Authentiek: met hypnose helemaal jezelf zijn in elke situatie
Authentiek: met hypnose helemaal jezelf zijn in elke situatie
06 januari 2023 
6 min. leestijd

Authentiek: met hypnose helemaal jezelf zijn in elke situatie

Authentiek zijn is voor veel mensen een probleem. Op school, op het werk of zelfs thuis kan het lastig zijn om authentiek te zijn, maar waarom is dit lastig? En wat kun je doen om meer authentiek te zijn? In dit blog kom je erachter.

Wat betekent authentiek?

Volgens de Van Dale betekent authentiek: geloofwaardig, betrouwbaar en echt. Iets is dus origineel en niet nep. Voor kleding en meubels is dit bijvoorbeeld erg belangrijk voor het bepalen van de waarde.

Voor mensen is authentiek zijn ook belangrijk, want als je ‘echt’ bent, dan ben je dus jezelf en dat zorgt ervoor dat je geloofwaardig overkomt. Daarnaast is dus die geloofwaardigheid en de betrouwbaarheid belangrijk.

Authentiek mens

Een authentiek mens is iemand die volledig zichzelf is, die heeft dus haast geen masker op. Nu kun je denken dat mensen die er wat alternatief uitzien authentiek zijn, maar iemand die zich profileert als authentiek hoeft dat niet per se te zijn.

In een onderzoek moesten mensen naar een kleur kijken en kregen ze te horen dat de kleur zou veranderen. Daarbij werd de suggestie gewekt dat authentieke mensen een dramatischere kleurverandering zouden zien dan mensen die niet authentieke zijn. De kleur bleef gedurende het hele onderzoek hetzelfde, maar mensen dachten dus dat de kleur zou veranderen. Mensen die zich voorstelden als authentiek hadden ook het idee dat de kleurverandering intenser was. Voor de onderzoekers was dit het bewijs dat authentiek zijn onderdeel kan zijn van je identiteit en dat dit je gedrag zodanig beïnvloedt dat authentiek willen zijn ervoor zorgt dat je juist niet authentiek wordt. Je gaat dingen zeggen, omdat die in lijn zijn met je gewenste identiteit, ook al is het niet waar[1].

Als je dus iemand ziet die zich niets van bepaalde sociale normen aantrekt en je denkt dat dit komt doordat die persoon authentiek is, dan hoeft dit niet zo te zijn. Het kan ook zijn dat die persoon dit doet, omdat hij zichzelf op een bepaalde manier identificeert en door bepaald gedrag een reactie krijgt van de omgeving die hij/zij wil hebben. Misschien voelt het voor die persoon eigenlijk niet eens zo prettig om er zo ‘anders’ uit te zien.

Om authentiek te zijn is het belangrijk om jezelf te kennen en om vervolgens in lijn met die kennis te handelen[2].

Er zijn een aantal voordelen aan authentiek zijn, zoals:

  1. Meer creativiteit
  2. Kunnen omgaan met veranderingen
  3. Je kunt aanpassen aan nieuwe situaties
  4. Vaker intrinsiek gemotiveerd
  5. Hogere innovativiteit op het werk

Authentiek zijn

Authentiek zijn is dus niet altijd heel voor de hand liggend en kan gewoon onderdeel zijn van je identiteit. Wat vooral belangrijk is, is dat je beslissingen kunt nemen om jezelf te zijn, zelfs als er sociale druk is om dat niet te doen[3].

Dit kan bijvoorbeeld gaan over de kleding die je aantrekt naar het kantoor. Maar het kan ook gaan om wat je doet bij begrafenissen en feestjes. In allerlei situaties dus waar er een bepaald sociaal verwachtingspatroon is waar je niet aan zou voldoen als jij helemaal jezelf bent.

Alleen, wat als daar wel aan voldoen nu helemaal jezelf zijn is? Dat is dan toch ook authentiek? Als je het juist leuk vindt om kantooroutfits te kopen of om op feestjes iets fleurigs aan te trekken en er gepast bij te lopen als je juist moet rouwen.

Anders zijn is dus zeker niet hetzelfde als authentiek zijn. Jezelf zijn, ook als dat wel bij de sociale normen past, dát is authentiek zijn.

Wat ook leuk is, is dat wanneer je authentiek bent dit goed is voor je vermogen om problemen op te lossen. Je maakt je immers minder druk om wat andere mensen van je oplossing kunnen vinden, waardoor je vrij bent om creatief te zijn als je een oplossing zoekt (bron 2).

Daarnaast is authentiek gedrag goed voor je als je je erg identificeert met de plaats waar jij je moet gedragen. Voel je je bijvoorbeeld erg verbonden met je werk, dan kun je daar authentiek zijn. In dat geval vermindert dit vaak conflicten en verbetert authenticiteit je prestaties. Voel je je echter niet verbonden met je werk of collega’s? Dan kan authentiek zijn juist nadelig voor je werken, meer conflicten opleveren en je presteren verminderen[4].

Dit is waarom het zo belangrijk is om werk te vinden wat bij je past en waarom werkgevers vaak iemand zoeken die in het team past.

Authentiek gedrag

Hoe zorg je er nu voor dat je authentiek gedrag hebt? Onderzoek laat zien dat hoe jij je voelt belangrijk is voor je gedrag. Bewustzijn van je lichaam en emoties helpen bijvoorbeeld om authentiek te zijn in het gedrag dat je wilt hebben. Hiervoor is het dus belangrijk dat jij je ook verbonden voelt met je lichaam en dat je begrijpt welke emoties je voelt. Mindfulness is een goede manier om die verbinding met je lichaam en de emoties aan te gaan en dat kan je helpen om meer authentiek gedrag te laten zien[5].

Daarbij doe je dus dingen voor jezelf, maar niet om iemand anders te pleasen of om een naar gevolg, zoals straf, te vermijden[6]. Echter, dit betekent niet per se dat je je niet aanpast als het nodig is. Je ziet gewoon beter waar je je wel enigszins kunt aanpassen en waar je helemaal jezelf kunt zijn. Dit is vooral belangrijk voor authentiek leiderschap.

Authentiek leiderschap

Authentiek leiderschap is niet alleen goed voor jezelf, het kan ook doorwerken in het team waar je leiding aan geeft. De creativiteit van je teamleden kan er zelfs door verbeteren (bron 2).

Voor authentiek leiderschap is zelfbewustzijn nodig, het kunnen verwerken van informatie zonder dat je last hebt van een bias (een soort vooroordeel dat je bevestigd wilt zien), je gedraagt je authentiek, je oriëntatie op relaties is authentiek (bron 6).

Met het zelfbewustzijn wordt bedoeld dat jij je bewust bent van de waarden die jij belangrijk vindt en dat je daarnaar kunt leven. Daarnaast heb je ook voldoende zelfvertrouwen. Ook zorgt dit zelfbewustzijn ervoor dat je kunt kiezen om jezelf te kunnen reguleren en om positief te zijn.

Dit positief zijn slaat bijvoorbeeld op het bereiken van hedonistisch plezier, iets is leuk omdat het leuk is en op het bereiken van eudainomisch plezier, iets is leuk omdat het betekenisvol is. Je voelt je in dat laatste geval goed, omdat je jezelf kunt zijn en iets kunt doen wat je belangrijk vindt.

Naast jezelf kennen, is het voor authentiek zijn ook belangrijk dat je jezelf accepteert en hierdoor leert hoe je kunt omgaan met je omgeving. Je hebt het gevoel dat je controle hebt over je leven.

Authentieker worden

Om authentieker te worden zijn dus een paar zaken van belang:

  1. Je kent jezelf en je weet wat je wilt.
  2. Je hebt voldoende zelfvertrouwen om te zijn wie je bent.
  3. Je doet niet per se je best om ‘authentiek’ te zijn.

Een hypnotherapeut kan je helpen om te bepalen wat je nu wilt en kan je helpen om voldoende zelfvertrouwen te krijgen om jezelf te zijn. Daarnaast kunnen blokkades onderzocht worden die nu voorkomen dat je doet wat je eigenlijk wilt doen. Zo nodig kunnen die veranderd of weggehaald worden.

Met regressie en progressie kun je bijvoorbeeld jezelf leren kennen en erachter komen dat je weet wat je wilt. Regressie is een manier om terug te kijken en te zoeken naar bepaald gedrag in je leven, wat iets is wat je wilt of wat je juist wilt veranderen. Vervolgens kun je met hypnose iets doen met die herinneringen waardoor je of makkelijker kunt doen wat je eerder deed of iets kunt veranderen wat je eigenlijk wilt stoppen.

Met progressie leer je een bepaald toekomstbeeld te visualiseren, iets dat je wilt. Vervolgens kun je in je gedachten stappen terugzetten tot aan het moment in de stoel. Dit helpt je om een plan te hebben om wat je wilt ook echt te bereiken.

Daarbij helpt dit stappenplan je ook om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Een andere manier om meer zelfvertrouwen te krijgen om te zijn wie je bent is door je ego te versterken. Dit kan door bepaalde suggesties te herhalen zoals:

“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”

“Het is oké om mezelf te zijn, ook als ik niet apart ben.”

“Als ik me normaal voel, voel ik mij als mezelf.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw problemen met authentiek zijn kun je andere suggesties krijgen om je zelfvertrouwen te verbeteren en om authentiek te zijn, zonder dat je hiervoor je best hoeft te doen.

Wil je meer weten over hypnose en hoe alles werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars en opleidingen. Ideaal voor je zelfontwikkeling of juist om mensen te helpen om hun gezondheid te verbeteren en om met problemen om te kunnen gaan.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen