Overspel in de liefde, wat nu?
Overspel in de liefde, wat nu?
02 november 2017 
6 min. leestijd

Overspel in de liefde, wat nu?

Je man of vrouw is vreemdgegaan. Je hart is gebroken en toch twijfel je over hoe je nu verder moet. Wil je bij je partner blijven of wil je juist weg? Wat is de meest verstandige beslissing voor jezelf (en voor je kinderen?). Met welke beslissing kun jij leven? Welk voorbeeld wil jij je kinderen stellen? Weten je kinderen er überhaupt wat van? Het maken van belangrijke beslissingen is erg lastig als je ook nog eens emotioneel helemaal in de knoop raakt van wat er is gebeurd.

Daarom ga ik in dit blog in de op de voor- en nadelen van de beslissingen en hoe jij jezelf sterk kunt houden ongeacht welke beslissing je maakt.

De aanleiding van het vreemdgaan kan van invloed zijn op jouw beslissing. Daarom kan het handig zijn om te weten waarom mensen overspel in de liefde plegen.

Waarom plegen mensen overspel in de liefde?

Uit onderzoek naar mensen die vaker vreemdgaan blijkt dat er verschillende factoren zijn waarmee je kunt voorspellen of iemand vreemd zal gaan. Het geslacht maakt hierbij niet uit. Twee tot vier procent van de mannen en vrouwen gaan vreemd.

Als iemand al is vreemdgegaan tijdens de eerste relatie is de kans dat hij/zij weer vreemdgaat 3 keer zo hoog. Is je partner iemand die vreemd is gegaan in het verleden? Zelfs met jou? Dan kan dat een voorspeller zijn dat hij/zij ook jou zal bedriegen.

De ouders van de persoon die vreemd is gegaan gingen ook vreemd. Dit is ook een voorspellende factor. Kinderen kopiëren immers het gedrag van de ouders, zelfs op latere leeftijd nog.

Als de partner weinig betrokkenheid in de relatie laat zien kan dit een voorteken zijn dat hij/zij vreemd zal gaan. De hechting met de partner gaat dan niet goed, waardoor hij/zij ook minder last heeft van schuldgevoelens en het vreemdgaan “niet zo erg” vindt.

Dit hangt onder andere af van overtuigingen die iemand heeft. Steeds meer mensen laten bijvoorbeeld weten dat ze denken dat mensen van origine helemaal niet monogaam is, maar juist polygaam. In dat geval kunnen ze hun vreemdgaan goedpraten.

Als iemand minder tevreden is over zijn/haar seksleven kan dit ook resulteren in vreemdgaan, doordat ze dan het plezier elders zoeken.

Helaas zijn mensen die hun partner ervan verdenken vreemd te gaan ook in volgende relaties altijd een beetje wantrouwend. Ook al is dit soms helemaal niet nodig. Dit hoeft echter niet een reden te zijn voor je partner om vreemd te gaan, maar wel om de relatie te verbreken als hij/zij telkens in de verdediging wordt gedrukt.

Een ander nadeel van het zijn van de partner die bedrogen wordt is dat je jezelf moet afvragen of je vaker voor dit type mens valt en of je vaker bedrogen bent. Je kunt jezelf dan de vraag stellen wat ervoor zorgt dat je toch weer in die “val” duikt.

Waarom gaan mannen vreemd?

Er zijn ook een aantal unieke redenen voor elk geslacht die ertoe kunnen leiden dat ze vreemdgaan. Bij mannen kan dit bijvoorbeeld het gebrek aan relatie-ervaring zijn. Doordat je man niet eerder een langdurige relatie heeft gehad weet hij wellicht niet zo goed wat er van hem verwacht wordt.

Reden 1: Onzekerheid over de aantrekkingskracht kan er soms ook voor zorgen dat mannen vreemdgaan, om te controleren hoe goed ze nog in de markt liggen. Ja, dit is ontzettend stom, maar het is wel zo.

Maar tegelijk is deze vreemdgaan test een voorbode van de echte reden.

Reden 2: Hij gaat vreemd omdat hij het eigenlijk wil uitmaken of alvast een volgende vriendin wil vinden. Door het vreemdgaan laat hij zijn vriendin het “uitmaken” doen.

Reden 3: Hij heeft naast zijn huidige partner geen sociale steun. Aangezien dit een rol is die meerdere mensen moeten vullen kan ze nooit genoeg doen en daarom zoekt hij steun bij nog iemand anders.

Reden 4: Het is gewoon een narcist die zichzelf speciaal vindt of vindt dat hij dat mág.

Waarom gaan vrouwen vreemd?

Ook vrouwen kunnen zo hun redenen hebben om vreemd te gaan. Bijvoorbeeld als de intimiteit in de relatie weg is en als een vrouw het gevoel heeft dat ze een vanzelfsprekendheid voor haar man is geworden.

In ongeveer de helft van de vreemdgaande mannen hebben ze een gelukkige relatie, en dus geen duidelijke reden om vreemd te gaan. Bij vrouwen ligt dit percentage rond de 30 procent. Een eenzame vrouw gaat bijvoorbeeld eerder vreemd dan een vrouw die gelukkig is met haar relatie.

Een vrouw kan ook vreemdgaan om uit een slechte relatie te komen. Een beetje zoals mannen vreemd kunnen gaan zodat de partner het uit moet maken. Een vrouw kan dit ook gebruiken.

Hoe maak je de beslissing over de rest van je leven?

Nu je de redenen kent waarom je partner eventueel is vreemdgegaan kun je achterhalen of je een van deze redenen herkent. Met deze reden in gedachten, is het het wel waard om nog te werken aan de relatie? Of kun je maar beter afscheid nemen van elkaar en zeggen dat dit liefdesexperiment is mislukt?

Is het wijs om juist voor relatietherapie te gaan of is de reden voor het vreemdgaan echt gewoon totaal not-done en onvergeefbaar?

Uit onderzoek blijkt dat als je advies van vrienden en familie inwint dit vaker leidt tot vergeving van de echtbreker dan als je de beslissing zelfstandig maakt. Uiteindelijk ben jij wel de persoon die moet samenleven met de vreemdganger, dus het blijft jouw beslissing.

Het geloof in je eigen kracht

Als je partner vreemdgaat zorgt dit vaak voor meerdere problemen. Je vertrouwen in je eigen inzicht in mensen daalt naar een dieptepunt. Als je zelfs niet doorhebt dat jouw partner niet is te vertrouwen, wie kun je dan wel vertrouwen?

Dit gebrek aan geloof in eigen inzicht kan ervoor zorgen dat je twijfelt over wat je met je toekomst moet doen. Je weet nu in ieder geval waar je aan toe bent en als je de relatie verbreekt heb je wellicht meer onzekerheid.

Of je nu blijft of hem/haar verlaat. Het is belangrijk om het geloof in je eigen kracht en inzicht weer op te bouwen. Hypnose kan je helpen om je individuele problemen, zoals het geloof in je eigen inzicht weer te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld door herinneringen op te roepen van mensen die je juist wel correct hebt ingeschat.

Daarnaast kan een hypnotherapeut nog van tal andere technieken gebruikmaken om jezelf weer in jezelf te laten geloven.

Eigenwaarde vergroten

Als je partner is vreemdgegaan kan dit ook op andere manieren een deuk in je zelfvertrouwen geven. Je kunt bijvoorbeeld gaan denken dat je blijkbaar niet waardevol genoeg bent en dat je daarom bedonderd bent. In dat geval is het belangrijk om je eigenwaarde te vergroten.

Ook voor dit probleem kan hypnose een oplossing zijn. Hypnotische suggesties die iets zeggen over hoe waardevol jij bent, kun je bijvoorbeeld hardop tegen jezelf zeggen tijdens zelfhypnose of je partner kan ze aan je voorlezen als jullie wel bij elkaar blijven.

Het voordeel is dan dat je partner ook steeds meer in deze hypnotische suggesties gelooft, als dat niet al het geval is.

Deze kunnen bijvoorbeeld zijn:

Ik ben mooi/knap.

Ik ben begeerlijk.

Ik ben sociaal.

Ik steun mijn partner.

Ik ben slim.

Als je partner ze voorleest moet dit veranderd worden naar de jij-vorm.

Een hypnotherapeut kan je eigenwaarde ook vergroten door een geleide visualisatie waarin je in een situatie zit die barst van waarde en waarin jij ontzettend waardevol bent. Door dit soort momenten goed voor je geestesoog te kunnen plaatsen wordt je vertrouwen in je eigenwaarde ook vergroot.

Vertrouwen herstellen

Het is heel lastig om vertrouwen dat geschonden is weer te herstellen en daarom kan relatietherapie nodig zijn.

Als je verdergaat met elkaar betekent dit vaak dat de oorzaak van het vreemdgaan lag in de relatie en connectie die jij en je partner op dat moment hadden.

Mindfulness in een relatie kan heel goed helpen om de band tussen jullie beiden te versterken. Deze versterkte band kan ook voorkomen dat je partner opnieuw in de fout gaat, doordat de betrokkenheid in de relatie groter is en doordat de band voor meer schuldgevoelens zorgt. Hiervan gaat een afschrikwekkende werking uit.

Hoe kun je overspel in de liefde voorkomen?

Helaas is overspel in de liefde niet altijd te voorkomen, dat blijkt wel uit de verschillende redenen die bestaan en waarop je soms gewoon écht geen invloed hebt. Als je partner gewoon een reserve-partner nodig heeft kun je daar niet veel aan doen.

Voor wat betreft de redenen van eenzaamheid en een slechte relatie is het voorkomen van overspel in de liefde een kwestie van het onderhouden van je relatie. Ook als je partner niet vreemdgaat is het belangrijk om met elkaar te blijven praten en om de geborgenheid in de relatie goed te houden.

Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen maar 10 minuten per dag de tijd hebben om met hun partner te praten? Op de lange termijn is dat geen goede basis voor een solide relatie waarin je weet waar de ander mee bezig is en welke gedachten de ander heeft, ook al denk je dan wellicht van wel.

Het is daarom belangrijk om tijd met elkaar door te brengen en om tijd voor elkaar vrij te maken.

Ook een gezonde seksuele relatie kan geen kwaad. Let wel op. Elke week een quicky is geen intieme seks. Zorg ervoor dat de emotionele verbintenis er ook is tijdens deze speciale momenten zodat beide partners intimiteit ervaren.

Wil je meer weten over technieken die jou en anderen kunnen helpen problemen te overwinnen? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/experimentations/201710/my-partner-cheated-me-what-should-i-do

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/28785917/

https://www.psychologytoday.com/blog/experimentations/201708/5-signs-partner-might-become-unfaithful

https://www.psychologytoday.com/blog/love-and-sex-in-the-digital-age/201704/13-reasons-why-men-cheat

https://www.webmd.com/sex-relationships/guide/why-do-women-cheat#3

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen