Wat is assertief en hoe helpt hypnose?
26 juni 2023 
in Stress
6 min. leestijd

Wat is assertief en hoe helpt hypnose?

Wat is assertief zijn nu eigenlijk? Bij assertief zijn gaat het vooral over dat je goed voor jezelf kunt opkomen. Je kunt bijvoorbeeld goed je grenzen aangeven en kunt je mening uiten, ook als je mening niet overeenkomt met die van je gesprekspartner.

Er zijn veel momenten in het leven waarop assertief gedrag nodig is, zoals wanneer op het werk fouten rechtgezet moeten worden of als je de schuld krijgt van iets wat je niet hebt gedaan.

Alleen assertief zijn is soms heel lastig, want als je voor jezelf opkomt dan kan dit weerstand oproepen bij je gesprekspartner. En wanneer ben je nu assertief en wanneer ben je eigenlijk gewoon een aso? Waar het vooral om gaat bij assertief zijn is dat je dit kunt doen zonder dat je je er slecht over voelt.

Ook laat je door assertief te zijn zien wat je emoties en meningen zijn over bepaalde zaken en laat je mensen niet wegkomen met gedrag dat schadelijk is voor jou[1].

In dit blog gaan we er dieper op in.

Assertief zijn

Je zou zeggen dat assertief zijn hetzelfde is voor iedereen en in zekere zin is dat ook zo, maar hoe de omgeving erop reageert kan erg verschillen.

Als een man bijvoorbeeld assertief is, wordt dit gezien als iemand die beslissingen kan nemen, die doorzettingsvermogen heeft om te doen wat hij wil doen, als iemand die ambitieus is en zelfs iemand die leiderschapskwaliteiten heeft.

Als een vrouw assertief is, ben je al vrij snel een bitch of hysterisch volgens je omgeving. Sommige mensen vinden vrouwen zelfs agressief als ze assertief zijn[2].

Dit komt ook overeen met het idee dat mensen die assertief zijn als competent gezien worden, maar helaas ook als minder aardig[3]. Echter, dit geld vooral als de andere persoon zelf niet assertief is. Dus als we allemaal gewoon lekker assertief zijn, dan zou er niet zoveel aan de hand moeten zijn.

Bij assertief zijn ben je eigenlijk aan het balanceren tussen passief en agressief gedrag. Je laat niet alles over je heenkomen, maar als je voor jezelf opkomt doe je dit op een redelijke manier en ben je ook niet direct agressief.

Maar wat is assertief gedrag nu eigenlijk? Assertief zijn hangt af van een aantal factoren, namelijk:

  1. Zelfvertrouwen
  2. Positiviteit
  3. Zelfverzekerd
  4. Stevig in je schoenen staand
  5. Vastbesloten

Wat is assertief gedrag?

Assertief gedrag gaat dus over voor jezelf opkomen op een normale manier. Een voorbeeld op je werk kan bijvoorbeeld zijn:

Je hebt het al best druk op je werk. Een collega vraagt of je nog een paar taken op je kunt nemen. Je geeft aan dat dit niet lukt, omdat je het al druk hebt en geeft je collega een mogelijk alternatief.

Of:

Tijdens een vergadering ben je het niet eens met een beslissing die wordt genomen. Je geeft dit aan op een respectvolle manier in plaats van dat je je mening voor je houdt. Je geeft ook argumenten over waarom je vindt wat je vindt en alternatieven om tot een betere oplossing of een beter besluit te komen.

Ook in relaties is het soms nodig om assertief te zijn. Als je bijvoorbeeld een partner hebt die al je tijd opslokt, geef je aan dat je me-time nodig hebt en stel je een compromis voor om toch een prettig tijdmanagement te hebben die werkt voor jou en je partner.

Als je alles doet in het huishouden en dit wordt je toch te veel geef je dit aan bij je partner en stel je een eerlijker verdeling voor en hoe je samen kunt organiseren dat het huis toch nog netjes blijft.

Assertiever worden

Om assertiever te worden is het eerst handig om te bepalen op welke manier je op dit moment communiceert met je omgeving. Probeer daarom mindful te zijn over hoe je reageert op bepaalde zaken. Laat je van alles over je heenkomen? Word je gelijkt heel defensief (dat hoeft ook weer niet om assertief te zijn), of gebruik je feedback als een manier om te groeien.

Een dagboekje bijhouden kan dan al veel doen. Hierin kun je ook bijhouden hoe andere mensen op je reageren.

Daarnaast kun je in je omgeving vragen hoe ze vinden dat jij communiceert en hoe je omgaat met conflicten.

Je kunt soms ook merken dat bepaald gedrag en bepaalde situaties je erg emotioneel maken, emotioneler dan logisch. Dit worden ook wel triggers genoemd. Door in kaart te brengen wat je triggert, kun je vervolgens bedenken hoe je hier op een slimme manier mee kunt omgaan.

Als je bijvoorbeeld weet dat je niet direct kunt reageren, omdat je te emotioneel bent, kun je eerst zeggen “dit moet ik even verwerken”. Daarna kun je erop terugkomen. Dit doe je later als je erover hebt kunnen nadenken en je emoties weer gekalmeerd zijn.

Tevens, kun je even glimlachen om uit je eerste emotie te komen. Ook kan hypnotherapie helpen om je een anker te geven die je helpt om snel te kalmeren als je getriggerd bent geraakt, zodat je kalm, maar wel assertief, kunt reageren.

Je lichaamstaal kan hoe assertief je overkomt ook goed beïnvloeden. Door een goed postuur help je jezelf al een heel eind op weg. Dit is beter dan onzeker in elkaar kruipen en het is ook beter dan agressief in iemands ruimte komen. Door rechtop te staan (of zitten) kom je al een stuk assertiever over.

Als we nog even terugkomen op het verschil tussen mannen en vrouwen. In vergaderingen wordt het vaak meer gewaardeerd dat mannen veel praten en vrouwen vooral luisteren. Dat is natuurlijk heel onhandig als je als vrouw ook wat te zeggen hebt. In dat geval kun je als vrouw eerst even kort samenvatten wat er al is gezegd, als signaal dat je goed hebt geluisterd, om vervolgens te zeggen wat je daarop te zeggen hebt.

Dat luisteren kan sowieso handig zijn, ongeacht welk geslacht je hebt, want als jij je communicatie kunt aanpassen aan de stijl van een ander helpt dit om je doelen sneller te bereiken (bron 2).

Hulp om assertiever te worden

Assertiever worden is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en soms kun je wel wat hulp gebruiken. In dat geval kan een hypnotherapeut veel voor je doen. Hypnotherapie helpt bijvoorbeeld om je zelfvertrouwen te verbeteren, om je mindset positiever te maken, om in je kracht te staan en om gemotiveerd te zijn om je doelen te behalen.

Het is ook belangrijk om assertief te zijn, want als je alles altijd opkropt kan dit zorgen voor een slechter zelfvertrouwen en je kunt er zelfs depressieve klachten van krijgen.

Ben je echter te agressief? Ook dan is hulp handig, omdat je als je niets doet je op de lange termijn last kunt krijgen van schaamte, vermindering van zelfvertrouwen en gevoel van kunnen, je krijgt een slechtere mening over mensen om je heen (bron 1).

Een hypnotherapeut kan je op meerdere manieren helpen om assertiever te worden. Als je bijvoorbeeld last hebt van angsten kunnen die eerst getackeld worden. Daarnaast kun je met visualisaties oefenen op hoe je reageert in bepaalde situaties. Je kunt visualiseren hoe je in een vergadering ook je mening deelt bijvoorbeeld.

Hypnose kan ook goed gecombineerd worden met een assertiviteitstraining[4]. Dus voor professionals die andere mensen helpen om assertiever te worden kan kennis van hypnose ook heel handig zijn.

De oorzaak van niet assertief zijn kan ook weggenomen worden. In een casestudy werd een vrouw bijvoorbeeld geholpen tegen tandenknarsen. Ja, een effect van altijd alles maar opkroppen. Haar moeilijke jeugd werd verwerkt en ze kreeg inzicht in hoe mensen in haar omgeving toch vrij vijandig waren. Na 7 sessies was ze van haar tandenknarsen af, en was se assertiever geworden. Na een jaar waren deze effecten nog steeds zichtbaar en had ze nog steeds geen last meer van tandenknarsen[5].

Of je nu te agressief bent of alles in je opkropt, je doet zoals je doet door overtuigingen die je hebt over het leven en hoe jij daarin functioneert. Met hypnose kun je die overtuigingen achterhalen en veranderen. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld met regressie.

Met regressie helpt een hypnotherapeut de cliënt om terug te gaan naar het eerste moment waarop het probleem, zoals alles in je opkroppen of te agressief zijn, ontstond. Dit is vaak een moment uit de jeugd. Vervolgens helpt een hypnotherapeut om dit moment opnieuw te interpreteren. Dit zorgt ervoor dat de belemmerende overtuiging wordt gerepareerd en je anders aankijkt tegen hoe jij zou moeten doen in het leven.

Dit kan al vrij snel ervoor zorgen dat je relaxter omgaat met problemen of dat je nu eens wel je mening uit.

Daarnaast kan een hypnotherapeut nog andere technieken uitvoeren om bijvoorbeeld het zelfvertrouwen te verbeteren of om te helpen om positiever tegenover de wereld te staan.

Wil jij meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen worden live online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende 1-op-1 assistentie zodat je alles onder de knie krijgt.

Ideaal als jij een professional bent die mensen helpt om assertiever te worden of als je gewoon jezelf wilt helpen.

Heb je juist snel hulp nodig? Ga dan naar bestetherapeut.nl

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen