Stoppen met vreemdgaan: Hulp met hypnose
Stoppen met vreemdgaan: Hulp met hypnose
30 juni 2019 
6 min. leestijd

Stoppen met vreemdgaan: Hulp met hypnose

Je hebt het weer gedaan, je bent vreemdgegaan en voelt je nu ontzettend schuldig en lullig ten opzichte van je partner. Of je het nu geheimhoudt of deelt met je partner, het voelt niet goed en het is een verkeerde gewoonte waar je graag van af wilt. In dit blog ga ik in op redenen om vreemd te gaan en wat je ertegen kunt doen.

Oorzaken van vreemdgaan

Omdat vreemdgaan vaak verstrekkende gevolgen kan hebben, zoals een scheiding en een mentaal beschadigde partner, is het voor de maatschappij belangrijk om te weten waarom mensen nu vreemdgaan.

Uit onderzoek blijkt dat er een aantal factoren is dat ervoor zorgt dat je sneller vreemdgaat dan een andere persoon, namelijk:

Een lagere mate van doelmatig kunnen werken onder lastige omstandigheden.

In het onderzoek werd eerst de mate van doelmatig kunnen werken onderzocht. Vervolgens werden mannen in een wachtruimte gezet met een aantrekkelijke vrouw. De mannen die een partner hadden en lager scoorden op doelmatig kunnen werken gingen vaker flirten dan de mannen met een hogere score van doelmatig kunnen werken. Ook gaven die mannen met een hogere score aan dat ze geen behoefte hadden een andere vrouw te leren kennen[1].

Daarnaast worden ook andere oorzaken genoemd zoals:

  • Het gemak waarmee je vreemd kunt gaan.
  • Reizen voor je werk (want dan wordt het makkelijker).
  • Laag gevoel van religiositeit (niet echt geloven in god of een religie).
  • Je bent tussen de 40 en 60 jaar oud.
  • Je verdient als vrouw meer dan je man (dan ga je als vrouw sneller vreemd).
  • Je hebt het gevoel dat vreemdgaan mag en dat je het verdiend hebt.
  • Je hebt geen goede connectie meer met je partner.
  • Je vindt het spannend.
  • Je hebt emotionele pijn door een heftig moment in je leven (overlijden van een dierbare o.i.d.).
  • Je hebt het gevoel dat je niet op je partner kunt rekenen[2].
  • Je hebt macht[3].

Er zijn dus zowel praktische redenen als emotionele redenen waarom je vreemd kunt gaan.

Stoppen met vreemdgaan vanwege praktische redenen

Kun je eenvoudig vreemdgaan vanwege zakenreizen? Of omdat het om een andere reden eenvoudig gaat? Terwijl je wel een goede relatie met je partner hebt en er emotioneel gezien niets mis is? Gaat het je puur om de kick en spanning?

Dan kan hypnose ook heel goed helpen om te stoppen met vreemdgaan. Deze manier van vreemdgaan kan namelijk ook een symptoom zijn van een verslaving, een seksverslaving.

Onder hypnose krijg je dan suggesties die ervoor zorgen dat je het heel slecht en vies vindt om vreemd te gaan. Je wordt misselijk op het moment dat je vreemdgaande-acties uitvoert. Zoals flirten met iemand anders dan je partner of het fysiek aanraken van iemand anders dan je partner op een romantische manier.

Dit wordt vaak gedaan met een post-hypnotische suggestie. In eerste instantie visualiseer je het gewenste gedrag. Je visualiseert hoe je een eenvoudige kans op vreemdgaan negeert en hoe je avances van mensen met wie je vreemd kunt gaan afwijst.

Deze kan bijvoorbeeld de volgende vorm hebben:

“Je bent op zakenreis en bent druk bezig met de zaken die je daar moet uitvoeren. Je bent gefocust op het werk. Na alle afspraken en taken die je hebt moeten uitvoeren ga je naar je hotel. Je eet wat en bent in gedachten bij je partner. De mensen om je heen interesseren je niet. Je komt de avond door door een goed boek te lezen, een film te kijken, muziek te luisteren of te sporten. Je belt met je partner thuis. Als iemand toch avances maakt negeer je die en je voelt je goed en sterk.”

Vervolgens krijg je de suggestie die ervoor zorgt dat je na de hypnose het verschrikkelijk vindt om vreemd te gaan. Verschrikkelijk genoeg om het ook écht niet te doen.

Stoppen met vreemdgaan vanwege emotionele redenen

Zijn er meer emotionele redenen in het spel waardoor je aan het vreemdgaan bent? Dan zijn er andere manieren om te stoppen met vreemdgaan.

Mindfulness in je relatie gebruiken

Als je bijvoorbeeld het gevoel van de connectie met je partner kwijt bent en je hem/haar maar liefdeloos vindt, focus je je ook vaak op de tekenen die een blijk kunnen zijn van liefdeloosheid en zie je de liefdevolle dingen niet meer goed terwijl ze dat wellicht nog wel doen.

Een goede manier om de connectie tussen jou en je partner te versterken is door het toepassen van mindfulness in je relatie. Je focust je dan op het hier en nu en gaat ook samen mindfulness toepassen. Als je bijvoorbeeld samen aan het koken bent doe je dit op een mindfulle manier waardoor je aandacht ook echt bij het samenzijn en de samenwerking is.

Bewust dankbaar zijn

Een andere manier om je relatie te verbeteren is door bewust dankbaar te zijn. Door elke dag 5 of wel 10 dingen op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent in je relatie verleg je je focus weer op de liefdevolle dingen die je partner doet en zegt.

Een heftig moment verwerken

Vreemdgaan is niet een gezonde manier om een heftig moment te verwerken. Het verlies van een dierbare of het kwijtraken van je baan is verschrikkelijk en de gevolgen van vreemdgaan kunnen het alleen maar erger maken in plaats van minder erg.

Hypnose kan je ook helpen om een heftig moment te verwerken. Bijvoorbeeld door seintjes uit je omgeving die je herinneren aan het heftige moment te koppelen met positieve zaken zodat je niet de hele tijd gettiggerd wordt om aan het heftige moment te denken.

Daarbij kan hypnose ook helpen met rouwen of andere traumaverwerking.

Overtuigingen over vreemdgaan veranderen

Waarom je ook vreemdgaat, ergens heb je de onbewuste overtuiging dat je dit mag doen en dat je ermee weg kunt komen. Door je overtuigingen te achterhalen en vooral waar het vandaan komt kun je ze veranderen.

Een manier om de bron van je overtuigingen te achterhalen en daarmee vrijwel direct je overtuigingen te veranderen is regressie. Met regressie ga je terug naar het laatste moment dat je vond dat je vreemd mocht gaan en vervolgens naar het eerste moment dat je vond dat dat ok is. Vervolgens ga je iets doen met dat eerste moment waardoor je anders tegen vreemdgaan aankijkt en je bijna automatisch geen zin meer hebt om vreemd te gaan.

Ondanks dat dit een vrij volwassen onderwerp is, kan dat eerste moment toch een moment zijn uit je kindertijd. Wellicht is iemand in je omgeving vreemdgegaan en zag het er voor jou uit alsof een relatie daartegen bestand is.

Vreemdgaan om je beter te voelen

Vreemdgaan kan ook een manier zijn om je beter te voelen over jezelf. Je merkt dat andere mensen je nog “willen” en er komen allerlei fijne stofjes vrij.

Hypnose kan je ook helpen om je beter te voelen over jezelf. Dan hoef je in ieder geval niet meer vreemd te gaan. Dit kan onder andere door het herhalen van hypnotische suggesties. Doordat je dit onder hypnose doet voel je dit ook meer tot jezelf doordringen en wordt het sneller een onderdeel van je identiteit.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben goed.”

“Ik ben aardig en leuk.”

“Ik ben gezellig in de omgang.”

“Ik ben een goede partner.”

“Ik ben trouw.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en redenen waarom je vreemdgaat kan een hypnose-expert je andere suggesties meegeven.

Vreemdgaan vanwege verlatingsangst

Een andere reden waarom je vreemd kunt gaan is als een soort test voor je relatie. Als hij of zij echt van je houdt, dan is het onvoorwaardelijk en dan kun je vreemdgaan. Dit is een gedachtegang die je kunt hebben bij verlatingsangst.

Wanneer je last hebt van verlatingsangst heb je een grote angst dat je partner je verlaat. Het meest onlogische aan deze angst is dat je overal signalen gaat zien die je angst bevestigen en gaat testen of je angst logisch of onlogisch is. Je kunt dan dus heel vervelend gaan doen om te zien of je partner weggaat (en je angst bevestigt) of blijft. Als je partner blijft en dit je angst niet stopt kun je steeds vervelender gaan doen en uiteindelijk dus zelfs vreemdgaan.

In dit geval helpt hypnose je ook met het overwinnen van je angst. Waar komt die angst immers vandaan?

Je onzekerheden over jezelf als partner voor meerdere mensen. Je gevoel over je kans om na deze relatie weer een nieuwe partner te vinden kunnen oorzaak zijn van verlatingsangst en trauma’s uit het verleden waarin je verlaten bent.

Hypnose kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en om trauma’s uit het verleden te verwerken zodat je kunt stoppen met vreemdgaan.

Stoppen met vreemdgaan kan dus door je te focussen op het gedrag, de positieve kanten van je relatie en door je overtuigingen te achterhalen en te veranderen. Hypnose kan hier een grote rol bij spelen.

Wil je meer weten over hoe hypnose voelt en hoe ook jij mensen onder hypnose kunt brengen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://psycnet.apa.org/record/2011-01016-001

[2] Infidelity: Why Men and Women Cheat. (2018) Kenneth Paul Rosenberg

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797611416252

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen