Waarheid spreken: wat gebeurt er als je dat niet doet?
02 april 2022 
6 min. leestijd

Waarheid spreken: wat gebeurt er als je dat niet doet?

De kerk spreekt al jaren niet de waarheid, met alle gevolgen van dien. De kerken lopen leeg en waarom? Ze spreken de waarheid niet. Dit laat al een beetje zien hoe het zit met de waarheid spreken.

De waarheid spreken is belangrijk in meerdere facetten van het leven. Bijvoorbeeld bij wat je moet denken over hoe je het beste leeft (dat is iets waar de kerk je mee zou helpen), je gezondheid en in je sociale leven. En nog veel meer plaatsen, maar laten we het overzichtelijk houden.

Hoe je het beste leeft is iets waar je verschillend over kunt denken, maar uiteindelijk denk ik dat er niet echt een keuze is.

Er is geen keus

Alles is liefde. Voor mij is alles liefde. Sommige mensen zeggen: ‘Je hebt twee keuzes, je kunt leven uit angst, of leven uit liefde.’ Ik zeg daartegen: ‘Nee, er is maar één keuze en dat is liefde, dus is er geen keus! Want als je kiest voor angst, dan doe je dat uit liefde voor jezelf.’ Denk daar maar eens over na… ;)

Ik ben kerkelijk opgevoed. Ik zat iedere week braaf in de kerk met de armpjes over elkaar. Ik kreeg les uit de Bijbel en het verwonderde mij altijd dat het Oude Testament en het Nieuwe Testament zo verschillend zijn.

Het Oude Testament gaat over een God die je straft en dat je je zoon opoffert en er komen dingen in voor als met messen neersteken en meer.

En in het Nieuwe Testament is er veel meer liefde. God is liefde. En aan Jezus werd gevraagd: ‘Kun jij de tien wetten van Mozes samenvatten?

Waarop Jezus zei :‘Ja dat kan ik, het is heel simpel. Er zijn maar twee regels. 1. Hou van jezelf en dan ook echt alles van jezelf! Ook die ene kant waarvan je nu denkt ik weet niet of ik die wel leuk vind. En daarna 2. Hou van je naasten zoals je ook van jezelf houdt. En dan is er vrede.’ Dat is het!

Simpele regels, maar deze heb ik nooit meegekregen in de kerk! Nee, maar ze stonden wel in dat boek. En nu, geloof ik ze tot in mijn ZIJN. Dat is het. Meer is het niet.

Alles is liefde, jij bent liefde, jij bent licht. En wanneer je dat echt ten volle leeft, ervaart en bent, dan komt de tweede stap. Dan zie je het ook in iedereen om je heen.

Ik ben verlicht

Daarom is het zo krachtig om te zeggen: ‘Ik ben verlicht.’ Ik ben ook verlicht! Ik ben liefde, ik ben licht. Het mooie is, dan zie je dat ook terug in mensen. Want je kunt alleen maar herkennen in anderen wat je in jezelf herkent.

Dus, het is niet een lullige affirmatie, zo van ‘Ik ben liefde, ik ben liefde, ik ben liefde.’ Nee, het zorgt ervoor dat je erop gaat focussen en dat jij gaat zien wat echt belangrijk is. En dat is dus liefde. En liefde is het belangrijkste wat er is. De alomvattende kracht.

Angst

In de kerk prediken ze angst en angst is gebaseerd op een leugen. Dan lopen de mensen weg. Daarom gaat het zo slecht met de kerk. Als mensen worden voorgelogen, dan gaan ze weg. Als ze nu de waarheid hadden gepredikt in de kerk met de woorden: ‘God is liefde, jij bent God, jij bent liefde.’ Als ze dat hadden gepredikt met al die verhalen erbij was het bommetje vol geweest en had iedereen op zondag in de kerk gezeten. Maar het is niet zo. Helaas voor de kerk, maar ja! Dat is niet anders…

Misschien zelf maar een kerk beginnen! Wat vind jij?

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/0OUacerwCGe596PRGKAmsp?si=e818b76407c54f58

Het effect van de waarheid spreken op je sociale leven

Op zich is wat er met de kerk is gebeurd niet heel vreemd. De waarheid vertellen is namelijk ook goed voor je sociale relaties. Je krijgt dan meer goedkeuring van mensen om je heen. Dit is ook waarom je kinderen leert om de waarheid te vertellen[1], want wie wil er nu omgaan met een leugenaar?

Hoe weet je nu of iemand liegt? Dat is niet altijd duidelijk, maar onderzoek laat wel zien dat mensen die liegen korter en minder “eh” zeggen dan mensen die de waarheid vertellen[2].

Daarbij lieg je ook minder snel tegen vrienden dan tegen vreemden[3]. De waarheid spreken is dus belangrijk voor je vriendschappen en relaties.

Dit is natuurlijk ook wat je doet als alles liefde is en zeker als je jouw vrienden in het licht wilt zetten. Dit is ook het licht dat de waarheid laat zien.

Je gezondheid en de waarheid

Wil jij het weten wanneer je doodgaat of als die kans er is? Vooral bij kankerpatiënten is het in sommige culturen zo dat artsen je juist niet eerlijk vertellen hoe het met je gaat. Dit komt ook omdat je psyche veel invloed heeft op hoe gezond je bent en in hoeverre je lichaam zich kan weren tegen de kanker.

Artsen zijn bijvoorbeeld niet helemaal eerlijk, omdat ze bang zijn dat je dan psychologische morbiditeit krijgt. Je gaat dan bijvoorbeeld niet eens dood aan de kanker, maar aan de gedachte van kanker.

Soms willen patiënten het zelf ook liever helemaal niet weten, maar willen ze er gewoon op vertrouwen dat de arts weet wat hij/zij doet en dat alles gewoon goed zal komen[4].

Een ander moment waarop je misschien niet de hele waarheid hoort is wanneer de arts je niet alles vertelt over mogelijke bijwerkingen, omdat dit een nocebo-effect kan veroorzaken. Omdat je weet dat je bepaalde bijwerkingen kunt krijgen, krijg je ze ook. Terwijl als je dit niet wist, dan was er niets aan de hand geweest[5].

In dat geval krijg je een leugentje om eigen bestwil.

Daarnaast is de waarheid vertellen ook niet altijd het beste voor je eigen leven. Als je dus zelf de waarheid moet vertellen. Als je eenvoudig liegt kan dit zelfs iets zeggen over je gezondheid. Je kunt dan last hebben van een lesie in je hersenen[6].

De waarheid vertellen

Zoals gezegd zorgt angst er vaak voor dat je liegt. Je ziet ook dat als artsen liegen, dat ze dit doen vanwege de angst dat de waarheid je zieker maakt dan nodig is. Uiteindelijk doen die artsen dit ook uit liefde.

Maar als je dus liegt om er zelf beter van te worden loop je het risico om in een sociaal isolement te komen. Daarom is het zo belangrijk om de waarheid te spreken. Dan weet iedereen direct waar ze aan toe zijn.

Als je het zelf lastig vindt om de waarheid te vertellen is het belangrijk om je eigen angsten eens te onderzoeken die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om de waarheid te vertellen.

Uiteindelijk is het eng om iets te zeggen, maar het is net zo eng om stil te blijven.

Om vaker de waarheid te vertellen kun je gebruikmaken van psychotherapie[7], zoals hypnotherapie.

Je kunt bijvoorbeeld achterhalen waarom je vaak liegt en welke angst hiervoor de basis is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met regressie. Dan kun je teruggaan naar het eerste moment waarop niet de waarheid spreken een soort standaard voor je werd.

Dit is vaak een moment in je kindertijd, omdat dat de periode in je leven is waarin je bepaalt hoe het leven werkt en hoe jij daarin het beste functioneert. Als liegen vroeger voor je werkte om verder te komen in het leven, maar dat nu niet meer is, is het tijd om de waarheid te spreken.

Door dit moment te achterhalen kun je het met je volwassen kennis opnieuw bekijken om je overtuigingen die zorgen voor liegen te veranderen, zodat je juist voor het vertellen van de waarheid kiest.

Daarnaast kun je ook suggesties meekrijgen die je gebruikt om vaker de waarheid te spreken zoals:

“Als ik de waarheid spreek weten mensen wat ze aan me hebben en zie ik ook hun reactie, waardoor ik ook weet wat ik aan ze heb.”

“Een echte vriend vertelt de waarheid.”

“De waarheid spreken is beter dan niets zeggen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen die ervoor zorgen dat je de waarheid niet vertelt kun je andere suggesties krijgen die beter passen bij jouw situatie.

Daarnaast kun je ook een posthypnotische suggestie krijgen die je gedrag na de behandeling beïnvloedt. Op die manier ga je bijna automatisch meer de waarheid vertellen en zul je merken dat je leven hierdoor beter wordt.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf of anderen helpt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor de opleiding van het HIN. De opleiding word vanuit een professionele studio gegeven met voldoende assistentie voor één-op-één aandacht.


Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen