Vitaliteit: Wat kun jij doen om je vitaliteit te verbeteren?

Vitaliteit is een populaire term in de werkende wereld. Het gaat over medewerkers die vitaal zijn en die door hun vitaliteit langdurig inzetbaar zijn. Maar wat is vitaliteit en hoe zorg jij ervoor dat je vitaal bent? In dit blog lees je er meer over. 

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit gaat over de energie die je hebt om te leven. Je hebt levenslust en kunt herstellen van tegenslagen[1]

Het is een positief gevoel van levendigheid en energie[2]. Een andere definitie voegt daar nog aan toe dat je zelf dit gevoel van energie kunt controleren. Het is anders dan blijdschap en iets waar je enthousiast over bent. Als je namelijk niet je energie kunt controleren, omdat je helemaal enthousiast of geobsedeerd bent door iets, kan dat enthousiasme alsnog je energie opvreten. Als je vitaal bent weet je dus ook wanneer het tijd is om een pauze te nemen[3].

Vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit op de werkvloer kan dus betekenen dat je niet gelijk chagrijnig wordt van een tegenslag op het werk. Dat je niet vaak ziek wordt of dat als je ziek wordt je in ieder geval snel weer beter wordt. 

Het gaat ook over je drive of de energie die je in je werk wilt steken. Jij bent geen raamambtenaar, maar gaat lekker gefocust aan de slag en je kunt omgaan met de dynamiek binnen een bedrijf. 

Onderzoek vitaliteit

Omdat vitaliteit zo belangrijk gevonden wordt, is er ook onderzoek gedaan naar dit onderwerp.

Lichamelijke beweging

Zoals onderzoek naar welk effect fysieke beweging heeft op jouw cognitieve vitaliteit, de vitaliteit van je denkvermogen. Fysieke beweging helpt je namelijk om je cognitieve vaardigheden vast te houden en zelfs te verbeteren. Beweging helpt je dus om je verstand te houden en zelfs te verbeteren[4]. Dit is waarom het zo belangrijk is om actief te blijven als je ouder wordt.

In dit onderzoek wordt aangegeven dat mensen tussen de 18 en 65 jaar vijf dagen per week een half uur moeten bewegen of drie keer per week minimaal twintig minuten moeten sporten met aerobicsachtige beweging. Voor mensen ouder dan 65 wordt dit ook aanbevolen, maar met de toevoeging van evenwichtsoefeningen en rekening houdend met hun fitnessniveau. Je moet jezelf ook niet ziek sporten.

Naast dat dit goed is voor je hersenen kan beweging op deze manier ook voorkomen, of ten minste de kans verlagen, dat je last krijgt van ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker.

Jezelf blijven ontwikkelen

Ander onderzoek laat zien dat  jezelf ontwikkelen, een leven lang leren, je ook kan helpen om je cognitieve vitaliteit op peil te houden. Je loopt dan mentaal minder snel vast als er zich problemen voordoen. Dit helpt je dus om vitaal te zijn bij tegenslagen in je privéleven of op het werk.

Sociale interactie

Sociale interactie hebben is ook belangrijk voor je mentale vitaliteit en cognitieve vitaliteit. Dit betekent dat je afspreekt met vrienden en als je geen vrienden of familie meer hebt, dat je iets anders doet om in aanraking te komen met andere mensen.

Bijvoorbeeld dat je dan meedoet met drama om nieuwe mensen te leren kennen, of dat je bij een vereniging gaat. zodat je contact met mensen blijft houden.


Als je positieve sociale interacties op je werk hebt, helpt dit ook met je vitaliteit op het werk[5].


Stress verminderen

Je stress kunnen managen is ook belangrijk voor je vitaliteit. Je baas vindt het misschien niet leuk, maar dit betekent dus ook “nee” zeggen en je grenzen aangeven, zodat je niet de hele tijd last hebt van stress.

Chronische stress is namelijk ook heel ongezond.


Dit betekent ook wandelen in de natuur, mediteren of yoga doen om je stressniveau te verminderen.


Een huisdier kan ook veel doen voor het verlagen van je stress.

Gezond eten

Daarnaast is gezond eten ook belangrijk om je cognitieve vitaliteit op peil te houden. Dit betekent elke dag groente, fruit, een handje noten en mager vlees of geen vlees. Voeding met antioxidanten en stoffen die ontstekingsremmend werken beschermen je brein en lichaam[6].

Gezondheid vitaliteit

Zoals je ziet laat onderzoek zien dat veel factoren die met gezondheid te maken hebben ook je vitaliteit verbeteren. Bewegen, gezond eten en stress management helpen je niet alleen om een gezond lichaam te hebben. Ze helpen je ook om vitaler te zijn en om met tegenslagen om te kunnen gaan.

Of jij je vitaal voelt hangt ook af van je eigen  motivatie en als je last hebt van overgewicht hangt het ook af van of je bezig bent met afslanken of niet (bron 2).

Ook het zien en bezoeken van groene ruimtes, zoals parken, weilanden, bossen of de duinen, hebben invloed op je mentale gezondheid en vitaliteit. Zo is er een verband tussen de hoeveelheid tijd die je in de natuur besteedt en hoe mentaal gezond en vitaal je bent[7].

Uit onderzoek onder ouderen blijkt dat ouderen die zich vitaal voelen vaak fysiek gezonder zijn dan ouderen die dit gevoel niet hebben. Ook hebben vitale ouderen minder last van angsten en depressie (bron 3, pag. 5).

Vitaliteit verbeteren

Al deze onderzoeken en weetjes geven behoorlijk wat handvatten die je kunt gebruiken om jouw vitaliteit te verbeteren. 

Er zijn een aantal praktische stappen die jij kunt uitvoeren, zoals:

  1. Gezond eten
  2. Regelmatig bewegen
  3. Regelmatig de natuur opzoeken
  4. Af en toe afspreken met vrienden/familie

Als je het lastig vindt om gezond te eten kan een hypnose je helpen om te achterhalen waarom dit zo is. Denk je bijvoorbeeld dat gezond eten te duur is? Vind je gezond eten niet lekker? Dat zijn allemaal problemen die met hypnotherapie op te lossen zijn. 

Heb je het idee dat regelmatig bewegen er voor jou niet in zit? Ook dan kan hypnose helpen. Je motivatie om te bewegen kan met hypnotherapie gestimuleerd worden. Dat is als hypnotherapeut ook super dankbaar werk om te doen, want je helpt mensen om gezonder te zijn. 


Bewegen en regelmatig de natuur opzoeken is ook goed te combineren. 


Afspreken met vrienden en familie kan dus ook veel doen om je vitaler te voelen. Misschien vind je dit als introvert persoon lastig om te geloven, maar in dat geval helpt het ook om met één persoon af te spreken. Ook introverte mensen hebben vaak wel vrienden die ze juist energie geven. En anders kan hypnose je helpen met het maken van nieuwe vrienden. 

Mentale stappen om vitaliteit te verbeteren

Dan zijn er ook nog wat mentale stappen die je kunt zetten om je vitaliteit te verbeteren, namelijk jezelf blijven ontwikkelen en stress verminderen. 

Motivatie

Daarnaast speelt je motivatie ook een rol. Interne motivatie brengt namelijk energie, maar als je jezelf moet dwingen tot motivatie, dan heb je het eigenlijk over discipline, dat kan je juist je energie kosten[8].

Als je jezelf gaat ontwikkelen, ontwikkel jezelf dan in iets waarvoor jij zelf gemotiveerd bent en niet alleen maar omdat je leidinggevende het zegt. Als je een keuze hebt, kies dan voor wat jou echt interessant lijkt. 

Hypnose kan je ook helpen om te bepalen wat je moet doen om een bepaald doel te halen. Met progressie visualiseer je bijvoorbeeld jouw gewenste toekomst en de stappen om ernaartoe te werken. Dit geeft je houvast en duidelijkheid. Die duidelijkheid helpt je weer met je motivatie om met die stappen aan de slag te gaan. 

Stress

Stress verminderen gaat over de oorzaken voor stress verminderen. Stress is vaak het gevolg van jouw reactie op een probleem. Het is ook eigenlijk een reactie die je lichaam geeft als je in een ‘gevaarlijke’ situatie bent. Alleen omdat we in de huidige samenleving geen last meer hebben van beren, zien we in andere zaken gevaar.

Zoals “nee” zeggen tegen je leidinggevende, dat zou gevaarlijk kunnen zijn voor het behouden van je baan. Terwijl vaak ziek worden, omdat je geen “nee” kunt zeggen, net zo gevaarlijk is.

Hypnose wordt ook vaak gebruikt om triggers voor stress te achterhalen en jouw kijk op die trigger te veranderen. Daarnaast kunnen ook meditatie technieken, zoals geleide visualisaties, gecombineerd worden met hypnose om stress te verminderen. 


Daarnaast kun je ook nog een opname krijgen voor zelfhypnose, die je ook kan helpen met het managen van stress. 


Daarbij kan dit je helpen om te kiezen hoe je reageert op problemen in je leven. 

Jezelf blijven ontwikkelen

Jezelf blijven ontwikkelen klinkt voor de ene persoon heel logisch, maar voor de andere klinkt het als: “Nee, ik wil niet meer terug naar school.” Hoe je hier tegenaan kijkt hangt af van je mindset over of je persoonlijk kunt groeien of niet. Zo zijn er verschillende manieren voor hoe mensen naar intelligentie kijken. Je hebt dan een vaststaande mindset. Dat wat je weet en kunt is dan iets wat voor jou zo is en waar je niets aan kunt doen. Of je hebt een groei mindset. Je kunt dan nieuwe vaardigheden aanleren, ongeacht hoe slim je nu wel of niet bent. 

Die mindset veranderen, zodat jij jezelf kunt blijven ontwikkelen, is ook iets wat je met hypnose kunt doen.

Je kunt zelfs jezelf ontwikkelen in hypnose om jezelf en andere mensen te helpen.

Wil je weten hoe dat werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:




Bronnen: