Wilskracht: Wat is het en hoe krijg je er meer van? 8 tips
Wilskracht: Wat is het en hoe krijg je er meer van? 8 tips
15 juni 2019 
6 min. leestijd

Wilskracht: Wat is het en hoe krijg je er meer van? 8 tips

Wilskracht is de energie en het doorzettingsvermogen dat je nodig hebt voor het bereiken van je doelen. Veel mensen denken dat wilskracht ontzettend belangrijk is, en dat klopt. Het wordt ook veel gelinkt aan zelfcontrole, maar het is niet helemaal hetzelfde. Zelfcontrole is namelijk wanneer je iets niet doet wat je eigenlijk wilt doen, terwijl je bij wilskracht de energie en controle nodig hebt om iets juist wél te doen.

Wat is wilskracht?

De betekenis van wilskracht is het vermogen om iets te willen en om dat uit te voeren[1]. Bij wilskracht heb je dus een bepaald doel in je hoofd en heb je de energie om de stappen te zetten die je moet zetten om dat doel uit te voeren.

Hiervoor heb je dus doorzettingsvermogen nodig en het is belangrijk om veerkrachtig te zijn als het zetten van de stappen in eerste instantie niet tot de gewenste gevolgen leidt.

De kracht van wilskracht

Wilskracht gaat eigenlijk over het vasthouden van je eigen identiteit. Jij vindt bepaalde zaken belangrijk en legt jezelf daarom persoonlijke regels op. Dit kan gaan over de tijd waarop je opstaat of over hoe veel keer per week jij in de sportschool te vinden hebt.

Wilskracht versterk je vaak wanneer je een moment meemaakt in je leven dat niet zo leuk is. Dit kan om kleine dingen gaan, zoals schrikken als je voor het eerst sinds jaren weer op de weegschaal staat om erachter te komen dat je zwaar overgewicht hebt waardoor je meer gaat bewegen tot trauma’s door drugsgebruik of andere zaken die je in de toekomst wilt voorkomen met goed gedrag.

Wanneer je dan merkt dat je jouw eigen gedrag kunt veranderen krijg je hier meer vertrouwen in waardoor je wilskracht nog sterker wordt.

Het nadeel van ontzettend veel wilskracht is dat je kunt doorschieten en daardoor compulsief gedrag, een werkverslaving of anorexia kunt krijgen. Een ander nadeel kan zijn dat je te zuinig met geld om wilt gaan omdat je blij bent als je kunt sparen, waardoor je eigenlijk niet leeft[2].

Gebroken wilskracht

Je wilskracht kan helaas ook verminderen. Als je bijvoorbeeld een tegenslag hebt om je doel te bereiken kan dit ervoor zorgen dat je er geen zin meer in hebt. Je kunt het doel dan laten voor wat het is en met wat anders beginnen.

Als dit een patroon in je leven wordt waardoor je nooit wat bereikt kun je zeggen dat de veerkracht in je wilskracht niet groot is en dat je wilskracht eenvoudig te breken is. (Tenzij je natuurlijk echt altijd totale drama hebt).

Wilskracht vergroten

Om genoeg veerkracht te hebben om achter belangrijke doelen aan te gaan is het handig om je wilskracht te vergroten. Dit kan op meerdere manieren.

Tip 1: Houd een dagboek bij

Door een dagboek bij te houden kun je erachter komen wat ervoor zorgt dat je wilskracht vermindert of gebroken wordt. Zijn het bepaalde mensen die zeggen dat je doelen onrealistisch zijn? Is het wanneer je bepaalde kennis niet hebt? Door te achterhalen wanneer je wilskracht vermindert weet je wat je moet aanpakken om meer wilskracht te krijgen.

Daarbij kun je door het dagboek er ook achter komen waarom je juist meer wilskracht krijgt. Heb je betere wilskracht als je gesport hebt? Bij bepaalde muziek? Als je een bepaald humeur hebt?

Tip 2: Achterhaal waarom je het doet

De reden waarom je een bepaald doel wilt achterhalen is heel belangrijk voor het ontwikkelen van je wilskracht. Vooral als je een intrinsieke motivatie kunt vinden is dat erg goed voor het verbeteren van je wilskracht.

Daarbij kun je op lastige momenten tegen jezelf zeggen waarom het zo belangrijk is om door te gaan.

Tip 3: Zorg voor positieve emoties

Voor wilskracht heb je energie nodig en niets is zo vermoeiend als negatieve emoties. Door een positieve mindset te hebben en door vrolijkheid te zoeken zorg je ervoor dat je meer energie hebt om te doen wat nodig is.

Muziek en beweging zorgt vaak voor positieve emoties. Daarbij kan hypnose je ook helpen om positiever naar bepaalde zaken te kijken. Of je een negatieve of positieve kijk op zaken hebt hangt namelijk af van je overtuigingen. Hypnose kan op meerdere manieren gebruikt worden om je focus te verleggen zodat je overtuigingen positiever voor je uitpakken.

Tip 4: Begin klein

Je kunt zeggen dat je miljonair wilt worden, maar als je pas succes mag vieren wanneer je dat doel hebt bereikt kun je lang wachten. Daarbij kan het niet zijn van miljonair ervoor zorgen dat je wilskracht vermindert, terwijl je juist positieve zaken nodig hebt om het zelfvertrouwen te ontwikkelen zodat jij je doelen kunt behalen.

Begin daarom om een groot doel in kleine sub-doelen onder te verdelen. Elke keer als jij een subdoel behaalt versterkt dit namelijk je gevoel dat je jouw grote doel kunt bereiken waardoor jouw wilskracht groeit.

Tip 5: Beloon jezelf

Ken jij de leus: “Work hard, play hard”? Dit slaat op dat je jezelf mag belonen als je iets hebt gedaan. Door een positief gevolg aan goed uitgevoerde wilskracht te koppelen zorg je ervoor dat je onderbewuste wilkracht als iets goeds gaat zien waar alleen maar goede dingen uit komen.

Dus als je zo’n sub-doel bereikt hebt, vier het dan ook. Ga even lekker dansen in de woonkamer. Ga lekker lunchen met vrienden. Verwen jezelf met een afspraak bij de kapper of iets dergelijks.

Tip 6: Ontwikkel jezelf

Door je kennis en vaardigheden op peil te houden is het vaak eenvoudiger om doelen te behalen dan wanneer je erachter komt dat je iets niet kunt en dat eerst moet ontwikkelen. Houd je kennis en vaardigheden daarom op peil zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je met zakelijke doelen door ontwikkelingen in je vakgebied.

Je kunt bijvoorbeeld elke dag 30 minuten lezen uit een informatief boek. Of je inschrijven voor een cursus.

Als je het lastig vindt om jezelf te ontwikkelen kan een hypnose-expert je hiermee helpen. Die kan bijvoorbeeld blokkades voor je achterhalen en wegnemen. Als je bijvoorbeeld de overtuiging hebt gekregen dat je in bepaalde zaken niet slim genoeg bent kan regressie je helpen om die overtuiging te stoppen.

Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft besloten dat je bijvoorbeeld niet slim genoeg bent voor het ontwikkelen van een bepaalde vaardigheid. Veel overtuigingen ontstaan in je kindertijd. Hierdoor kun je conclusies hebben getrokken die als volwassene helemaal niet meer logisch zijn. Daardoor verandert je overtuiging over jezelf kunnen ontwikkelen vrijwel direct door een regressie oefening.

Tip 7: Houd je standaard hoog

Zoals gezegd zijn persoonlijke regels onderdeel van je wilskracht. Probeer daarom je standaard hoog te houden. Op die manier zorg je bijna automatisch voor het gezonde gedrag om wilskrachtig te zijn en bijvoorbeeld gedrag wat je doel kan helpen te bereiken direct uit te voeren in plaats van uit te stellen.

Een manier om je standaard hoog te houden is door hypnotische suggesties te herhalen, eventueel tijdens zelfhypnose. Die zorgen ervoor dat je overtuigingen over een bepaalde standaard die je wilt behalen verbeteren. Doordat je onder hypnose bent tijdens het herhalen van deze suggesties neem je ze ook beter op en worden ze sneller onderdeel van je.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Ik vind tijd om mezelf te ontwikkelen.”

“Ik houd mijn rug recht.”

“Ik eet met mes en vork.”

“Ik zorg goed voor mezelf.”

“Ik eet dagelijks fruit en groente.”

“Ik beweeg 30 minuten per dag.”

“Ik ga om met mensen die mij steunen.”

“Ik kijk altijd naar de positieve kanten.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt kan een hypnose-expert je helpen met andere suggesties.

Tip 8: Ga met mensen om die je inspireren

Externe factoren kunnen je wilskracht slopen, zoals bijvoorbeeld mensen die jouw doelen niet steunen. Door met mensen om te gaan die zelf ook doelen willen behalen en die jij inspirerend vindt steek je jezelf als het ware aan met hun wilskracht.

Je kunt elkaar motiveren en van elkaar leren waardoor je wilskracht groeit.

Als je het spannend vindt om mensen te vinden met wie je samen doelen kunt bereiken en die je inspireren kan een hypnose-expert je helpen om met deze spanning om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een geleide visualisatie krijgen over hoe je zo’n ontmoeting kunt hebben, of hoe je zo iemand kunt benaderen. In de visualisatie voel je dan hoe alles perfect kan gaan en leer je direct hoe je omgaat met spanning die dit kan dwarsbomen.

Je leert daardoor kalm te blijven waardoor je met focus elke situatie aan kan gaan die nodig is om jouw doelen te behalen. Deze visualisatie kun je dus gebruiken om inspirerende mensen te leren kennen of voor andere doelen die je wilt behalen.

Met deze tips kun je veel doen om je wilskracht te versterken en zoals je kunt zien kan hypnose hier ook een grote rol in spelen. Wil je precies weten hoe hypnose werkt en hoe jij jezelf en/of andere mensen hiermee kunt helpen? Kom dan eens naar de hypnose playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Vraag naar de online mogelijkheden als dat bij je past.

[1] https://www.encyclo.nl/begrip/wilskracht

[2] https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/421167

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen