Tunnelangst: Manieren om toch met de auto naar Italië te kunnen
Tunnels, het zijn hele handige uitvindingen om reizen een stuk eenvoudiger te maken, maar als je tunnelangst hebt, maakt dat niet uit. Via de tunnel naar Engeland gaan, of door lange tunnels rijden om naar Italië te kunnen is er dan niet bij.
En als je tunnelangst heel erg is, vind je die tunnels over de snelweg voor de natuur eigenlijk ook niet prettig.
Hoe kan het dat tunnelangst ontstaat en wat kun je doen om zorgeloos door kilometerlange tunnels te rijden?
In dit artikel kom je erachter.
Rijangst en tunnels
Angst voor tunnels is vaak een onderdeel van rijangst. In een tunnel kun je allerlei gedachten krijgen over je veiligheid. Dit kan gaan van de luchtkwaliteit in de tunnel tot hoe weinig ruimte er voor je gevoel is om te manoeuvreren mocht dat nodig zijn.
Dat er hele systemen zijn om ervoor te zorgen dat er schone lucht in de tunnel is en dat de straat in een tunnel breder is dan daarbuiten is iets waar je dan helemaal niet bij stilstaat.
Deze angst kan door allerlei factoren zijn ontstaan. Misschien was een van je ouders bang om door tunnels te rijden en heb jij die angst overgenomen. Dat je ouders bang zijn voor tunnels is vaak logischer dan voor een jongere generatie, omdat er vroeger inderdaad nog wel eens problemen waren in tunnels.
Echter, sindsdien zijn veiligheidsmaatregelen veel beter geworden en zijn de systemen om de luchtkwaliteit in tunnels te optimaliseren ook stukken beter.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je eens iets hebt meegemaakt in een tunnel. Iemand die bijvoorbeeld een gevaarlijke manoeuvre maakte en wat voor je gevoel maar nét goed ging.
Opeens kan het besef komen van hoe kwetsbaar je bent, terwijl je dit ook kunt hebben op een normale weg.
En het kan ook verband houden met claustrofobie, zeker als het een hele lange tunnel is. In Noorwegen zijn ook veel tunnels en onderzoekers vinden het behandelen van tunnelangst daar belangrijk, zodat mensen prettig door Noorwegen kunnen reizen.
Behandeling tunnelangst
In die onderzoeken kwam naar voren dat gedoseerde blootstelling aan de angst kan helpen om tunnelangst te overwinnen. Daarbij was het voor mensen ook goed om meer te weten over de bouw van de tunnel en het bedrijf dat de tunnel had gebouwd.
Hierdoor kregen ze minder last van angstige gedachten over de tunnel tijdens het rijden en konden ze beter rijden dan mensen die nog op een wachtlijst stonden om iets aan hun tunnelangst te doen[1].
Als je dus op autovakantie gaat en op je route zit een lange tunnel, dan kan het voor jezelf goed helpen om je te verdiepen in de tunnel, de bouw van de tunnel en het bedrijf die de tunnel gerealiseerd heeft. Die kennis kan een rustgevend effect hebben.
Daarnaast kun je jezelf ook geleidelijk blootstellen aan tunnels. Je kunt bijvoorbeeld video’s kijken van auto’s die door tunnels rijden. Er zijn zelfs onderzoeken die een virtual reality bril gebruiken. Waardoor je het gevoel krijgt dat je een passagier bent van iemand die door een tunnel rijdt en die tijdens het rijden een paar spannende momenten heeft, zodat je de gevoelens die dit oproept beter kunt controleren[2].
Een hypnotherapeut kan je ook helpen met het confronteren van tunnelangst. Bij het Hypnose Instituut Nederland leren aankomende hypnotherapeuten hoe visualisaties gebruikt worden om mensen hiermee te helpen.
Voor een hypnotherapeut is het ook een goede manier om te controleren hoe erg iemands angst is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe erg je tunnelangst is op een schaal van 1 tot 10. Dit is voor een therapeut een goed beginpunt, want na elke oefening kan hij of zij dan even dubbelchecken hoe erg de angst is als je vervolgens denkt aan rijden door een tunnel.
Je zult namelijk merken dat hoe meer oefeningen er gedaan worden, hoe rustiger en beter je lichaam zich voelt bij het idee van rijden door een tunnel.
Hypnotische oefeningen tegen tunnelangst
Naast de visualisaties van reizen door een tunnel en je helpen om fysieke angstreacties te controleren, zodat ze je mentale angstreactie niet nog erger maken, kan een hypnotherapeut ook andere technieken gebruiken om tunnelangst te overwinnen.
Symbolen tegen de angst gebruiken
Werken met symbolen kan veel doen om mensen te helpen om angsten te overwinnen. Door de gevoelens van angst bijvoorbeeld kleuren te geven en de gevoelens van dapperheid of rust een andere kleur te geven kun je mensen helpen om zich ondanks angst goed te voelen.
Je kunt mensen bijvoorbeeld helpen met visualisaties waarin de kleur van angst in het lichaam vervangen wordt door de kleur van “rust” of “kalmte”. Je wilt immers wel rustig door een tunnel rijden.
Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar als het iemand lukt om zichzelf te visualiseren om met rust door een tunnel te rijden kun je mensen helpen door dit gevoel te ankeren.
Je kunt zelfs een post-hypnotische suggestie geven waarbij het rijden door een tunnel juist rust oproept.
Bijvoorbeeld
“Je zult merken dat als je door een tunnel rijdt je juist heel rustig wordt. Dat je je goed kunt focussen op de weg, je snelheid en het verkeer om je heen. Je neemt de juiste acties om veilig door de tunnel te rijden en je bent rustig, omdat je weet dat je controle hebt over de auto. Hoe verder je de tunnel in rijdt, hoe rustiger het wordt. De tunnel kun je zelfs zien als een beschermende cocon en als je het licht aan het einde van de tunnel ziet, dan blijf je je normaal en rustig voelen. Er is immers niets aan de hand.”
Dit is slechts een voorbeeld, afhankelijk van iemands tunnelangst kun je een andere post-hypnotische suggestie geven.
Regressie om de oorzaak te achterhalen
Een belangrijke eerste stap is het achterhalen van de oorzaak. Tijdens het verkenningsgesprek kan iemand meer vertellen over zijn of haar eigen ideeën over de oorzaak, maar de therapeut kan ook een regressietechniek uitvoeren om te dubbelchecken of dat ook écht de oorzaak is of dat het onderbewuste toch een andere oorzaak kan vinden.
Afhankelijk van die oorzaak kan een therapeut een techniek kiezen die je helpt om de tunnelangst op te lossen. Er wordt dan namelijk iets gedaan met de herinnering waardoor de overtuiging die voor tunnelangst zorgt gerepareerd wordt[3].
Een aantal technieken de met regressie te maken hebben zijn:
- Fast Fobia
- Innerlijke kind
Fast Fobia
De Fast Fobia techniek helpt je bijvoorbeeld om je meer bewust te zijn dat spannende momenten met tunnels, of iets anders wat voor de tunnelangst heeft gezorgd, over zijn en dat je kunt ontspannen. Met deze techniek wordt iemand heel erg bewust gemaakt van dat een bepaald angstig moment in het leven over is en niet meer “aan de hand” is.
Dit kan al veel doen om angsten te overwinnen en om mensen uit een overlevingsstand te halen.
Innerlijke kind
Een andere techniek die van pas kan komen is die van het innerlijke kind. Dit kan met name handig zijn als de angst is overgenomen doordat een van de ouders de angst per ongeluk heeft doorgegeven aan het kind.
Als iemand heel jong is kunnen bepaalde indrukken veel invloed hebben, omdat totdat een kin 7 jaar is het kind alles voor “waarheid” aanneemt. Dus als je op autovakantie bent en je maakt een grap over tunnels die kunnen instorten, dan is dat voor een kind veel minder grappig dan voor een volwassene.
Door de techniek van het innerlijke kind uit te voeren kan de persoon met tunnelangst aan zichzelf duidelijk maken dat er niets aan de hand is als hij of zij door een tunnel rijdt. Je helpt hem of haar dan namelijk om met het innerlijke kind te praten. Misschien kan het innerlijke kind zelfs in gedachten tegen de ouder zeggen “Ik vond dat geen leuke grap. Sindsdien vind ik tunnels maar doodeng.”
Het brein kan namelijk niet goed inschatten wat realiteit is en wat niet en daardoor kunnen dit soort fantasiegesprekken vaak toch veel doen om dingen uit te spreken die anders nooit uitgesproken worden.
Dit kan veel verlichting van allerlei problemen opleveren.
Daarnaast helpt de techniek van het innerlijke kind om zich bewust te worden dat een geheeld trauma invloed heeft op de rest van je leven en je gevoelens in de toekomst.
Zelfhypnose tegen tunnelangst
Daarnaast kan zelfhypnose ook veel doen tegen angsten[4] en dus ook tegen tunnelangst. Zelfhypnose kan je helpen om de effecten van normale hypnotherapie nog verder te versterken of goed vast te houden.
Je kunt dan een audio-opname meekrijgen van een hypnotherapeut. Dit kan of een algemene opname tegen angst zijn of een specifieke opname die ingaat op jouw overtuigingen die voor tunnelangst heeft gezorgd.
Mensen met angsten helpen
Wil jij mensen met angsten helpen? Dan is kennis van hypnotherapie van onschatbare waarde.
Kom eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.
Bronnen:
[2] https://www.researchgate.net/publication/283758320_Sense_of_presence_inside_a_feared_virtual_tunnel