Verslaafd aan zwanger zijn
Een groot gezin kan ontzettend leuk zijn en zwanger zijn kan ook ontzettend leuk zijn. Het krijgen van een groot gezin is iets wat vrouwen soms juist ook doen omdat ze verslaafd zijn aan zwanger zijn. Je kunt vooral merken dat zwanger zijn een verslaving is als je een groot gezin krijgt terwijl je daar eigenlijk de financiële middelen niet voor hebt.
Om ervoor te zorgen dat je zwangerschap geen verslaving meer is kun je allerlei stappen zetten. Lees hier welke.
De ervaringsdeskundige over zwangerschapsverslaving
In de V.S. is er een vrouw die een soort van oplossing heeft gevonden voor haar zwangerschaps-verslaving. Ze heeft 4 kinderen en op gegeven moment is er een limiet aan het aantal kinderen dat je kunt onderhouden of waarin je “zin” hebt om voor te zorgen.
Ze wilde niet meer kinderen, maar ze miste het gevoel van zwanger zijn. Tara Sawyer is toen draagmoeder geworden en is na haar eigen 4 kinderen al 3 keer zwanger geweest voor stelletjes die een kinderwens hebben.
“Draagmoederschap is ontzettend verslavend.” Zegt Tara, “Het is een grote rush zodra je ziet dat de test positief is.”
Zelf is ze geadopteerd en daarom vond ze het draagmoederschap een goede manier om ouders zoals de hare te helpen met het krijgen van een kindje.
Doordat ze zwanger zijn zo leuk vindt vraagt ze geen vergoeding voor het draagmoeder zijn.
Oorzaak van zwangerschapsverslaving
Dat ze geadopteerd is kan een oorzaak zijn van haar zwangerschapsverslaving. Verwaarlozing door je eigen (biologische) ouders kan ervoor zorgen dat je juist je eigen kinderen een groot gezin wilt geven met veel aandacht en liefde.
Daarnaast zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen voor een verslaving aan zwangerschap.
Een “leegte” vullen
Tara geeft ook aan dat het zwanger zijn voor haar een leegte vult. Veel mensen die verslaafd zijn aan drugs of drank gebruiken deze middelen omdat ze last hebben van een psychische leegte. Er mist “iets” in hun leven en dan is de fix het enige wat ervoor zorgt dat dat gevoel van gemis weg gaat.
In het geval van een zwangerschapsverslaving is het de zwangerschap die de leegte (letterlijk) vult.
Om een man bij je te houden
Heb je last van een slechte relatie? Dan gebruiken sommige vrouwen het krijgen van een kind als middel om de man bij zich te houden. Want er moet voor de zwangere vrouw gezorgd worden en daarna voor het kind.
Daarbij heeft het kind een stabiele omgeving van vader en moeder nodig.
Sommige mannen zijn hier heel gevoelig voor en blijven daarom toch maar bij de vrouw. Helaas is dit geen automatische succesformule. De kans is nog steeds aanwezig dat hij de handdoek in de ring gooit of juist stiekem andere relaties heeft die minder stressvol zijn.
Voor aandacht
Een klacht van sommige zwangere vrouwen die niet verslaafd zijn is dat mensen naar je staren als je zwanger bent. Iedereen wil weten of het een jongetje of een meisje wordt en je buik wordt gevraagd en ongevraagd aangeraakt, zelfs door vreemden.
Deze aandacht kan ook juist een reden zijn om elke keer weer zwanger te worden.
Voor een doel van je leven
Je leven heeft niet altijd een duidelijk doel. Zwanger worden en een kind krijgen geeft je dat wel. Een kind is afhankelijk van je en heeft aandacht nodig. Dát wordt dan je doel. Als je kind echter meer zelfstandig wordt kun je last krijgen van een gevoel dat je toch nog doelloos leeft en weer zwanger worden.
Om onzekerheid te verbloemen
Ben je wat onzeker in sociale situaties? Sommige vrouwen met pleinvrees en andere sociale angsten gebruiken de baby als een soort schild. Zwangerschap of een kleine baby zorgen vaak voor gespreksstof en ontheffen je van de verplichting om aan bepaalde sociale eisen, die je eigenlijk zelf stelt, te voldoen.
Wat te doen tegen verslaafd zijn aan zwangerschappen?
Als je last hebt van deze verslaving en je auto nu toch écht vol zit is het belangrijk om hier wat aan te doen. Een zwangerschap is leuk, maar niet zonder gevaar.
Om deze verslaving te stoppen is het belangrijk om jouw persoonlijke oorzaak te achterhalen. Is het onzekerheid en geeft de zwangerschap je zelfvertrouwen een boost?
Heb je last van eenzaamheid of te weinig aandacht?
Heb je overtuigingen, al dan niet religieus, waardoor je een groot gezin “moet” hebben of je hier nu wel of niet gelukkig van wordt?
Als je namelijk de oorzaak van je zwangerschapsverslaving kunt achterhalen is het mogelijk om de oorzaak van de verslaving weg te nemen en daarmee de hele verslaving.
Tips tegen een zwangerschapsverslaving
Om de oorzaak te achterhalen kun je een aantal dingen doen.
Tip 1: Schrijf de redenen op waarom je zwanger wilt zijn.
Wees hierbij heel eerlijk tegen jezelf. Door een lijst te maken met redenen, hoe klein de reden ook lijkt, kun je kijken of hier een soort groter “plan” achter schuilgaat.
De redenen kunnen bijvoorbeeld duiden op eenzaamheid en dan weet je dat als je daar juist wat aan doet je ook niet nog meer kinderen hoeft te krijgen.
Tip 2: Laat regressie bij je uitvoeren
Vind je het erg lastig om de eerste tip uit te voeren? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om te achterhalen waarom je zwanger zijn zo verslavend vindt. Als de oorzaak in het verleden te vinden is helpt regressie je om die herinnering naar voren te brengen.
Vervolgens kun je met meer emotionele afstand naar die herinnering kijken waardoor je het makkelijker vindt om te stoppen met zwanger zijn, of om na deze in ieder geval niet voor een volgende poging te gaan.
Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat je last hebt van eenzaamheid of te weinig aandacht. Wellicht heb je in je jeugd een zwangere vrouw gezien die juist ontzettend veel aandacht kreeg en heb je daardoor de overtuiging gekregen dat zwangere vrouwen altijd aandacht krijgen en nooit eenzaam zijn.
De hypnotherapeut kan je dan helpen om die overtuiging te veranderen en om stappen te zetten om op een andere manier dan zwanger zijn aan voldoende aandacht te komen.
Tip 3: Voer een socratisch gesprek onder hypnose
Een andere manier om erachter te komen waarom je zo graag zwanger bent is door het voeren van een socratisch gesprek.
In een socratisch gesprek kun je bijvoorbeeld het lijstje van tip 1 erbij halen. Na elke reden kun je de vraag “Waarom” stellen. Hierdoor kom je bij achterliggende overtuigingen die de hypnotherapeut dan weer kan helpen om te veranderen.
Tip 4: Visualiseer een gelukkig leven zonder zwangerschap
Vind je het lastig om je een gelukkig leven voor te stellen zonder zwanger te zijn? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om dit te visualiseren. Door je voorstellingsvermogen te prikkelen kun je meer vertrouwen krijgen in een toekomst zonder zwangerschappen en is het ook eenvoudiger om maatregelen te nemen om een zwangerschap te voorkomen.
Je kunt bijvoorbeeld situaties visualiseren waarbij jij het nu echt fijn vindt om zwanger te zijn, zoals op een feestje.
In de visualisatie komt dan bijvoorbeeld aan bod hoe je ook zonder zwangerschap ervoor kunt zorgen dat je aandacht krijgt tijdens het feest en hoe je dus niet zielig in een hoekje van je stukje taart staat te eten.
Tip 5: Herhaal hypnotische suggesties tijdens zelfhypnose
Als je eenmaal weet waarom je het belangrijk vindt om zwanger te zijn begint de hypnotherapeut je te helpen door die overtuigingen te veranderen.
Dit kan onder andere door hypnotische suggesties. Deze helpen om overtuigingen te verzwakken waardoor je verslaafd bent aan zwanger zijn en versterkt overtuigingen om een leven zonder verdere zwangerschappen te hebben.
Een hypnotherapeut stelt deze suggesties samen op basis van jouw oorzaak en overtuigingen voor je zwangerschapsverslaving. Vervolgens krijg je vaak een MP3 bestand mee die je thuis kunt afspelen.
Voordat je de hypnotische suggesties afspeelt zorg je ervoor dat je in een ontspannen toestand bent. Je gaat op een comfortabele plaats in huis zitten of liggen, zoals op de bank of in bed. En focust je dan eerst op je ademhaling. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een hand op je buik te leggen. Als je ademhaling regelmatig is en je jouw spieren goed ontspant zet je de MP3 aan en sluit je je ogen.
Door zelfhypnose heb je sneller het gewenste effect van hypnotherapie dan zonder zelfhypnose.
Tip 6: Neem een spiraaltje
Een spiraaltje als anticonceptie wordt door de huisarts ingebracht en moet er ook door de huisarts weer uitgehaald worden. Door een spiraaltje te nemen maak je het fysiek onmogelijk, of in ieder geval zo goed als, om zwanger te raken. Hierdoor moet je nu echt werken aan de problemen die je hiervoor oploste met een zwangerschap.
Het is uiteindelijk een stuk moeilijker om te stoppen met het spiraaltje dan met de pil.
Er zijn dus allerlei stappen die je kunt zetten tegen een zwangerschapsverslaving. Het belangrijkste is dat je weet “waarom” je zo graag zwanger wilt zijn. Door de oorzaak te achterhalen kun je veel doen tegen deze verslaving. Een hypnotherapeut kan je hierbij helpen.
Wil je meer weten over hypnotherapie, voor jezelf of om mensen te helpen? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
Bronnen:
https://www.womenshealthmag.com/beauty/octomom-syndrome
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2632601/Woman-37-addicted-buzz-pregnancy-shes-seven-babies-wont-stop-womb-falls-out.html
https://www.womenshealthmag.com/beauty/octomom-syndrome