Bevrijdingsdag 5 mei: Jij wordt nooit zo goed als ik...
Bevrijdingsdag 5 mei: Jij wordt nooit zo goed als ik...
05 mei 2019 
in Nieuws
5 min. leestijd

Bevrijdingsdag 5 mei: Jij wordt nooit zo goed als ik...

Je wordt echt nooit zo goed als ik. Mocht dat je ideaal zijn dan houdt het hier op...

Wat is voor jou een bevrijdend idee? Misschien is het een bevrijdend idee voor jou om je te beseffen dat je echt nooit zo goed wordt als dat ik ben. Echt nooit. 

Ik weet dat sommige cursisten deze teksten lezen. Die denken: 

‘Ah, die Edwin. Die is echt goed bezig, man. Ik wil ook zo succesvol worden als hij. Op dezelfde manier...  Met cliënten en hoe hij trainingen geeft, en hoe hij een bedrijf bouwt. Hoe hij een leuk team samenstelt. Ik wil ook zo goed worden als hij!’

Nou, dan kan ik je nu alvast zeggen: Dat gaat niet gebeuren. Helaas! Dat gaat je niet lukken… Ik had je iets vrolijkers willen vertellen. Of motivatie, inspiratie, maar dat zijn al geen dingen die je vast kan pakken dus dat moet je toch zelf doen.

Ik denk dat dit heel inspirerend is voor je. Jij wordt nooit zo goed als ik. 

Helaas! 

Ja, ik kan het wel allemaal gaan sugarcoaten, en jou gaan vertellen dat het wel kan, en je wel zo goed wordt als ik, maar dat is gewoon niet waar. Dan zou ik liegen. En dat wil ik je ook niet aandoen! Dat je leeft in een leugen door te denken dat je zo goed wordt als ik. Dus dan kun je dat beter meteen maar even weten. 

Dit soort dingen zeg ik ook wel eens in de opleiding, en de reactie die daarop volgt is interessant. Want dan zie je mensen die zeggen: ‘Nou, ik wordt wél zo goed als jij!’ Die gaan een strijd aan. Of ‘Nee, dat klopt ik word beter dan jij!’ Ik zeg dan: ‘Ja, dat kan ook niet, helaas.’ En dan zijn ze helemaal teleurgesteld, een beetje verward, sommige zelfs een beetje boos, en anderen denken laat hem maar lullen, hij heeft weer 1 of ander lulverhaaltje… Zodra de sfeer daarna een beetje apart begint te worden zeg ik:

‘Ja, het is eigenlijk heel logisch als je erover nadenkt, want ik word ook nooit zo goed als jij!’


Mijn kwaliteiten

Wat ik goed beheers is provocatieve therapie en coaching. Dat kan ik heel goed. Ik kan ook heel humoristisch zijn in een sessie. Ik kan mensen bewegen naar een bepaald punt door ze best wel te pushen, maar altijd op een cabareteske manier. Dat kan ik heel goed. Dat zijn mijn kwaliteiten, zeg maar. Daar zit mijn eigenheid in. Zo geef ik trainingen en sessies. Ik kom met heel veel dingen weg omdat ik best wel een aardige jongen ben in de ogen van veel mensen. Dat is een kwaliteit die ik bezit. Je zou dat kunnen schuilen onder empathisch zijn. 

Al die kwaliteiten zitten in een pakketje en dat noemen we dan “Edwin”, en die heeft allerlei kwaliteiten. Het pakketje wat jij bent, heeft misschien ook wel dezelfde kwaliteiten, of voor een deel. Misschien ben je ook heel humoristisch of heb je ook dezelfde kwaliteiten als die ik net opnoemde, alleen jij doet het op een andere manier. Je voert het uit op een andere manier. Je maakt andere grappen. Geen enkele cabaretier is bijvoorbeeld hetzelfde. Je zou wel kunnen zeggen: ‘Ze hebben de kwaliteiten om een groep mensen te laten lachen’, maar ze doen het op hun eigen manier. Het zijn geen kopietjes van elkaar. Ze bezitten andere kwaliteiten en die leven ze volop op dat podium. En dat is zó belangrijk! 

Ik kan nooit zo goed worden als jij bent. De kwaliteiten die jij bezit, misschien wel het intuïtieve vermogen of empathische vermogen, het energetische vermogen, het liefdevolle, het zachte, misschien wel dat stuk humor wat jij bezit en ik niet. Of het onhandige, stuntelige, wat ook een kracht kan zijn. Stotteren, je accent, je kan alles gebruiken als voordeel. Als eigenheid.

Structuur

Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijk dat een cursist de structuur van hypnose aanleert. Je moet weten hoe je de structuur werkt, je moet leren hoe je erbij zit, alle basiskwaliteiten, geen aannames maken, leer de zinnen uit je hoofd. Hoe maak je connectie. Hoe begeleid je die persoon? Hoe breng je hem of haar op zijn gemak? De structuur van hypnose.

Deze structuren werken. Vervolgens ga je kopiëren. Dan is het nog niet helemaal van jou. Tot het punt komt dat je op een gegeven moment boven de structuur uitstijgt. Dat kan even duren, we zien het nog niet per se in de opleiding gebeuren, maar het ligt er ook een beetje aan hoeveel sessies de mensen doen.

En dan zie je het opeens wel gebeuren en sluipen er soms ook wat structuur foutjes in. 

Als mensen mij een sessie zien doen in mijn eigen habitat - conversationeel is mijn favoriete manier - ze zien het gebeuren en ze kennen niet de structuur. Dan denken ze dat ik maar wat doe. ‘Die doet maar wat’. 

Toch is het ineens veranderd. De mensen die de structuur begrijpen denken dat niet. Zij zien dat ik de hele tijd dezelfde stappen uitvoer, op mijn eigen manier. Zij denken: ‘Wow hij zit precies in de structuur maar als je het niet zou weten zou hij denken je doet maar wat.’

En dan ben je het overstegen. Dat vind ik mooi. Dat ik bij een persoon kijk en denk wow, die is geniaal bezig. Dat is een geniale therapeut. Maar ik zie de structuur erin en daarom werkt het. Het werkt dankzij de structuur. Maar de coach of therapeut is zo geniaal omdat hij zo eigen is daarbij. Die structuur kunnen we allemaal wel, maar er zijn maar weinig mensen die dat hebben overstegen. Die hun eigen ding doen. 

Je ziet hun eigenheid.

Er zijn al kopietjes genoeg

Ik vind dat een heel bevrijdend idee. Er zijn al kopietjes genoeg. En dat is ook goed dat er kopietjes zijn, begrijp me niet verkeerd. Veel mensen zeggen ‘Er zijn al kopietjes genoeg, je moet geen kopie zijn’. Ik denk juist dat het voor sommige mensen heel handig zou zijn om een kopie te zijn. 

Ik wil best wel een kopietje zijn van bijvoorbeeld Boeddha of Jezus. Of een kopietje van Confucius of Shakespeare, of noem maar op! Jouw helden of mensen waarvan je denkt ‘Wow…’

Het is helemaal niet erg om kopietjes te creëren, zolang het kopietjes zijn waarvan de kwaliteit heel hoog is! Ik snap daarom nog steeds niet dat mensen zeggen ‘Er zijn al kopietjes genoeg, je moet geen kopie zijn’. Nou, er zijn er te weinig. Van de juiste kopietjes.

Er zijn mensen die hebben bijvoorbeeld al 50 jaar lang een succesvolle relatie, gepassioneerd, liefdevol. Stel je voor iedereen zou dat kopiëren in zijn eigen relatie? Ja, dan zijn er heel veel kopietjes van iets dat goed werkt. Dus een kopie is niets verkeerd. Zouden meer mensen maar gaan kopiëren in plaats van alles zelf proberen uit te vinden. Zouden ze maar eens een goede mal gebruiken. Totdat die structuur helemaal eigen is, en dan overstijgen. En dat is heel bevrijdend. Kopietjes zijn goed om te doen.

Ik kopieer ook van heel veel mensen. Als ik denk ‘Ah, die doet het echt heel slim.’ Dan ga je strategieën kopiëren. Als ik een bedrijf ga bouwen bijvoorbeeld, dan kan ik het allemaal zelf gaan uitvinden, maar er zijn mensen die hebben dat al gedaan. Dus dan ga ik de mensen kopiëren die die skill heel goed kunnen. En zodra je die skill snapt dan moet je kijken hoe kan ik me dit eigen maken en overstijgen. 

Ook dat vind ik een bevrijdend idee. Dat mensen zeggen ‘Ja, je moet je eigen uniekheid vinden.’ Ik denk, ja eerst maar iets vinden wat goed werkt. En zodra je dat snapt, en dat mastered wat goed werkt. Dan kun je het overstijgen, 

Ik vind het bevrijdend dat ik niet alles zelf hoef te bedenken. En dat ik er niet vast aan zit wat ik zelf hoef te bedenken.

Misschien vind jij dat ook wel een bevrijdende gedachte.

Ciao!

Beluister hier de podcast:


Geniet van je Bevrijdingsdag en als je de structuur goed wilt leren kijk dan eens hier.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen