Vrouwen krijgen vaker een eetstoornis

Een tijd terug las ik in het nieuws dat vrouwen vaker een eetstoornis krijgen en waar dit aan zou kunnen liggen volgens sommige experts. Regelmatig hoor ik verhalen van meiden die door hun eetstoornis tot wanhoop worden gedreven en die allerlei medische en psychische behandelingen ondergaan om ervan af te komen.

In dit artikel wil ik ingaan op de resultaten van het onderzoek en hoe hypnose een rol kan spelen bij het overwinnen van een eetstoornis.

Resultaten van het onderzoek

In het onderzoek waarover ik het nieuws las is onderzocht hoe de hersenen van proefpersonen reageren als hun lichaam via virtual reality dikker of dunner wordt gemaakt. Aan het onderzoek deden zestien mannen en zestien vrouwen mee.

Uit de resultaten bleek dat als het lichaam van de vrouwen dikker werd gemaakt de hersendelen die gelinkt waren aan emoties sterk reageerden. Deze sterke reactie op de fysieke bouw kan verklaren waarom sommige vrouwen zo kwetsbaar zijn voor het krijgen van een eetstoornis.

Bij mannen was er ook een reactie, maar die was minder groot. Dit kan ook verklaren waarom er maar relatief weinig mannen zijn die last hebben van een eetstoornis in vergelijking met vrouwen.

Hersenactiviteit bij anorexia

Uit eerder onderzoek blijkt ook dat in een gezonde populatie er meer vrouwen toch ontevreden zijn met hun lichaam dan mannen. Dit is funest voor allerlei onderdelen van je leven, zoals het voelen van geluk. Die negatieve gevoelens zijn in een gezonde populatie ook nog eens niet nodig en extra afvallen zal dan ook niet voor dat geluk zorgen. Ook al denken sommige vrouwen (en mannen) van wel.

In eerdere onderzoeken is al gebleken dat vrouwen met anorexia een specifieke hersenactiviteit hebben als ze zichzelf vergelijken met andere vrouwen en dat verschillende hersendelen hiervoor geactiveerd worden. Onder andere hersendelen die gelinkt zijn met emoties( 2).

Hersenactiviteit bij gezonde vrouwen

In het onderzoek dat in het nieuws kwam zijn de reacties van de hersenen onderzocht bij gezonde vrouwen. Dit om te zien of reacties van gezonde vrouwen hetzelfde zijn als die van vrouwen met anorexia wanneer ze een verkeerd lichaamsbeeld voorgespiegeld krijgen. In dit geval slanker dan ze zijn en dikker dan ze zijn. Door gebruik te maken van virtual reality achtige technieken hebben ze dit voor de proefpersonen zo realistisch mogelijk gemaakt.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen als ze een lichaam ‘kregen’ met overgewicht ze veel minder tevreden waren dan als ze de test uitvoerden met hun eigen lichaam, maar nog interessanter is de uitkomst dat als vrouwen een slanker lichaam kregen dan ze in werkelijkheid hebben dit niet hun kijk op het lichaam verbeterde en ze niet blijer werden van het slankere lichaam.

De deelnemers van het onderzoek waren ook getest op de mate waarop ze risico lopen op het ontwikkelen van eetstoornissen. Hoe hoger dit risico was, hoe negatiever hun beeld van het lichaam werd als ze werden afgebeeld als een persoon met overgewicht.

Ook in dit onderzoek was het deel van de hersenen dat geactiveerd werd bij een beeld met overgewicht gelinkt met de verwerking van emoties, zoals angst, pijn, jeuk, kou, woede, verdriet en walging. Dus met name de negatieve emoties.

Behandeling van een eetstoornis

Een eetstoornis behandelen is vaak erg lastig en het kan jaren duren voordat je ervan af bent. Gelukkig biedt dit onderzoek goede informatie over hoe het behandeld kan worden( 3). Een tijd terug heb ik ook een artikel geschreven over het effect van hypnose op de hersenen.

Hypnose heeft namelijk ook effect op het gebied in de hersenen dat van belang is voor het verwerken van emoties.

Ik heb ook in het verleden vrouwen geholpen die last hadden van een eetstoornis om hier in ieder geval minder tot helemaal geen last meer van te hebben.

Een eetstoornis kan dus met hypnotherapie behandeld worden. Tijdens die hypnotherapie worden ook technieken gebruikt van cognitieve gedragstherapie en neuro linguïstisch programmeren.

Rol van overtuigingen bij eetstoornissen

In het onderzoek kregen de proefpersonen met een virtual reality setting een ander lichaam. Door bepaalde handelingen zou dit lichaam eigen voelen en dat lukte ook. Hierdoor raakten de proefpersonen er tijdelijk van overtuigd dat het dikkere of slankere lichaam hun lichaam was.

Als je last hebt van een eetstoornis ben je er vaak ook van overtuigd dat je dikker bent dan je in werkelijkheid bent en dit kan ertoe leiden dat je telkens weer gewicht probeert te verliezen. Iets dat je lukt, maar waarvan je spiegelbeeld lijkt te zeggen dat het niet lukt.

Deze overtuiging speelt dan een grote rol in het ‘waarom’ van de ziekte. Ook andere overtuigingen kunnen een grote rol spelen bij anorexia en andere eetstoornissen. Die hebben in de meeste gevallen te maken met het zelfvertrouwen.

Het zelfvertrouwen in het kunnen van dingen en het zelfvertrouwen over de positie in het sociale leven, zoals het gevoel van waardevol zijn en gewaardeerd worden door andere mensen.

Hypnotherapie tegen ongezonde overtuigingen

Bij hypnotherapie probeer je in eerste instantie achterliggende overtuigingen voor een eetstoornis te achterhalen. Je kunt bijvoorbeeld met regressietherapie achterhalen wanneer het idee is ontstaan dat je lichaam dikker is dan dat het is en hoe het komt dat die overtuiging zo vast in je systeem is gekomen.

Daarnaast kan hypnotherapie ook helpen om het zelfvertrouwen te vergroten. Dit gaat zowel om het zelfvertrouwen in het kunnen van dingen als om het sociale zelfvertrouwen.

In sommige gevallen kan het al gaan om het kunnen eten of het kunnen eten van brood in plaats van alleen maar wortels. Ik noem maar even iets. Soms kan dit ook komen doordat je ervan overtuigd bent dat de voeding niet lekker smaakt.

In dat geval kunnen sommige technieken ervoor zorgen dat je voeding op een andere manier gaat ervaren zodat je er wel weer van kunt genieten.

Je kunt bijvoorbeeld een geleide visualisatie krijgen over de voordelen die het eten van volkorenbrood voor je lichaam heeft. Hoe je het brood eet en hoe alle mineralen en vitaminen in het brood je lichaam voeden en ervoor zorgen dat je gezond kunt leven en goed kunt nadenken.

Vervolgens kan ook het sociale zelfvertrouwen versterkt worden met andere technieken en met aanmoedigingen om sociale activiteiten te ondernemen.

Zelf-hypnose en de strijd tegen negatieve emoties

Daarnaast kun je ook huiswerk meekrijgen om minder last te hebben van negatieve emoties en negatieve emoties die te maken hebben met je lichaamsbeeld. Je kunt bijvoorbeeld een mp3 meekrijgen die je kunt gebruiken bij zelfhypnose.

Of een huiswerkopdracht waarbij je zelf heel bewust je gedachten gaat sturen in een visualisatie die je zelf uitvoert zonder begeleiding. In die visualisatie kun je bijvoorbeeld visualiseren hoe gezellig het is om met vrienden uit te gaan en hoe je je voelt terwijl je iets vertelt.

Daarnaast kan men hypnotische suggesties meekrijgen die van toepassing zijn op hun situatie. Stel je hebt het idee dat als je niet de aller dunste bent, je niet goed genoeg bent, dan kun je de volgende suggesties meekrijgen.

  • Je lichaam voert geen wedstrijd met andere lichamen.
  • Je uiterlijk zegt niets over hoe goed je bent.
  • Wat ik doe is belangrijker dan hoe ik eruitzie.
  • Ik ben een gezellige gesprekspartner en daarom word ik gewaardeerd, niet omdat ik slank ben.

Andere technieken tegen negatieve emoties over je lichaam

Yoga is een hele goede fysieke en mentale techniek om meer in verbinding te staan met je lichaam en om je lichaam te waarderen. Door yoga focus je je in het hier en het nu door de ademhalingsoefeningen en asanas, poses, die je doorloopt.

Daarbij leer je door yoga waar je lichaam allemaal toe in staat is. Door yoga leer je dat je de meest onmogelijke dingen kunt doen, zoals op je hoofd staan, als je goed voor je lichaam zorgt.

Tijdens yoga word je vaak ook aangemoedigd om te waarderen wat je lichaam allemaal doet en om die waardering in het dagelijks leven mee te nemen. Door je lichaam kun je boodschappen doen, je kunt dansen (al dan niet goed, maar toch!), je kunt wandelen en ook gewoon een kopje thee zetten.

Ook mindfulness is hiervoor een goede techniek. Door mindfulness toe te passen ben je je bewust van waarmee je bezig bent. Daarnaast is het een goed middel om je gedachten en je emotionele reacties daarop in de gaten te houden.

Hierdoor kun je negatieve gedachtepatronen op den duur herkennen en stoppen voordat het uit de hand loopt. Als je dit lastig vindt kun je ook hypnotische suggesties krijgen die je helpen om in te grijpen bij dit soort gedachtepatronen.

Wil je meer weten over het effect van hypnose op emoties en andere problemen bekijk dan de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom eens naar een seminar.

Bronnen:

http://www.nu.nl/gezondheid/4337905/vrouwen-ontwikkelen-vaker-eetstoornis-dan-mannen.html

http://m.cercor.oxfordjournals.org/content/early/2016/10/12/cercor.bhw313.full

https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/update-on-the-treatment-of-anorexia-nervosa-review-of-clinical-trials-practice-guidelines-and-emerging-interventions/5A329A97727E16B16FFD573277430EB0