Ik ben niet blij: Wat je dagelijks kunt doen
Ik ben niet blij: Wat je dagelijks kunt doen
11 mei 2018 
6 min. leestijd

Ik ben niet blij: Wat je dagelijks kunt doen

Blij zijn is toch net even wat anders dan gelukkig zijn. Gelukkig zijn is een soort algemene staat van zijn. Over het algemeen ben je dan blij. Ben je over het algemeen niet blij, dan kan dat zich vertalen naar ongelukkig zijn, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Blij zijn is ook iets wat je iets eenvoudiger kunt sturen dan gelukkig zijn. Bij blij zijn merk je vaak dat je een glimlach op je gezicht krijgt en je frisser en vitter voelt.

Als jij niet blij bent moet je even verder lezen, want er zijn dingen die je dagelijks kunt doen om blijer te zijn.

Ik ben niet blij

In eerste instantie is het handig om na te gaan waarom je niet blij bent. Ligt dit aan je werk, aan je privéleven of mensen die je om je heen hebt? Als het namelijk iets is wat je kunt negeren of uit de weg kunt gaan heb je de eerste stap al gezet.

Elementen in je leven waar je niet blij, of zelfs ongelukkig, van wordt kun je uit je leven verbannen.

Staat er iets in je huis waar je niet blij van wordt?

Weg ermee!

Kun je die buurman niet luchten of zien? Met een boog eromheen.

De waarde van blijdschap

Hoe belangrijk vind jij het om blij te zijn? Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je veel denkt over blij zijn en hier veel aandacht aan besteedt, je vaak juist minder blij bent.

De manier om blij te zijn, kan daardoor ook zijn om je minder te focussen op de vraag: Ben ik blij?

Je kunt je beter focussen op waarmee je bezig bent en meegaan in de flow die je op dat moment hebt. Uiteindelijk word je daar blijer van dan wanneer je telkens gefrustreerd raakt omdat je niet blij bent.

Als je gewoon accepteert dat jij je voelt zoals je je voelt helpt dit om je uiteindelijk blijer te voelen.

Ga de natuur in

De kleur groen werkt rustgevend en daarom is het zo belangrijk dat grote steden parken hebben en om af en toe een wandeling door het bos te maken. Door dagelijks een half uurtje in een natuurlijke omgeving te zijn, zoals in een park, bos of tussen de weilanden, help je jezelf om tot rust te komen.

Deze rust is een goede basis om blij te zijn.

Wat vind je leuk om te doen?

Vraag jezelf af van welke activiteiten je blij of trots wordt? Wat geeft je een voldaan gevoel als je klaar bent? Voor de ene persoon is dit het hele huis schoonmaken en voor de andere persoon is dit een stukje wielrennen.

Als je eigenlijk niet zo goed weet waar je een blij gevoel van krijgt, probeer dan elke dag iets nieuws uit. Zoals

  • Een nieuw recept koken.
  • Een kamer helemaal opruimen.
  • Breien
  • Een kruiswoordpuzzel oplossen.
  • Een stuk wandelen.

Wanneer je weet waar je in ieder geval een goed gevoel van krijgt als je ermee bezig bent, of in ieder geval niet slechter dan als je nergens mee bezig bent. Kun je jouw vrije tijd in ieder geval zo indelen dat je met dingen bezig bent die je leuk vindt.

Je geeft dan niet de prioriteit aan gelukkig worden, maar aan positieve dingen doen. Die positieve dingen moeten je in ieder geval een goed of beter gevoel geven. Als je er niet blij van wordt is dat niet erg, als het maar leuker is dan niets doen.

Vind je het lastig om jezelf een leuke activiteit te gunnen, heb je het idee dat andere mensen je zullen veroordelen als jij erachter komt dat je haken superleuk vindt om te doen en laat je het daarom maar?

Dan kan een hypnotiseur je helpen om die blokkade op te heffen. De overtuigingen die jij hebt over wat wel en niet hoort en wat normaal is hoeven namelijk helemaal niet te kloppen en als je er last van hebt, dan is het toch handiger om overtuigingen te krijgen die jou de vrijheid bieden om te doen wat je leuk vindt en waar je blij van wordt.

Ga om met mensen waar je je beter door voelt

Niet alleen activiteiten waar je je beter door voelt zijn belangrijk, ook de mensen met wie jij omgaat. Soms kan de negativiteit in een relatie sluipen. Opeens merk je op dat die ene vriend eigenlijk alles wat jij doet afzeikt, al dan niet lacherig, maar daar voel jij je niet beter door.

Spreek daarom af met mensen die je een beter gevoel geven dan wanneer je alleen bent.

Heb je die mensen niet om je heen? Ga dan eens naar Facebookgroepen of vindt een hobby waarmee je nieuwe mensen kunt leren kennen. Mensen zijn sociale wezens, en het is belangrijk om contacten te hebben.

Altijd alleen zijn omdat je alleen maar “stomme” mensen kent is natuurlijk ook niet gezond.

Voeg je bij een wandelclub, ga op een teamsport of volg een cursus. Vriendschappen kunnen op de gekste plekken ontstaan. Vraag die persoon waarmee het klikt om eens een kopje koffie te drinken.

Kun je je niet voorstellen hoe je op zo’n manier mensen aanspreekt? Vind je het spannend om je in te schrijven om iets nieuws te leren?

Ook dan kan een hypnotiseur je helpen om de kans te vergroten dat jij de mensen in je leven krijgt waar je blij van wordt. Dit kan een hypnotiseur bijvoorbeeld doen met een geleide visualisatie, zoals:

“Je bent bij een workshop potten bakken. Het is erg gezellig en de andere deelnemers hebben ook lol. Je maakt een grapje over de vorm van je pot en een mededeelnemer moet lachen. Na de workshop spreek je hem/haar aan of zelfs de hele groep om nog even een drankje te doen. De helft doet met je mee, het wordt een gezellige avond en je hebt in ieder geval weer een paar nieuwe Facebookvrienden.”

Plan tijd in om dingen te doen die jij wilt

Heb je soms het gevoel dat je leeft volgens de agenda van iemand anders? Plan specifieke tijden in waarin jij gaat doen wat je leuk vindt om te doen. Neem eventueel een dagje vrij als je die luxe hebt.

Als je voortdurend iets doet waar je ongelukkig van wordt, omdat jij je moet schikken aan de agenda van iemand anders kan dit ervoor zorgen dat je zegt “Ik ben niet blij”. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Geef daarom aan die persoon aan dat jij je me-time verdient. In die me-time kun je dus activiteiten uitvoeren die je leuk vindt en met vrienden afspreken die je anders gewoon niet kunt zien.

Heb jij het gevoel dat je het niet waard bent om tijd in te plannen. Krijg je een raar gevoel als jij in de agenda moet opschrijven “3 uur voor mezelf”. Dan kan een hypnotiseur je helpen door middel van suggesties. Hypnotische suggesties zorgen ervoor dat overtuigingen die je helpen om vrijer te leven sterker in je onderbewuste aanwezig zijn dan overtuigingen die je hierin blokkeren.

Deze suggesties kun je thuis herhalen tijdens zelfhypnose. Voor zelfhypnose ga je op een comfortabele plaats zitten of liggen. Je ontspant al je spieren en haalt rustig adem. Je sluit je ogen en zet dan de mp3 van je hypnotiseur aan of je herhaalt hardop de suggesties, zoals:

Ik mag mijn tijd nemen.

Mensen houden ook rekening met mij.

Ik mag het aangeven als ik het te druk krijg.

Ik mag gekke hobby’s hebben.

Me time helpt om te ontspannen.

Dit zijn slechts voorbeelden van suggesties. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties krijgen die je helpen om dingen te doen waar je blij van wordt.

Versterk de band met je partner

Heb jij het geluk dat je een vaste relatie hebt? Een goede band met je partner is ontzettend belangrijk voor een blij gevoel en voor geluk op de langere termijn. Het is daarom erg belangrijk om je relatie te versterken, met bijvoorbeeld een date-night. Tijd voor jezelf en voor je relaties is erg belangrijk.

Daarbij is het handig als je op een positieve manier naar je relatie kijkt.

Als je een paar minuten aan je relatie denkt, denk je dan vooral aan de positieve dingen of aan de negatieve dingen? Door je meer op het positieve te focussen word je ook blijer tijdens de date met je partner.

Een manier om je op de positieve kanten te focussen is door een dagboekje bij te houden en elke dag 1 tot 3 dingen op te schrijven die je die dag leuk vond aan je partner. Hierdoor ga je ook meer op de positieve kanten van je partner letten.

Samen dingen doen en op de positieve kanten letten zijn niet de enige dingen die je kunt doen met je partner. Bepaal bij jezelf wat je sterke kanten zijn en hoe je hiermee je partner kunt helpen. Ben jij gewoon de betere kok? Dan kun je lekker eten voor hem/haar maken. Heeft hij/zij hulp nodig met financiële beslissingen? Dan kun jij onderzoek doen naar de voor- en nadelen van zo’n beslissing. Bekijk voor jezelf waar jij je partner kunt helpen.

Ook hiermee kan een hypnotiseur jou helpen.

Neem dus tijd voor jezelf, tijd voor vrienden en pak helemaal de tijd om je relatie te versterken.

Wil je meer weten over mentale technieken om vaker te kunnen zeggen dat je blij bent? Kom dan eens naar een de gratis online masterclass en bekijk de andere evenementen in onze agenda.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

niet blij

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen