Rustig blijven en mensen rustig maken is soms lastiger dan je denkt. Heel veel hangt af van de communicatie om je heen en hoe je zelf communiceert. Hypnotische communicatie kan helpen om rustig te blijven.
Hypnotische communicatie
Hypnotische communicatie, wat is dat? Eerst kun je kijken naar communicatie. Communicatie is het overbrengen van informatie. Dit doe je verbaal, door wat je zegt, en non-verbaal, door bijvoorbeeld je lichaamshouding en de toon waarop je praat.
Dan heb je ook nog de energetische communicatie. Dit is niet per se bij dit blog van toepassing, maar het is het overgeven van hetgeen jij bedoelt.
Hypnose is weer een interessant fenomeen. Ik geloof bijvoorbeeld dat iedereen in hypnose is. We geloven allemaal wat anders en dit komt doordat je na je geboorte in de eerste zeven jaar allerlei suggesties oppikt van je ouders, je school, misschien een religieuze instelling, je omgeving, je vriendjes en de cultuur waarin je leeft. Dit hypnotiseert je tot een bepaald persoon. Ik ben Edwin en geloof waar ik in geloof door al deze factoren. Hierdoor doe ik ook zoals ik doe, maar als ik ergens anders was geboren was ik heel anders geworden. De factoren waren anders geweest, waardoor ik in andere dingen had geloofd en daardoor anders had gedaan.
Ik had er zelfs fysiek anders uit kunnen zien. Als ik bijvoorbeeld in China was opgegroeid en Chinees had gesproken, dan hadden mijn kaken anders gestaan om die klank uit te spreken. Ik had ander eten lekker gevonden. De meeste Chinezen houden bijvoorbeeld niet van drop, dan had ik dat ook niet lekker gevonden.
Wie je bent en hoe jij je ontwikkelt ligt dus vooral aan je omgeving en opvoeding, het ligt bijna niet aan je genen. Dit heeft allemaal te maken met suggesties en ervaringen die je interpreteert. Hierdoor geloof en zie je andere dingen dan andere mensen.
Hierdoor leef jij je leven in een bepaalde hypnose. Jij gelooft bijvoorbeeld dat je iets niet kan, waardoor het ook niet gebeurt. Terwijl iemand anders (die vergelijkbaar is) wel gelooft dat die iets kan en daardoor lukt het wel.
Dit is allemaal super interessant, daar kan ik nog veel meer op ingaan, maar dan komen we niet bij het rustig blijven.
Maar hypnose gaat dus over het beïnvloeden van jezelf en anderen. Dit doe je door je gedachten en wat je tegen jezelf zegt. Dan heb je nog de communicatie naar anderen toe: hypnotische communicatie.
Suggesties om mensen te helpen rustig te zijn
Zo zag ik een berichtje van iemand die zich afvroeg hoe hij rustig kon blijven of hoe hij andere mensen rustig kon maken.
Als je doelgericht een gesprek aangaat, probeer je bijvoorbeeld mensen rustig te maken. Je kunt dan zeggen: “Doe kalm.” Dit is een directe instructie, maar bij hypnotische communicatie probeer je dit juist indirect voor elkaar te krijgen.
Wanneer je kijkt naar politici, zoals de speech van Obama wanneer hij ingezworen wordt, zie je dat ze ontzettend veel hypnotisch taal gebruiken. Zijn speech is hierop gecontroleerd.
Waarom doen ze dat nu?
Dit taalgebruik werkt beter dan wanneer je direct tegen iemand zegt wat hij moet doen. Direct en specifiek taalgebruik werkt niet goed, maar indirect en algemeen werkt het wel.
Zoals in de volgende zin:
“Iedereen heeft wel iets wat voor ze werkt om te ontspannen.”
Waarschijnlijk denk je: “Ja, ik heb wel een manier om me te ontspannen.” Je denkt eraan en misschien begin je zelf wel iets te ontspannen. Voordat je echt ontspant voel je al in je lichaam dat het wat kalmer is, misschien op een plekje in je lichaam.
Terwijl je iets meer ontspant merk je misschien wel dat het een beetje hypnotisch begint te worden.
Deze vorm van communicatie.
Misschien voel je dat de tekst je aantrekt…
Gewoon omdat het zo relaxed voelt.
Zo ontspannen…
En je bent helemaal op je gemak.
Dit, vooral als je het hoort in plaats van leest, is dit een vorm van het begin van een hypnose sessie.
Veel mensen vinden dit lijken op een geleide visualisatie en dat klopt, daar lijkt het heel erg op. Maar hypnose is vaak nog wat doelgerichter. Je krijgt als je in hypnose bent vaak ook directe instructies, maar om in hypnose te komen wordt hypnotische indirecte taal gebruikt.
Als je zegt: “Goh, hoe zou het zijn als jij je rustiger zou voelen?” Om die zin te begrijpen gaan mensen zich al rustiger voelen.
Het hypnotische deel is dan: “Hoe zou het zijn als…”
Wat je ook kunt zeggen is: “Hoe meer je luistert naar mijn stem, hoe meer je kunt ontspannen.”
Het hypnotische deel is dan: “Hoe meer…, hoe meer…” Dit kun je ook uitbouwen naar extra “hoe meers”.
Dan heb je ook de suggestie dat je de gedachten leest:
“Ik weet dat jij je nu wel wat rustiger begint te voelen, ik weet ook dat jij hierdoor toch meer kennis vergaart en je bent nieuwsgierig naar wat er nog meer kan komen.”
Als je het nog niet was, ben je het waarschijnlijk wel geworden door de “suggestie”.
De hypnotische taal kan dan ook zijn: “Je vraagt je misschien af hoe jij wat rustiger kunt worden.”
Deze suggesties zijn allemaal gebaseerd op het Milton-model. Dit is het model van Milton Ericsson, hij was hypnotherapeut tijdens de vorige eeuw. Hij deed veel met indirecte suggesties en taalpatronen.
Van specifiek naar niet specifiek
Dan kun je ook nog algemeen zijn in plaats van specifiek. Bij specifieke taal haken mensen vaker af.
Politici zeggen vaak: “Wat wij belangrijk vinden is meer blauw op straat. Dus een veiligere leefomgeving.” Daar ben je het mee eens en je stemt voor ze.
Dan kom je erachter dat meer blauw op straat staat voor twee agenten erbij in Rotterdam Zuid, want daar hebben ze de politie het meest nodig. Dan woon jij ergens anders en heb je er niets aan gehad, maar het klopt wel. Er is wel ergens meer blauw op straat.
Maar ze houden het zo algemeen mogelijk, want meer mensen kunnen er dan in meegaan. Je gaat er je eigen associaties aan koppelen. De verwachting dat je meer wijkagenten krijgt of dat die hangjongeren eindelijk worden aangepakt bedenk je zelf bij zo’n uitspraak.
Wanneer ze specifiek zeggen waar extra agenten worden ingezet en je woont daar niet, dan stem je er natuurlijk niet voor.
Jij kunt zelf kunstzinnig vaag worden om hypnotisch te communiceren en om mensen mee te krijgen in je idee.
Als jij mensen verder wilt helpen, bijvoorbeeld om kalm te worden, is het belangrijk dat je dit onder de knie krijgt. Je kunt dan bijvoorbeeld goede suggesties geven over mediteren of mindfulness.
“Je vraagt je misschien af hoe ontspannen een groepsmeditatie is.”
Dan wil je dat die persoon zelf met het idee komt om eens samen te mediteren bij iemand die een geleide meditatie geeft om kalmer te worden.
Bekijk ook deze video:
Kalm blijven in een crisis
Dus je kunt allerlei suggesties geven om mensen te helpen om kalm te blijven. Voor leidinggevenden in een crisis is het ook belangrijk om kalm te blijven, zodat personeel niet meegaat in de hypnose van alle slechte kanten van een crisis.
De crisis is namelijk een heel gemiddeld iets, maar jij hoeft daar geen onderdeel van te zijn.
Door kalm te blijven en optimisme uit te stralen geef je mensen in je omgeving ook een doel om na te streven. Dit kalm blijven doe je bijvoorbeeld door je bewust te zijn van hoe je zelf reageert. Wat doet dit met je lichaam en gedachten? Die bewustwording zorgt er namelijk weer voor dat je problemen ziet als iets wat opgelost kan worden en waarvan je kunt leren[1].
Je kunt dan zelfhypnose toepassen. Een probleem kun je herkaderen als een situatie waarvan iets te leren valt. Op die manier valt de dreiging van de situatie weg en kun je eenvoudiger kalm blijven.
Daarbij steek je de mensen om je heen ook aan met je kalmte, dus dan hoef je misschien niet eens met hypnotische suggesties te werken. Dit is met name het geval als je een groepsproject hebt en jij de leiding hebt over dit project.
Metagedachten
Daarnaast moet je in een crisissituatie een soort splitsing van jezelf maken, in gedachten. Je hebt misschien je angst en zorgen, maar daarnaast heb je ook jouw ervaring en feitelijke kennis over de situatie. Door eerst naar de objectieve kant van het probleem te kijken kan je jouw instinct om te vluchten, vechten of te bevriezen als het ware overrulen.
Je erkent dan dat je bang bent, maar tegelijkertijd probeer je zo objectief mogelijk naar de situatie te kijken. Wetenschappers noemen dit metacognities, metagedachten. Je bent dan namelijk op meerdere niveaus aan het denken.
Een intentie bepalen
Zoals gezegd heeft hypnose een doel, een bepaalde intentie. Ook voor jezelf kan het hebben van een bepaald doel of een intentie je helpen om kalm te blijven in spannende situaties.
Wil je meer weten over hoe hypnose je kan helpen om rustig te blijven en om andere mensen te helpen rustig te worden? Kom naar de gratis online masterclass.
Wil je als coach, psycholoog of psychiater mensen helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. Leuk om je repertoire uit te breiden.
[1] https://www.mckinsey.com/~/media/McKinsey/Business%20Functions/Organization/Our%20Insights/How%20to%20demonstrate%20calm%20and%20optimism%20in%20a%20crisis/How-to-demonstrate-calm-and-optimism-in-a-crisis.pdf