Rust: Belangrijk voor succes
13 september 2018 
6 min. leestijd

Rust: Belangrijk voor succes

Er is iets wat bijna alle succesvolle mensen doen. Elke dag hebben ze een moment van rust. Het maakt niet uit wat voor stijl van werken ze hebben. Of ze autoritair zijn of juist houden van een anti-hiërarchische manier van werken maakt niet uit. Het is het moment van rust dat elke dag opgezocht wordt dat zorgt voor succes.

Innerlijke rust

Innerlijke rust kun je op meerdere manieren definiëren. Bij innerlijke rust heb je weinig last van negatieve zelf-praat. Je hebt voldoende zelfvertrouwen om zonder veel zelfkritiek je werk te kunnen doen.

Je bent content met de situatie zoals hij is, of accepteert in ieder geval dat de situatie zoals hij is, en hebt daardoor niet veel last van verontrustende emoties en gepieker dat je ’s nachts wakker houdt.

Hierdoor slaap je beter en is je focus beter. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het werk dat je doet met een betere kwaliteit wordt afgeleverd.

Rust in je hoofd

Bij rust in je hoofd gaat het ook om het gebrek aan negatieve zelf-praat. Als je de hele dag bezig bent met wat je allemaal moet doen “Eerst moet ik dit, dan moet ik dat, als ik dat af heb dan komt het volgende.” Heb je eigenlijk helemaal geen mentale adempauze.

Juist die adempauze zorgt ervoor dat je rust in je hoofd krijgt en jezelf de tijd gunt om rustig na te denken over zaken. Hierdoor neem je vaak beslissingen die beter doordacht zijn en vaker voor een goed resultaat zorgen.

Moment van rust

Natuurlijk kun je niet 24/7 de rust zelve zijn. De ondernemers die in de inleiding genoemd zijn hebben ook dagelijks 1 moment van rust. Een moment van reflectie en een moment om die kritische stem eens stil te laten zijn.

Dit is erg belangrijk want er zijn een aantal belangrijke factoren die zakelijk succes voorspellen, namelijk optimisme, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen.

Optimisme is iets wat je kunt versterken door momenten van rust. Op momenten van rust zorg je er namelijk voor dat die kritische stem even niets zegt.

Je krijgt op momenten van rust vaak ook goede ideeën om problemen op te lossen. Soms moet je gewoon de tijd nemen om na te denken en dat is precies wat je krijgt tijdens momenten van rust.

Daarbij is een moment van rust ook iets wat voor meer doorzettingsvermogen zorgt. Voor doorzettingsvermogen heb je namelijk zelfcontrole nodig. Zelfcontrole is als een spier. Hoe vaker je jezelf controleert hoe beter je hierin wordt.

Een spier kun je echter niet continue aanspannen en heeft ontspanning nodig om te herstellen en om weer op volle kracht gebruikt te kunnen worden. Door een moment van rust geef je ook jouw zelfcontrole een moment van rust waarop het kan bijkomen.

Rust vinden

Een moment van rust is natuurlijk mooi gedacht, maar hoe vind je die rust dan? Dit is iets waar meerdere mogelijkheden voor zijn.

Wandelen (in de natuur)

Wandelen is ontzettend gezond en goed voor je creativiteit. Door dagelijks 20 minuten te wandelen kun je een moment van rust creëren. Het maakt voor je creativiteit zelfs niet uit of je dit buiten in de natuur doet of op een loopband in een saaie kamer. Je kunt dus zelfs tijdens je lunchpauze op een loopband in je kantoor gaan wandelen om aan een rustmoment te komen die je creativiteit bevordert.

Ontspanningsvisualisatie

Een andere manier om een rustmoment te vinden is door een ontspanningsvisualisatie. Dit is een techniek die je met hypnose kunt uitvoeren of zelfs met een geleide hypnose. Het voordeel van deze techniek is dat je gedachten bezig zijn met het vormgeven van een prettige plaats waardoor er geen ruimte meer is voor die kritiek-stem die je kunt hebben.

Hierdoor ontspan je echt en zorg je voor meer positieve gevoelens.

Bij een hypnotische visualisatie zoek je een comfortabele plaats op. Zoals liggend op de bank, je bed of zittend op een fijne stoel. Dan focus je je eerst op een gelijkmatige ademhaling door de buik. Je ademt net zo lang in als dat je uitademt.

Vervolgens ontspan je je spieren en sluit je je ogen.

Dan begint de visualisatie. Dit kan dus begeleid worden door een hypnose-expert of via een mp3 van een hypnose-expert.

Deze kan als volgt gaan.

“Je loopt door het grasland hoog in de bergen naar een helder blauw vennetje. Het is lekker warm, maar omdat je hoog zit is er een verkoelend briesje dat het supercomfortabel houdt. Je loopt op je blote voeten en voelt de grassprieten kietelen en de zachte grond die precies de juiste vering geeft aan je voeten terwijl je loopt. Je komt bij het vennetje en voelt met je tenen aan het water. Het water is een prettige temperatuur en je loopt het helder blauwe vennetje in. De grond is stevig en het zand schuurt op een fijne manier je zolen. Je laat je zakken in het prettige water en laat je drijven aan het oppervlak. Je voelt de warmte van de zon aan de ene kant en de prettige koelte van het water aan de andere kant. Je kunt hierdoor je spieren goed ontspannen en drijft gewichtloos rond.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw voorkeuren voor een fijne ontspannen plaats kun je een andere visualisatie krijgen van de hypnose-expert.

Uit onderzoek blijkt ook dat het voor leidinggevenden erg belangrijk is om af en toe zo’n geleide visualisatie uit te voeren om een veilige plaats te hebben waarin je je kunt terugtrekken en kunt reflecteren op je lichaam en andere ervaringen. De bovengenoemde visualisatie helpt je vooral om een goede connectie met je lichaam te maken.

Daarbij kun je ook van de STER-procedure een geleide visualisatie maken. In dit geval leid je jezelf dan door de situatie. De eerste stappen van ontspanning zijn hetzelfde, vervolgens ga je in gedachten naar een moment dat bijvoorbeeld erg leerzaam was. Je visualiseert dan wat er toen gebeurde. In de visualisatie ga je in op de volgende vragen:

  • Wat was de situatie?
  • Wat gebeurde er?
  • Met wie was je?
  • Wat is er gezegd?
  • Wat was de context?
  • Waarom heb je veel van dat moment geleerd?
  • Wat heb je geleerd?
  • Wat was belangrijk?
  • Hoe voelde jij je?
  • Wat besloot je te doen?

Door hierop te reflecteren bouw je ook aan je zelfvertrouwen dat je ook in de toekomst meer kunt leren. Als je het lastig vindt om dit zelfstandig te doen kan een hypnose-expert je helpen om met regressie naar een belangrijk leermoment in je leven te gaan om hierop te reflecteren.

Deze vorm van reflectie heeft in het onderzoek de volgende voordelen opgeleverd:

Meditatie (zelfhypnose)

Meditatie en zelfhypnose spelen ook een belangrijke rol op je werk voor andere factoren, zoals de innovatie en ontwikkeling op de werkvloer verbeteren, verlichting van conflicten van rollen (huisvader-carrièreman), het verbeteren van sociale relaties en van je gezondheid.

Meditatie kan allerlei vormen hebben, zoals zitten en ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld een mindfulness bodyscan doen.

Daarbij kun je ook mediteren door jezelf alleen in hypnotische trans te brengen. Dit wordt vooral gedaan met ontspanningsoefeningen, die heel erg veel lijken op meditatie en mindfulness.

Tevens kun je met zelfhypnose iets doen om die kritische stem minder macht te geven, namelijk hypnotische suggesties herhalen die je zelfvertrouwen versterken. Die kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Ik ben slim.”

“Ik mag de tijd nemen om na te denken.”

“Ik mag opties wikken en wegen.”

Tijd vrijmaken voor rust

Wanneer je agenda overvol zit en je het lastig vindt om tijd vrij te maken voor rust kun je jezelf afvragen waarom je dit zo lastig vindt. Dit hangt namelijk samen met de overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt en hoe jij in die wereld functioneert.

Wanneer je van alles moet, zoals werken, sporten en een sociaal leven hebben kan het heel lastig zijn om de rust te vinden en tijd vrij te maken die je nodig hebt voor die rust.

In dat geval kan een hypnotiseur je helpen om de blokkade weg te nemen die ervoor zorgt dat je maar door moet gaan als een razende Roeland en jezelf geen rust gunt. Voordat je een behandeling krijgt zal je een gesprek hebben waarin de expert je vraagt wat je probleem volgens jou is en wat je fijn vindt, je lievelingskleur en dat soort zaken. Wat betreft zaken die je fijn vindt, dit is voor de expert van belang om te gebruiken tijdens de hypnosetechnieken die ervoor zorgen dat jij ook je rustmoment vindt en op die wijze aan jouw succes kunt werken.

Uiteindelijk zorgt een gelukkige basis voor meer succes, dan succes voor geluk zorgt.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de playshop of andere evenementen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

Stanford study finds walking improves creativity

http://www.journalofleadershiped.org/attachments/article/324/gifford131.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jpoc.21195

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen