatische groei. 

Therapie voor het verwerken van een onveilige jeugd

Wat wel jammer is, is dat je jezelf de schuld kunt geven van de onveilige jeugd. Je herinneringen kunnen negatiever gekleurd zijn dan logisch en je kunt denken dat mishandeling of wat er toen ook gebeurd is veel invloed heeft op je leven. 

Onderzoek laat gelukkig zien dat therapie die gefocust is op je emoties(EFT) ervoor kan zorgen dat je ophoudt met jezelf de schuld geven van wat er is gebeurd, je jouw herinneringen neutraler kunt bekijken en dat je de rol van de onveilige jeugd kleiner kunt maken voor je huidige leven[2]

Bij deze vorm van therapie leer je beter met je emoties omgaan en om pijn en mentaal lijden op te lossen of los te laten[3].

Dit kan ook gedaan worden met hypnotherapie. 

Een ander iets wat belangrijk kan zijn voor de therapie is dat je het besef krijgt dat wat je ouders of verzorgers deden het falen van empathie was[4]. Dat was blijkbaar iets wat die mensen niet goed konden. Dit besef kan belangrijk zijn voor het emotioneel verwerken van het trauma. 

Daarnaast kunnen mensen die een onveilige jeugd hebben gehad het lastig vinden om zichzelf te verdedigen, omdat ze nooit hun interne-verdediger hebben kunnen ontwikkelen. Het gaat dan om verdediging tegen andere mensen en verdediging tegen kritiek die ze op zichzelf hebben. Geleide visualisaties, rollenspellen en oefenen met hoe je iets dan aanpakt zijn manieren om die interne-verdediger alsnog te ontwikkelen[5].

Wat ook kan gebeuren als je in therapie gaat om een onveilige jeugd te verwerken is dat je opeens herinneringen kunt krijgen aan gebeurtenissen die je was “vergeten”. Dit wordt even tussen aanhalingstekens gezet omdat het niet altijd duidelijk is of dit een echte herinnering is of een fantasie-herinnering, maar het is vaak wel iets waarmee je wat moet als je in therapie bent. In bijna 80% van de gevallen dat een herinnering zich opeens openbaart, gaat het om seksueel misbruik[6].

Hypnotherapie voor het verwerken van een onveilige jeugd

Met de hypnose techniek van leeftijdsregressie kun je ook de eerste dingen die je hebt geleerd over hechting - geen goede dingen bij een onveilige jeugd - rechtzetten, zodat jij je vanaf het moment van de therapie wel weer goed kunt hechten, aan bijvoorbeeld je partner. 

Tijdens die regressie kun je je voorstellen hoe jouw jeugd ook had kunnen zijn. Wat bijvoorbeeld wel een normale manier was geweest voor je ouder of verzorgenden om op je te reageren. Dit kun je transformeren waardoor je de manier waarop je met emoties omgaat gezonder maakt en zelfs je gedrag naar bijvoorbeeld je partner gezonder wordt[7].

Daarnaast kun je tijdens zo’n leeftijdsregressie het gesprek met je innerlijke kind aangaan. Je kunt het kind wat je toen was steunen en koesteren. Dit kan ook grote veranderingen met zich meebrengen[8].

Voor de therapeuten die dit blog lezen is het belangrijk om te onthouden dat de therapeutische relatie als heel beangstigend kan zijn voor mensen met een lastige jeugd, omdat ze nooit hebben geleerd dat mensen in eerste instantie te vertrouwen zijn. Dit vertrouwen moet gewonnen worden. 

Ook kan het belangrijk zijn om het ego van mensen die een onveilige jeugd hebben gehad te versterken[9]. Dit kan op allerlei manieren.

Zo kun je als beschermingsmechanisme jezelf als het ware hebben opgedeeld in delen. Het kind thuis, het kind op school en het kind bij vriendjes. Het kan dan lastig zijn om hier weer één geheel van te maken.

Een hypnotherapeut kan contact maken met al die delen en ervoor zorgen dat je weer een geheel wordt. Zo kan je gevraagd worden om een veilige plaats te visualiseren en om in die veilige plaats al die delen van jezelf in een kring te laten zitten. Vervolgens kan de therapeut je helpen om je ego één mooi geheel te maken. 

Het doorbreken van ongezonde patronen is belangrijk. Zoals het besef dat als jij je realiseert dat je bezig bent met een bepaald patroon dat je kunt stoppen en kunt weggaan. Dit is zelfs iets wat je kunt oefenen. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe je ongewenst gedrag oplost door juist bepaald gewenst gedrag uit te voeren.

In overleg met de therapeut kan je bijvoorbeeld bepalen wat je in bepaalde situaties eigenlijk wilt doen wat nu nog niet gebeurt en dan kan je dit visualiseren en zelfs ankeren, zodat je onderbewuste een alternatief heeft voor wat je normaal gesproken doet. 

Dat is al veel positiever en hoopgevender.

Een andere leuke visualisatie is een visualisatie van de best mogelijke versie van zichzelf. Dit kan mensen namelijk hoop geven op een betere toekomst en het kan mensen een doel geven om naartoe te leven. Dit helpt je ook om jezelf een nieuwe identiteit te geven, van slachtoffer naar iemand die nare gebeurtenissen kan overwinnen. 

Ook kun je hypnotische suggesties herhalen die je helpen, zoals: 

“Ik kan alles.”

“Ik mag voor mezelf kiezen.”

“Ik ben geliefd.”

“Ik heb alles in me om mijn problemen op te lossen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de problemen die zijn ontstaan door de onveilige jeugd kunnen andere suggesties bedacht worden die beter werken. 

Hypnose voor het verwerken van een onveilige jeugd

Een onveilige jeugd verwerken kan dus met meerdere therapie technieken. Hypnose kan met veel therapievormen gecombineerd worden en hypnotherapie op zich kan ook veel doen om als volwassen persoon de onveilige jeugd een plaats te geven waardoor die geen negatieve invloed meer op je leven heeft, en waardoor je zelfs posttraumatische groei kunt doormaken. 

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf en/of andere mensen kunt helpen? Kom dan naar de gratis online masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen worden klassikaal of live online gegeven vanuit een professionele studio. Er is voldoende assistentie voor 1-op-1 aandacht waardoor je de lesstof goed in je opneemt.

Heb jij juist hulp nodig met het verwerken van een onveilige jeugd? Ga dan naar bestetherapeut.nl.  

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen