Spijt van uitmaken relatie, wat nu?

Na een fikse ruzie, totale verveling of om een andere reden heb je jouw relatie verbroken. Je gaat weer verder met je eigen leven, maar hoe? Doordat je er nu weer alleen voor staat kan het je overvallen hoeveel tijd je eigenlijk met je partner doorbracht en welke leuke dingen je eigenlijk samen hebt gedaan. Je leven kan heel leeg en eenzaam lijken.

Heb je spijt van het uitmaken van je relatie? Lees dan dit blog over wat je met deze gevoelens kunt doen. 

Bedenk je waarom je het hebt uitgemaakt

Een relatie verbreken is niet iets dat je zomaar doet. Over het algemeen wordt er goed nagedacht  over het verbreken van een relatie. Dit is een beslissing die meestal niet over 1 nacht ijs gaat.

Over het algemeen is een breuk in  vertrouwen, om wat voor reden dan ook, de oorzaak van het willen verbreken van de relatie.

Bedenk je daarom altijd waarom je de relatie hebt verbroken, bijvoorbeeld:

Het vervelende van een breuk in vertrouwen is dat je net zo veel van iemand kan houden, maar vervolgens in die relatie altijd op je hoede blijft. Het herstellen van vertrouwen binnen een relatie is erg lastig.

Daarbij is een relatie ook helemaal niet (meer) leuk als je elke keer de smartphone van je partner checkt of bang bent dat hij/zij liegt over iets of toch weer gewelddadig wordt om wat voor reden dan ook.

Daarnaast is de kans ook aanwezig dat je ex-partner het helemaal niet (meer) erg vindt dat het uit is en is hij/zij al verder gegaan met zijn/haar leven. Dit kan bij jou nog weer pijnlijker zijn en de spijtgevoelens oproepen.

Het is normaal om te verlangen naar de goede momenten

Opzich is het heel normaal om te verlangen naar de goede momenten die je eerder in je relatie hebt gehad. Mensen zijn sociale wezens en het verlangen naar diepzinnige sociale contacten is heel normaal, al helemaal als je weet hoe dat voelt.

Iedereen heeft behoefte aan veiligheid en het is een deel van ons om een intieme relatie te willen. Het gevoel van spijt kan er ook op duiden dat je nu je even geen partner meer hebt een soort gevoel van onveiligheid hebt en spijt hebt dat je dit “veilige” gevoel kwijt bent.

Bedenk je daarom dat je ook veiligheid hebt in de relaties die je met andere mensen hebt, zoals het gezin waar je vandaan komt of de vrienden die je steunen.

Uit Nederlands en Duits onderzoek uit 2005 ( “When Looking Back on My Past Life I Regret…”: Retrospective Regret in the Second Half of Life) blijkt dat mensen tussen de 40 en 80 jaar over het algemeen spijt hebben van de volgende zaken in hun leven:

  • Fouten, gedrag en slechte beslissingen in het algemeen
  • Slechte tijden
  • Sociale relaties
  • Gemiste kansen in het onderwijs

Spijt van sociale relaties kan ook te maken hebben met spijt van het verbreken van de relatie, net als de slechte beslissingen.

Het vreemde is dat er een correlatie is tussen leeftijd en het percentage mensen dat niet direct iets kan opnoemen waarvan ze spijt hebben. Naarmate mensen ouder worden, wordt het percentage mensen dat niet direct iets kan noemen waar ze spijt van hebben groter.

De kans is dus groot dat de tijd ook deze gevoelens van spijt gaat verminderen.

Het begin van een knipperlichtrelatie

Spijt en de daaropvolgende poging om het weer goed te maken kan ook het begin zijn van de bekende knipperlichtrelatie. Het verbreken van een relatie doe je niet zomaar, maar als je het dan fikst, kunnen de wonden die hebben geleid tot de breuk toch nog roet in het eten gooien.

Hierdoor kun je last krijgen van de zogenoemde knipperlichtrelatie.

Door spijt beter te verwerken kun je voorkomen dat je last krijgt van een knipperlichtrelatie.

Verwerken van spijt

Spijt verwerken is erg belangrijk om verder te kunnen gaan met je leven. Er zijn meerdere manieren om met spijt om te gaan.

De emotie loskoppelen van de gebeurtenis

Wetenschappers bevelen aan om de spijt los te koppelen van de situatie en om eens met meer emotionele afstand naar de situatie te kijken, om te zien wat je kunt leren van wat er is gebeurd zodat je in de toekomst andere beslissingen maakt in vergelijkbare situaties( 2).

Spijt wordt door wetenschappers gezien als een middel om zelfcontrole in de toekomst te verbeteren, zodat je niet te vaak slechte impulsieve beslissingen maakt.

Hypnose en NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) zijn beide te gebruiken om de emotie los te koppelen van de gebeurtenis.

Bij hypnose wordt regressie bijvoorbeeld vaak gebruikt om een herinnering op te halen die verantwoordelijk is voor een bepaalde overtuiging. In dit geval kan het wellicht ook duidelijkheid scheppen over waarom je nu eigenlijk spijt hebt en of dit een logisch of onlogisch gevoel is.

Bij NLP wordt het moment waar je spijt van hebt juist aan iets totaal anders gekoppeld waardoor het gevoel van spijt je niet meer lastigvalt als je terugdenkt aan het verbreken van je relatie. Deze techniek wordt ook veel gebruikt bij mensen die last hebben van een trauma om het gevoel van angst los te koppelen van de herinnering.

Verbeter je aanpassingsvermogen

Spijt is ook een emotie die je laat zien dat je terugverlangt naar het bekende. Om juist naar de toekomst te kijken en een soort stappenplan te maken van hoe je het beste maakt van de huidige situatie.

Je aanpassingsvermogen verbeteren kan op meerdere manieren. In de eerste plaats is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven. Alles wat is gebeurd is iets dat je zelf moet oplossen, je ex kan het niet oplossen en je ouders en vrienden ook niet, ze kunnen je wel helpen, maar JIJ moet het doen.

Om jezelf te helpen met aanpassen kan hypnotherapie helpen. Bepaalde overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je het lastig vindt om naar de toekomst te kijken. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het zelfvertrouwen dat je alleen kunt zijn of dat je weer een andere leuke partner vindt.

De hypnotherapeut kan je helpen met het achterhalen van die overtuigingen met bijvoorbeeld een Socratisch Gesprek. Hierin wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald waardoor je erachter komt waarom je het lastig vindt om alleen te zijn en om naar de toekomst te kijken.

Check je cirkel van invloed

Een andere manier om je aanpassingsvermogen te verbeteren en om spijt te verminderen is door je cirkel van invloed te controleren. Uiteindelijk heb jij geen invloed op het gedrag van mensen om je heen, die maken allemaal hun eigen beslissingen. Advies kan natuurlijk naar geluisterd worden, maar uiteindelijk bepaalt iedereen zelf.

Je ex-partner heeft ook zelf gekozen voor het gedrag waardoor jij uiteindelijk hebt bedacht dat de relatie geen zin meer had.

Om minder last van spijt te hebben kun je ook kijken naar de zaken in je leven waar je wel invloed op hebt, zoals de mensen met wie je omgaat, de kleding die je draagt, de opleidingen die je volgt en andere zaken ( 3).

Door een lijst te maken van zaken waarop je invloed hebt kun je al veel doen om het gevoel van controle op je leven te verbeteren, waardoor je minder last krijgt van spijt( 4).

Zelfcompassie

Spijt is ook vaak iets heel negatiefs voor jezelf. Misschien heb je last van gedachten zoals: “hoe kon je nu zo stom zijn?”. Feit is echter dat er vaak iets gebeurt en jij erop moet reageren. Als je er dan later nog even over nadenkt en er meer feiten over naar boven komen kun je spijt krijgen van het beëindigen van je relatie.

Die strenge gedachten naar jezelf toe helpen je echter niet om over die spijt heen te komen. Het hebben van zelfcompassie is belangrijk in deze strenge wereld. Iedereen is al hard voor elkaar, als jij niet lief voor jezelf bent, wie is het dan wel?

Het verbeteren van zelfcompassie kan met mindfulness en nog beter met hypnose. Overtuigingen die ervoor zorgen dat je te streng bent voor jezelf kun je met hypnose en zelfhypnose veranderen waardoor je kunt leven met de beslissingen die je hebt gemaakt.

Uiteindelijk heb jij zelf het beste met jezelf voor en op het moment dat je de beslissing maakte, was dat de beste beslissing die je voor jezelf kon maken.

Spijt van het uitmaken van je relatie kun je dus op meerdere manieren verwerken. In eerste plaats kun je de emotie loskoppelen van de beslissing waardoor je er rationeler naar kunt kijken en kunt vaststellen of spijt een logische emotie is in dit geval. Daarnaast kun je jouw aanpassingsvermogen verbeteren zodat je met meer plezier naar je toekomst zonder je partner kunt kijken. Hierbij is het bijvoorbeeld van belang om te kijken naar de zaken in je leven waar je wel invloed op hebt en als laatste is het van belang om lief voor jezelf te zijn.

Hypnose kan je bij alle stappen voor het verwerken van spijt van het uitmaken helpen.

Wil je weten hoe? Kom dan eens naar  de gratis online masterclass, bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of lees eens het boek  Breek je Vrij.

Pin ook deze handige infographic:


Bronnen:

1. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07481180591004660

2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1057740807700049

3. https://www.psychologytoday.com/blog/emotional-fitness/201603/adapting-change

4. https://tinybuddha.com/blog/dealing-with-regret-8-ways-to-benefit-and-move-forward/