Trouw blijven aan jezelf: handige inzichten
Trouw blijven aan jezelf: handige inzichten
08 maart 2021 
6 min. leestijd

Trouw blijven aan jezelf: handige inzichten

Trouw blijven aan jezelf is een vrij abstract begrip. Het is daarom belangrijk om eerst dit begrip voor jezelf te ontleden, zodat het wat duidelijker wordt. Je kunt namelijk denken dat als je niet trouw bent aan jezelf, je eigenlijk vreemdgaat.

Trouw blijven aan jezelf is op het moment een vrij populair iets in de westerse wereld. Er zijn zelfs onderzoekers die bang zijn dat dit mensen narcistisch maakt[1], maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het hangt allemaal af van wat je belangrijk vindt. Hoe dat zit, daar kom je verder achter in dit blog.

Want wat betekent trouw zijn aan jezelf? Wat betekent dan trouw zijn? En wat betekent jezelf?

Het is belangrijk om abstracte vraagstellingen te ontleden, want dit maak alles helder. Anders blijf je maar in dat abstracte, dat onduidelijke, hangen.

Wat is trouw blijven?

Dus eerst trouw blijven. Trouw komt van trouwen of vertrouwen. Dus ga je trouwen met jezelf of hoe kun jij jezelf meer vertrouwen? Als je niet trouw aan jezelf bent, vertrouw je jezelf misschien niet.

Dus als je jezelf wel vertrouwt, dan is het makkelijk om trouw te zijn aan jezelf. In sommige situaties misschien dus niet en dan kun je je afvragen in welke situaties jij jezelf niet helemaal vertrouwt.

Wat is “jezelf”?

Het andere pad is dus jezelf. Wat is dat? Wat is jezelf, wat is het zelf? Dat zou je kunnen ontleden in alle dingen die je belangrijk vindt, de dingen die je gelooft en de dingen voor wie of wat jij het doet en de rollen die je hebt.

Je hebt allerlei verschillende “zelf”. Nu heb ik bijvoorbeeld de rol van inspirator. Zo zit ik thuis natuurlijk ook niet en ik ga ook mijn vrouw en kinderen niet bewust “inspireren”.

Dus nu is deze rol handig, maar thuis niet per se. Zo heb jij dat misschien ook.

De rol van opgewonden partner is bijvoorbeeld in de supermarkt niet zo handig, die twee rollen weet jij gelukkig goed van elkaar te scheiden.

Maar wat is dat “zelf” dan? Dat is een hele filosofische vraag, daarom is het lastig om trouw te blijven aan jezelf.

Want als je er eens goed over nadenkt, wie ben je dan? Ben je de rol van moeder/vader, ben je je gedachten, ben je je gevoel? Dat natuurlijk niet alleen. Dus het is heel lastig. Het is een alomvattend begrip.

Het is bijna niet te omvatten. Dus we hebben daar allemaal rollen van gemaakt om het behapbaar te maken.

Als mensen vragen wie je bent, dan geven mensen vaak hun naam, hun werk of hun rol. Terwijl ik daar niet naar vraag.

Wie ben jij?

Dat is dan opeens veel filosofischer.

Het zelf bestaat dus uit die rollen, wat je belangrijk vindt en wat je gelooft.

Wat zijn je waarden?

Je zou kunnen zeggen: “Vertrouw jij jezelf genoeg, zodat jij ook doet wat je belangrijk vindt?”

Vrijheid is bijvoorbeeld belangrijk voor mij. Ik vind het belangrijk dat ik kan doe wat ik wil.

Dus als ik doe wat ik wil, zou je kunnen zeggen dat ik die waarde vervul.

Maar als ik zelf mijn vrijheid inperk of laat inperken, dan ben ik dus niet trouw aan mezelf. Dan kun je wel andere mensen de schuld geven: “Ja, maar ik heb alleen maar wat drugs over de grens gebracht .”

En dan kan het opeens gebeuren dat jij je niet trouw aan jezelf voelt. Shit, ben ik weer meegegaan met die persoon, ben ik weer dat gaan doen. Waarom ben je wel gaan stappen, waarom ben je niet thuis gebleven. Dat komt dan omdat dat gedrag op dat moment een andere waarde van je vervult.

Dus ik kan ook verbinding belangrijk vinden. Dus vrijheid en verbinding, ik wil ook plezier en ook groei. Als iemand dan vraagt of ik zin heb om mee te gaan stappen, maar ik heb eigenlijk een dag voor mezelf zeg ik nee. Het is namelijk niet handig voor me, want mijn gezondheid vind ik ook belangrijk. Ik wil fit blijven, gezond en energie.

Die laatste drie vertelde ik eerst niet.

Dus ze staan wel in de top 10, maar niet in de top 5. Ja lekker vrij voelen, lekker dansen, plezier maken. Dus ik vind bij het uitgaan veel van mijn top 5.

Daarna kan ik op zondag spijt hebben van dat ik toch te ver ben gegaan.

Dan kickt het er toch in. Dan voel je je niet vrij, verbonden en die zondag heb je geen plezier.

Maar je bent dus wel trouw aan jezelf als je mee uitgaat. Want als je thuis was gebleven, dan had je dat plezier niet gehad.

Het is dus maar net wat jij belangrijk vindt. En wil je eigenlijk gezonder zijn, dan had je die gezondheid belangrijker moeten maken dan het uitgaan en de verbinding die je dan krijgt. Of je had heel kort uit moeten gaan.

Dus trouw blijven aan jezelf is trouw zijn aan wat je belangrijk vindt en aan de hiërarchie van wat je belangrijk vindt. Er zit een soort volgorde van belangrijkheid in.

Dus weet jij wat je belangrijk vindt en op welke volgorde die waarden voor jou staan?

Gezondheid zit bijvoorbeeld wel in mijn top 10, maar niet in mijn top 5.

Ik ben bijvoorbeeld liever vrij en ongezond, dan gezond en niet vrij. Dit is voor mij zo, voor jou kan het anders zijn.

Als je namelijk weet wat je belangrijk vindt, kun je dit actief invullen. Ik kan actief op zoek gaan naar verbinding met mensen. Ik kan actief meer leren om te groeien.

Dus hoe blijf je trouw aan jezelf?

  • Stap 1: Wat vind je nu belangrijk?
  • Stap 2: Zet het in de volgorde van belangrijkheid.
  • Stap 3: Ga hier actief mee aan de slag.

Want na die eerste 2 stappen weet je wat je te doen hebt.

Daarna moet je er ook in vertrouwen. Vertrouw jij jezelf? Vertrouw je erop dat jij zelf die waarden kunt vervullen? Dat is wat je doet met stap 3.

Het is namelijk niet handig als je moet wachten op anderen. Dus waarop vertrouw je jezelf met je waarden? Dat kun je doen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/3153109-trouw-blijven-aan-jezelf-hoe-doe-je-dat?play=true

Jezelf zijn bij 2 culturen

Wat je ook vaak kunt meemaken is dat je je lid voelt van 2 culturen, zoals de Nederlandse cultuur en een andere cultuur. Afhankelijk van waar je bent heb je een zelf die past bij de Nederlandse cultuur en een zelf die past bij de andere cultuur. Op je werk ben je bijvoorbeeld meer een kaaskop ? of juist thuis meer.

In ieder geval is het voor mensen die dit herkennen een ding dat hun rollen zich aanpassen aan de cultuur. Helaas heeft dit als nadeel dat mensen die dit doen vaak minder vertrouwd worden dan mensen die zichzelf minimaal aanpassen aan de cultuur die op dat moment dominant is in de situatie waarin ze zich bevinden.

Gelukkig kan dit gedrag uitleggen als authentiek er wel voor zorgen dat oordelen over bijvoorbeeld verminderde betrouwbaarheid minder sterk worden en kan er zelfs begrip voor de situatie ontstaan bij mensen die niet een multiculturele achtergrond hebben[2].

Conflict tussen 2 waarden

Het kan soms heel lastig zijn om een duidelijke hiërarchie in je waarden aan te brengen. Je kunt dan in situaties terechtkomen waarin je dingen doet die toch nog ergens niet goed voelen. Dit kan zelfs een patroon in je leven zijn.

Om dan duidelijkheid te krijgen en om dit gevoel weg te nemen kun je de hulp inroepen van een hypnotherapeut. Je hebt dan namelijk iets belangrijk gemaakt, iets waarvan je helemaal niet gelukkig wordt. Dat is natuurlijk ook niet handig.

Dit wordt ook wel een blokkerende overtuiging genoemd.

Samen met een hypnotherapeut kun je achterhalen waarom je die blokkerende overtuiging hebt. Waarom vind je geld bijvoorbeeld zo belangrijk dat je geen nee kan zeggen tegen overwerk, terwijl je al tegen een burn-out aan zit te hikken?

Dit kan op meerdere manieren. Soms weet je het eigenlijk wel, maar ligt het vrij dicht onder het onbewuste oppervlak. In dat geval kan een socratisch gesprek je helpen of zelfs de Swish techniek, waardoor je makkelijker kunt doen wat je weet dat goed voor je is.

Soms kan het ook juist iets lastiger zijn en dan kan regressie de oplossing zijn. In het geval van regressietherapie ga je met behulp van de hypnotherapeut nog een keer kijken naar het moment waarop een blokkerende overtuiging is ontstaan.

Dit zijn vaak momenten uit de kinderperiode waar je gewoon verder nooit aan hebt gedacht. Het leven gaat immers gewoon lekker door. Maar door hier met je volwassen kennis toch nog even bij stil te staan kun je het gevoel van dit moment veranderen, waardoor je ook de blokkerende overtuiging kunt wegnemen. Je hebt nu immers meer begrip voor de kleine nuances in het leven dan dat je had als kind. Hierdoor begrijp je nu ook beter wat er toen eigenlijk gebeurde.

Wil je weten hoe dit precies werkt en hoe hypnose hier een rol in speelt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om jezelf en andere mensen te helpen. Ideaal als je coach of therapeut bent.

Bronnen:

[1] https://journal.media-culture.org.au/index.php/mcjournal/article/view/953

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1948550620944049

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen