Ruzie met partner: Hypnose als oplossing
Ruzie met partner: Hypnose als oplossing
14 december 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Ruzie met partner: Hypnose als oplossing

Ruzie met je partner is nooit leuk, maar er wordt wel eens gezegd dat je juist in een goede relatie ruzie maakt. Hoe zorg je er dan voor dat je op een gezonde manier ruzie maakt die voorkomt dat je daarna weer over hetzelfde onderwerp problemen krijgt?

Ruzie in relatie

Ruzie in je relatie is dus meestal niet leuk, tenzij je het op een goede manier kunt oplossen met iets wat voor beide partners werkt. In dat geval kan ruzie veel spanning in een relatie wegnemen.

Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat alleen jij ruzie in je relatie hebt. Het is eigenlijk iets wat bij relaties hoort. Hoe je ruzie maakt, heeft veel invloed op hoe tevreden je bent over de relatie, hoe stabiel je relatie is en of je relatie kan veranderen[1].

Soms is het niet mogelijk om in één ruzie het probleem helemaal op te lossen, waardoor je uiteindelijk een “reeks” aan ruzies krijgt voor de oplossing. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een iemand herhaaldelijk een discussie aangaat, terwijl de ander hier altijd weerstand tegen heeft.

Helaas worden de ruzies in deze “reeks” vaak een herhaling van zetten, zeker als er niet daadwerkelijk een oplossing komt.

Wat wel interessant is, is dat er op verschillende manieren naar de “reeks” gekeken kan worden. Voor de persoon die het onderwerp aansnijdt, wordt het probleem namelijk na verloop van de ruzies gezien als iets wat opgelost kan worden en wat goed is voor de relatie.

Voor de persoon die altijd weerstand heeft, wordt het probleem gedurende de reeks ruzies juist steeds meer gezien als iets wat niet opgelost kan worden en wat schadelijk is voor de relatie[2].

Hoe kijk je aan tegen ruzie in je relatie?

Je overtuigingen over hoe goed of slecht ruzie in je relatie is, heeft ook invloed op je relatie.

Als je geen problemen hebt met ruzie en denkt dat ze je relatie kunnen verbeteren, dan zorgt dit ervoor dat je juist meer op zoek gaat naar een oplossing en meer openstaat voor wat je partner zegt[3].

Daarbij vinden deze mensen de relatie vaak prettiger en ervaren ze een grotere mate van persoonlijk welzijn.

Als je juist denkt dat ruzie slecht is voor je relatie kan dit iets zeggen over je manier van binden. Mensen met deze overtuiging hebben vaak een angstige of vermijdende hechtingsstijl. Daarnaast beïnvloedt het ook de argumenten die je gebruikt in een ruzie. Als je denkt dat ruzie slecht is, ben je meer gefocust op jezelf en probeer je tijdens het ruziemaken te domineren of te ontkennen dat je iets verkeerd hebt gedaan.

De manier van hechten heeft zelfs invloed op hoe je tegen je partner aankijkt. Heb je bijvoorbeeld een vermijdende hechtingsstijl, dan kun je sneller denken dat je partner je manipuleert, afwijst of gewoon niet op je reageert.

Het is dus veel handiger op positieve overtuigingen te hebben over het hebben van ruzie met je partner.

Hulp zoeken voor ruzie met je partner

Als je zo’n herhalende “reeks” hebt en je komt er maar niet uit kan het handig zijn om hulp te zoeken om constructief ruzie te maken.

Vaak krijg je dan relatietherapie. Als mensen relatietherapie aangaan is het onderbewuste er vaak klaar voor om een oplossing te vinden, maar kan het bewuste een belemmering vormen. Daarom kan hypnose voor relatietherapie ook interessant zijn, omdat hypnose je helpt om meer in contact te staan met je onderbewuste.

In dit soort settingen krijg je hulp om inzicht te krijgen in elkaar, bijvoorbeeld door:

  1. Rollenspel van elkaars communicatiestijl.
  2. Begrip voor elkaar krijgen.
  3. Empathie voor elkaar krijgen.
  4. Een oplossing vinden.

Aan jezelf werken voor minder ruzie met partner

Daarnaast kun je ook kijken naar je eigen rol. Onderzoek naar hypnose voor persoonlijke ontwikkeling bij vrouwen laat zien dat dit vrouwen helpt om meer verbonden te zijn met zichzelf, een doel in hun leven te hebben en daardoor hebben ze minder last van ruzie met hun partner[4].

Het kan namelijk per ongeluk gebeuren dat je je partner opneemt in je eigen identiteit. Alles wat je partner doet, is dan opeens iets wat “jij” doet en als dat niet is wat jij wilt, kan dat ruzie opleveren.

Door juist een identiteit te hebben die alleen op jezelf slaat en dat je dus niet “Hoi, ik ben de partner van X” zegt, help je jezelf om je minder te storen aan je partner.

Daarnaast kan hypnose je ook op andere manieren helpen om je relatie te verbeteren, door juist je zelfvertrouwen te verbeteren. Onderzoek laat zien dat hypnose kan helpen om je meer het gevoel van kunnen te geven en om in het algemeen een beter humeur te hebben[5].

Angsten verminderen

Zoals gezegd kan je manier van hechten ook invloed hebben op ruzie in je relatie. Als je veel angst om je partner hebt, kun je hierdoor onhandige gewoonten ontwikkelen, die ruzie in de hand werken.

Door juist te werken aan je eigen angsten, kan je ervoor zorgen dat je minder ruzie maakt in je relatie. Dit kan je ook doen in combinatie met relatietherapie, waarbij de relatietherapeut dan ook op de hoogte is van je angsten[6].

Hoe helpt hypnose dan?

Hypnose kan je dus helpen om ruzie in je relatie te verminderen. Er zijn een aantal manieren om dit te doen. Zo kan je inzicht krijgen in elkaars trauma’s die van invloed zijn op hoe je met elkaar omgaat.

Ontstaan van belemmerende overtuigingen achterhalen

Ook kan je naar de bron van belemmerende overtuigingen gaan, die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om samen een oplossing te vinden. Als je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat ruzie in je relatie maken slecht is, kan een hypnotherapeut met de regressietechniek mensen helpen om terug te gaan naar het eerste moment waarop die overtuiging is ontstaan.

Dit zijn vaak momenten uit de kindertijd. Wellicht heb je gezien hoe je ouders ruzie maakten, misschien heeft iemand een opmerking gemaakt over een stel dat uiteindelijk ging scheiden. Het kan van alles zijn, maar met regressie kom je erachter waar voor jou een belemmerende overtuiging is ontstaan.

Vervolgens kan de hypnotherapeut die overtuiging een update geven[7], waardoor je bijvoorbeeld eerder gelooft dat ruzie maken gezond is voor je relatie en waardoor je kunt leren hoe je op een positieve manier ruzie maakt.

Deze techniek kan ook gebruikt worden om angsten weg te nemen. In dat geval wordt er gekeken naar de oorzaak van de angst.

Je partner op de juiste plaats zetten

Soms kan ruzie met je partner ook komen, doordat je je partner bijvoorbeeld mentaal op een hogere plaats, te dichtbij of te ver weg ten opzichte van jezelf zet.

Een techniek die dan gebruikt kan worden is het sociaal panorama. Het idee hierachter is dat je in gedachten een soort sociale kaart hebt waar je mensen neerzet. Je stelt je als het ware een lege ruimte voor en ziet dan voor je waar je partner staat, je ouders, vrienden, familie, collega’s en misschien nog wat mensen die je vaag ergens van kent.

Soms kan je jouw partner in gedachten op een verkeerde plaats zetten die je niet helpt met ruzies. Zoals te hoog, te laag of achter je. Door in gedachten je partner dan net zo hoog te zetten als jij of voor of naast je (het is maar net wat jij fijn vindt) kan je al veel doen om je mindset naar je partner te veranderen en daarmee je gedrag[8].

Misschien word je dan minder toegeeflijk dan je tot nu toe bent geweest als dit voor ruzie heeft gezorgd. Misschien word je juist toegeeflijker dan je tot nu toe bent geweest. Het zal in ieder geval een effect hebben en dat kan je relatie al verbeteren.

Visualisaties

Ook visualisaties kunnen met hypnose gebruikt worden. Zo kan een herinnering aan een bepaalde ruzie op verschillende manieren bekeken worden. Bijvoorbeeld als een soort toeschouwer of je kunt je inleven in je partner, om te zien hoe de ruzie voor hem of haar was.

Dit soort visualisaties kunnen begrip en empathie naar elkaar toe verbeteren en het kan je ideeën geven over hoe je in de toekomst bepaalde problemen gaat aanpakken.

Posthypnotische suggesties

Dan zijn er ook nog posthypnotische suggesties. Dit zijn suggesties die invloed hebben op je gedrag na hypnose. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om mindfulness tijdens ruzies te versterken.

Je kunt bijvoorbeeld de suggestie krijgen om de emotie van het moment van de ruzie los te laten en praktisch te kijken naar het probleem, zodat je samen met je partner een praktische oplossing voor het probleem kunt vinden.

Hypnose leren

Hypnose kan je dus helpen om ruzie met je partner te transformeren naar iets moois. Ruzie is dan niet meer iets wat je alleen maar een vreselijk gevoel geeft, maar het is juist een positieve discussie over hoe je de relatie voor elkaar beter kunt maken.

Wil jij meer over hypnose leren? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.


Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen