Gezondheid verbeteren: Hypnose helpt jezelf en anderen
Gezondheid verbeteren: Hypnose helpt jezelf en anderen
25 augustus 2024 
6 min. leestijd

Gezondheid verbeteren: Hypnose helpt jezelf en anderen

Blij zijn met je lichaam, energie hebben, slanker zijn, vrolijker zijn, er zijn allerlei redenen te bedenken waarom gezondheid verbeteren een doel van je kan zijn.

Of nog leuker, je wilt andere mensen helpen om hun gezondheid te verbeteren.

Het is altijd handig om zelf te beginnen met het goede voorbeeld geven en dus om zelf gezond te zijn. Zou jij immers naar een personal trainer gaan, of iemand die je helpt met afslanken die zelf last heeft van overgewicht?

Fysieke gezondheid verbeteren

Om je fysieke gezondheid te verbeteren is het goed om te weten waar je nu staat. Hoe gezond is bijvoorbeeld je huidige voedingspatroon? Hoeveel beweeg je nu? En ook, doe je niet al te veel?

Wist je bijvoorbeeld dat duursporters meer last hebben van aderverkalking dan mensen die op een andere manier sporten[1]?

Als je nu nog te weinig beweegt kan het gebruiken van apps je bijvoorbeeld helpen om bewuster met beweging bezig te zijn[2]. Een stappenteller op je smartwatch of smartphone kan al ontzettend veel doen.

Wil je liever niet getrackt worden tijdens het bewegen? Dan kan je ook in je agenda bijhouden of je bijvoorbeeld dagelijks 30 minuten gewandeld hebt.

Ook kun je in de gaten houden of je niet te veel zit. Heb je bijvoorbeeld een zittend beroep? Zet dan elk uur even een timer en elke keer als die afgaat, ga je even stretchen of een paar oefeningen doen, zoals squats of opdrukken.

Daarbij kun je ook letten op het verminderen van het eten van gefabriceerde voeding en het verbeteren van het eten van groente en fruit, als je dat op dit moment nog te weinig doet.

Gezondere keuzes maken

Daarbij kun je ook het idee van een elektrische fiets loslaten. Is het jou wel eens opgevallen dat mensen op een elektrische fiets toch vaak net iets groter zijn? Het werkt hetzelfde als die fietsen van vroeger waar zo’n motortje aan zat, alleen nu is het stil.

Lekker genieten van de frisse lucht, maar niet “echt” bewegen. Door weer op een normale fiets te gaan fietsen zorg je er ook voor dat je toch meer “echt” beweegt, in plaats van dat je jezelf fopt met je elektrische fiets.

Daarbij val je vaak ook minder hard van een normale fiets dan van een elektrische fiets, omdat je gewoon minder snel gaat.

Andere keuzes die je kunt maken is het nemen van de trap in plaats van de lift, als je in een hoger gebouw moet zijn. Of dat als je met de auto ergens naartoe gaat je deze niet vlak bij de ingang parkeert, maar juist iets verder weg[3].

Is er al heel lang niets leuks op tv? Daag jezelf uit om ’s avonds wat anders te doen dan televisiekijken. Een leuk spelletje spelen met je gezin kan al veel actiever zijn en het zijn de kleine dingen die grote verschillen kunnen maken.

Mentale gezondheid verbeteren

Naast je lichaam is er natuurlijk ook nog je mentale gezondheid. Je gedachten en invloed op je emoties.

Stress is bijvoorbeeld echt een stille moordenaar die stiekem heel veel negatieve invloed kan hebben. Zo kan de bloeddruk te hoog worden door stress, kun je meer last krijgen van aderverkalking en kan het leiden tot emotie-eten met allerlei gezondheidsklachten tot gevolg.

Soms kunnen hele stappen al veel doen om stress te verminderen, zoals zeven keer diep ademhalen tijdens stressvolle momenten of voor het slapengaan[4].

Er zijn ook een aantal andere praktische stappen die je kunt zetten om je mentale gezondheid te verbeteren.

Afspreken met mensen is bijvoorbeeld belangrijk om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan. Eenzaamheid kan je kans op vroegtijdig overlijden vergroten[5]. Sociale steun is dus erg belangrijk om je gezondheid te verbeteren.

Voldoende slaap kan voorkomen dat je last krijgt van depressies[6]. Probeer daarom altijd 7 tot 9 uur slaap per nacht te krijgen.

Anderen helpen om hun gezondheid te verbeteren

Zoals te zien zijn er allerlei keuzes die mensen kunnen maken om hun gezondheid te verbeteren, maar soms is er iets wat mensen belemmert om de gezonde keuze te maken.

Of mensen maken “te” gezonde keuzes en gaan daardoor net iets te extreem om met goede intenties.

Mensen met een sportverslaving kunnen bijvoorbeeld niet stoppen met sporten, ook niet als ze last hebben van een blessure. Het sporten wordt vaak gebruikt om met bepaalde emoties om te gaan. Hierdoor kunnen ze ook last krijgen van ontwenningsverschijnselen als ze niet sporten[7].

Het is vaak ook een probleem dat samengaat met andere problemen, zoals depressie, eetstoornissen of ocd[8].

Als gezond gedrag in het extreme wordt gebruikt om met bijvoorbeeld negatieve emoties om te gaan, dan kan hypnotherapie juist gebruikt worden. Hypnotherapie werkt bijvoorbeeld net zo goed tegen depressie als de standaard cognitieve gedragstherapie[9].

Dus als je te weinig sport of te veel sport door depressieve klachten, hypnose helpt.

Sportmotivatie verhogen

Als je zelf gezonder wilt leven of anderen wilt helpen is het belangrijk dat je weet dat hypnose je motivatie om te sporten kan verbeteren.

Dit wordt onder andere gedaan met visualisaties. Een hypnotherapeut kan mensen helpen met een geleide visualisatie over het sporten en mensen kunnen zelf met zelfhypnose visualiseren dat ze sporten.

Dit helpt om hun prestaties te verbeteren en om de motivatie te verhogen[10].

Mensen helpen om gezond te eten

Ook voor gewoontes met voeding kan hypnose een bijdrage leveren. Voor volwassenen met overgewicht die heel impulsief eten kan Ericksoniaanse hypnose helpen om meer controle te krijgen over het eetgedrag.

In een onderzoek waaraan volwassenen met een BMI van tussen de 30 en 40 meededen kwam naar voren dat dit hielp om meer controle te hebben. Ze kregen hiervoor 8 hypnotherapiesessies en leerden zelfhypnose[11].

Een ander onderzoek laat zien dat hypnotherapie met post-hypnotische suggesties de voedselvoorkeuren van mensen kan veranderen. Hierdoor kun je dus de voorkeur krijgen voor gezondere voeding[12].

Slaap verbeteren

Het advies om 7 tot 9 uur per nacht te slapen is voor sommige mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Hypnotherapie helpt ook bij slaapproblemen.

Als je bijvoorbeeld moeite hebt met doorslapen kan hypnotherapie helpen om hier minder last van te hebben[13].

Sociale angsten overwinnen

Eenzaamheid tegengaan, de banden met familie en vrienden aanhalen. Het klinkt heel simpel, maar dat is het niet voor iedereen. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van angststoornissen, zoals dat je bang bent voor andere mensen, of om ergens naartoe te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten.

Dan is het goed om te weten dat hypnotherapie mensen kan helpen om angsten, ook sociale angsten, te overwinnen[14].

Hoe helpt hypnotherapie om gezondheid te verbeteren?

Zoals gezegd draait je gezondheid verbeteren om het maken van gezonde keuzes. De onderzoeken laten zien dat hypnotherapie mensen helpt om gezondere keuzes te maken.

Dit komt doordat mensen tijdens hypnotherapie hun overtuigingen over zichzelf en gezondheid nog een keer kunnen dubbelchecken. Overtuigingen die mensen belemmeren om bijvoorbeeld groente te kopen, lid te worden van een sportschool of om af te spreken met mensen kunnen onderzocht worden.

Doordat mensen veel overtuigingen in hun jeugd krijgen zijn sommige overtuigingen niet altijd logisch. Maar toch zit dit in hun onderbewuste. Met bepaalde technieken kan een hypnotherapeut anderen helpen om die overtuiging te vinden.

Zoals met een regressie. Dan ga je bijvoorbeeld in gedachten terug naar het eerste moment waarop je groente gewoon echt niet meer lekker vond en niet meer wilde eten.

Vervolgens kun je iets doen met dat moment in je gedachten. Zelfs de smaakperceptie van groente kan veranderd worden. Zodat de overtuiging een “update” krijgt en je wel kunt genieten van groente en daardoor gezondere keuzes maakt.

Hetzelfde geldt voor angsten. Teruggaan naar het eerste moment waarop je een bepaalde angst had. Iets doen met dat moment waardoor je de overtuiging verandert en opeens durft iemand wel met nieuwe mensen af te spreken.

In het geval van slaapproblemen zijn mensen vaak alert geworden om iets. Iets waardoor ze het onbewust onveilig vinden om te gaan slapen. In dat geval moeten de overtuigingen over wat er tijdens het slapen kan gebeuren veranderen.

Ook met dit probleem wordt er vaak teruggegaan naar het moment waarop de slapeloosheid is ontstaan.

Hypnose leren

Wil jij meer weten over hypnose en mensen of jezelf helpen met deze technieken? Kom dan eens naar onze gratis masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze evenementen en opleidingen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor meer informatie over onze opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen