Verslaafd aan candy crush of andere domme spelletjes
31 oktober 2017 
6 min. leestijd

Verslaafd aan candy crush of andere domme spelletjes

Je hebt een gameverslaving en je hebt een gameverslaving. Er zijn namelijk verslavingen aan virtuele realiteiten, zoals world of warcraft, of juist verslavingen aan sociale games, zoals Candy Crush. Deze verslaving kan net als andere gameverslavingen ontzettend uit te hand lopen en hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Hierdoor zijn er ook meerdere oplossingen om de verslaving aan bijvoorbeeld Candy Crush te stoppen.

In dit blog ga ik in op de oorzaken van social games verslavingen en wat je kunt doen om deze verslaving te stoppen.

Candy Crush, Angry Birds, Trivial Check en nog veel meer simpele spelletjes zijn voor steeds meer mensen onweerstaanbaar. Waar de meeste mensen bij een gameverslaving al snel denken aan shooters en online rollenspellen kan de verslaving aan “domme” spelletjes toch ook een groot probleem zijn voor de mensen onder ons die geen game PC of spelcomputer hebben.

Dit zijn allemaal spelletjes die je eenvoudig onderweg op je smartphone kunt spelen en die je dus altijd bij de hand hebt. Waar de ene persoon altijd het nieuws leest of juist op de hoogte blijft van wat vrienden en familie doen op social media terwijl ze op de bus wachten is de andere persoon Candy Crush aan het spelen.

Tot nu toe is dat eigenlijk heel normaal gedrag, maar wanneer heb je nu eigenlijk echt last van een verslaving aan Candy Crush of andere vergelijkbare spelletjes?

Je bent verslaafd aan Candy Crush of andere domme spelletjes als je het niet aan de kant kunt leggen om tijd met je vrienden en familie te besteden. Moet je eigenlijk gezellig dineren en moet je toch nog even wat balletjes kapot schieten?

Verslaafd.

Moet je eigenlijk werken, maar je hebt het balletjes schieten nodig om even te ontspannen en toen was je alweer een uur verder?

Verslaafd.

Je geeft geld uit om de balletjes nog beter kapot te schieten, terwijl je daar eigenlijk het geld niet voor hebt?

Verslaafd.

Je mist de trein, want die ene rij balletjes is nu zo dichtbij?

Verslaafd.

Als jij niet meer de controle hebt om een normaal sociaal en werkbaar leven te leiden door de mobiele spelletjes is de kans groot dat je last hebt van een gameverslaving. Ja, ook mensen die zichzelf helemaal niet identificeren als nerd kunnen verslaafd zijn aan gamen. Het spel heeft alleen een andere naam dan World of Warcraft.

Oorzaken voor een verslaving aan “domme” spelletjes.

Uit Chinees onderzoek blijkt dat er meerdere oorzaken kunnen zijn voor een verslaving aan een spel zoals Candy Crush. Namelijk:

  • Verveling
  • Eenzaamheid
  • Mobiliteit van het spel (gemak)
  • Hoe leuk het spel voor je is

Verveling

In het geval van verveling kun je beginnen met het spelen van deze spelletjes om de verveling te verdrijven. Het is makkelijk en je bereikt snel nieuwe levels, hierdoor is de verveling vaak ook sneller weg dan bij lastige shooters of virtual reality spellen die vaak iets uitdagender zijn en daardoor minder snel voldoening geven.

Als jij je vaak verveelt kan een simpel spelletje op je mobiele telefoon ontzettend helpen en uiteindelijk kan dit omslaan in een verslaving. Al vrij snel vind jij dat je je verveelt en dat je dus een simpel spelletje nodig hebt om die verveling te verdrijven.

Eenzaamheid

Eenzaamheid kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van de verslaving voor Candy Crush of een vergelijkbaar spel. Het is namelijk een spel dat je in je eentje kunt spelen en waarvoor je géén vrienden nodig hebt.

Daarnaast kun je een online vriend uitnodigen om tegen je te spelen om te zien wie de hoogste score kan behalen. Dit competitieve element en de mogelijkheid om via deze manier contact te hebben met andere mensen maakt dat dit spel voor eenzame mensen toch het gevoel kan geven dat ze nog wel in contact staan met andere mensen.

Dit contact is echter vaak niet diepzinnig genoeg om de eenzaamheid echt te verdrijven.

Mobiliteit van het spel

Candy Crush en vergelijkbare spellen kun je overal spelen omdat je jouw smartphone overal mee naartoe kunt nemen. Het toegeven aan deze verslaving is daardoor veel eenvoudiger dan bij een gameverslaving waarvoor je een PC of spelcomputer nodig hebt.

Daarbij is de mobiliteit in het spel zelf ook groter omdat je sneller resultaat behaalt dan bij lastige shooters zonder het gevaar dat je avatar dood gaat. Dit voelt vaak veel bedreigender bij shooters en virtuele werelden dan bij een spel zoals Candy Crush, waardoor Candy Crush voor sommige mensen leuker is om te spelen.

Hoe leuk het spel voor je is

Uiteraard is plezier uit het spel halen erg belangrijk om verslaafd te kunnen raken aan het spel. De geluksmomenten in Candy Crush zijn vaak talrijk doordat er leuke visuele effecten zijn toegevoegd als je een rij snoepjes laat verdwijnen. Dit zorgt al voor een fijn gevoel en het daadwerkelijk behalen van een level natuurlijk ook.

Wat wel vreemd is is dat net als bij een gokverslaving van een gokautomaat het bijna halen van een level voor een frustratie zorgt die juist stimuleert dat je verder speelt. Bij een gokautomaat moeten 4 plaatjes hetzelfde zijn en dan heb je er maar 3 op een rij goed. Je was echter zo dichtbij het winnen dat je verder gaat, want je gevoel zegt je dat het dan wel weer goed moet komen.

Doordat veel spelletjes die je op je smartphone moet spelen een soort puzzel zijn kunnen ze ook erg verslavend zijn. Candy Crush is net zo’n puzzel als Sudoku wat een aantal jaar geleden ook erg populair was. Alleen het verschil is dat er in Sudoku niet veel effecten worden toegevoegd die het brein een beloning geven als je de puzzel hebt opgelost.

Kans dat je verslaafd raakt aan Candy Crush

Uit Chinees onderzoek blijkt ook dat van de 409 mensen die aan Candy Crush deden 7,3 procent, dat is iets meer dan 7 op de 100 mensen, verslaafd waren aan het spel.

De kans dat je verslaafd raakt aan dergelijke spellen is ook groter als je een vrouw bent en tussen de 20 en 25 jaar bent. Dit is een leeftijd die erg belangrijk is aan het begin van je carrière en voor het vinden van een partner met wie je oud wilt worden.

Een verslaving aan een spelletje op je smartphone gaat je dan niet verder helpen.

Stoppen met je verslaving aan smartphone spelletjes

Om je kansen op een leuk en vervullend leven te verbeteren is het belangrijk om van de verslaving aan spelletjes af te komen. Er zijn meerdere zaken die je kunt ondernemen om hiervan af te komen.

Achterhaal de oorzaak van je verslaving

Vrouw zijn en van een bepaalde leeftijd zijn kun je uiteraard niet zien als oorzaak voor je verslaving. Andere factoren die al genoemd zijn hebben een grotere kans om de hoofdoorzaak te zijn. Het is daarom erg belangrijk om de oorzaak te achterhalen, is het verveling, eenzaamheid of echt het “gokverslaafde” element in Candy Crush dat je telkens bijna “wint”.

Door de oorzaak van je verslaving te achterhalen kun je kijken of je iets aan die oorzaak kunt doen.

Tip 1: Spreek af met vrienden als je je verveeld

Als verveling of eenzaamheid je probleem is dat je probeert weg te spelen kun je in plaats daarvan bellen of zelfs afspreken met vrienden of familieleden. Heb je geen vrienden of familieleden? Kijk dan of je mee kunt doen aan iets ander sociaals. Ga bijvoorbeeld bij een sportvereniging of doe eens mee aan een workshop.

Tip 2: Houd bij wanneer je het spelletje gaat spelen

Door in een dagboek bij te houden wanneer je het spelletje speelt kun je 2 confrontaties krijgen. Ten eerste kan dit een spiegel zijn die laat zien dat je wel 8 tot 12 uur per dag Candy Crush aan het spelen bent, vooral in het weekend.

Aan de andere kant kan het bijhouden van de speltijden je laten zien waarom je gaat spelen. Moet je opeens spelen om stress te verminderen of is het echt alleen verveling?

Tip 3: Gebruik hypnose

Hypnose kan je ook heel goed helpen tegen deze verslaving. De overtuigingen die je hebt over het spel kun je met hypnose onderzoeken. Waarom is Candy Crush zo belangrijk voor je geworden en hoe zorg je ervoor dat je het “shotje” niet meer nodig hebt?

Door de overtuigingen met hypnose te achterhalen kun je ook zien welke overtuigingen verzwakt moeten worden en welke overtuigingen versterkt kunnen worden.

Je kunt dit onder andere doen met hypnotische suggesties, zoals:

“Tijd met mijn familie en vrienden doorbrengen is belangrijker dan het spelletje.”

“Tijdens het wachten op de trein kan ik ook mijn omgeving in me opnemen, dat is ook nog eens veiliger.”

 “Geld uitgeven aan een spelletje is verspild geld. Ik kan dit beter in de spaarpot doen en mezelf belonen aan het einde van de week.”

Tip 4: Spaar het geld op dat je normaalgesproken aan het spelletje uitgeeft

In plaats van het geld uitgeven aan het spel kun je ook het geld elke keer als je de neiging krijgt om het aan het spel uit te geven op je spaarrekening zetten of in een spaarpotje doen. Dan kun je aan het einde van de week jezelf belonen met dat geld. Wie weet kun je nu meer mooie kleding kopen of zelfs een dagje naar het pretpark.

Er zijn uiteraard nog meer technieken om verslavingen te stoppen. Wil je hier meer over weten? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Insituut Nederland.

Bronnen:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S073658531500132X

https://arxiv.org/pdf/1403.1911.pdf

https://link.springer.com/article/10.1007/s10899-016-9633-7

https://www.gamasutra.com/blogs/MarkGriffiths/20131029/203442/Bitter_sweet_A_brief_look_at_addiction_to_Candy_Crush.php

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen