Relaties: Hoe werken ze en waarom is je relatie zoals hij is?
29 april 2021 
5 min. leestijd

Relaties: Hoe werken ze en waarom is je relatie zoals hij is?

Relaties? Wat zijn dat? Wat is een relatie? Het is niet iets dat je kunt vastpakken, het is iets wat je relateert aan iets of iemand. Je hebt een relatie met je laptop, met je huisdier, met je vrouw of man, met wat of wie dan ook. Je kunt overal wel een relatie mee hebben.

Je hebt alleen geen relatie, je doet het. Wat zorgt er nu voor dat je gaat relateren en waaraan relateer je je dan?

Je geloof over de werking van relaties

Daarover geloof je allerlei zaken over hoe dat in elkaar zit en hoe het zou moeten. Dat is jouw geloof, maar iemand anders kan heel wat anders geloven.

Waar jij het belangrijk vindt om een relatie te hebben met een edding stift, vindt iemand anders dat belachelijk. Hetzelfde geldt met relaties die je hebt met bepaalde personen of met een bepaalde cultuur.

Zoals de Nederlandse cultuur, de Amerikaanse cultuur, Indiase cultuur, maar ook je gezinscultuur. Je relateert je anders aan je vader of moeder dan bijvoorbeeld aan je buurvrouw.

Als je er goed over nadenkt, dan heb je veel verschillende geloven over relaties. Dat moet je allemaal managen.

Het gaat onbewust, maar dit vergt veel hersenruimte. Daarbij geeft het veel onrust, want hoe ga je nu met de caissière om en met je moeder? Het zijn beide vrouwen, dus hoe ga je met vrouwen om? En hoe dan als er dus een verschil is tussen die vrouwen.

Er zijn dus ontzettend veel regels, die je onbewust en automatisch volgt.

Die regels zijn jouw hypnose.

Want wie zegt wat de regels zijn? Wie heeft het jou wijsgemaakt dat je op een bepaalde manier met mensen om moet gaan?

Dat is ook je omgeving. Je ervaringen en ook ander mensen die je hebben laten zien hoe je met mensen omgaat.

Dus dat is de vervorming.

Dan kun je nog nagaan met wie je een relatie hebt. Kun je wel een relatie hebben met iemand anders?

Is er iemand anders?

Nu gaan we weer een stap verder.

Want kun je “uit je hoofd gaan” en kijken wat er allemaal is?

Dat kan niet, want je zit in je hoofd en je brein maakt een plaatje van hoe je het buiten ziet.

Dat is allemaal licht en wij hebben er vormen aan gegeven en labels aan gegeven. Elk woord zorgt ervoor dat alles afgescheiden is van de rest, terwijl alles één is.

Dus de hypnose is afgescheidenheid en de waarheid is dat alles één is.

Hoe kun je dan een relatie hebben met iemand anders als we allemaal licht zijn? Dat kan dan niet, maar je kunt het wel geloven. Ik heb ook een relatie, ik ben zelfs getrouwd.

Dan heb je een ring en ben je bij elkaar tot de dood je scheidt, maar als we allemaal één zijn kun je nooit afgescheiden raken.

Het is allemaal één grote hypnose.

Het is leuk als je erover nadenkt.

Zoals toen je heel klein was waren er nog geen betekenissen van wat je zag. Dat moet zoveel rust hebben gegeven. Als je loskomt van de betekenis die jij het hebt gegeven, dat geeft zoveel rust.

Je weet vaak wat iets betekent vanuit je verleden, want daar heb je het geleerd.

Welke waarde geef je aan mensen en zaken

Terug naar de relaties, hoe kun je nu relateren aan iets of iemand als alles één is. Dan ben je misschien continu aan het relateren, omdat het één is.

Het is lastig om uit zo’n hypnose te stappen, omdat je vaak veel waarde hecht aan zo’n relatie. Dit merk je als je een relatie verliest, zoals wanneer iemand overlijdt, als je huisdier doodgaat of als je spullen kapotgaan of kwijtraken.

Dan merk je dat je het kwijt bent, maar je hebt het nooit gehad. Het bestond eigenlijk niet, dus het maakt niet uit.

Dit is makkelijk gezegd, maar super moeilijk om mee om te gaan. Want voor jou was die relatie echt.

Het is heel simpel, als iemand van wie ik hou sterft, iemand aan wie ik relateer met liefde, dan jank ik. Dan ben ik wel even een tijdje van het padje.

Maar als je uitzoomt is er niets gebeurd, behalve wat ik bedacht heb.

Als je daarover nadenkt, wow man.

Maar misschien is dit blog niet voor iedereen.

Maar het geeft mij zoveel rust en ruimte om over die hypnose na te denken. Ik merk aan mezelf dat ik veel meer aanwezig ben en dat ik veel meer kan begrijpen. Dat is eigenlijk gek, want ik begrijp steeds minder van wat er om me heen is en daardoor begrijp ik meer van wat er om me heen is. Dat klinkt super paradoxaal, maar dit is zoals ik het op dit moment voel en ervaar.

Dit biedt veel rust en daarom kan ik het iedereen aanraden om eens even na te denken. Bijvoorbeeld over hoe en waarom je relateert in je relaties. Het heeft vaak met jezelf te maken. Je wilt iets van de ander, je haalt er iets uit. Het heeft niets met die ander te maken.

Dan kun je zeggen: “Jawel, want ik hou van diegene vanwege…” En dan komt het toch weer uit jezelf.

Als je helemaal uitzoomt is er geen relatie, want hoe kun je een relatie hebben met jezelf? Want je bent onderdeel van alles en dan heb je een relatie met jezelf.

Relaties zijn wel heel mooi, omdat ze jezelf spiegelen. Veel mensen lopen daarvoor weg. Dan gaan ze weg en dan ligt het aan de ander en dat dat niet goed is of wat dan ook.

Maar eigenlijk ligt het aan jezelf.

Overtuigingen en destructieve relaties

Als je dit hoort terwijl je in een destructieve relatie zit, je wordt bijvoorbeeld geslagen of zo, dan denk je natuurlijk niet dat jij dat bent.

Maar als alles één is, dan is het wel interessant om te merken dat het in je leven voorkomt. Natuurlijk ligt het aan die andere persoon, maar dan moet je natuurlijk weg.

Het is niet slim om in een giftige relatie te blijven.

Als je daar weg bent, dan is het toch handig om voor jezelf na te gaan: “Waarom verschijnt dit in mijn wereld?” Want waarom gebeurt het bij anderen niet?

Eerst moet je uit die wereld stappen en ermee kappen en dan kun je bekijken hoe je dat misschien onbewust erin gehypnotiseerd hebt. Wat geloof ik over mezelf? Dat ik het niet waard ben? Dat ik het verdien? Wat is dat voor onzin?

Dat doe je terwijl je met liefde en vergevingsgezindheid naar jezelf kijkt. Je hoeft jezelf niet extra te straffen, want het is al erg genoeg. Maar kijk meer vanuit nieuwsgierigheid, welke overtuiging ligt eronder?

Als je die verandert kan dit de volgende relatie die je krijgt een ander niveau geven.

Dit kan je helpen om steeds meer in te zien dat alles een vorm van licht en liefde is. Dat maakt ook dat je steeds meer kunt glimlachen om wat er gebeurt.

Dit is heftig, maar je kunt beginnen met jezelf. Het kan goed zijn om af en toe te glimlachen om jezelf. Van: “Ja, daar gaat hij weer. Zie wat hij nu weer doet in de relatie.” En dan glimlachen om jezelf, want dat helpt om uit de hypnose te komen van wat je jouw relatie noemt.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/4390913-03-kom-uit-de-hypnose-van-je-relatie

Hypnose en relatie

Misschien heb je ook wel eens gedacht aan relatietherapie. Uit onderzoek blijkt dat hypnotherapie waarin gebruik wordt gemaakt van Ericksoniaanse technieken en NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) goede effecten hebben en extra kunnen bijdragen in de setting van relatietherapie[1].

Voor mensen met ADHD blijkt hypnotherapie ook goed te werken om juist wel goed of beter te worden in het hebben van sociale relaties[2].

Waar hypnotherapie dan onder andere mee helpt is bijvoorbeeld je overtuigingen over je relaties te achterhalen. Zoals hierboven helpt de therapeut je dan te bepalen waarom jij een relatie hebt met iemand en ook voor die ander en op welke manier je samen weer door een deur kunt komen. Hoe je je op een handigere manier aan elkaar kunt relateren.

Zoals gezegd kunnen hier Ericksoniaanse technieken en NLP technieken voor gebruikt worden. Het bijzondere hieraan is dat Erickson zich vooral richt op het individu, per persoon wordt er dus gekeken naar de relatie en niet per se als koppel.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je met hypnose anders naar relaties kunt kijken? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen waarin NLP en de technieken van Erickson ook een grote rol spelen.

[1] https://psycnet.apa.org/record/1993-18647-001

[2] https://www.researchgate.net/profile/Maarit-Virta/publication/264382321_Better_long-term_outcome_for_hypnotherapy_than_for_CBT_in_adults_with_ADHD_Results_of_a_six-month_follow-up/links/56542e3308aeafc2aabba4bd/Better-long-term-outcome-for-hypnotherapy-than-for-CBT-in-adults-with-ADHD-Results-of-a-six-month-follow-up.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
André
Door

André

op 01 Dec 2024

hoi Edwin, de link naar de download van het Verandermanifest en Breek los van de kudde is niet meer werkend. Hoe kan ik de PDF downloaden? Met vriendelijke groet, André

Reactie plaatsen