Wat is discipline? En waar is het goed voor

Discipline gaat over structureel iets doen. Je doet wat gedaan moet worden. Bij zelfdiscipline gaat het bijvoorbeeld om de wilskracht om iets te doen wat door anderen gezien wordt als iets goeds. Je hebt bijvoorbeeld de wilskracht om je huiswerk op tijd af te maken. Je hebt dan bijvoorbeeld zelfcontrole nodig om niet te gaan uitstellen of om het krijgen van een beloning te kunnen uitstellen.

Zo heb je bijvoorbeeld door dat je je best moet doen om een diploma te krijgen op VWO niveau en dat die beloning langer duurt dan wanneer je een diploma wilt halen op een ander niveau. 

Discipline en zelfcontrole zijn onderdelen van jezelf kunnen reguleren. 

Om zaken voor elkaar te krijgen is het dus wel handig om discipline te hebben, maar je moet wel opletten dat je niet zoveel discipline in je leven hebt dat je geen lol meer kunt hebben en dat je het lastig vindt om te genieten omdat je nog zoveel “moet” doen.

Het is dus belangrijk om een balans te hebben tussen gedisciplineerd zijn en plezier kunnen maken, of flexibel zijn in wanneer je moet doen wat gedaan moet worden. 

Daarbij lopen hele gedisciplineerde vrouwen (niet mannen) meer kans op het ontwikkelen van depressie. 

Daarnaast kan discipline geleerd op school ervoor zorgen dat je in je latere leven last krijgt van een werkverslaving[1]

Discipline is dus handig om te hebben voor bijvoorbeeld wat je kunt bereiken en presteren, maar zorg er wel voor dat je niet zo gedisciplineerd raakt dat je vergeet dat het leven ook nog leuk mag zijn. 

Discipline kan nodig zijn om je huis opgeruimd te houden, tijd in belangrijke relaties te steken, voor je werk en voor je gezondheid. 

Discipline op je werk

Onderzoek laat zien dat motivatie en discipline belangrijk zijn voor wat je op je werk voor elkaar krijgt. Motivatie gaat over werk willen doen en discipline gaat dus over werk doen ongeacht hoe leuk je het vindt. Motivatie en discipline hebben ook een interactie. Hoe meer motivatie je voor iets hebt, hoe meer discipline je hebt om de taken daadwerkelijk uit te voeren.

Daarbij hoef je niet eens echt motivatie te hebben voor je werk, als je maar de discipline hebt om je werk uit te voeren[2].

Discipline leren

Als je gewoon niet gedaan krijgt wat je gedaan wilt krijgen, en je bent eigenlijk niet de hele dag aan het werk en niet sowieso al heel druk, kan het handig zijn om toch wat discipline te leren. Daarom geef ik een aantal tips die je kunnen helpen om meer discipline te krijgen om te doen wat gedaan moet worden. 

Maar let op, ben je al heel druk met van alles wat gedaan moet worden? Dan kan te veel discipline ook leiden tot een burn-out of depressie, ontspanning op zijn tijd is ook belangrijk.

Dus deze tips gelden alleen voor mensen die eigenlijk nooit doen wat er gedaan moet worden en die dit zelf graag willen veranderen. 

Impuls controle 

Een van de valkuilen van een gebrek aan discipline is dat je impulsen om wat anders te gaan doen niet goed kunt onderdrukken. Je wilt bijvoorbeeld je huis schoonmaken, maar in plaats daarvan ga je een stukje wandelen of zit je opeens uren “interessante” YouTube filmpjes te kijken. 

In dat geval kan de SWISH techniek je helpen om er een gewoonte van te maken dat je eerst doet wat je gedaan wilt hebben. 

Je visualiseert dan je gewenste gedrag, het huis opruimen, met het ongewenste gedrag, YouTube filmpjes kijken, en combineert dat gewenste gedrag met een positief gevoel en het ongewenst gedrag met een negatief gevoel.

Daarna ga je die twee visualisaties afwisselen in gedachten en dit doe je steeds sneller, totdat je onbewuste als het ware kiest voor het positieve gevoel. Hierdoor ga je je beter voelen als je je huis opruimt. (Of wat je dan ook beter wilt doen wat betreft discipline). 

Affirmaties in de ochtend

Affirmaties kunnen helpen om meer discipline te hebben. Een plaats waar mensen graag willen dat andere mensen (of kinderen) discipline hebben is bijvoorbeeld op scholen. Uit onderzoek blijkt dat als een schooldag begonnen wordt met positieve affirmaties die kinderen helpt om hun gedrag te verbeteren[3] en op scholen houdt dat in dat kinderen doen wat ze moeten doen. 

Hoe ouder de kinderen werden, des te meer effect de affirmaties hadden. Ze gingen door tot een leeftijd van 13 en 14 jaar. Dus voor volwassenen zou dit ook goed kunnen helpen.

In het onderzoek moesten kinderen aan het begin van de dag opschrijven welke  waarden belangrijk voor ze waren.

Als je bijvoorbeeld meer discipline wilt hebben voor schoonmaken kan dit bijvoorbeeld zijn.

“Ik vind een schoon huis belangrijk.”

“Ik hou van een opgeruimd huis.”

“Een opgeruimd huis geeft me rust.”

Dit soort affirmaties in de ochtend kunnen je dan helpen om gedurende de dag betere discipline te hebben om op te ruimen.

Voor je werk (of onderneming) kan je weer andere waarden opschrijven om je dag mee te beginnen, zoals: 

“Ik ben een goede ondernemer.”

“Ik vind het belangrijk om mijn werk goed te doen.”

“Het geeft me rust als ik mijn werk geconcentreerd kan uitvoeren.”

Dit soort affirmaties kunnen je helpen om gedurende de dag je to-do-lijst weg te werken. 

Met zelfhypnose kan je ook dit soort affirmaties herhalen voor jezelf. Als je niet goed weet welke affirmaties jou helpen kan een hypnotherapeut je helpen te achterhalen waarom je maar weinig discipline hebt en je dan affirmaties meegeven die jou helpen om meer discipline te krijgen. 

Mindfulness

Mindfulness helpt je om je aandacht te houden bij wat je moet doen. Onderzoeken laten zien dat je mindfulness niet alleen kunt gebruiken voor persoonlijke verlichting, maar ook simpelweg voor het verbeteren van je focus en concentratie[4]. Dit kan je discipline versterken als je ergens aan begint, zodat de kans groter wordt dat je het ook afmaakt. 

Onderzoek laat ook zien dat mensen die meer mindful zijn meer zelfdiscipline hebben dan mensen die minder mindful zijn[5].

Waarom heb je geen discipline?

Een andere manier om meer discipline te krijgen is om te achterhalen waarom je er liever met de pet naar gooit. Welke  overtuigingen liggen achter je gevoel dat je beter niet kan doen wat gedaan moet worden dan wel?

Een moment waarop je bijvoorbeeld discipline nodig hebt is wanneer je herstellende bent van een verslaving en dan een stressvol moment krijgt. Dan heb je discipline nodig om een terugval te voorkomen. Hypnotherapie kan in zulke gevallen helpen om je discipline om voor gezonde keuzes te kiezen bij de omgang met stress, sociale druk, destructieve drang en hypnose helpt dan ook voor persoonlijke groei[6].

Afhankelijk waarvoor jij meer discipline wilt hebben kan hypnotherapie je helpen te achterhalen waarom je voor dat gebied in je leven je blijkbaar geen wilskracht hebt om te doen wat gedaan moet worden.

Waarom je bijvoorbeeld blokkeert om de discipline te hebben om regelmatig te bewegen, of om gezond te eten of om gewoon op tijd op je werk te komen. 

Die overtuigingen die hiervoor zorgen kan je op meerdere manieren achterhalen met hypnose. Zo kan je onder hypnose een gesprek voeren waarin de hypnotherapeut gerichte vragen stelt om zo bij de kern van je probleem te komen. Soms kan je er dan al achter komen dat wat je tegenhoudt om te doen wat gedaan moet worden eigenlijk helemaal niet logisch is. Dit kan al voldoende helpen om de overtuiging weg te halen, zodat jij vervolgens wel doet wat er gedaan moet worden. 

Ontstaan van gebrek van discipline wegnemen

Is zo’n gesprek niet voldoende? Dan kan er gekozen worden om met je gedachten terug te gaan naar het moment waarop de overtuiging is ontstaan dat iets niet belangrijk genoeg is om er gedisciplineerd mee bezig te zijn. 

Dit zijn vaak momenten uit je jeugd, omdat dat de momenten zijn waarop je hebt bedacht hoe het leven werkt en hoe jij dan hoort te functioneren. Als je dan in gedachten bij die herinnering bent, helpt de hypnotherapeut je om dat moment opnieuw te interpreteren, met jouw volwassen kennis.

Nieuwe inzichten over wat er toen is gebeurd en hoe mensen zich voelden kunnen ervoor zorgen dat de overtuiging weggaat en dat je vervolgens geen probleem meer het met het onderdeel van je leven waar je zelf meer discipline wilt zien. 

Soms kan het ook nodig zijn om in gedachten het moment te veranderen, door bijvoorbeeld het gesprek met je  innerlijke kind aan te gaan.

Nadat de belemmerende overtuiging is weggenomen kan je nieuwe suggesties krijgen die je helpen om meer gedisciplineerd te zijn. Dit kan ook met affirmaties die helemaal niet over discipline gaan, maar bijvoorbeeld juist over zelfvertrouwen en  eigenwaarde.

Discipline is dus heel handig in je leven om zaken voor elkaar te krijgen, maar je moet ervoor waken dat je niet te gedisciplineerd wordt want dat kan juist leiden tot werkverslavingen, depressie en burn-outs. Zorg dus voor een goede balans van doorzettingsvermogen en ontspanning.

Om discipline te versterken kan je gebruikmaken van hypnosetechnieken, affirmaties en mindfulness.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een seminar of een van onze opleidingen. 

Bronnen: