Ruzie met broer en zus oplossen met hypnose
03 mei 2019 
6 min. leestijd

Ruzie met broer en zus oplossen met hypnose

Ruzie komt in de beste families voor. Je kunt ruzie hebben met je ouders, met je broer of zus of beide en dit kan allerlei oorzaken hebben. Soms is het heel lastig om een ruzie met je familielid op te lossen. In dit blog ga ik dieper in op ruzie met je broer en/of zus en waar zo’n ruzie door kan ontstaan en hoe je dit kunt oplossen.

Ruzie tussen broer en zus kan door factoren komen uit jezelf of uit het kind zelf en het kan komen door factoren buiten jezelf of buiten het kind[1].

Factoren buiten jezelf

Factoren die buiten jezelf liggen die bijdragen aan ruzie met broer en zus zijn onder andere:

  • Volgorde van geboorte
  • Geslacht
  • Temperament
  • Talent
  • Ontwikkelingsfase
  • Psychische stoornissen

De volgorde van geboorte heeft in zoverre invloed dat het oudste en jongste kind vaak een voordeel hebben bij ruzie en dat het middelste kind dit dus niet heeft.

Als je kinderen met een ander geslacht verschillend behandelt kan dit later zorgen voor een conflict wanneer 1 van die 2 dit verschil niet meer pikt. We leven namelijk in een geëmancipeerde maatschappij.

De ene persoon is de andere niet. Sommige mensen worden sneller boos dan andere en andere mensen zijn juist weer meer gevoelig. Dit verschil in karakter kan voor ruzie zorgen.

Het ene kind is goed in iets en het andere niet. Dit geldt zelfs voor volwassenen. Door dit talent kun je natuurlijk een (te) groot ego krijgen en een beetje te trots zijn op jezelf of je broer of zus kan jaloers op je worden zonder dat je arrogant doet over wat je kunt.

De ontwikkelingsfase heeft bij kinderen invloed in de zin dat een ouder kind zich verder heeft ontwikkeld en daardoor beter kan inschatten hoe hij/zij het jongere kind kan triggeren en zo ruzie kan uitlokken.

Psychische stoornissen zoals adhd, depressie, bipolariteit, autisme en angststoornissen kunnen ook zorgen voor ruzie omdat ze vaak zorgen voor abnormaal gedrag.

Factoren binnen jezelf die voor interne conflicten zorgen

Er zijn ook factoren binnen jezelf aan te wijzen als triggers voor ruzie met je broer of zus, maar die eerst langere tijd in jezelf sluimeren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een laag zelfvertrouwen of verlegenheid en gevoeligheid. Je wilt dan niet een ruzie beginnen, maar kunt dus wel gaan mokken.

Als je niet zo’n prater bent kan je getypeerd worden als het sterke stille type, maar meestal ben je juist dan kwetsbaar omdat je niet goed kunt verwoorden hoe je je voelt en wat je irriteert. Opmerkingen kunnen je kwetsen, maar doordat je dit niet uit kan het zorgen voor minder zelfvertrouwen en uiteindelijk kan er een ruzie van komen als je er wél wat van zegt.

Is je broer of zus iemand met een aandoening? Dan kun je ervoor waken om kritiek te hebben op die broer of zus. Je houdt je stil terwijl je eigenlijk wel wilt zeggen dat iets wel of niet kan. Je wilt je broer of zus niet verder schaden of pijn doen. Je kunt er ook last van hebben dat jij geen last hebt van die aandoening en een soort van schuldgevoel hebben dat dat lot jou is bespaard.

Factoren die de band tussen volwassen broer en zus versterken

Nu je weet waarom je ruzie kunt krijgen is het ook handig om te weten hoe je er juist voor zorgt dat je een goede band met je broer of zus krijgt. Vooral in het volwassen leven is een bewuste inzet of verplichting aangaan om een goede band te hebben belangrijk om toekomstige ruzies te voorkomen en om bestaande ruzies te verminderen.

Uit onderzoek[2] blijkt dat hiervoor de volgende punten van belang zijn.

Er zijn 11 manieren om inzet om een goede broer of zus te zijn te laten zien, namelijk:

  • Tastbare steun (zoals geld geven, helpen met verhuizen)
  • Emotionele steun (zoals luisteren)
  • Informatie steun (zoals tips geven)
  • Zelfvertrouwen steunen (zoals met het geven van complimenten)
  • Het netwerk steunen (zoals helpen in je netwerk met vinden van werk)
  • Dagelijks praten
  • Gezamenlijk iets ondernemen (broer/zus dagen)
  • Liefde uiten
  • Liefde laten zien (knuffel geven o.i.d.)
  • Bescherming

Bescherming van je broer of zus wordt het meest gebruikt om inzet als broer of zus te laten zien. Wat je doet als broer of zus heeft direct invloed op het gevoel van het hebben van een fijne relatie. Emotionele steun, netwerk steun en het hebben van gezamenlijke activiteiten kun je gebruiken om een goede relatie te voorspellen.

Deze dingen die je kunt doen voor het krijgen van een goede relatie kun je ook gebruiken om een ruzie op te lossen.

Ruzie met broer en zus oplossen

Wat je doet en het geven van emotionele steun en netwerk steun hebben dus invloed op je relatie.

Bij een ruzie is er vaak sprake van harde gevoelens. Iemand is boos, iemand is gekwetst en je hebt een patstelling. Je komt er niet uit.

In dat geval is het belangrijk dat beide partijen hun beste beentje voorzetten om emotionele steun te bieden. In dit geval het hebben van een luisterend oor, zonder oordeel.

Juist dat laatste kan heel lastig zijn.

Iemand is namelijk boos om iets en gekwetst door iets. Dat iets is iets wat je met elkaar moet delen om zo uit de ruzie te kunnen komen. Hiervoor is het nodig dat beide partijen zich kwetsbaar willen en kunnen opstellen.

Blokkades opheffen

Een hypnose-expert kan je helpen met de voorbereiding voor dit gesprek. Er kunnen bijvoorbeeld blokkades zijn waarom je het lastig vindt om dit gesprek te voeren.

Overtuigingen die je hebt over de wereld hoe deze functioneert en hoe jij hierin functioneert kunnen je bijvoorbeeld blokkeren om zo’n kwetsbaar gesprek aan te gaan.

Een hypnose-expert kan deze overtuigingen achterhalen. Bijvoorbeeld met regressie. Met regressie ga je namelijk terug naar het moment waarop je bijvoorbeeld ervan overtuigd bent geraakt dat je je nooit kwetsbaar moet opstellen naar je broer of zus toe (want je wordt toch alleen maar gekwetst).

Omdat veel overtuigingen in je jeugd ontstaan kan het echter een onlogische overtuiging zijn. Daarom kun je met hypnose terug naar dat moment gaan om te zien met je volwassen kennis (en nieuwe kennis van hoe je broer of zus doet) of de overtuiging nog klopt.

Dit kan ervoor zorgen dat je al sneller openstaat voor een goed gesprek met je broer of zus om de ruzie voor eens en voor altijd op te lossen.

Het gesprek oefenen

Je kunt ook van jezelf weten dat je heetgebakerd bent en dat je het lastig vindt om te blijven luisteren als je iets hoort wat je niet aanstaat en waar je het gewoon totaal niet mee eens bent. Als je weet dat je dan normaalgesproken direct de discussie aangaat is het handig om eerst te oefenen met luisteren.

Ook hiermee kan een hypnose-expert je helpen. Dit kan bijvoorbeeld met een geleide visualisatie waarin je voor je ziet hoe je juist wel kalm blijft als je broer of zus iets zegt waar je het totaal niet mee eens bent. In de visualisatie zie je duidelijk voor je hoe je blijft luisteren in plaats van gelijk in gedachten de discussie te voeren waardoor het alleen maar lijkt of je luistert. Dus je kunt dan ook oefenen met mindfulness.

Een geleide visualisatie kan bijvoorbeeld op de volgende manier gaan:

“Je hebt met je broer/zus afgesproken om jullie geschil eindelijk eens uit te praten. Je geeft je broer/zus een hand of knuffel en vraagt hoe het verder is. Je vraagt wie eerst zijn/haar zegje mag doen en dat ieder het hele verhaal mag doen zoals hij/zij het ziet zonder onderbroken te worden. Daarna ga je samen punten identificeren waar jij en je broer/zus een idioot is geweest en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. Als het je beurt is vertel je wat er is gebeurd in jouw optiek en hoe die gebeurtenissen je gevoel hebben veranderd. Je luistert naar je broer/zus en onderbreekt hem/haar niet. Je blijft met je aandacht bij het verhaal. Na elkaars punten te hebben gehoord vertel je elkaar wat je niet doorhad bij de ander en waarom je een idioot bent geweest en hoe het in de toekomst beter kan. Je broer of zus doet dit ook. Je geeft elkaar een knuffel en hoe het nu ook verdergaat, je bent blij dat je jouw zegje hebt kunnen doen en dat je meer inzicht hebt gekregen in je broer/zus.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie hoe je een ruzie kunt uitpraten. Afhankelijk van jouw relatie met je broer of zus en de ruzie die je hebt kan een hypnose-expert een andere oefening met je doen om hem op te lossen.

Er kunnen bijvoorbeeld ook oefeningen worden gedaan waardoor je meer openstaat voor een goede relatie met je broer of zus die helemaal niets met de ruzie op zich te maken hebben.

Wil je precies weten hoe hypnose werkt en welke oefeningen je kunt doen om problemen op te lossen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/inside-out-outside-in/201904/managing-sibling-conflicts-the-obvious-and-hidden-battles

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15267430701857364

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen