Peer feedback: Van de meeste mensen moet je echt helemaal niks aannemen
Peer feedback: Van de meeste mensen moet je echt helemaal niks aannemen
25 mei 2022 
9 min. leestijd

Peer feedback: Van de meeste mensen moet je echt helemaal niks aannemen

Soms hebben mensen feedback op je of kritiek. Van de meeste moet je niks aannemen. Waarom, dat lees je in deze blog!

Ik heb een misschien wel confronterende blogpost voor je, want ik ga het hebben over de reacties over mijn blogjes. En ik moet er zo om lachen. Maar de eerste tip en meteen ook de belangrijkste tip die ik gelijk ga delen is als volgt: Je hoeft niet alle feedback aan te nemen! Sommige feedback is gewoon onzin.

Feedback van "gewone mensen"

Van mensen die zelf helemaal geen ervaring hebben op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld: Ik sta veel voor groepen. Ik heb duizenden uren voor groepen gestaan. Als er dan iemand feedback geeft op mijn presentatie, dan vraag ik: ‘Goh, van waaruit geef je die feedback? Wat is je ervaring?’ Als zij dan reageren met ‘Ik heb 10 keer voor een groep gestaan, en 1 keer een presentatie training gevolgd’, dan weet ik genoeg. Dan weet ik dat ik hun feedback niet hoef te horen, want dan is het totaal niet relevant

Ik heb deze opmerking van Bart van den Belt. Ik luisterde een podcast van mijn grote vriend Thijs Lindhout en toen zei hij dat en ik dacht ja, man. Dat pas ik nu ook toe, want sommige mensen die lullen maar wat! Die geven gewoon feedback, maar het is gebaseerd op niks.

Peer feedback "mensen met ervaring"

Kijk, als mijn andere grote vriend Remco Claassen, die misschien wel 20.000 uur voor groepen heeft gestaan, zegt: ‘Nou, Ed, als je nou dit, dit en dit doet…’ Dan schrijf ik mijn hele notitieboekje vol! Want die man is een toptrainer. Dat is de beste trainer die rondloopt in Nederland. Ja, daar wil ik graag naar luisteren. Als die mij afzaagt, bij wijze van spreken, dan luister ik!

Als jan-boerenlul mij afzaagt, dan luister ik gewoon niet, want die heeft helemaal niks in te brengen na 1 presentatietraining. Ik doe dit nu al 10 jaar, waarvan 100 trainingsdagen per jaar. Dus ik sta genoeg voor een groep, bijna 10.000 uur dus ik weet daar wel iets van. Dat is meteen de eerste tip: Bescherm jezelf tegen feedback van Jan en alleman!  Vooral als je gevoelig bent, zoals ik, is het lastig om negatieve feedback of kritiek te ontvangen. Maar als die feedback gelul is, waar ik helemaal niks mee kan, dan heb ik daar helemaal geen zin in.

Nadenken voor het aannemen van feebdack

Zo kreeg ik bijvoorbeeld wat reacties op mijn blog ‘De intuïtie bullshit’. Deze blog gaat over dat ik vind dat sommige mensen intuïtie gebruiken als een of ander excuus om maar alles te doen, te laten en te zeggen. Dat terwijl het vaak nergens over gaat. ‘Ja, ik voel aan dat…’ - Intuïtief weet je dingen, hoor je dingen en zie je dingen. Dat zou natuurlijk kunnen, maar het wordt vaak verward met aannames en invullingen.

Intuïtie en invullen zijn twee verschillende dingen. Er zijn mensen die zeggen ‘Ik ben intuïtief coach of therapeut, en ik heb geen opleiding nodig, want ik doe het intuïtief en ik voel dingen aan.’ Ik heb daar echt een allergie voor. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Maar daarom heet het een uitzondering.

De regel is: competentie komt eerst, en daarna komt het trainen en bekwaam worden. Daarna word je onbewust bekwaam, oftewel intuïtiever daarin, in dat vak.

Natuurlijk heb je het soort intuïtie waarin je gevaar aanvoelt. Dat je denkt: ‘Hey hier moet ik niet zijn, in dit deel van de stad’. Dat is een gevoel dat je behoedt voor gevaarlijke situaties, maar dat zou net zo goed het instinct kunnen zijn. We handelen ook instinctief maar, het wordt soms nog wel eens ook door elkaar gehaald met intuïtie. Stel ik gooi heet water op je hand, dan trek je je hand weg. Dat is een reflex, en dat is een instinctieve reactie.

Maar wat krijg je dan als ik het over intuïtie bullshit heb zoals in die blog? Dan krijg je bijvoorbeeld een mooie reactie als: ‘Waarschijnlijk snap je de betekenis van het woord intuïtie dan niet helemaal. Want dat is niets anders dan innerlijke leiding en zegt niks over het feit dat je jezelf daarin niet moet gaan bekwamen. Dus eigenlijk is het bullshit wat je nu zelf verkondigd’. Dat zegt dan iemand die geen verstand van zaken heeft op dat gebied. Misschien leven ze af en toe zo of geven ze wel eens een workshop maar, daar blijft het ook bij.

Als ik dan op de profielfoto klik en iemand met een sigaret in haar mond zie, dan schiet ik al in de lach. Dan denk ik ‘Als jij zo’n sterke innerlijke leiding zou hebben, dan zou je die peuk uit je mond halen en stoppen met roken’. Als jij echt zo’n sterke intuïtie hebt, dan had je allang moeten luisteren naar je lichaam, dan had je allang moeten stoppen met het inhaleren van dat gif. Maar dat is natuurlijk weer een ander verhaal.

Reageren op feedback

Zo krijg ik dus meerdere reacties waarbij ik helemaal onderuit wordt gehaald ‘Kan het zijn dat er bij jou zelf een blokkade zit om helemaal vrij van alle aardse en maatschappelijk onzin dwang en onderdrukking te voelen, leven en blij te zijn? Kan dat zo zijn?’. Dat is dan een reactie met super hypnotisch taalgebruik dat op iedereen van toepassing zou kunnen zijn. Het is net een horoscoop als je dat leest.

Dan kijk ik naar wat die man doet: die geeft workshops voor intuïtieve workshops voor mannen. En dat soort mensen maken dan allemaal aannames over mij. Het gaat er eigenlijk om hoe je reageert op dat soort opmerkingen. Ga je erop reageren? Ga je het laten passeren? Je doet er eigenlijk wel altijd iets mee want je leest het maar, ga je er mee aan de slag? Ga je de strijd aan of trek je je terug?

De strijd aangaan heeft weinig zin want er zijn in principe geen winnaars in een strijd, je verliest toch. Je kunt ervoor kiezen om de ander onderuit te halen door het argument volledig te ontleden. Een andere optie is om je gewoon terug te trekken want, het heeft geen zin om de discussie aan te gaan met dat soort mensen.

Het klinkt misschien een beetje egoïstisch maar niet iedereen zit op hetzelfde level als dat jij zit. Qua bepaalde ervaring of qua bepaalde know-how. In andere contexten kunnen ze dan wel weer een veel hoger ervaringsniveau hebben waardoor het wel goed is om er naar te luisteren.

Hoe competent is de persoon met betrekking tot de context van de feedback

Je kunt bijvoorbeeld feedback m.b.t. presenteren aannemen van iemand die vaak voor groepen staat en trainingen geeft. Maar op het gebied van relaties, kan deze persoon bijvoorbeeld iets heel slechts doen, daar hoef je dan weer niet naar te luisteren. Het gaat dus om de context waarin iemand feedback geeft.

De meeste mensen zijn maar op 1 of 2 verschillende vlakken competent, maar niet in de rest. Terwijl ze wel strooien met zinloze labels omdat ze ergens iets in een boekje hebben gelezen. Hele volksstammen gaan daar achteraan en worden ‘geleid vanuit het universum’. Dat klinkt allemaal mooi en abstract maar het slaat natuurlijk nergens. Als je het helemaal gaat ontleden, dan is het erg vaag. Wat bedoel je precies met het universum? Ga het ontleden en er blijft heel weinig over maar, het klinkt wel lekker.

Ik doe precies hetzelfde, ik gooi er ook een knuppeltje op. Ik zeg: ‘De intuïtie bullshit’ omdat ik zie dat intuïtie wordt misbruikt als excuus. Als excuus van ‘Ik hoef niks te doen want mijn intuïtie vertel het me’ of ‘jij bent echt niet oké want dat voelde mijn intuïtie zo aan’. Terwijl het echt gewoon gelul is, misschien is het gewoon een oud trauma waar je mee zit.

Voordat je dus helemaal iets gaat claimen, moet je wel redelijk geschoold zijn, dat is punt 1. Het 2e punt is dat je intuïtie niet moet verwarren met competentie. Je kan ook niet intuïtief opereren. Je kunt niet intuïtief gaan fietsen, ja nu wel, maar niet als je het gaat leren. Je kunt ook niet intuïtief alles aan een klein kind overlaten, dan gaat ze dood. Het kan gewoon niet. Er zijn mensen die zeggen ‘Ja, kinderen zijn intuïtief’.  Ja die lopen inderdaad zo intuïtief de A4 op en worden overreden. Die doen allerlei intuïtieve dingen die niet handig zijn. Wat ik hiermee bedoel is dat het dus nergens op slaat.

Heel veel dingen zijn gewoon getraind, het zijn onbewuste automatische programma’s geworden en dat noemen we dan intuïtie. Maar intuïtief ‘iets weten’ is veel vaker aangeleerd dan iets wat je hebt doorgekregen. Als dat zo zou zijn, dan zouden we ook totaal niks meer hoeven te leren.

Dan zouden we alleen maar vertrouwen op een goddelijke leiding die ons voortbeweegt door het leven. Het is gewoon niet zo. Nou zal ik niet zeggen dat ‘het’ er niet is. Mensen zeggen weleens ‘Maar jij gelooft daar niet in’ - maar ik heb het zelf meegemaakt dat er allemaal logische toevalligheden waren. ‘Ga daar maar heen, ga daar maar heen’. Alles ontvouwde zich op een bepaalde manier maar, dat noem ik gewoon ‘de flow’. Dat je gewoon van alles doet en het allemaal automatisch gaat.

Het is inderdaad zo dat je bepaalde competenties hebt - je kan lopen, je kan reizen in de trein, je kan tickets afrekenen, je kan allerlei dingen doen. Als je dat allemaal los kan laten, die competenties, kom je in een soort flow en dat is fantastisch. Maar dat is heel lastig en er zijn maar weinig mensen die op die manier kunnen leven. We hebben onszelf wat dat betreft vastgezet qua maatschappij.

We zijn altijd gebonden aan tijd, denk bijvoorbeeld maar als je kinderen hebt…die moeten overal heen. Als je allemaal afspraken hebt, is het lastiger om in de flow te leven. Wij zijn niet zoals een olifant die gewoon rustig voortbeweegt. Dat is opzich ook niet erg maar, ik vind het anders als mensen intuïtie gebruiken als een excuus om dan maar niet te gaan trainen. Dan krijg je mensen die zonder opleiding gaan coachen of hypnose gaan doen, die gewoon niet competent zijn. Je kan toch ook niet zonder opleiding een dokter of advocaat worden.

Kijk, de combinatie van intuïtie én competentie is fantastisch. Ik denk dat als je alleen competent bent en niet intuïtief, je ook een belangrijk deel mist. Als je daarentegen alleen intuïtief de rechtbank instapt met een instelling van ‘We kijken wel wat er gebeurd’ en je weet helemaal niks van al die wetten, dan ga je natuurlijk nat. Maar als je al die wetten kent en je je rechter hersenhelft goed in gebruik hebt, dan kun je toegang krijgen tot die intuïtie. Dat werkt natuurlijk in je voordeel omdat je intuïtief dingen en emoties herkent, weet, ziet en aanvoelt.

Heel veel mensen zullen dit ‘innerlijke leiding noemen’, dat zou natuurlijk kunnen maar ik denk dat het veelal aangeleerd gedrag is. Als mensen dan met dat excuus komen, houd ik meestal mijn hart vast. Die mensen die zeggen: ‘Ik vertrek’, ‘Ik kreeg dat door’, ‘Het voelde zo goed om een kasteel in Frankrijk te kopen’ - komen meestal met hangende pootjes terug. Ja, dat is nou een intuïtief slechte beslissing want als je daar iets langer over na had gedacht, dan was het nu anders geweest. ’

Laatste tip over feedback

Nog even een laatste tip: Als je feedback van iemand krijgt, ga dan eerst na of het wel waardevol is om de feedback van die persoon te krijgen. Er is een groot verschil in iemand die 10x gepresenteerd heeft en feedback geeft op mijn presentatie, in vergelijking met iemand die al 20.000 uur op het podium heeft gestaan. Van die beginner hoef ik de feedback niet te horen, tegen die tweede persoon zegt ik ‘Shoot’. Je hoeft dus niet te luisteren naar alle feedback. Dat is voor veel mensen lastig maar, je moet het zien als een soort zelfbescherming. Aan de feedback van incompetente mensen heb je namelijk niks. Op gegeven moment kom je erachter naar wie je beter niet kunt luisteren en naar wie het handig is om wél te luisteren.

Beluister deze podcast:

Wil je meer weten over hypnose en hoe je dit kan gebruiken voor inzichten? Kom eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen