Voor jezelf kiezen: vertrouwen op je eigen keuzes en jezelf voorrang geven
31 maart 2023 
6 min. leestijd

Voor jezelf kiezen: vertrouwen op je eigen keuzes en jezelf voorrang geven

Voor jezelf kiezen kun je eigenlijk op twee manieren interpreteren. Het kan gaan over jezelf meer op de eerste plaats zetten, dus ervoor kiezen om meer tijd aan jezelf te besteden. Daarnaast kan het gaan over het maken van keuzes op basis van je eigen overwegingen en je niet zoveel aan te trekken van wat andere mensen vinden wat jij zou moeten kiezen. 

Zelf keuzes maken

Zelfs keuzes leren maken is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Als je ouders je bijvoorbeeld altijd hebben gezegd wat je moet doen, dan kun je het lastig vinden om voor jezelf te kiezen omdat je gewent bent om naar een ander te kijken voor het nemen van beslissingen voor jezelf. Dat is niet heel handig, want daardoor kun je een leven gaan leiden dat niet het jouwe is. 

Ook dan kan voor jezelf kiezen er uiteindelijk op neerkomen dat je meer kiest aan waar jij je tijd aan wilt besteden, dat wat jij denkt wat andere mensen denken waar jij je tijd aan zou moeten besteden.

Dus ook op deze manier is voor jezelf kiezen een manier om jezelf op de eerste plaats te zetten. 

Het nemen van persoonlijke beslissingen kan levensveranderend zijn, zeker als jij besluit je hart te volgen in plaats van wat je denkt dat je partner of ouders of andere belangrijke mensen in je omgeving van je willen. 

De keuzes die je maakt worden wel beïnvloed door overtuigingen die je hebt over jezelf en hoe groot of klein je denkt. In het Engels spreekt men ook wel van ‘self imposed horizons’[1].

Emoties en zelf keuzes maken

Veel keuzes die je maakt, maak je toch op basis van je emoties en die emoties ontstaan weer afhankelijk van de situatie en jouw oordeel over die situatie. Dat oordeel is weer afhankelijk van jouw overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren.

Daarnaast zorgt het maken van een keuze ook weer voor een emotie. Meestal heb je bepaalde emoties die je verwacht. Als je een kledingstuk koopt denk je bijvoorbeeld dat je er blij van wordt, maar soms kun je ook onverwachte emoties krijgen. Zoals wanneer het kledingstuk niet past wanneer het eindelijk wordt bezorgd met de post. Dan baal je gewoon ontzettend. 

Alleen dit zijn maar kleine emoties. Als het bijvoorbeeld gaat om het nemen van sociale beslissingen (wel of niet naar een feestje gaan) of morele beslissingen (wel of geen ontslag nemen, relatie uitmaken en dergelijke) dan zijn emoties zoals onzekerheid en spijt vaak van belang voor welke beslissing je neemt[2]

Als je bijvoorbeeld spijt hebt van dat je eerder niet naar een feestje bent gegaan, kan dat ervoor zorgen dat je dan wel weer naar dat feestje gaat. Terwijl onzekerheid je kan belemmeren om te gaan. 

Zaken die voor jezelf kiezen lastiger maken

Soms kan hoe je emoties verwerkt ook nog eens een belemmering zijn. Als je bepaalde schade hebt aan de hersenen, of zelfs verslaafd bent (geweest), kan het lastig voor je zijn om bepaalde beslissingen te nemen die op de lange termijn goed voor je zijn, maar die op de korte termijn niet zoveel voor je doen[3].

Ook traumatische gebeurtenissen kunnen het voor jezelf kiezen lastiger maken. Een trauma kan er namelijk voor zorgen dat je catastrofaal gaat denken (dat alles misgaat zeg maar) en je kunt overtuigingen krijgen die je niet verder helpen. Dit kan je zelfs ongevoelig maken voor bewijs over wat een verstandige keuze is en het kan je blokkeren om na te denken over andere mogelijkheden[4]

Overtuigingen veranderen om voor jezelf kiezen eenvoudiger te maken

Dit is waarom het zo belangrijk is dat je zelfvertrouwen hebt, mentaal sterk in je schoenen staat en om trauma’s te verwerken totdat je ziet dat het een incident is en niet een regel over hoe de wereld werkt.

Zodat je minder snel spijt krijgt van het maken van bepaalde keuzes, omdat je die dan gewoon niet maakt en ook keuzes durft te maken waar je oprecht blij van kunt worden, maar waarbij onzekerheid je in de weg staat. 

Hoe vaak komt het wel niet voor dat iets aan je voorbij schiet, simpelweg omdat je voor je gevoel gewoon niet gekozen hebt? Achteraf blijkt dan vaak dat je “nee” gekozen hebt. 

Dus hoe zorg je er nu voor dat je voor jezelf kiest? Hypnose kan je helpen om het eenvoudiger maken om voor jezelf te kiezen en om die keuze echt te maken, omdat jij denkt dat het een goed idee is en niet omdat iemand anders dat denkt. 

Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen met regressie. Met regressie kun je teruggaan naar het eerste moment waarop je bijvoorbeeld oprecht voelde dat je een ander nodig had om een keuze te maken of wanneer je voor een ander koos, in plaats van voor jezelf.

Vervolgens helpt de therapeut je om iets te doen met dat moment. Veel van dit soort momenten vind je bijvoorbeeld vaak terug in je kindertijd. De kindertijd is namelijk de periode in je leven waar je bedenkt wat de regels van het leven zijn, hoe de wereld functioneert en hoe jij je daarin hoort te gedragen. 

Die regels neem je vaak onbewust mee naar de rest van je leven en die kunnen je belemmeren om voor jezelf te kiezen. 

Vervolgens ga je iets doen met het moment waarop zo’n belemmerende overtuiging is ontstaan, om de belemmering te repareren[5]. Zo kan je inleven in andere mensen die er toen waren al veel doen om de belemmering los te laten. Wellicht zag je hoe een van je ouders die dag het advies van hun partner vroeg voor het nemen van de beslissing en dacht je toen dat het zo hoorde. Het kan werkelijk van alles zijn. 

Door je in te leven met je huidige kennis van de wereld kun je hele andere ideeën krijgen over het nemen van je beslissingen, vertrouwen op jezelf en jezelf op de eerste plaats zetten. 

Trauma verwerken

Soms is het niet een lastig iets om te bepalen waarom je het lastig vindt om voor jezelf te kiezen. Wellicht heeft het maken van een eigen keuze ooit geleid tot een traumatische gebeurtenis en durf je sindsdien niet meer goed eigen keuzes te maken. In dat geval is traumaverwerking van belang, zodat je weer op jezelf durft te vertrouwen. 

Als dit hoort bij het moment wat je ontdekt in regressie, een trauma uit je jeugd, dan kan een gesprek met je innerlijk kind al heel veel doen om dit achter je te laten, zodat je weer voor jezelf kunt kiezen.

Wellicht was het in je jeugd belangrijk om te kiezen wat je ouders wilden als overlevingsstrategie, maar heb je nu een partner die helemaal niet zo is. Alleen dat weet je niet, omdat je nog niet voor jezelf gekozen hebt. 

Soms kan voor jezelf kiezen en erachter komen dat je partner je dit gewoon laat doen al heel veel doen om zo’n belemmering achter je te laten. Echter, dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Dus dan kan het gesprek met je innerlijke kind ervoor zorgen dat je dit wel kunt doen. Je kunt je innerlijke kind bijvoorbeeld vertellen dat de overlevingsstrategie van meegaandheid niet meer nodig is. Dat je nu in een hele andere situatie bent en dat je nu mensen om je heen hebt die jou accepteren zoals je bent. 

Dit gesprek kan al veel doen, zodat de nieuwe mensen in je leven inderdaad kunnen laten zien dat voor jezelf kiezen helemaal niet erg is. Wellicht wordt het zelfs aangemoedigd 😊. 

Hypnose kan ook op andere manieren helpen om een trauma te verwerken, zodat die gebeurtenis je niet meer in de weg staat om voor jezelf te kiezen.

Zo heb ik ook eens een vrouw geholpen die wilde afslanken, maar bij wie dit niet lukte omdat dik-zijn voor haar een manier was om te voorkomen dat (gevaarlijke) mannen haar aantrekkelijk genoeg vonden om haar lastig te vallen. 

Alleen, de meeste mannen doen dit niet, en inmiddels wist ze ook nog wel wat andere manieren om zichzelf te beschermen.

Doordat ze een traumatische gebeurtenis die daaraan gelinkt was kon verwerken, kon ze daarna ook gewoon afslanken en op die manier voor haar gezondheid kiezen. 

Hoe cool is dat? 

Soms is het probleem waarvan je denkt dat het je tegenhoudt om voor jezelf te kiezen dus niet het echte probleem. Met hypnotherapie krijg je hulp om duidelijke en onduidelijke oorzaken van problemen weg te nemen, zodat voor jezelf kiezen eenvoudiger wordt, ongeacht of dit nu is om zelf keuzes  te maken of om simpelweg jezelf meer op 1 te zetten.

Wil jij meer weten over hypnose en hoe je dit voor jezelf en voor andere mensen kunt gebruiken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleiding kun je klassikaal of (live) online volgen. 

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen