Hopeloos: hoe je toch weer een sprankje hoop krijgt
Hopeloos: hoe je toch weer een sprankje hoop krijgt
08 november 2022 
in Stress
7 min. leestijd

Hopeloos: hoe je toch weer een sprankje hoop krijgt

Soms kun je het even helemaal niet meer zien zitten. Je krijgt een hopeloos gevoel van bepaalde omstandigheden in je leven. Hopeloosheid is ook iets waar sinds corona meer mensen mee te maken hebben gehad dan ervoor. Dus tijd om het er eens over te hebben.

Hopeloos gevoel

Artsen en zusters hadden ook last van gevoelens van hopeloosheid. Dit gevoel is dat wat je ook doet om tot een oplossing te komen of om een stap verder te komen dit gewoon niet gaat bijdragen aan het behalen van je doelen.

Daarnaast kun je de overtuiging hebben dat alles wat je had kunnen doen, is gedaan. Hierdoor kun je geen motivatie meer opbrengen om toch nog wat anders te bedenken[1].

Een hopeloos gevoel hebben is vaak ook niet handig voor je gezondheid. Voor ouderen is een gevoel van hopeloosheid vaak een risicofactor voor een vroegtijdige dood. Dit komt ook omdat hopeloosheid een onderdeel is van een depressie en een depressie kan je suïcidaal maken.

Voor ouderen geldt dat cognitieve gedragstherapie alleen of gecombineerd met antidepressiva kan helpen om minder last te hebben van een hopeloos gevoel. Daarnaast kan lichaamsbeweging ook helpen, zelfs als je als oudere last hebt van beperkingen of aandoeningen. Als je een manier kunt vinden om toch nog iets te bewegen, dan kan dat veel voor je doen[2].

Je moet vooral oppassen als je hopeloze gevoel gecombineerd is met stress, angst en depressieve gevoelens[3]. Je mag natuurlijk al hulp vragen als je alleen last hebt van een hopeloos gevoel, maar doe het zeker als je deze combinatie van gevoelens ervaart.

Wat wel interessant is, is dat als je ook last hebt van depressieve klachten je hopeloosheid vaak niet reëel is[4]. De realiteit is vaak toch optimistischer dan dat jij je op zo’n moment kunt voorstellen.


Je hoeft dus niet zo hopeloos te zijn als dat je je voelt, alleen ja hoe verander je dat gevoel?


Hypnotherapie tegen algemene hopeloosheid

Hypnotherapie wordt vaak gebruikt om mensen te behandelen als ze last hebben van een depressie en daar geen medicatie voor willen gebruiken. Er zijn bepaalde schalen waarmee gemeten kan worden of hypnotherapie werkt bij depressie en een van die schalen is de Beck hopeloosheid schaal. In een onderzoek waarbij cognitieve hypnotherapie, een therapie die je helpt met je gedachtegang, en cognitieve gedragstherapie met elkaar werden vergeleken kwam naar voren dat cognitieve hypnotherapie grotere effecten had, onder andere op de hopeloosheid van mensen.

Die werd meer verminderd met hypnotherapie, dan met cognitieve gedragstherapie. Dit verschil was een half jaar en een jaar later nog steeds zichtbaar[5]. Hypnose kan je dus op de langere termijn helpen om minder last te hebben van hopeloosheid.

Daarnaast kun je ook hopeloos op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem. Veel mensen gaan pas naar een hypnotherapeut als alle ander mogelijk oplossingen geprobeerd zijn[6]. Zo ook mensen die permanent in een staat van angst of paniek zitten. De rust die normaal wederkeert na een traumatische gebeurtenis is gewoon niet teruggekomen. Met hypnose kun je dan vaak alsnog de knop omzetten om je weer normaal te voelen.

Jeugdtrauma en hopeloosheid

Daarnaast kan een trauma uit je jeugd er ook voor zorgen dat je je hopeloos voelt. Je hebt dan bijvoorbeeld niet het idee dat jij nog een normaal leven zult gaan leiden, dat je zult trouwen en carrière kunt maken. Deze gevoelens zijn voor het eerst ontstaan in het trauma in de jeugd, maar die gevoelens kunnen zich herhalen in je volwassen relaties.

Dit komt omdat je als je een gezonde omgeving had tijdens het opgroeien je kern-overtuigingen over jezelf krijgt. Je hebt dan bijvoorbeeld het idee dat je bepaalde dingen kunt controleren, dat het leven enige mate van voorspelbaarheid heeft, dat je mensen kunt vertrouwen en je bent ervan overtuigd dat je ouders je beschermen of andere mensen in je omgeving. Dit heeft allemaal invloed op je gedrag.

Bij een traumatische jeugd krijg je deze overtuigingen niet en dan kun je meer last krijgen van wantrouwen, het gevoel van kwetsbaarheid en dergelijke en dat heeft ook allemaal invloed op je gedrag. Dit kan ervoor zorgen dat het lastig voor je is om relaties te hebben, omdat je door je onzekerheid gewoon te jaloers kunt doen.


Zo’n jeugd trauma en de vervolgschade daarvan kunnen je heel hopeloos laten voelen.


Met hypnotherapie kun je dan je gevoelens van controle herstellen en het helpt je om gevoelens van schuld, angst en pijn los te laten. Dit helpt allemaal om toch meer hoop voor te toekomst te voelen.

Hypnose helpt je namelijk om de herinneringen die je een hopeloos gevoel geven te veranderen. Dit kan door bepaalde hypnotische rituelen uit te voeren. We werken bijvoorbeeld vaak met symbolen of vergelijkingen. Er kan je bijvoorbeeld gevraagd worden om je voor te stellen dat er een boom is en die hangt samen met het trauma en alles dat ermee verbonden is. Vervolgens kan je gevraagd worden om die boom te omschrijven. Vervolgens kan je gevraagd worden om naar de boom te kijken, om tegen de boom aan te zitten of om de boom te omarmen. Vervolgens kan de therapeut je iets vragen over wie je bent, waar je bent, waar je vandaan komt, wat je dromen en verlangens zijn en waar je naartoe gaat[7].

Dit soort rituelen kunnen je bewuster maken van het feit dat je verleden achter je ligt en dat jij bepaalt wat je toekomst is. Het kan je helpen om pijn en hopeloosheid los te laten en om weer in je kracht te staan.

Hopeloos alleen

Als jij je hopeloos alleen voelt heb je last van eenzaamheid. Eenzaamheid is eigenlijk een heel subjectief begrip. Mensen kunnen zich namelijk eenzaam voelen, terwijl ze best veel sociale contacten hebben, maar als die sociale contacten niet voorzien in de behoefte naar bijvoorbeeld intimiteit of gesprekken op een bepaald niveau, dan kun je je alsnog eenzaam voelen.

Met hypnose kun je kijken naar de overtuigingen die ervoor zorgen dat jij je eenzaam voelt en je kunt kijken naar overtuigingen die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om op zoek te gaan naar mensen die bij je passen, waardoor je minder last hebt van het gevoel dat je hopeloos alleen bent.


Dit kan er al veel voor doen dat jij weer hoop krijgt op een sociaal leven.


Daarnaast kan een huisdier ook veel doen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen[8].

Hopeloze vriendenkring

Je kunt dus een sociaal leven hebben en toch het gevoel hebben dat het niet helemaal klopt. Je hebt als het ware een hopeloze vriendenkring. Als je omringt bent met hopeloze mensen dan is de kans groot dat ze je aansteken met hun hopeloosheid. Alles wat ze zeggen kan bijvoorbeeld gaan over hoe slecht het met Nederland gaat en hoe je nooit iets kunt opbouwen hier.

Daar word je natuurlijk niet echt blij van.

Daarnaast kun je bepaalde verantwoordelijkheden in je leven hebben die je vrienden bijvoorbeeld niet hebben. Jonge mensen die een verzorgende rol hebben - bijvoorbeeld omdat ze vroeg ouders zijn geworden of omdat ze mantelzorger voor een van hun ouders of dierbaren zijn - kunnen eenzaamheid ervaren door het onbegrip voor hun rol door vrienden die deze verantwoordelijkheid niet hebben[9].


Ook bij deze problemen kan hypnose helpen om er minder last van te hebben.


Hopeloos verliefd

Dan kun je ook nog hopeloos verliefd zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je verliefd bent op iemand die al heeft aangegeven dat hij/zij je niet leuk vindt, maar toch kun je de verliefdheid (of de persoon) niet loslaten. Zeker als je snel weer ‘verliefd’ wordt als een relatie verbroken wordt of een andere verliefdheid niet beantwoord wordt.

Je kunt dan last hebben van een liefdesverslaving[10].

Je kunt dan met hypnotherapie achterhalen waarom je het zo belangrijk vindt om altijd verliefd te zijn en waarom je de ‘achtervolging’ maar lastig kunt loslaten.

Een hopeloos gevoel kun je krijgen door allerlei omstandigheden in je leven en in allerlei onderdelen van je leven. Als jij je over het algemeen hopeloos voelt kun je last hebben van depressieve klachten en het is belangrijk om daar iets aan te doen, zodat je weer de goede kanten van het leven ziet.

Daarnaast kun je je hopeloos voelen doordat je een traumatische ervaring hebt meegemaakt in je jeugd, wat een gezonde ontwikkeling van je kernovertuigingen heeft belemmert. Met hypnose kun je dan het trauma transformeren, zodat jij niet naar je verleden blijft kijken en zodat jij je juist kunt focussen op de toekomst van je leven.

Daarnaast kun je je meer hopeloos voelen door je sociale leven. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je een mismatch hebt met de mensen die je omringen. Je lijkt niet op dezelfde zaken te reageren en gesprekken voelen om de een of andere reden toch leeg.

Of je kunt helemaal een gebrek hebben aan een sociaal leven. In dat geval kan hypnose je helpen met het vinden van nieuwe vrienden die beter bij je passen.

Iets verder dan je sociale kring is ook dat je hopeloos verliefd kunt zijn. Je vindt het dan misschien lastig om over een afwijzing heen te komen of je wordt snel weer verliefd op een ander. Ook dan kan hypnose je helpen om te achterhalen waarom dit zo voor je is en hoe je hier anders mee om kunt gaan.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je in  voor een van onze seminars of opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hopeloos


 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen