Ontslag nemen: Wanneer en hoe doe je dat veilig?
Ontslag nemen: Wanneer en hoe doe je dat veilig?
10 augustus 2022 
6 min. leestijd

Ontslag nemen: Wanneer en hoe doe je dat veilig?

Ontslag nemen is niet iets wat je zomaar doet, maar als je elke dag huilend naar je werk gaat kan het tijd zijn om iets te veranderen in je leven zodat jij alsnog gelukkig wordt. 

Waarom wil je ontslag nemen

Er zijn veel redenen om ontslag te nemen. Je kunt ontslag nemen omdat je zelf vindt dat je niet meer past bij het bedrijf of juist omdat je andere kansen in je leven ziet, zoals een betere baan.

Steeds meer mensen nemen ook ontslag om zelf te beginnen met ondernemen. Veel mensen denken namelijk dat ze meer waardering, of plezier, zullen halen uit het ondernemen dan met een carrière in loondienst. Onderzoek laat zien dat dit waar is voor mensen die een klein bedrijf beginnen en zelfs mensen die in loondienst gaan bij een start-up. Maar ben je ondernemer van een groter bedrijf? Dan heb je niet per se meer werkplezier dan als je in loondienst werkt[1].

Veel mensen die niet tevreden zijn met hun mentale gezondheid willen ook ontslag nemen als ze dit kunnen betalen[2]. Dus of als ze voldoende gespaard hebben of als ze een andere baan hebben gevonden. Met name als je het gevoel hebt dat je baan niet echt betekenisvol is, kan je een grotere intentie hebben om van baan te veranderen. 

Als je bijna met pensioen kunt gaan kan je ook ontslag willen nemen voor je gezondheid. Bij een baan die fysiek veel van je vraagt kan dit bijvoorbeeld helpen om je gezondheid te verbeteren. Bij een baan die mentaal veel van je vraagt helpt dit om depressieve symptomen te verminderen[3].

Een leidinggevende hebben die niet kan communiceren en die niet goed is in het leidinggeven kan ook reden zijn voor het nemen van ontslag. De band die je hebt met je leidinggevende kan namelijk voor mentale problemen zorgen als die niet goed is. De kans is dan bijvoorbeeld groter dat je doorwerkt terwijl je eigenlijk ziek bent, dat is natuurlijk helemaal niet handig[4].

Is ontslag nemen wel nodig?

Misschien is je werk zwaar of heb je niet het idee dat het betekenisvol is, maar is dat wel zo? Als je veel werkt kan je ook een probleem hebben met voor jezelf opkomen en dan met name het aangeven van je grenzen. Heb je dat wel eens geprobeerd? Ja, en werkte het niet? Dan is het heel begrijpelijk dat je ontslag wilt nemen.

Maar is het antwoord “nee”, waarom heb je nog niet gezegd dat je minder wilt werken of wat je probleem is? 

Het is handig om dat te onderzoeken en om eerst te testen of je wel of niet dingen kunt zeggen tegen collega’s of je leidinggevende, vooral als je toch al ontslag wilt nemen. Wat heb je dan immers te verliezen. Voor hetzelfde geld reageren ze juist positief op je problemen en wordt het opgelost. Dan hoef je ook niet meer naar een andere baan te zoeken. 

Bij een giftige baas kan het ook handig zijn om geen feedback te geven, maar om gewoon te vragen om wat je nodig hebt. Soms kan je ook binnen een bedrijf kijken of je naar een andere afdeling kunt[5]

Als je het lastig vindt om dit te testen kan je kijken welke overtuigingen je hebt die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om bijvoorbeeld grenzen aan te geven of aan te geven wat verbeterd zou kunnen worden op je werk. 

Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen om te achterhalen waarom je bepaalde dingen niet doet, terwijl je stiekem weet dat het handiger is om ze wel te doen. Overtuigingen over werk en hoe je met managers of bazen om moet gaan kunnen ervoor zorgen dat je het lastig vindt om een goede werkomgeving te creëren. Er zijn meerdere technieken die hiervoor gebruikt kunnen worden, zoals cognitieve gedragstherapie met een focus op hypnotherapie[6].

Stappen voor het nemen van ontslag

Ben je voor jezelf opgekomen en luistert niemand naar je? Dan kan het toch handig zijn voor jezelf om ontslag te nemen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dan een armoedeval gaat maken.

Daarom is het eerst belangrijk om een alternatief te hebben. Het vinden van een nieuwe baan kan belangrijk zijn of misschien heb je naast je werk al een eigen bedrijf dat voor inkomsten zorgt. 

Nu kan je denken dat je niet genoeg energie hebt om naast je huidige werk te zoeken naar een andere baan. 

Maar het is belangrijk om je te realiseren dat blijven werken voor iemand die niet goed voor je is ongezond is. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat mannen die blijven werken voor een giftige baas 60% meer kans hebben op het krijgen van een hartaanval, beroerte, of een ander levensgevaarlijke probleem met hart- en vaatziekten (bron 5). 

Ander onderzoek laat zien dat blijven werken in een omgeving die niet goed voor je is de kans op depressie verhoogt en je immuunsysteem verslechtert. Als je dan ontslag hebt genomen kan het nog 22 maanden duren voor je fysiek en emotioneel hersteld bent van die slechte baas (bron 5). 

Om alsnog de energie te hebben om een andere baan te kunnen vinden en om door te kunnen gaan tot je een alternatief hebt, is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die het beste met je voor hebben. Praat met vrienden en collega’s. Doe buiten je werk om dingen waar je blij van wordt.

Blijf ook goed op je gezondheid letten. Beweeg, slaap en mediteer. Mindfulness kan heel erg helpen om je gedachten in het hier en nu te houden en om niet aan je vervelende baas te denken als je bijvoorbeeld bij je vrienden bent. 

Praktische stappen

Als je ontslag neemt moet je dit vaak minimaal een maand van te voren aangeven. Schrijf een professionele ontslagbrief, zodat als je (voormalige) baas ooit gebeld wordt voor een referentie hij/zij niet een reden heeft om lullig te doen. 

Maak een plan voor je transitie naar een andere baan. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan welke projecten je nog gaat afronden en wat je er niet meer bijpakt als jij je ontslagbrief hebt ingeleverd. Houd je aan deze plannen.

Zorg ervoor dat je alles klaar hebt liggen voor het geval dat je een baas hebt die je direct weg wil hebben als je de ontslagbrief inlevert. Dat scheelt een hoop gedoe.

Als je het lastig vindt om professioneel te blijven en om de brief daadwerkelijk in te leveren kan een hypnotherapeut je helpen met visualisaties over het nemen van ontslag om dit eenvoudiger te maken. 

Sollicitatie voor een nieuwe baan

Als je solliciteert naar een nieuwe baan, ga dan niet roddelen over je vorige/huidige baas. Het enige wat de persoon dan ziet is iemand die klaagt over zijn huidige baas en werk terwijl hij jouw huidige manager niet kent (bron 5). Dat kan het verkeerde beeld geven als je eigenlijk gewoon lekker aan de slag wilt gaan.

Jezelf mentaal sterk maken voor ontslag

Als je lang in een ongezonde omgeving hebt gewerkt kan het zo zijn dat je zelfvertrouwen ontzettend verminderd is. Misschien ben je ook ergens lang blijven hangen omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent om ergens anders aan de slag te mogen. 

Hypnotherapie kan je gelukkig heel goed helpen om je zelfvertrouwen te verbeteren[7]. Als je op dit moment geen ontslag durft te nemen of een andere baan durft te zoeken kan een hypnotherapeut je helpen om te achterhalen waarom je dat zo voelt. Die overtuiging kan vervolgens vervangen worden door een overtuiging dat jij het wel verdient om een baan te hebben waar je gelukkig van wordt en die je leven betekenis geeft. 

Met regressie kan je bijvoorbeeld achterhalen wat je blokkeert. Dan ga je terug naar het moment in je leven dat voor die blokkade heeft gezorgd. Met behulp van de hypnotherapeut kan je dat moment opnieuw interpreteren en alleen dit al kan ervoor zorgen dat je meer vertrouwen krijgt in je kunnen en kansen op een andere baan. 

Je zelfbeeld kan hierdoor ook veranderen[8]. Je kunt bijvoorbeeld jezelf zien als slachtoffer van je huidige baan, maar na hypnose kan je jezelf zien als een overlever en iemand die juist oplossingen zoekt om zelf de baas te zijn over zijn/haar leven. 

Daarnaast kan je hypnotische suggesties krijgen die je helpen met het verbeteren van je zelfvertrouwen. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Als ik niet goed was in mijn werk was ik al lang ontslagen.”

“Ik kan alles uitvogelen.”

“Ik verdien een baan die bij me past.”

“Ik heb connecties die mij helpen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw problemen met ontslag nemen kan een hypnotherapeut je andere suggesties geven die je helpen met het vinden van een nieuwe baan zodat je ontslag kunt nemen van je huidige baan. 

Ontslag nemen is soms de laatste moeilijke stap die je neemt als je een baan hebt waar je doodongelukkig van wordt. Voordat je ontslag neemt is het wel handig als je een alternatief hebt, zoals een enigszins lopend eigen bedrijf of een andere baan. 

Als je ontslag wilt nemen is de kans groot dat je nu ongelukkig wordt van je werk en dat kan veel invloed hebben op je fysieke en mentale gezondheid. Het is daarom belangrijk om buiten je werk om goed op je gezondheid te letten. Hypnotherapie kan je helpen met je mentale gezondheid om het vertrouwen te krijgen voor het vinden van een nieuwe baan.

Wil je meer weten over hoe hypnose kan helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een seminar of opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

 

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen