Revalideren: Hoe hypnose je helpt
25 september 2024 
6 min. leestijd

Revalideren: Hoe hypnose je helpt

Er kunnen allerlei operaties of situaties in het leven zijn waarna je moet revalideren. Denk bijvoorbeeld aan een heupoperatie, knieoperatie of wanneer je last hebt gehad van een herseninfarct.

Dit proces kan soms zwaarder vallen dan verwacht, omdat je lichaam of brein niet zo snel de dingen weer oppakt als je had gewild. In dat geval kan hypnose een ondersteunende rol spelen om je revalidatieproces te verbeteren.

Revalideren is voor lichaam en geest

In het algemeen is het goed om te weten dat revalideren meer inhoudt dan weer kunnen lopen of spreken.

Het kan ook nodig zijn om een nieuwe situatie te accepteren als je bezig bent met revalideren, omdat je bijvoorbeeld bepaalde functies in je lichaam niet meer kunt doen of uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan leren lopen na een amputatie van een deel van het been.

Revalideren is ook iets waarbij met zowel de fysieke kant van het revalideren als de mentale kan van het revalideren rekening wordt gehouden. Een veranderd lichaam heeft immers ook invloed op hoe je je voelt. Zelfs als volledig herstel mogelijk is.

Als je opeens te maken krijgt met een handicap, is het belangrijk om tijdens de revalidatie een nieuw gevoel bij jezelf te creëren. Daarbij wil je ook kijken naar nieuwe waarden die je belangrijk vindt, zodat je ondanks reacties van de maatschappij toch een goed leven krijgt[1].

Hiervoor kan progressie een belangrijke techniek zijn, omdat dit mensen helpt om voor zich te zien hoe hun nieuwe leven na de operatie eruit kan zien.

Met een progressie help je mensen om te visualiseren hoe hun leven eruitziet en voelt als ze weer volledig gerevalideerd zijn. Ook de weg ernaartoe kan gevisualiseerd worden, zoals wanneer iemand een bepaalde mijlpaal in het revalidatieproces bereikt.

Daarnaast kan er met regressie gewerkt worden aan belemmerende overtuigingen, zodat je vrij van je verleden en belemmerende gedachten over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren verder kunt leven.

In een regressie ga je terug naar het moment in iemand leven waarop een belemmerende overtuiging ontstaan is en helpt een hypnotherapeut om de belemmerende overtuiging te repareren. Afhankelijk van de overtuiging kan dit met de fast phobia techniek, de situatie vanuit de derde persoon bekijken of zelfs een gesprek met het innerlijke kind.

Beide technieken komen terug in de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Regressie leer je al direct in het begin en progressie, of De Droom, leer je in de derde opleiding.

Hypnose en revalideren na een operatie

Hypnose kan al voor de operatie bij volwassenen een rol spelen in het herstel van de operatie. Meta-onderzoek, een soort samenvattend onderzoek met een superconclusie, laat zien dat mensen die hypnose krijgen voor een medische ingreep hierdoor:

  1. Minder stress hebben.
  2. Minder angst ervaren.
  3. Minder medicatie nodig hebben.
  4. Sneller herstellen.
  5. Een kortere tijd onder het mes zijn[2].

Voor het revalideren is vooral het punt van sneller herstellen interessant. Dus je kunt altijd even vragen aan je arts of hypnose wordt aangeboden, en zo niet dan kun je zelf ook naar een hypnotherapeut gaan om zelfhypnose te leren voor een medische ingreep.

Hoe tof zou het zijn als jij iemand bent die juist mensen leert om zichzelf te hypnotiseren voor een medische ingreep?

Er zijn veel medische ingrepen waarbij het functioneren van bepaalde ledematen in stand moet worden gehouden, zoals na een operatie van je heup, knie of hand.

Na een handoperatie moeten mensen bijvoorbeeld hun handen blijven bewegen om zo het functioneren van de hand in stand te houden en om misvorming te voorkomen, maar dit kan erg angstig en pijnlijk zijn. Je wilt immers het functioneren van je handen niet verliezen, maar tegelijkertijd wil je liever ook geen pijn.

In een onderzoek waarbij mensen handchirurgie hadden ondergaan werden 2 groepen met elkaar vergeleken. De groep die op de standaard manier revalideerden en een groep die naast de standaard manier hypnotherapie kregen.

Mensen uit de tweede groep hadden minder last van pijn tijdens het revalideren en minder last van angst[3].

Revalideren na een knieoperatie

Een knieoperatie is ook iets waarbij je wilt dat je knie daarna weer normaal functioneert. Ook bij knieën kan revalideren een pijnlijk en spannend proces zijn. Gelukkig kan hypnose hierin ook een ondersteunende rol spelen.

Na de knieoperatie kan hypnose je al helpen om minder afhankelijk te zijn van pijnstillers. Hypnose zorgt er in een onderzoek zelfs voor dat mensen met hypnotherapie na de operatie meer dan de helft minder pijnstillers nodig hebben dan mensen die geen hypnose hebben gekregen[4].

Dit is belangrijk omdat bewegen na de operatie helpt voor het revalideren, maar dat is pijnlijk en dus wil je iets kunnen doen om die pijn te bestrijden[5].

Pijn bestrijden met hypnose kan op meerdere manieren. Visualiseren speelt in ieder geval een grote rol in pijnbestrijding. Zo kun je visualiseren hoe je hand of knie zichzelf heelt en hoe daardoor de pijn steeds meer wegtrekt.

Afhankelijk van het gevoel van de pijn kun je ook visualiseren dat je bijvoorbeeld met ijs of koud water je knie verdooft tegen de pijn. Stel je voor dat het een brandende of zeurende pijn is, dan kan een visualisatie van koelte al veel doen om de pijn te verminderen.

Dan hebben we ook nog de techniek van de volumeknop. In dat geval oefent een hypnotherapeut met het gevoel van controle op de pijn. Je kunt dan visualiseren hoe je met een volumeknop de pijn erger en minder erg kunt maken.

Hoe je mensen helpt met deze techniek leer je in de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Hypnose en revalideren na een herseninfarct

Als je om de een of andere manier hersenschade hebt opgelopen kan hypnose helpen tijdens het revalidatieproces. Dit is met name waardevol als je merkt dat je weinig vertrouwen in de behandeling hebt en daardoor verminderd gemotiveerd bent.

Onderzoek laat zien dat hypnose helpt om de motivatie bij mensen met breinschade te verbeteren, waardoor het revalideren ook beter gaat[6].

Als je last hebt gehad van een herseninfarct of een hersenbloeding (beroerte) kan dit veel invloed hebben op wat je mentaal kunt en hoe je je voelt. Onderzoek laat zien dat hypnotherapie je kan helpen bij het revalideren.

Chinees onderzoek laat zien dat hypnose helpt om minder last te hebben van angst en depressie over je neurologisch functioneren tijdens het revalideren. Daarbij helpt het zelfs het neurologische herstel en geeft het je een betere kwaliteit van leven[7].

In een casestudy uit 1985 komt naar voren dat iemand die een beroerte had gehad, en daardoor gedeeltelijk verlamd was geraakt, door hypnotherapie binnen 5 weken zijn armen en benen weer volledig kon gebruiken. Daarbij had hij ook verbeteringen in het controleren van de spieren in het gezicht[8].

Ook ander onderzoek uit de jaren 80 laat zien dat hypnose mensen kan helpen die last hebben gehad van een beroerte of andere neurologische schade. Dit helpt bijvoorbeeld voor het opnieuw leren van de slikreflex en controle over spieren en je evenwicht[9].

Hypnose helpt namelijk met het aanmaken van nieuwe verbindingen in je brein[10] en dat kan verstrekkende gevolgen hebben.

Hypnose leren

Help bij mensen met het revalideren? Of is dat iets wat je wilt doen? Dan kan kennis van hypnose jou en je cliënten helpen om het proces eenvoudiger te maken.

Kom eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking met hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en opleidingen.

Bronnen: 

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1543115003000103?via%3Dihub Appel, P. (2003). Clinical hypnosis in rehabilitation. Seminars in Integrative Medicine, 1, 90-105. https://doi.org/10.1016/S1543-1150(03)00010-3.

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23628907/ Tefikow, S., Barth, J., Maichrowitz, S., Beelmann, A., Strauss, B., & Rosendahl, J. (2013). Efficacy of hypnosis in adults undergoing surgery or medical procedures: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical psychology review, 33(5), 623–636. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2013.03.005

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10208075/ Mauer, M., Burnett, K., Ouellette, E., Ironson, G., & Dandes, H. (1999). Medical hypnosis and orthopedic hand surgery: pain perception, postoperative recovery, and therapeutic comfort.. The International journal of clinical and experimental hypnosis, 47 2, 144-61 . https://doi.org/10.1080/00207149908410027.

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35715013/ Markovits, J., Bláha, O., Zhao, E., & Spiegel, D. (2022). Effects of hypnosis versus enhanced standard of care on postoperative opioid use after total knee arthroplasty: the HYPNO-TKA randomized clinical trial. Regional Anesthesia & Pain Medicine, 47, 534 - 540. https://doi.org/10.1136/rapm-2022-103493.

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10422923/ Capdevila, X., Barthejet, Y., , M., Biboulet, P., Ryckwaert, Y., Rubenovitch, J., & 'athis, F. (1999). Effects of perioperative analgesic technique on the surgical outcome and duration of rehabilitation after major knee surgery.. Anesthesiology, 91 1, 8-15 . https://doi.org/10.1097/00000542-199907000-00006.

[6] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207147008415914 Crasilneck, H., & Hall, J. (1970). The use of hypnosis in the rehabilitation of complicated vascular and post-traumatic neurological patients.. The International journal of clinical and experimental hypnosis, 18 3, 145-59 . https://doi.org/10.1080/00207147008415914.

[7] https://lindeloev.net/wp-content/uploads/2017/03/Cui-Ping-2011-influence-of-hypnosis-therapy-on-recovery-of-hemorrhagic-stroke-ENGLISH.pdf Cui-ping, L. (2011). Influence of hypnosis therapy on recovery of hemorrhagic stroke. Journal of Taishan Medical College.

[8] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1986.10402680 Manganiello, A. (1986). Hypnotherapy in the rehabilitation of a stroke victim: a case study.. The American journal of clinical hypnosis, 29 1, 64-8 . https://doi.org/10.1080/00029157.1986.10402680.

[9] https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/385010 Martin, J. (1983). Hypnosis also useful in rehabilitation therapy.. JAMA, 249 12, 1536 . https://doi.org/10.1001/JAMA.1983.03330360006002.

[10] https://academic.oup.com/cercor/article/27/8/4083/3056452 Jiang, H., White, M., Greicius, M., Waelde, L., & Spiegel, D. (2016). Brain Activity and Functional Connectivity Associated with Hypnosis. Cerebral Cortex, 27, 4083–4093. https://doi.org/10.1093/cercor/bhw220.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen