Waardevol leven: Welke waarden zijn voor jou van belang?
Waardevol leven: Welke waarden zijn voor jou van belang?
Persoonlijke Ontwikkeling
Edwin Selij
Persoonlijke Ontwikkeling
09/01/2020
6 min
0

Waardevol leven: Welke waarden zijn voor jou van belang?

09/01/2020
6 min
0

Een waardevol leven, welke betekenis heeft dat voor jou? Veel mensen denken bij een waardevol leven aan geld. Want geld is een uitdrukking van waarde, maar dat is niet helemaal wat ik bedoel met een waardevol leven.

Een waardevol leven is een leven dat je leeft naar jouw eigen waarden. Een leven waarin jij je best doet om te leven naar de waarden die voor jou belangrijk zijn.

Dit zorgt er namelijk voor dat jij je goed voelt. Dat je voelt dat je een soort betekenisvol leven hebt. Dat je met een goed humeur door je leven gaat.

Je wilt je toch ook niet elke dag niet goed voelen, omdat je niet leeft naar de waarden die belangrijk voor je zijn?

Dus hoe krijg je nu een waardevol leven?

Waarden en contexten in je leven

Je kunt ook kijken naar de contexten waarin je een waardevol leven wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld eens dieper kijken naar je relaties of je werk.

Het is in eerste instantie belangrijk om voor jezelf te bepalen wat waardevol is voor jou. Hierbij kun je denken aan vrijheid, liefde, gevoelens, plezier, veiligheid en groei.

Als je dan weer kijkt naar groei, dan kun je die bijvoorbeeld waardevol vinden in je werk, maar misschien niet in je relaties. Die vind je wel net zo belangrijk, maar op het werk vind je groei het belangrijkste en in je relatie vind je liefde het belangrijkste.

Dus per context kunnen je belangrijke waarden verschillen.

Bepaal welke waarden voor jou belangrijk zijn

Dan zit er ook nog vaak een hiërarchie, een rangorde, in het belang dat je aan bepaalde waarden hecht. De ene waarde is bijvoorbeeld belangrijker dan de andere waarde.

Voor mij zijn belangrijke waarden:

  1. Liefde
  2. Vrijheid
  3. Plezier
  4. Groei
  5. Verbinding.

Als dit er niet is, voel ik me waardelozer. Als die er alle vijf niet in mijn leven zijn, dan voel ik me echt waardeloos. Dit heb ik eens in mijn leven gehad, maar ik wist toen nog niet dat dit het was.

Dit wordt ook wel een depressie genoemd. Dit komt doordat hetgeen jij belangrijk vindt niet ingevuld wordt. Ik ging toen drank en drugs gebruiken. Daardoor voelde ik me vrij. Dit was een hele belangrijke waarde voor mij (de op een na belangrijkste), dus ik voelde me alweer wat waardevoller. Daardoor ging ik me ook makkelijker verbinden met mensen, dus daar waren er opeens twee van mijn lijstje. Hiervan kreeg ik ook een soort van liefdegevoelens. Bij XTC krijg je bijvoorbeeld het gevoel dat de hele wereld fantastisch is.

Dus veel van die gevoelens werden opeens ingevuld, die daarvoor niet ingevuld werden. Als de drugs dan niet meer werkte voelde je je nog beroerder, want het werd al niet ingevuld maar nu had ik opeens ‘vergelijkingsmateriaal’.

Natuurlijk is drugs geen oplossing, maar je kunt je wel voorstellen dat mensen dit gaan gebruiken.

Nuchtere manieren vinden om je waarden te voelen

Om te voorkomen dat jij je waarden vult met drank en drugs is het dus belangrijk om nuchtere manieren te vinden om jouw belangrijke waarden te voelen om die te vervullen.

Inmiddels ken ik die gelukkig ook, drugs heb ik dus niet meer nodig. Sterker nog, als ik het nu zou gebruiken zou het me niets meer opleveren. Ik ga dan juist uit mijn verbinding, ik groei niet meer, ik heb geen gevoel van vrijheid, omdat ik dagenlang moet bijkomen. Dus het zorgt alleen maar voor shit en dat heb ik er niet voor over.

Dus nuchtere manieren vinden om je waardes in te vullen is belangrijk voor een daadwerkelijk waardevol leven.

Je schrijft dan dat lijstje van wat je belangrijk vindt en die zet je op volgorde, zodat je de belangrijkste vijf kunt vinden. Dan kun je namelijk actief aan de slag met die waarden.

Bijvoorbeeld bij vrijheid: op welke manieren kun jij je je vrijer voelen? Dat kun je er dan ook bij opschrijven.

Hoe kan ik verbinden, hoe kan ik groeien? Dit zijn allemaal werkwoorden waarbij je veel zelf kunt doen.

Hoe meer je dat doet, hoe meer je je voelt naar de waarde die je belangrijk vindt.

Geld om een waardevol leven te leiden

Geld kun je bijvoorbeeld belangrijk vinden, omdat het je een nog vrijer gevoel kan geven. Je kunt het uitgeven aan cursussen, boeken of wat dan ook. Met geld kun je je nog meer verbinden of andere mensen laten groeien.

Geld geven aan goede doelen geeft je bijvoorbeeld een goed gevoel. Je kunt een date betalen of mensen helpen.

Het gaat dan niet om het geld zelf, maar om wat je ermee kunt bereiken. Hoe je de waardes kunt invullen om een waardevol leven te leiden.

Je kunt misschien niet alles afkopen, maar je kunt er wel veel mee afkopen.

Verantwoordelijkheid nemen voor een waardevol leven

Een ander belangrijk onderdeel is het besef dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het krijgen van een waardevol leven. Iemand anders kan dat niet voor jou doen, dit doe je zelf.

Je legt de verantwoordelijkheid voor je geluk dus niet bij je partner of je werkgever, maar bij jezelf.

Beluister ook deze podcast over een waardevol leven:

https://www.buzzsprout.com/195236/1387495-waardevol-of-waardeloos-leven?play=true

Het nemen van die verantwoordelijkheid betekent ook voor jezelf kiezen. Voorrang geven aan wat jij belangrijk vindt in je leven. Dit kan inhouden dat je even niet het huis opruimt of iets voor je partner doet wat die dan weer belangrijk vindt.

Waardevol leven en relaties

Wij mensen zijn sociale wezens en zoals in mijn lijstje al te zien is, is het hebben van connecties belangrijk voor ons. Het hebben van een waardevolle relatie is van belang om het gevoel te hebben dat je een waardevol leven hebt.

Uit onderzoek blijkt dat waardevolle relaties vooral de relaties zijn van mensen met een geschiedenis en waarbij je beiden op een positieve manier anticipeert op toekomstige zaken die je met zijn tweeën uitvoert.

Dit doe je onder andere door het voeren van gesprekken en door tijdens die gesprekken beslissingen te nemen over wat je met zijn tweeën gaat doen[1].

Waardevol leven en tijd

Daarnaast is er ook discussie over het hebben van een waardevol leven en tijd. Ik had al een beetje aangestipt dat je goed voelen zorgt voor een waardevol leven en dat een waardevol leven ervoor zorgt dat jij je goed voelt (met name dat laatste).

Soms heb je natuurlijk nog steeds een baaldag, maar het is van belang dat je je over het algemeen goed voelt om te kunnen spreken van een waardevol leven. Wetenschappers denken dat de volgende 3 factoren van belang zijn voor het hebben van een waardevol leven:

  • Wijsheid
  • Waarden
  • Geluk (Happines) [2]

Wijsheid komt met de jaren. Het is fijn dat ik heb geleerd dat drugs niets voor me is en me niet verder helpt. Dit geeft je ook het gevoel van groei.

Met de waarden ben ik het helemaal eens. Leven naar je waarden helpt echt om je het gevoel te geven dat je een waardevol leven leidt.

Met geluk geven wetenschappers aan dat je je gelukkig voelt wanneer je je kind ziet spelen. Het gaat dus ook om het genieten van de kleine dingen in het leven. Genieten van de zon die schijnt. Genieten van dat kopje koffie.

Iets betekenisvols doen kan ook helpen om je leven waardevol te maken. Als je bijvoorbeeld met een goede vriend van je gaat wielrennen, kan dit fijn voelen doordat je samen een activiteit uitvoert en daarmee je band versterkt. Dit terwijl het wielrennen op zich misschien helemaal niet goed voelt. Je gaat tenslotte helemaal kapot, terwijl je keihard aan het fietsen bent[3].

Hulp voor het leven van een waardevol leven

Er zijn dus allerlei waarden die je van belang kunt vinden. Als het je niet lukt om te leven naar die waarden, kan dit erg frustrerend voelen. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je ‘vast’  zit in het leven dat je hebt. Je moet bijvoorbeeld ook voor je ouders zorgen, je moet iets voor je partner doen en je moet iets voor je kinderen doen, maar dat voelt helemaal niet als waardevol voor jou.

In dat geval is het belangrijk om voor jezelf te kunnen kiezen, om voor jezelf op te komen en te zien hoe je samen een leven kunt inrichten dat voor beide partijen werkt en niet alleen voor de andere partij.

Hier kun je hulp voor krijgen en hiervoor kun je jezelf ontwikkelen. Bijvoorbeeld met hypnose. Met hypnose kun je achterhalen waarom je het zo lastig vindt om te leven naar je eigen waarden, waarom je het blijkbaar niet verdient om dit te doen.

Vervolgens kun je jouw overtuigingen veranderen, waardoor je dit wel mag doen en waardoor het je ook gaat lukken.

Wil je weten hoe dit precies werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose. Daarin leer je onder andere hoe je jezelf of andere mensen hypnotiseert.

Wil jij jezelf of andere mensen helpen met het leven van een waardevol leven? Schrijf je dan in voor de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. Ideaal wanneer je als coach mensen over drempels heen wilt helpen.

Pin ook deze handige infographic:

waardevol leven

Bronnen:

[1] https://www.ingentaconnect.com/content/whp/ev/2008/00000017/00000002/art00004

[2] https://www.nber.org/chapters/c5054.pdf

[3] https://www.nber.org/chapters/c5054.pdf (pag 17.)

Reacties
Categorieën